Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης
الجبهة الشعبية لتحرير فلسطين
Γενικός ΓραμματέαςΑχμάντ Σααντάτ
ΙδρυτήςΖορζ Χαμπάς
Ίδρυση1967
ΈδραΔαμασκός, Συρία
ΙδεολογίαΑραβικός εθνικισμός[1]
Παλαιστινιακός εθνικισμός
Παναραβισμός
Κοσμικισμός[2]
Μαρξισμός-Λενινισμός[3]
Αντισιωνισμός[4]
Δημοκρατικός Σοσιαλισμός
Εθνική προσχώρησηΟργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης
Διεθνής προσχώρησηΔιεθνές Κομμουνιστικό Σεμινάριο
Παλαιστινιακό Νομοθετικό Συμβούλιο
3 / 132
Ιστότοπος
pflp.ps
[[Πολιτικό σύστημα Παλαιστίνη]]
[[Κατάλογος πολιτικών κομμάτων Παλαιστίνη|Πολιτικά κόμματα]]
[[Εκλογές Παλαιστίνη|Εκλογές]]

Το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (αραβικά: الجبهة الشعبية لتحرير فلسطين, ατ-Τζαμπάχ ας-Σαμπίγια λι-Ταχρίρ Φιλαστίν), είναι παλαιστινιακή μαρξιστική-λενινιστική οργάνωση. Ιδρύθηκε το 1967 και αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη οργάνωση στις τάξεις της ΟΑΠ (Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης) μετά τη Φατάχ.

Το Λαϊκό Μέτωπο μποϋκοτάρει τη συμμετοχή στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΟΑΠ Θεωρεί τόσο την ελεγχόμενη από τη Φατάχ κυβέρνηση στη Δυτική Όχθη όσο και την κυβέρνηση της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας ως παράνομες, εξαιτίας της μη διεξαγωγής νέων εκλογών για την Παλαιστινιακή Αρχή από το 2006. Το Λαϊκό Μέτωπο θεωρείται ως τρομοκρατική οργάνωση από τις Η.Π.Α., την Ε.Ε., τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ.

Το Μέτωπο ακολουθεί γενικώς σκληρή γραμμή αναφορικά με τις παλαιστινιακές εθνικές επιδιώξεις, αντιτιθέμενο στην πιο μετριοπαθή στάση της Φατάχ. Διαφωνεί στις συνομιλίες με την ισραηλινή κυβέρνηση και προκρίνει τη λύση του ενός σοσιαλιστικού παλαιστινιακού κράτους. Το στρατιωτικό σκέλος της οργάνωσης ονομάζεται Ταξιαρχίες Αμπού Αλί Μουσταφά. Το Μέτωπο είναι γνωστό για την πρωτοπορία στην οργάνωση και εκτέλεση αεροπειρατειών στα τέλη της δεκαετίας του ΄60 και αρχές δεκαετίας του ΄70, με γνωστότερη εκείνη της 27ης Ιουνίου 1976 που οδήγησε στην "Επιχείρηση Εντέμπε" ισραηλινών ειδικών δυνάμεων.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Λαϊκό Μέτωπο προήλθε από το Αραβικό Εθνικιστικό Κίνημα (ANM) με ιδρυτή του το δρ. Ζωρζ Χαμπάς, έναν Παλαιστίνιο ορθόδοξο χριστιανό από την πόλη Λοντ. Το 1948, ο 19χρονος Χαμπάς, φοιτητής ιατρικής, επέστρεψε στο σπίτι του στη Λοντ κατά τη διάρκεια του αραβοϊσραηλινού πολέμου για να βοηθήσει την οικογένειά του. Ενώ βρισκόταν εκεί, οι ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν στην πόλη και ως αποτέλεσμα ο περισσότερος πληθυσμός της υποχρεώθηκε να αποχωρήσει. Ο ίδιος ο Χαμπάς, περπατούσε για τρεις μέρες χωρίς νερό και φαγητό μέχρι που έφτασε στην πρώτη γραμμή των αραβικών στρατευμάτων. Ο Χαμπάς ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Λίβανο στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού, αποφοιτώντας το 1951. Το ΑΝΜ ιδρύθηκε με έντονο πατριωτικό-λαϊκό πνεύμα, με έμφαση στο στοιχείο της γκεβαρικής οπτικής για τον επαναστατημένο άνθρωπο.

Ο Ζωρζ Χαμπάς προχώρησε και σε τρομοκρατικές ενέργειες κατά των δυνάμεων κατοχής, με "ειδίκευση" στις επιθέσεις κατά αεροσκαφών της ισραηλινής αεροπορικής εταιρίας El Al[5].

Η εντυπωσιακότερη είναι αναμφισβήτητα η επίθεση κατά του διεθνούς αεροδρομίου της Ζυρίχης στις 18 Φεβρουαρίου του 1969. Οπλισμένοι με αυτόματα όπλα και χειροβομβίδες, πέντε ένοπλοι επιτέθηκαν κατά αεροσκάφους της Ελ Αλ ενώ εκείνο τροχοδρομούσε προς την απογείωσή του με προορισμό το Τελ Αβίβ. Οι πρώτες ριπές τραυμάτισαν τους δύο πιλότους και τέσσερις από τους δεκαεπτά επιβάτες και για λίγα δευτερόλεπτα η πίστα του αεροδρομίου μεταβλήθηκε σε πεδίο μάχης, καθώς από μία από τις εξόδους του αεροσκάφους εμφανίστηκε ο Ισραηλινός φρουρός του, ο οποίος άρχισε να βάλλει κατά των επιτιθέμενων, σκοτώνοντας τον ένα. Οι υπόλοιποι, μεταξύ των οποίων και μία γυναίκα, ακινητοποιήθηκαν από τους πυροσβέστες του αεροδρομίου[6]. Η ελβετική αστυνομία, ωστόσο, δεν συνέλαβε μόνο τους Παλαιστίνιους. Στο κρατητήριο οδηγήθηκε και ο Ισραηλινός φρουρός του αεροσκάφους, κατηγορούμενος για παράνομη οπλοκατοχή και οπλοχρησία επί ελβετικού εδάφους. Άλλωστε, εάν ορισμένοι από τους επιβάτες δήλωσαν ότι όφειλαν τη ζωή τους στον φρουρό, οι περισσότεροι κατέθεσαν ότι πυροβόλησε και σκότωσε τον Παλαιστίνιο όταν αυτός είχε ήδη παραδοθεί.

Η δράση του Λαϊκού Μετώπου δεν σταμάτησε ωστόσο εκεί. Στις 29 Αυγούστου του 1969 δύο νεαροί της "μονάδας Τσε Γκεβάρα" της οργάνωσης κατέλαβαν Μπόινγκ 707 της αμερικανικής TWA και το οδήγησαν στη Δαμασκό. Εκεί το ανατίναξαν μετά την αποβίβαση των επιβατών, δύο από τους οποίους ωστόσο συνελήφθησαν από το καθεστώς[7].

Στις 8 Σεπτεμβρίου του 1969, μέλη των "Νεαρών Τίγρεων του τμήματος Χο Τσι Μινχ", όπως ανακοινώθηκε από την οργάνωση, προκάλεσαν ταυτόχρονες εκρήξεις σε γραφεία της Ελ Αλ και ισραηλινές πρεσβείες σε ολόκληρη την Ευρώπη, ανακοινώνοντας ότι οι επιθέσεις τους σηματοδοτούν την απαρχή "γενικής επίθεσης" κατά ισραηλινών γραφείων σε ολόκληρο τον κόσμο[8].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]