Superman (Εκτεταμένο Σύμπαν της DC)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Superman
Χαρακτήρας από το Εκτεταμένο Σύμπαν της DC
Ο Χένρι Κάβιλ ως Καλ-Ελ/Κλαρκ Κεντ στην ταινία Άνθρωπος από ατσάλι (2013)
Πρώτη εμφάνισηΆνθρωπος από Ατσάλι (2013)
Τελευταία εμφάνισηThe Flash (2023)
Δημιουργήθηκε απόΝτέιβιντ Γκόγιερ
Κρίστοφερ Νόλαν
Ζακ Σνάιντερ
Βασίζεται σεSuperman από τους Τζέρι Σίγκελ και Τζο Σάστερ
Ενσαρκώθηκε απόΧένρι Κάβιλ
Ντίλαν Σπρέιμπερι (έφηβος)
Κούπερ Τίμπερλαϊν (παιδί)
Ράιαν Χάντλεϊ (Shazam!)
Μπραντ Αμπραμένκο (Peacemaker)
Πληροφορίες χαρακτήρα
Πλήρες όνομαΚαλ-Ελ (Κρυπτωνιανό)
Κλαρκ Τζόσεφ Κεντ (γήινο) Superman
ΙδιότηταΔημοσιογράφος
Συμμετοχή σε ομάδεςThe Daily Planet
Λεγεώνα της Δικαιοσύνης
Οικογένεια
ΓονείςΤζορ-Ελ (βιολογικός πατέρας)
Λάρα Λορ-Βαν (βιολογική μητέρα)
Τζόναθαν Κεντ (θετός πατέρας)
Μάρθα Κεντ (θετή μητέρα)
ΣυγγενείςΚάρα Ζορ-Ελ (βιολογική ξαδέλφη)
Σημαντικοί άλλοιΛόις Λέιν (αρραβωνιαστικιά)

Ο Κλαρκ Τζόζεφ Κεντ (Καλ-Ελ), πιο γνωστός ως Superman, είναι ένας υπερήρωας της σειράς ταινιών Εκτεταμένο Σύμπαν της DC, βασισμένος στον ομώνυμο χαρακτήρα της DC Comics που δημιουργήθηκε από τους Τζέρι Σίγκελ και Τζο Σάστερ. Στις ταινίες είναι πρόσφυγας από τον πλανήτη Κρύπτον που προσγειώνεται στη Γη και αναπτύσσει υπεράνθρωπες ικανότητες. Μια μακροχρόνια σύγκρουση με μια φατρία επιζώντων Κρυπτονιανών με επικεφαλής τον Στρατηγό Zod έχει ως αποτέλεσμα εκτεταμένη ζημιά στη Μιτρόπολις, δημιουργεί ηθικό χάσμα μεταξύ της ανθρωπότητας και εφιστά την προσοχή του Μπρους Γουέιν / Batman, ο οποίος θα αντιμετώπιζε τον Κεντ για τις πράξεις του. Οι δυο τους θα συμφιλίωσαν τελικά τις διαφορές τους για να αποτρέψουν τον Doomsday, με τον Superman να δίνει τη ζωή του για να σκοτώσει το πλάσμα με τη βοήθεια του Γουέιν. Ο Κεντ τελικά ανασταίνεται και συμμαχεί με την Ένωση Δικαιοσύνης για να αποτρέψει την Ενότητα των τριών Μητρικών Κουτιών και τη διακοπή της κατάκτησης της Γης υπό τον Ντάρκσιντ.

Εμφανίστηκε για πρώτη φορά ως ο κύριος πρωταγωνιστής της ταινίας Άνθρωπος από ατσάλι (2013), και ο χαρακτήρας υποδύεται από τον Χένρι Κάβιλ, ο οποίος είναι ο πρώτος μη Αμερικανός ηθοποιός που υποδύεται τον Superman στην ταινία. Αυτή η έκδοση του Superman εμφανίστηκε επίσης στο Batman v Superman: Η Αυγή της Δικαιοσύνης (2016), Justice League (2017) (και την αρχική του έκδοση το 2021) και μια εμφάνιση στο Black Adam (2022). Ο Κάβιλ ήταν προγραμματισμένος να επαναλάβει τον χαρακτήρα σε μελλοντικά έργα από τον Νοέμβριο του 2022, συμπεριλαμβανομένης μιας προγραμματισμένου συνέχειας του Άνθρωπος από ατσάλι, με τον Κάβιλ να επιβεβαιώνει αρχικά τη συμμετοχή του πριν ανακοινώσει εβδομάδες αργότερα ότι αυτά τα σχέδια είχαν εγκαταλειφθεί από τη νέα διοίκηση στα DC Studios υπό τον Τζέιμς Γκαν.[1]

Οι ταινίες του σκηνοθέτη Ζακ Σνάιντερ στο DCEU στόχευαν να απεικονίσουν τον Superman με πιο ελαττωματικό και ανθρώπινο φως σε σύγκριση με την προηγούμενη σειρά ταινιών της Warner Bros., το οποίο έλαβε πολωμένες κριτικές από τους κριτικούς.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Donnelly, Matt (14 Δεκεμβρίου 2022). «James Gunn Writing New 'Superman' Film; Henry Cavill Will Not Return, but Eyed to Play Different DC Character». Variety.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 2022.