Εθνόσημο της Ονδούρας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το εθνόσημο της Ονδούρας

Το εθνόσημο της Ονδούρας καθιερώθηκε το 1935. Αποτελεί εθνικό σύμβολο της χώρας, μαζί με τη σημαία και τον εθνικό ύμνο της χώρας.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Περιέχει σύμβολα που παραπέμπουν στη γεωγραφία της χώρας και στην ιστορία της. Μέσα στο έμβλημα περίοπτη θέση έχει ένα σύνολο βελών που συμβολίζει τον ιθαγενή πληθυσμό της χώρας και δύο "κέρατα της αφθονίας" που περιέχουν φρούτα και λουλούδια. Μέσα στο κεντρικό μέρος, που έχει ελλειψοειδές σχήμα, εμφανίζεται κάτω από έναν γαλάζιο ουρανό και το νερό της θάλασσας, μια πυραμίδα και δύο κύκλοι ανάμεσα στους οποίους εμφανίζεται μια αψίδα του ουρανού.

Κάτω από την αψίδα του ουρανού, βρίσκεται ένας ήλιος που ανατέλλει, σύμβολο της ελπίδας και ένα ηφαίστειο ανάμεσα στους δύο ωκεανούς (Ατλαντικός και Ειρηνικός), το οποίο αντιπροσωπεύει το έδαφος της Ονδούρας. Το ελλειψοειδές σχήμα περιβάλλεται από ένα λευκό πλαίσιο στο οποίο αναγράφεται με χρυσά γράμματα: "Δημοκρατία της Ονδούρας Ελεύθερη, Κυρίαρχη και Ανεξάρτητη. 15 Σεπτεμβρίου του 1821." Μέσα στο κατώτερο μέρος βρίσκονται μερικά δέντρα (πεύκα και βελανιδιές), τα σύμβολα του φυσικού πλούτου της χώρας και τα εργαλεία των χρυσωρύχων. Στο κέντρο υπάρχει και το γνωστό μασονικό σύμβολο του ματιού.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μέχρι την ανεξαρτησία της Ονδούρας χρησιμοποιούνταν, όπως σε όλες τις ισπανικές αποικίες, το οικόσημο των βασιλέων της Ισπανίας (καθώς δεν υπήρχε ισπανικό εθνόσημο πριν το 1868). Ο Ντιονίσιο Ερρέρα, Αρχηγός Κράτους της Ονδούρας, εισήγαγε τη δημιουργία εθνοσήμου, στις 3 Οκτωβρίου του 1825. Η περιγραφή και η χρήση του εθνόσημου καθορίζονται με το διάταγμα 16 και με το άρθρο 142 με τα οποία το εθνόσημο καθιερώθηκε επίσημα, στις 10 Ιανουαρίου του 1935.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]