Kimi Ga Yo

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Παρτιτούρα του «Kimi ga Yo»

Το Kimi ga Yo (ιαπωνικά: 君が代‎‎, μεταγραφή: Κίμι γκα Γιο) είναι ο εθνικός ύμνος της Ιαπωνίας, γνωστός και ως «Η βασιλεία του Αυτοκράτορα». Είναι ένας από τους μικρότερους εθνικούς ύμνους που χρησιμοποιούνται επί του παρόντος. Αν και θεωρούνταν de facto ο εθνικός ύμνος της χώρας για μεγάλο χρονικό διάστημα, αναγνωρίστηκε νόμιμα μόλις το 1999.

Στίχοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επίσημο κείμενο Κάνα (Χιραγκάνα) Φωνητική μεταγραφή στο Δ.Φ.Α. Μεταγραμμένο κείμενο με ελληνικά γράμματα Μεταγραμμένο κείμενο με ρομάτζι Μετάφραση
君が代は

千代に
八千代に
細石の
巌となりて
苔の生すまで

きみがよは

ちよに
やちよに
さざれいしの
いわおとなりて
こけのむすまで

[kʲi.mʲi.ɡa̠.jo̞ ɰᵝa̠]

[t͡ɕi.jo̞ ɲ̟i ja̠.t͡ɕi.jo̞ ɲ̟i] [sa̠.za̠.ɾe̞.i.ɕi no̞] [i.ɰᵝa̠.o̞ to̞ na̠.ɾʲi.te̞] [ko̞.ke̞ no̞ mɯ̟ᵝ.sɨᵝ ma̠.de̞]

Κίμι γκα γιο βα

Τσίγιο νι

Γιατσιγιό νι

Σαζάρε-ίσι νο

Ιβαό το νάριτε

Κόκε νο μούσου μάντε

Kimi ga yo wa

Chiyo ni
Yachiyo ni
Sazare-ishi no
Iwao to narite
Koke no musu made

Είθε η βασιλεία του Αυτοκράτορα

Να συνεχιστεί για χίλιες,
για οκτώ χιλιάδες γενεές,
μέχρι τα χαλίκια
να γίνουν βράχοι
καλυμμένοι από βρύα.


Προέλευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο όρος kimi είναι αρκετά παλαιός και σημαίνει «ο άρχοντάς μας», αναφερόμενος στον Αυτοκράτορα της Ιαπωνίας.

Οι στίχοι πρωτοεμφανίστηκαν σε μια ποιητική ανθολογία με τίτλο Kokin Wakashū, σε ένα ποίημα ανώνυμου συγγραφέα. Αν και δεν ήταν ασυνήθιστη εκείνη την εποχή, η ανωνυμία μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι ο ποιητής μπορεί να ανήκε σε κατώτερη κοινωνική τάξη. Το ποίημα περιλήφθηκε σε πολλές ανθολογίες και αργότερα χρησιμοποιήθηκε σαν εορτινό τραγούδι από ανθρώπους όλων των ηλικιών.

Το 1869, ο Τζον Γουίλιαμ Φέντον, Ιρλανδός στρατιωτικός, συμβούλεψε τον διοικητή Ογιάμα Ιβάο να δημιουργήσει έναν εθνικό ύμνο για την Ιαπωνία, που δεν είχε μέχρι τότε. Ο ίδιος έγραψε τη μουσική, η οποία όμως αντικαταστάθηκε από μια καινούρια μελωδία το 1880.

Μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ο εθνικός ύμνος έχει δεχθεί κριτική λόγω της εικονικής λατρείας του αυτοκράτορα σαν θεότητα, κάτι που για κάποιους δε συμβιβάζεται με την εικόνα μιας δημοκρατικής κοινωνίας, ενώ οι υποστηρικτές πιστεύουν ότι είναι τρόπος έκφρασης του πατριωτισμού και της πίστης στον αυτοκράτορα, παρόμοιος με τους εθνικούς ύμνους άλλων δημοκρατικών χωρών (π.χ. God Save the Queen της Μεγάλης Βρετανίας).

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]