Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης Αθανάσιος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αθανάσιος (Γιαννουσάς)
Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης
Από20 Μαρτίου 2019
ΠροκάτοχοςΠαύλος
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση1971
Αθήνα, Ελλάδα
ΕθνικότηταΕλληνική
ΔόγμαΧριστιανός Ορθόδοξος

Ο Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης Αθανάσιος, είναι Έλληνας θεολόγος και επίσκοπος της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Βιογραφικά Στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μητροπολίτης Αθανάσιος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1971. Σπούδασε στην Θεολογική Σχολή Αθηνών, από την οποία αποφοίτησε το 1993. Ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στον Ιστορικό Τομέα της Θεολογίας.[1]

Το 1995 εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πεντέλης. Χειροτονήθηκε Διάκονος, το 1995, από τον Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος Αγαθόνικο, υπηρετώντας για ένα έτος στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου οδού Αχαρνών. Από το 1996 εντάχθηκε στον Κλήρο της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας. Το 1997 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος και χειροθετήθηκε αμέσως Αρχιμανδρίτης, από τον Μητροπολίτη Καστορίας Σεραφείμ, αναλαμβάνοντας καθήκοντα εφημερίου στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου της πόλης της Καστοριάς.[2]

Το 1998, μετά από πρόταση του Μητροπολίτη Καστορίας Σεραφείμ, διορίστηκε από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος Πρω­το­σύγ­κελ­λος της Ι­ε­ράς Μη­τρο­πό­λεως Κα­στο­ρίας.

Το 2012 έλαβε το ο­φφί­κιο του Αρ­χι­μαν­δρί­τη του Οι­κου­με­νι­κού Θρό­νου από τον Οι­κου­με­νι­κό Πα­τρι­άρ­χη Βαρ­θο­λο­μαίο.

Στις 20 Μαρτίου 2019 εξελέγη Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης, από την Ιεραρχία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, δίνοντας το Μικρό και το Μεγάλο Μήνυμα την ίδια ημέρα, στην Αίθουσα της Ιεραρχίας και το Καθολικό της Μονής Πετράκη αντίστοιχα[3]. Στις 23 Μαρτίου 2019 χειροτονήθηκε στο Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο, συμπαραστατούμενο από 32 Μητροπολίτες και Επισκόπους της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. Ενθρονίστηκε στην πόλη της Σιάτιστας, στις 19 Απριλίου 2019, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου Σιάτιστας[4].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Ιερά Μητρόπολη Σισανίου και Σιατίστης». Εκκλησία της Ελλάδος. Ανακτήθηκε στις 21 Μαρτίου 2020. 
  2. Διάρθρωση της Ιεράς Μητροπόλεως Σισανίου
  3. «Ιερά Μητρόπολη Σισανίου και Σιατίστης». Εκκλησία της Ελλάδος. Ανακτήθηκε στις 21 Μαρτίου 2020. 
  4. «Ενθρονίστηκε ο νέος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης Αθανάσιος». Newpost.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Απριλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 24 Ιανουαρίου 2020.