Θεολογική αγνωσία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Θεολογική αγνωσία είναι η θέση ότι η θρησκευτική γλώσσα -κυρίως σε ότι αφορά έννοιες όπως Θεός- δεν μπορούν να έχουν γνωστικό [α] νόημα. Μερικές φορές θεωρείται συνώνυμη με τον ιγνωστικισμό.

Overview[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι θεολογικοί αγνωστιστές επιχειρηματολογούν με διαφορετικούς τρόπους, ανάλογα με τι νόημα αποδίδει ο καθένας στις διάφορες λέξεις. Ένα επιχείρημα είναι ότι οι ορισμοί για τον Θεό δεν μπορούν να αναλυθούν, είναι αυτοαναφορικοί, σχετικιστικοί και κυκλικοί. Για παράδειγμα η φράση «ο Θεός είναι Αυτός που δημιούργησε τα πάντα εκτός από τον εαυτό του» είναι κυκλική.

Ο φιλόσοφος Μάικλ Μάρτιν γράφοντας ως επαληθευσιστής καταλήγει ότι η θρησκευτική γλώσσα δεν έχει νόημα επειδή δεν μπορεί να επαληθευτεί.[1][2]

Ο Τζορτζ Σμιθ επιχειρηματολογεί ότι δεν υπάρχουν ιδιότητες με νόημα, μόνο αρνητικά οριζόμενες ιδιότητες , οι οποίες νοηματοδοτούν τον κάθε όρο. Για παράδειγμα: Σκεφτείτε την πρόταση για την ύπαρξη ενός Ροζ Μονόκερου. Όταν εξετάζει κανείς την πρόταση, μπορεί να χρησιμοποιήσει ιδιότητες που μπορούν να περιγράψουν την ιδέα ώστε να την περιγράψει με λέξεις. Όταν δεν ξέρει όμως κανένας κάποιο Ροζ Μονόκερο, μπορεί ελάχιστα να περιγραφεί χρησιμοποιώντας τις λέξεις «ροζ», «κέρας» και «άλογο». Μόνο τότε μπορεί η πρόταση να γίνει αποδεκτή ή να απορριφθεί.Η απόρριψη ή αποδοχή της πρότασης, είναι διαφορετική από την έννοια.

Ο καθηγητής φιλοσοφίας Steven J. Conifer ισχυρίζεται για πως άθεος είναι όχι μόνο αυτός που δεν έχει πίστη στους θεούς αλλά επιπλέον, αρνιέται ότι οι θεοί υπάρχουν, αλλά αυτός που έχει θεολογική αγνωσία δεν απαντά γιατί δεν υπάρχει κάτι κατανοητό στο οποίο δεν πιστεύει. [3]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. γνωστικό: η πνευματική διαδικασία απόκτησης γνώσης και κατανόησης, μέσω της σκέψης, της εμπειρίας και των αισθήσεων

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Michael Martin. Atheism: A Philosophical Justification. Temple University Press, 1990. (ISBN 978-0-87722-642-0)
  2. Martin, Michael. "Positive Atheism and The Meaninglessness of Theism", Infidels.org
  3. Conifer, Steven J. "Theological Noncognitivism Examined" (archive)