Σχέσεις Μολδαβίας-Πολωνίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σχέσεις Μολδαβίας-Πολωνίας
Map indicating locations of Moldova and Poland

Μολδαβία

Πολωνία

Οι σχέσεις Μολδαβίας-Πολωνίας αναφέρονται στις διμερείς σχέσεις μεταξύ της Μολδαβίας και της Πολωνίας. Οι δύο χώρες σύναψαν σχέσεις μετά την ανεξαρτησία της Μολδαβίας το 1991.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιστορικά, το Πριγκιπάτο της Μολδαβίας ήταν υποτελής του Βασιλείου της Πολωνίας και αργότερα της Πολωνικής-Λιθουανικής Κοινοπολιτείας. Λόγω αυτού, υπήρχε μια μικρή αλλά ενεργή πολωνική κοινότητα στη Μολδαβία. Και οι δύο χώρες καταλήφθηκαν αργότερα από τη Ρωσική Αυτοκρατορία και τη Σοβιετική Ένωση σε διάφορες εποχές.

Πολωνική κοινότητα στη Μολδαβία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Πέτρου Λουτσίνσκι υπηρέτησε ως ο δεύτερος Πρόεδρος της Μολδαβίας και φέρει μεταφρασμένη έκδοση του πολωνικού επωνύμου Łuczyński (Γουτσίνσκι).

Σύμφωνα με τη σοβιετική απογραφή του 1989, υπήρχαν 4.739 Πολωνοί στη Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μολδαβίας.[1] Η μολδαβική απογραφή του 2004 ανέφερε 2.383 Πολωνούς. Η τελευταία απογραφή δεν περιελάμβανε δεδομένα που συλλέχθηκαν στην Υπερδνειστερία, η οποία επί αιώνες βρισκόταν εντός των ορίων της Πολωνικής-Λιθουανικής Κοινοπολιτείας και υπέστη σημαντικό πολωνικό αποικισμό. Η υπερδνειστεριακή απογραφή του 2004 ανέφερε ότι το 2% του πληθυσμού (περίπου 1.100) ήταν Πολωνοί.[2]

Ορισμένες εκδόσεις ακτιβιστών της Πολωνίας και Πολωνών διπλωματών αναφέρουν αριθμούς άνω των 20.000 Πολωνών στη Μολδαβία, - αριθμοί που ξεπερνούν σημαντικά τους αυτοπροσδιορισμένους Πολωνούς στην απογραφή. Ορισμένοι συγγραφείς περιλαμβάνουν στις εκτιμήσεις τους ανθρώπους πολωνικής καταγωγής, ενώ άλλοι υποθέτουν ότι άτομα καθολικής πίστης (σε μια κυρίως ανατολική Ορθόδοξη χώρα) είναι πιθανότατα πολωνικής καταγωγής και αυτό μπορεί να περιλαμβάνει, π.χ. Ουκρανούς με δεσμούς με την Πολωνία στην καταγωγή τους.

Ως συνέπεια των ρωσικών και σοβιετικών πολιτικών προς τον πολωνικό πολιτισμό, μόνο ένα μικρό ποσοστό των Πολωνών στη Μολδαβία μιλούν σήμερα πολωνικά.[1] Για παράδειγμα, ο Πέτρου Λουτσίνσκι, ο οποίος υπηρέτησε ως ο δεύτερος Πρόεδρος της Μολδαβίας, έχει μεταφρασμένη εκδοχή του πολωνικού επωνύμου Łuczyński (Γουτσίνσκι), αλλά ποτέ δεν ταυτίστηκε δημοσίως με πολωνική κληρονομιά. Ωστόσο, ένας αριθμός πολιτικών της Υπερδνειστερίας, όπως η πρώην Πρώτη Κυρία Νίνα Στάνσκι και ο Γιεβγκένι Ζούμποφ, είναι ανοιχτοί για τις πολωνικές ρίζες τους.[3]

Σύγχρονες σχέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Πολωνία υπήρξε ανέκαθεν υποστηρικτής της ένταξης της Μολδαβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία είναι μέλος η Πολωνία.[4][5] Η Πολωνία γνωρίζει καλά την πολιτική περιθωριοποίηση της Μολδαβίας με την κατάσταση της Υπερδνειστερίας[6] και η Πολωνία ανακοίνωσε επίσημα ότι δεν θα αναγνωρίσει την Υπερδνειστερία ως ξεχωριστό έθνος.

Το Ινστιτούτο της Βαρσοβίας, μια πολωνική δεξαμενή σκέψης, διατηρεί μια ρουμανική επιτήρηση για να εξηγήσει την κύρια πορεία των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών εξελίξεων στη Ρουμανία και τη Μολδαβία.

Διπλωματικές αποστολές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 "Moldova: Arena of International Influences", 2012, (ISBN 0739173928), "Support of Polish Disapora"
  2. «2004 Transnistria Census info». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Μαρτίου 2009. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουνίου 2013. 
  3. Kosienkowski, Marcin (2012-10-05). «POLSKA I NADDNIESTRZE: CZAS NA WSPÓŁPRACĘ?». New Eastern Europe. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2020-07-26. https://web.archive.org/web/20200726233401/http://www.new.org.pl/1125-polska-i-naddniestrze-czas-na-wspolprace. Ανακτήθηκε στις 28 Μαΐου 2020. 
  4. «POLAND TO HELP MOLDOVA ON THE WAY TO EUROPE». 
  5. «Poland – a Faithful Supporter of the Republic of Moldova in Relations with the EU». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Ιανουαρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 4 Μαΐου 2021. 
  6. Polska a Mołdawia i Naddniestrze (Σχέσεις της Πολωνίας με τη Μολδαβία και την Υπερδνειστερία).  (48.9 KB)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]