The Flash (ταινία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
The Flash
Επίσημη κινηματογραφική αφίσα
ΣκηνοθεσίαAndy Muschietti[1][2]
ΠαραγωγήBarbara Muschietti
ΣενάριοChristina Hodson
Βασισμένο σεΦλας
ΠρωταγωνιστέςΈζρα Μίλερ[3], Kiersey Clemons[4], Μπεν Άφλεκ[5], Ron Livingston, Μάικλ Κίτον[5], Σάσα Κάγιε, Μαριμπέλ Βερδού, Μάικλ Σάνον[6], Antje Traue[6] και Τζέρεμι Άιρονς
ΜουσικήΜπέντζαμιν Γουόλφις
ΦωτογραφίαΧένρι Μπράχαμ[2]
ΜοντάζPaul Machliss[2]
Εταιρεία παραγωγήςWarner Bros. Pictures και DC Studios
ΔιανομήWarner Bros. Pictures[2] και InterCom[7]
Πρώτη προβολή21  Ιουνίου 2023 (Γαλλία)[8], 16  Ιουνίου 2023 (Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής), 14  Ιουνίου 2023 (Ιταλία) και 15  Ιουνίου 2023 (Ουγγαρία)[7]
Διάρκεια144 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά
Προϋπολογισμός$200–220 εκατομμύρια
Ακαθάριστα έσοδα$268.5 εκατομμύρια
ΈπεταιBlue Beetle

Το The Flash είναι μια Αμερικανική υπερηρωική ταινία βασισμένη στον χαρακτήρα των DC Comics με το ίδιο όνομα. Η παραγωγή έγινε από τους Warner Bros. Pictures, DC Studios, Double Dream και Disco Factory, με την διανομή να είναι προγραμματισμένη να γίνει από τους Warner Bros. Pictures και θα είναι η 13η ταινία του Εκτεταμένου Σύμπαντος της DC (DCEU). Η σκηνοθεσία έγινε από τον Άντι Μουσκέτι και το σενάριο γράφτηκε από την Κριστίνα Χόντσον. Πρωταγωνιστεί ο Έζρα Μίλερ, πλαισιωμένος από τους Ρον Λίβινγκστον, Μάικλ Κίτον, Κίρσεϊ Κλέμονς, Μάικλ Σάνον, Άντγιε Τράουε, Σάσα Κάγιε και Μπεν Άφλεκ.

Η ανάπτυξη για μια ταινία με τον Flash ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1980, αλλάζοντας πολλές φορές σκηνοθέτες και σεναριογράφους. Το 2014, η ταινία ξανά άλλαξε ως μέρος του DCEU, με τον Μίλερ να παίρνει τον ρόλο. Ο Μουσκέτι και η Χόντσον προσλήφθηκαν τον Ιούλιο του 2019. Η ταινία είναι επηρεασμένη από την ιστορία κόμικ Flashpoint, με τον Άφλεκ και τον Κίτον να επιστρέφουν ως Batman. Τα γυρίσματα έλαβαν μέρος από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο του 2023 στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το The Flash είναι προγραμματισμένο να κυκλοφορήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 16 Ιουνίου του 2023, μετά από διάφορες αναβολές, λόγω του COVID-19. Έλαβε επαίνους για την πλοκή, τις σεκάνς δράσης, το χιούμορ, και τις ερμηνείες (κυρίως των Μίλερ και Κίτον) αλλά επικρίσεις για τα οπτικά εφέ και την τρίτη πράξη.[9][10][11][12] Η ταινία εισέπραξε $268.5 εκατομμύρια παγκοσμίως απέναντι σε ένα κόστος παραγωγής $200-220 εκατομμυρίων,[13][14] γίνοντας μία από τις μεγαλύτερες εισπρακτικές αποτυχίες όλων των εποχών, με προβλέψεις για απώλεια μέχρι και $200 ​​εκατομμυρίων για την Warner Bros.[15][16][17]

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αφού βοήθησε τους Μπρους Γουέιν / Batman και Νταϊάνα Πρινς / Wonder Woman να σταματήσουν μια ληστεία τράπεζας που πήγε στραβά, ο Μπάρι Άλεν / The Flash επισκέπτεται ξανά το σπίτι στο οποίο μεγάλωσε. Εκεί, θυμάται τα παιδικά του χρόνια με τους γονείς του, Νόρα και Χένρι, πριν από την άδικη φυλάκιση του Χένρι για τη δολοφονία της Νόρα. Κυριευμένος από τα συναισθήματά του, ο Μπάρι ταξιδεύει κατά λάθος πίσω στο χρόνο σε νωρίτερα μέσα στην ημέρα και ενημερώνει τον Μπρους για αυτό. Παρά τις προειδοποιήσεις του Μπρους ότι το ταξίδι στο χρόνο μπορεί να έχει ακούσιες συνέπειες, ο Μπάρι επιστρέφει στην ημέρα του θανάτου της Νόρα και το εμποδίζει να συμβεί.

