Σχέσεις Αργεντινής-Πολωνίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σχέσεις Αργεντινής-Πολωνίας
Map indicating locations of Argentina and Poland

Αργεντινή

Πολωνία

Οι σχέσεις Αργεντινής-Πολωνίας αναφέρονται στις διμερείς διπλωματικές σχέσεις μεταξύ της Αργεντινής και της Πολωνίας. Πάνω από 500.000 Αργεντινοί είναι πολωνικής καταγωγής, καθιστώντας την Αργεντινή τη δεύτερη λατινικοαμερικάνικη χώρα με τη μεγαλύτερη πολωνική κοινότητα του εξωτερικού (μετά τη Βραζιλία).[1]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολωνοί μετανάστες στην Αργεντινή, 1890.
Ο Πρόεδρος της Αργεντινής Μαουρίσιο Μάκρι λαμβάνει τα διαπιστευτήρια του Πρέσβη της Πολωνίας, Μάρεκ Πέρναλ, 2016.

Η πρώτη σημαντική άφιξη Πολωνών μεταναστών στην Αργεντινή έγινε στα τέλη του 1800, όταν οι Πολωνοί που έφυγαν λόγω της φτώχειας και του πολέμου έφτασαν στην Αργεντινή για να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα με πολλούς να εγκαθίστανται στην Επαρχία Μισιόνες, στη βόρεια Αργεντινή.[1] Η πρώτη επίσημη επαφή μεταξύ της Αργεντινής και της Πολωνίας πραγματοποιήθηκε στο τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου το 1918 όταν εμφανίστηκε μια πρόσφατα ανεξάρτητη Πολωνία. Το 1920 και οι δύο χώρες έκαναν επίσημα διπλωματικές σχέσεις.[2] Οι διπλωματικές σχέσεις, ωστόσο, διακόπηκαν όταν η Γερμανία εισέβαλε στην Πολωνία τον Σεπτέμβριο του 1939. Στο τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο εθνών αποκαταστάθηκαν στις 20 Ιουνίου 1946, όταν και τα δύο έθνη άνοιξαν διπλωματικές αποστολές στις πρωτεύουσες του άλλου, αντίστοιχα. Το 1964, και τα δύο έθνη αναβάθμισαν τις διπλωματικές τους αποστολές σε πρεσβείες.

Ενώ η Πολωνία βρισκόταν υπό κομμουνισμό και η Αργεντινή υπό δικτατορία, οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών ήταν περιορισμένες. Το 1986, ο Αντιπρόεδρος της Αργεντινής, Βίκτορ Χιπόλιτο Μαρτίνες, επισκέφθηκε την Πολωνία. Τον Οκτώβριο του 1990, ο Πρόεδρος Κάρλος Μένεμ έγινε ο πρώτος αρχηγός κράτους της Αργεντινής που επισκέφθηκε την Πολωνία.[3] Τον Φεβρουάριο του 1995, ο Πρόεδρος της Πολωνίας, Λεχ Βαλέσα, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Αργεντινή.[4]

Διμερείς σχέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Καθ΄ όλη τη διάρκεια των ετών, και τα δύο έθνη έχουν υπογράψει πολλές διμερείς συμφωνίες, όπως τη συμφωνία για την ανταλλαγή διπλωματικών σάκων (1931), τη συμφωνία οικονομικής και τεχνικής συνεργασίας (1974), τη συμφωνία για τη θαλάσσια αλιευτική συνεργασία (1974), τη συμφωνία για μια κοινή επιχείρηση για την εξαγωγή και εμπορία αλιευτικών πόρων και ασπόνδυλων πόρων (1974), τη συμφωνία επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας (1979), τη συμφωνία για την εξορυκτική συνεργασία (1982), τη συμφωνία επιστημονικής και πολιτιστικής συνεργασίας (1984), τη συμφωνία για την εξάλειψη των απαιτήσεων θεώρησης για τα κοινά, επίσημα και διπλωματικά διαβατήρια (1990), τη συμφωνία για την προώθηση και προστασία των επενδύσεων (1992) και τη συμφωνία για την αποφυγή της διπλής φορολογίας (2003).[2]

Εμπορικές συναλλαγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2018, το εμπόριο μεταξύ Αργεντινής και Πολωνίας ανήλθε σε 846 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.[5] Οι κύριες εξαγωγές της Αργεντινής στην Πολωνία περιλαμβάνουν: γεύματα σόγιας, φιλέτα ψαριών, μεταποιημένα φρούτα, ξηρούς καρπούς και κρασί.[6] Οι κύριες εξαγωγές της Πολωνίας στην Αργεντινή περιλαμβάνουν: προφίλ χάλυβα, μηχανήματα εξόρυξης, κινητήρες, οικιακές συσκευές, καλώδια και οθόνες τηλεόρασης.[7] Η Αργεντινή είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Πολωνίας στη Νότια Αμερική.

Διπλωματικές αποστολές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Polish-Argentines, A Hidden Community». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Δεκεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου 2017. 
  2. 2,0 2,1 «Relaciones entre Polonia y Argentina (στα ισπανικά)» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 28 Δεκεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου 2017. 
  3. Menem en Polonia (στα ισπανικά)
  4. Walesa, Menem meet in Buenos Aires
  5. OEC: Poland
  6. «Poland's food trade with South America: filling in the gaps». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Οκτωβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 4 Μαΐου 2021. 
  7. «Polish Institute of International Affairs: Emerging Latin America». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Δεκεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου 2017. 
  8. Πρεσβεία της Αργεντινής στη Βαρσοβία
  9. Πρεσβεία της Πολωνίας στο Μπουένος Άιρες