Σχέσεις Αγίας Έδρας-Πολωνίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σχέσεις Αγίας Έδρας-Πολωνίας
Map indicating locations of Holy See and Poland

Βατικανό

Πολωνία

Οι σχέσεις Αγίας Έδρας-Πολωνίας είναι οι εξωτερικές σχέσεις μεταξύ της Αγίας Έδρας και της Δημοκρατίας της Πολωνίας. Το 2015, περίπου το 92,9% των Πολωνών ανήκαν στην Καθολική Εκκλησία.[1]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι σχέσεις μεταξύ της Αγίας Έδρας και της Πολωνίας υπήρχαν στο επίπεδο της Ευφημίας από το 1555, όταν έφτασε στη Βαρσοβία ο πρώτος διπλωματικός εκπρόσωπος της Αγίας Έδρας με τον βαθμό του Νούντσιου. Η υπογραφή ενός κονκορδάτου στις αρχές αυτού του αιώνα ήταν μια προηγούμενη μαρτυρία για την ύπαρξη ακόμη παλαιότερων διπλωματικών σχέσεων μεταξύ τους. Με τον τρίτο διαμελισμό της Πολωνίας το 1795, το πολωνικό κράτος έπαψε να υπάρχει, αλλά ανέκτησε την ανεξαρτησία του το 1918 μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 1919, η Αγία Έδρα και η Πολωνία σύναψαν διπλωματικές σχέσεις.[2]

Μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Αγία Έδρα αρνήθηκε να αναγνωρίσει την Πολωνική Προσωρινή Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας που ιδρύθηκε το 1945. Η Αγία Έδρα διατήρησε τις διπλωματικές σχέσεις με την πολωνική εξόριστη κυβέρνηση στο Λονδίνο μέχρι το 1958.[2] Το 1971, άρχισαν οι συζητήσεις για την ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ της Πολωνίας και της Αγίας Έδρας. Τον Οκτώβριο του 1978, ο γεννημένος στην Πολωνία Αρχιεπίσκοπος της Κρακοβίας, Κάρολ Γιούζεφ Βοϊτίλα, εξελέγη Πάπας και έγινε γνωστός ως Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄. Τον Ιούνιο του 1979, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄'πραγματοποίησε την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Πολωνία. Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄ έχει αναγνωριστεί ότι διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ανατροπή του κομμουνισμού στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας.[3] Το 1989, οι διπλωματικές σχέσεις αποκαταστάθηκαν πλήρως μεταξύ των δύο χωρών.

Παπικές επισκέψεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄ φθάνει στην Γκντίνια για την τρίτη παπική του επίσκεψη στην Πολωνία, τον Ιούνιο του 1987.

Παπικές επισκέψεις από την Αγία Έδρα στην Πολωνία

Νούντσιοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πρώτος Νούντσιος στην Πολωνία, που διορίστηκε το 1555, ήταν ο Λουίτζι Λιπομάνο. Υποφέροντας από κακή υγεία, έφυγε το Φεβρουάριο του 1557.[4]

Ο πρώτος κάτοικος εκπρόσωπος στο αναδυόμενο πολωνικό κράτος μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν ο Ακίλε Ράτι, ο μελλοντικός Πάπας Πίος ΙΑ΄, ο οποίος διορίστηκε Επισκέπτης τον Απρίλιο του 1918 και Νούντσιος το 1919. Το Νουντσιάτο της Πολωνίας χαρακτηρίστηκε ως Νουντσιάτο Πρώτης Τάξης, στο ίδιο επίπεδο με εκείνο της Μαδρίτης, του Παρισιού και της Βιέννης. Ο Αρχιεπίσκοπος Ράτι διορίστηκε σύντομα Αρχιεπίσκοπος του Μιλάνου και έφυγε από την Πολωνία στις 4 Ιουνίου 1921. Ο διάδοχός του ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Λορέντσο Λάουρι, του οποίου ο διορισμός δημοσιεύτηκε στις 25 Μαΐου 1921. Ο Λάουρι διαπραγματεύτηκε ένα κονκορδάτο με το αποκατεστημένο πολωνικό κράτος. Στις 20 Δεκεμβρίου 1926, έγινε καρδινάλιος. Από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο του 1923, ο Μονσινιόρ Τζοβάνι Μπατίστα Μοντίνι, ο μελλοντικός Πάπας Παύλος ΣΤ΄, εργάστηκε ως Γραμματέας στη Βαρσοβία. Ο Αρχιεπίσκοπος Φραντσέσκο Μαρμάτζι ήταν Νούντσιος στην Πολωνία από το 1928 έως ότου έγινε καρδινάλιος στις 16 Δεκεμβρίου 1935. Ο διάδοχός του, ο Αρχιεπίσκοπος Φιλίπο Κορτέζι, ο οποίος ήταν Νούντσιος στην Πολωνία κατά το ξέσπασμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, έφυγε από τη Βαρσοβία στις 5 Σεπτεμβρίου 1939,[5] όπου ακολούθησε την πολωνική εξόριστη κυβέρνηση στο Βουκουρέστι.

Μετά την επανέναρξη των πλήρων διπλωματικών σχέσεων στις 17 Ιουλίου 1989, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄ διόρισε τον πρώτο Νούντσιο στην Πολωνία μετά από μισό αιώνα, τον Αρχιεπίσκοπο Γιούζεφ Κοβάλτσικ στις 28 Αυγούστου 1989. Κατείχε αυτό το αξίωμα για εξαιρετικά μεγάλο χρονικό διάστημα, μέχρι τις 8 Μαΐου 2010, όταν διορίστηκε Αρχιεπίσκοπος του Γκνιέζνο και Προκαθήμενος της Πολωνίας.[6] Ο διάδοχός του, Τσελεστίνο Μιλιόρε, διορίστηκε στις 30 Ιουνίου 2010.

Διπλωματικές αποστολές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Η Αγία Έδρα έχει ένα Αποστολικό Νουντσιάτο στη Βαρσοβία.
  • Η Πολωνία έχει πρεσβεία στην Αγία Έδρα, με έδρα τη Ρώμη.[7]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. GUS. «Infographic - Religiousness of Polish inhabitiants». stat.gov.pl (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 17 Ιουνίου 2019. 
  2. 2,0 2,1 «Bilateral relations between Poland and the Holy See». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Ιανουαρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 4 Μαΐου 2021. 
  3. Pope John Paul II 1920~2005
  4. Tacchella Il Processo agli eretici veronesi; Wojtyska, Aloisius Lippomano
  5. «ZENIT News Agency: Bringing the Holy See to Poland». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Σεπτεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 4 Μαΐου 2021. 
  6. «Rinuncia dell'Arcivescovo Metropolita di Gniezno e Primate della Polonia e nomina del successore» (στα Ιταλικά). Holy See Press Office. 8 Μαΐου 2010. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 9 Μαΐου 2010. 
  7. Embassy of Poland to the Holy See