Επίσκοπος Ανδρούσης Κωνστάντιος Παναγιωτακόπουλος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Θεοφιλέστατος
Κωνστάντιος
Επίσκοπος Ανδρούσης
Από12 Φεβρουαρίου 2018
ΠροκάτοχοςΘεόκτιστος
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση29 Ιανουαρίου 1960 (1960-01-29) (64 ετών)
Αλεποχώρι Ηλείας
ΕθνικότηταΈλληνας
ΣπουδέςΑριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
ΔόγμαΧριστιανός Ορθόδοξος

Ο Επίσκοπος Ανδρούσης Κωνσταντίνος (Αλεποχώρι Ηλείας, 29 Ιανουαρίου 1960) είναι Έλληνας Θεολόγος και Επίσκοπος της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Βιογραφικά Στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Επίσκοπος Κωνστάντιος (κατά κόσμον Παναγιωτακόπουλος) γεννήθηκε στο Αλεποχώρι Ηλείας το 1960.

Φοίτησε στην Εκκλησιαστική Σχολή της Ξάνθης, όπου συνδέθηκε με τον Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου Αντώνιο. Σπούδασε τη Θεολογία στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από όπου αποφοίτησε το 1988. Το 1984 αναλαμβάνει καθήκοντα Επιμελητού στο Σταυρίδειο Μαθητικό Οικοτροφείο Αρρένων της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως.

Στις 31 Μαρτίου 1985 χειροτονήθηκε Διάκονος χειροτονήθηκε από τον τότε Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμο. Στις 15 Σεπτεμβρίου 1991 χειροτονείται Πρεσβύτερος λαμβάνοντας το Οφίκιο του Αρχιμανδρίτου και τοποθετήθηκε εφημέριος Ιεροκήρυκας του Ιερού Ναού Αγίου Νεκταρίου Αλεξανδρουπόλεως, όπου υπηρέτησε έως το 2006. Τον Απρίλιο του 1993 μετέβη στην Ιερά Μητρόπολη Κεντρώας Αφρικής, μετά από πρόσκληση του Μητροπολίτη Κεντρώας Αφρικής Τιμοθέου, όπου προσέφερε τις υπηρεσίες του στο έργο της εξωτερικής ιεραποστολής. Το 1997 διορίστηκε υπεύθυνος της επιτροπής Αντιαιρετικού αγώνα και στα πλαίσια της δράσης της διοργάνωσε αντιαιρετικές εκδηλώσεις με ομιλίες και εκδόσεις εντύπων με σχετικό περιεχόμενο τόσο στη πόλη της Αλεξανδρούπολης όσο και στα χωριά εντός των ορίων της Μητροπόλεως. Το 2000 εξελέγη μέλος του Ηγουμενοσυμβουλίου της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Αετοχωρίου Έβρου.

Τον Μαρτίου του 2006 απεσπάσθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής, κατόπιν πρόσκλησης του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής Δαμασκηνού, όπου διορίσθηκε Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως και Προϊστάμενος του Καθεδρικού Ιερού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κομοτηνής, έως του 2014. Παράλληλα ανέλαβε διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως, πραγματοποίησε ραδιοφωνικές εκπομπές, συνέγραψε άρθρα σε τοπικές εφημερίδες και περιοδικά, διετέλεσε υπεύθυνος Νεότητος, των κατηχητικών σχολείων και ανέπτυξε φιλανθρωπικό, κοινωνικό και ιεραποστολικό έργο στην περιοχή της Ροδόπης.

Το 2014 μετατέθηκε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, όπου διορίσθηκε Ιεροκήρυκας και ιερατικώς προϊστάμενος του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως Σωτήρος Μοσχάτου. Από τον Σεπτέμβριο του 2017 κατόπιν απόφασης του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου διορίστηκε Διευθυντής και Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εκκλησιαστικού Ορφανοτροφείου Βουλιαγμένης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Υπήρξε υποψήφιος κατά τις αρχιερατικές εκλογές για την πλήρωση των Ιερών Μητροπόλεων Διδυμοτείχου (2009) και Μαρωνείας και Κομοτηνής (2013).

Στις 7 Φεβρουαρίου 2018 εξελέγη από την Ιεραρχία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Επίσκοπος Ανδρούσης, Βοηθός Επίσκοπος στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών[1]. Χειροτονήθηκε Επίσκοπος, στις 12 Φεβρουαρίου 2018, στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αθηνών, από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο, συμπαραστατούμενο από τους Μητροπολίτες Ηλείας Γερμανό, Δημητριάδος Ιγνάτιο, Πειραιώς Σεραφείμ, Σιδηροκάστρου Μακάριο, Χαλκίδος Χρυσόστομο, Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμο, Ιλίου Αθηναγόρα, Κηφισίας Κύριλλο, Λαγκαδά Ιωάννη, Νέας Ιωνίας Γαβριήλ, Θεσσαλιώτιδος Τιμόθεο, Φιλίππων Στέφανο, Μάνης Χρυσόστομο και τους Επισκόπους Ανδίδων Χριστοφόρο (Οικουμενικό Πατριαρχείο), Ωλένης Αθανάσιο, Θαυμακού Ιάκωβο, Λότζ και Πόζναν Αθανάσιο (Εκκλησία της Πολωνίας) και Θεσπιών Συμεών[2]. Στις 27 Μαρτίου 2018, έδωσε ενώπιον του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου[3].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Ο Αρχιμ. Κωνστάντιος Παναγιωτακόπουλος εξελέγη Επίσκοπος Ανδρούσης». ROMFEA. Ανακτήθηκε στις 27 Νοεμβρίου 2023. 
  2. «Άξιος!! Άξιος!! ο εξ Ηλείας καταγόμενος Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ανδρούσης κ.κ. Κωνστάντιος». PatrisNews - Εφημερίδα Πατρίς Ηλείας. 15 Φεβρουαρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 27 Νοεμβρίου 2023. 
  3. «Η διαβεβαίωση των νέων Επισκόπων Θεσπιών και Ανδρούσης». Dogma. 27 Μαρτίου 2018. Ανακτήθηκε στις 27 Νοεμβρίου 2023.