Η πολιορκία του βορρά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
"Η πολιορκία του βορρά"
Επεισόδιο Άβαταρ: Ο Τελευταίος Ανεμοδαμαστής
Στιγμιότυπο από το επεισόδιο
Επεισόδιο νο.Κύκλος 1
Επεισόδιο 19/20
ΣκηνοθεσίαΛόρεν ΜακΜούλλαν (1ο μέρος)
Ντέιβ Φιλόνι (2ο μέρος)
ΣενάριοΤζον Ο'Μπράιαν (1ο μέρος)
Άαρον Έχασζ (2ο μέρος)
Πρώτη προβολή2 Δεκεμβρίου 2005
Διάρκεια44 λεπτά (22+22)
Χρονολόγιο επεισοδίων
← Προηγούμενο
"Ο δάσκαλος του νεροδαμάσματος"
Επόμενο →
"Η κατάσταση του Άβαταρ"

«Η πολιορκία του βορρά» (πρωτότυπος τίτλος: «The Siege of the North») ονομάζεται το φινάλε δύο επεισοδίων του πρώτου κύκλου της Αμερικανικής τηλεοπτικής σειράς κινουμένων σχεδίων του Nickelodeon Άβαταρ: Ο Τελευταίος Ανεμοδαμαστής. Το πρώτο μέρος γράφτηκε από τον Τζον Ο'Μπράιαν και σκηνοθετήθηκε από την Λόρεν ΜακΜούλλαν και το δεύτερο γράφτηκε από τον Άαρον Έχασζ και σκηνοθετήθηκε από τον Ντέιβ Φιλόνι.

Στα επεισόδια ο Άανγκ και οι φίλοι του πολεμούν το Έθνος της Φωτιάς για να το εμποδίσουν να καταστρέψει την Βόρεια Φυλή του Νερού. Ο αρχηγός του Έθνους, ο Ζάο, θέλει να καταστρέψει το πνεύμα του φεγγαριού, ενώ ο Ζούκο μπαίνει κρυφά μέσα στην πόλη για να απαγάγει τον Άανγκ. Το επεισόδιο είναι η ολοκλήρωση της διαμάχης ανάμεσα στους Ζάο και Ζούκο. Είναι η πρώτη εμφάνιση των χαρακτήρων Αζούλα και Κο ο Κλέφτης των Προσώπων. Έκανε πρεμιέρα στο Nickelodeon στις 2 Δεκεμβρίου του 2005 και έλαβε αναγνώριση από τους κριτικούς.[1][2][3]

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1ο μέρος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πολιορκία του Έθνους της Φωτιάς κατά της Βόρειας Φυλής του Νερού ξεκινά. Ο Ζούκο θέλει να αιχμαλωτίσει τον Άανγκ, την ώρα που αυτός θα ψάχνει την είσοδο για τον Κόσμο των Πνευμάτων, για να βρει τα Πνεύματα του Ωκεανού και του Φεγγαριού, τα πνεύματα-προστάτες της Φυλής του Νερού. Εκεί βρίσκει τον Ρόκου, ο οποίος του λέει ότι υπάρχει ένα πνεύμα, ο Κο ο Κλέφτης των Προσώπων, το οποίο ξέρει από κοντά τα πνεύματα που ψάχνει, όμως προειδοποιεί τον Άανγκ να είναι προσεκτικός μαζί του και να μην δείξει τα αισθήματα του, αλλιώς το πνεύμα θα του κλέψει το πρόσωπο για πάντα.

2ο μέρος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Άανγκ συναντά το πνεύμα Κο και καταφέρνει να μην χάσει το πρόσωπο του. Γυρίζοντας στον κόσμο των θνητών, καταλαβαίνει πώς έγινε αιχμάλωτος του Ζούκο, ο οποίος σε μια μονομαχία νίκησε την Ταμάρα. Ο Σόκκα, η Ταμάρα, η Πριγκίπισσα Γιούε και ο Άππα ψάχνουν τον Άανγκ και τελικά τον βρίσκουν σε μια σπήλια. Η Ταμάρα ακινητοποιεί τον Ζούκο, αλλά ο Άανγκ τους πείθει να τον πάρουν μαζί τους γιατί αλλιώς θα πέθαινε από το κρύο. Την ίδια ώρα ο Ζάο εξιστορεί στον Άιρο μια ανακάλυψη που έκανε στο Βασίλειο της Γης, ότι δηλαδή τα πνεύματα του Ωκεανού και του Φεγγαριού έδωσαν την αθανασία τους για να γίνουν μέρος του κόσμου των θνητών. Μπαίνοντας μέσα στην πόλη, ο Ζάο βρίσκει μια όαση όπου βρίσκονται τα 2 ψάρια, τα πνεύματα Ωκεανού και Φεγγαριού. Την ίδια ώρα, η Γιούε εξιστορεί στον Άανγκ και στους φίλους του ότι χρωστά τη ζωή της στο πνεύμα του Φεγγαριού, το οποίο της έσωσε την ζωή όταν ήταν νεογέννητη. Φτάνοντας στην λίμνη, ο Άανγκ και ο Άιρο προσπαθούν να πείσουν τον Ζάο να ηρεμήσει και να μην σκοτώσει το πνεύμα, αλλά αυτός το κάνει. Αρχίζει χάος, και ο Άανγκ μπαίνοντας στην Κατάσταση του Άβαταρ κατατροπώνει τον στόλο της Έθνους της Φωτιάς. Σε μια γέφυρα, ο Ζούκο και ο Ζάο μονομαχούν, αλλά στο τέλος ο Ζάο αιχμαλωτίζεται από το πνεύμα του Ωκεανού. Η Γιούε θυσιάζει την ζωή της για να γίνει η ίδια το Πνεύμα του Φεγγαριού. Τα νέα της αποτυχημένης απόπειρας πολιορκίας φτάνουν και στο Έθνος της Φωτιάς, όπου ο Άρχοντας της Φωτιάς Οζάι ζητά από την κόρη του και την αδελφή του Ζούκο Αζούλα να κυνηγήσει τους «προδότες» Ζούκο και Άιρο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Mell, Tory Ireland (19 Μαΐου 2008). «Avatar: The Last Airbender - "The Siege of the North, Part 1" Review». IGN (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 8 Απριλίου 2024. 
  2. Mell, Tory Ireland (27 Μαΐου 2008). «Avatar: The Last Airbender Flashback - "The Siege of the North, Part 2" Review». IGN (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 8 Απριλίου 2024. 
  3. «Avatar: The Last Airbender: "The Siege Of The North, Parts 1 and 2"». The A.V. Club (στα Αγγλικά). 9 Αυγούστου 2011. Ανακτήθηκε στις 8 Απριλίου 2024.