Καθώς ο Μπάρι επιστρέφει στο παρόν, αποκλείεται από την Speed ​​Force από έναν άλλο Speedster και καταλήγει σε ένα εναλλακτικό 2013 όπου η μητέρα του είναι ζωντανή. Βρίσκει τον προηγούμενο εαυτό του και συνειδητοποιεί ότι έφτασε την ημέρα που απέκτησε αρχικά τις δυνάμεις του. Ο Μπάρι και ο ομόλογός του το 2013 πηγαίνουν στο Κεντρικό Αστυνομικό Τμήμα της πόλης, όπου ο Μπάρι αναγκάζει τον Μπάρι του 2013 να χτυπηθεί από κεραυνό, δίνοντας στον Μπάρι του 2013 δυνάμεις, αλλά χάνοντας τις δικές του δυνάμεις στη διαδικασία. Καθώς ο Μπάρι αγωνίζεται να εκπαιδεύσει τον Μπάρι του 2013 για να χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις του, οι δυο τους βλέπουν μια εκπομπή από τον Στρατηγό Ζοντ, ο οποίος ετοιμάζεται να εισβάλει στη Γη.[α]

Οι Μπάρι προσπαθούν να συγκεντρώσουν την Λεγεώνα της Δικαιοσύνης, αλλά δεν τα καταφέρνουν καθώς σε αυτό το χρονοδιάγραμμα, δεν μπορούν να εντοπίσουν τη Wonder Woman, ο Βίκτορ Στόουν δεν έχει ακόμη το ατύχημα του και ο Άρθουρ Κέρι δεν γεννήθηκε ποτέ. Οι δυο τους ταξιδεύουν στο Wayne Manor, ελπίζοντας να βρουν τον Batman, αλλά αντ' αυτού βρίσκουν μια εναλλακτική, παλαιότερη εκδοχή του Μπρους Γουέιν που έχει αποσυρθεί από την καταπολέμηση του εγκλήματος. Πείθουν τον Μπρους να τους βοηθήσει να βρουν τον Καλ-Ελ / Κλαρκ Κεντ / Superman και χρησιμοποιώντας μια κερκόπορτα σύνδεσης με τη NASA στο Batcave, μπορούν να εντοπίσουν ένα κρυπτονικό λοβό που ανακαλύφθηκε σύμφωνα με πληροφορίες στη Σιβηρία. Μόλις φτάσουν, βρίσκουν την Κάρα Ζορ-Ελ, μια Κρυπτωνιανή που ισχυρίζεται ότι είναι ξαδέρφη του Καλ-Ελ. Αφού σώζει την Κάρα από την εγκατάσταση, ο Μπάρι ζητά από τον Μπρους να τον βοηθήσει να πάρει πίσω τις δυνάμεις του αναδημιουργώντας το αρχικό ατύχημα. Η πρώτη προσπάθεια αποτυγχάνει και παραλίγο να σκοτώσει τον Μπάρι, αναγκάζοντας την Κάρα να πετάξει με τον Μπάρι στην καταιγίδα και να χτυπηθεί από κεραυνό, ο οποίος λειτουργεί.

Η Κάρα και ο Μπρους ενώνουν τους δύο Μπάρι για να πολεμήσουν τις δυνάμεις του Ζοντ. Κατά τη διάρκεια της μάχης με τον Ζοντ, η Κάρα μαθαίνει ότι ο Ζοντ αναχαίτισε το λοβό διαφυγής ενός βρέφους Καλ-Ελ και το σκότωσε κατά τη διάρκεια μιας αποτυχημένης προσπάθειας να ανακτήσει τον Κώδικα Ανάπτυξης που χρειαζόταν για να ξαναφτιάξει τη Γη σε Κρύπτον. Οι δυο τους πολεμάνε, με τον Ζοντ να επικρατεί και να σκοτώνει την Κάρα, ενώ ο Batman σκοτώνεται επίσης. Οι δύο Μπάρι ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο για να σώσουν τους συντρόφους τους, αλλά δεν μπορούν να αλλάξουν τη μοίρα τους. Ο Μπάρι συνειδητοποιεί ότι δεν θα μπορέσουν να τους σώσουν, αλλά ο Μπάρι του 2013 συνεχίζει να προσπαθεί, ταξιδεύει επανειλημμένα πίσω στο χρόνο, αλλά πάντα αποτυγχάνει. Καθώς ο Μπάρι του 2013 ταξιδεύει, το πολυσύμπαν αρχίζει να καταρρέει από μόνο του. Τελικά, ο σκοτεινός Speedster που αρχικά χτύπησε τον Μπάρι από το Speed ​​Force επιστρέφει και αποκαλύπτεται ότι είναι μια παλαιότερη έκδοση του Μπάρι του 2013, ο οποίος εξακολουθεί να πιστεύει ότι μπορεί να σώσει τον κόσμο του από τον Ζοντ και να αποτρέψει τους θανάτους του Batman και της Κάρα. Εξηγεί το παράδοξο αιτιώδους βρόχου που οδήγησε στη δημιουργία του ίδιου του, αλλά θυμώνει όταν ο Μπάρι αποκαλύπτει τη δική του πρόθεση να αντιστρέψει τις ενέργειές του αφήνοντας τη Νόρα να πεθάνει. Θυμωμένος, ο σκοτεινός Speedster επιχειρεί να σκοτώσει τον Μπάρι, αλλά καρφώνει τον Μπάρι του 2013, ο οποίος θυσιάζει τον εαυτό του για να σώσει τον Μπάρι, με τον σκοτεινό Speedster να εξαφανίζεται από τη γραμμή χρόνου.

Στη συνέχεια, ο Μπάρι αναιρεί τις αλλαγές που έκανε στο χρονοδιάγραμμα κα συμβιβάζεται με τον θάνατο της μητέρας του. Ωστόσο, κάνει μια μικρή αλλαγή στο παρελθόν, η οποία δημιουργεί νέα στοιχεία στις μέρες μας που αποδεικνύουν την αθωότητα του Χένρι. Αφού επέστρεψε στο παρόν και βοήθησε να αθωωθεί ο Χένρι, ο Μπάρι έρχεται σε επαφή με τον Μπρους, η εμφάνιση του οποίου έχει και πάλι αλλοιωθεί ως αποτέλεσμα της αλλαγής του χρονοδιαγράμματος του Μπάρι.

Σε μια σκηνή μετά τους τίτλους τέλους, ο Μπάρι λέει σε έναν μεθυσμένο Άρθουρ Κέρι τις εμπειρίες του ταξιδεύοντας στο πολυσύμπαν.

Ηθοποιοί και χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Όπως απεικονίζεται στο Άνθρωπος από Ατσάλι

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Τσεχικά) Česko-Slovenská filmová databáze. 2001.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 Ανακτήθηκε στις 13  Οκτωβρίου 2021.
  3. www.hollywoodreporter.com/heat-vision/warner-bros-flash-movie-star-741019.
  4. variety.com/2016/film/news/the-flash-movie-kiersey-clemons-iris-west-1201822282/.
  5. 5,0 5,1 www.vanityfair.com/hollywood/2020/08/ben-affleck-returns-batman-the-flash-multiverse-keaton.
  6. 6,0 6,1 Ανακτήθηκε στις 7  Μαρτίου 2023.
  7. 7,0 7,1 «Terjesztésre kerülő filmalkotások és artfilmek nyilvántartása». (Ουγγρικά) Terjesztésre kerülő filmalkotások és artfilmek nyilvántartása. National Media and Infocommunications Authority. Ανακτήθηκε στις 24  Μαΐου 2023.
  8. Jean-David Blanc: (Γαλλικά) AlloCiné. 59075. Ανακτήθηκε στις 14  Μαρτίου 2022.
  9. «The Flash First Reviews: Packed with Nostalgia and a Scene-Stealing Michael Keaton» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 10 Ιουνίου 2023. 
  10. Bahr, Sarah (2023-06-16). «What to Know About Ezra Miller and ‘The Flash’» (στα αγγλικά). The New York Times. ISSN 0362-4331. https://www.nytimes.com/2023/06/16/movies/the-flash-ezra-miller.html. Ανακτήθηκε στις 2023-06-26. 
  11. https://www.latimes.com/people/christi-carras (18 Ιουνίου 2023). «'The Flash' fizzles at the box office amid Ezra Miller controversy, studio woes». Los Angeles Times (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 26 Ιουνίου 2023. 
  12. «Pixar's first rom-com 'Elemental,' Ezra Miller's 'The Flash' both disappoint at box office». USA TODAY (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 26 Ιουνίου 2023. 
  13. «The Flash». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 3 Ιουλίου 2023. 
  14. «The Flash (2023) - Financial Information». The Numbers. Ανακτήθηκε στις 3 Ιουλίου 2023. 
  15. Sim, Jonathan (26 Ιουνίου 2023). «The Flash May Lose WB $200 Million After Box Office Flop». ComingSoon.net - Movie Trailers, TV & Streaming News, and More (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 3 Ιουλίου 2023. 
  16. https://www.latimes.com/people/christi-carras (18 Ιουνίου 2023). «'The Flash' fizzles at the box office amid Ezra Miller controversy, studio woes». Los Angeles Times (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 3 Ιουλίου 2023. 
  17. «Pixar's first rom-com 'Elemental,' Ezra Miller's 'The Flash' both disappoint at box office». USA TODAY (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 3 Ιουλίου 2023. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]