Εθνόσημο του Παναμά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το εθνόσημο του Παναμά

Το εθνόσημο του Παναμά έχει στο κέντρο του τη Διώρυγα του Παναμά. Το κύριο μέρος του αποτελείται από δύο τέταρτα. Το άνω αριστερά έχει ένα ασημένιο φόντο με ένα σπαθί και ένα όπλο. Το εθνόσημο έγινε επίσημο με νόμο, το 1904 από τον Πρόεδρο Μανουέλ Αμαδόρ Γκερρέρο.

Σύμβολα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πράσινο φόντο αποτελεί σύμβολο της βλάστησης και στο κέντρο υπάρχει η Διώρυγα του Παναμά, με τις θάλασσες και τον ουρανό, στον οποίο αρχίζει η ανατολή του φεγγαριού πάνω από τα κύματα και ο ήλιος αρχίζει να κρύβεται πίσω από το βουνό, σηματοδοτώντας την ιερή ώρα διακήρυξης της ανεξαρτησίας του Παναμά. Στη δεξιά μεριά υπάρχουν το σπαθί και το όπλο και στην αριστερή το φτυάρι και το τσαπί, που αφορούν την εργατιά. Το τελικό μέρος του εθνοσήμου επίσης χωρίζεται σε δύο τέταρτα: στο πρώτο στη δεξιά πλευρά, εικονίζεται το έμβλημα του πλούτου, η cornucopia, και στα αριστερά σε ασημί φόντο, ο τροχός με τις φτερωτές, σύμβολο προόδου.

Αετός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πίσω από το θυρεό τον καλύπτει ένας αετός, έμβλημα κυριαρχίας, με το κεφάλι του γερμένο προς τα αριστερά και με τις φτερούγες ανοικτές και έχει κρεμασμένη μια ταινία με το εθνικό ρητό «Pro Mundi Beneficio». Πάνω στον αετό βρίσκονται εννέα χρυσά αστέρια, όσα και οι επαρχίες της δημοκρατίας του Παναμά. Το εθνόσημο κοσμείται από δύο εθνικές σημαίες. Στις 17 Μαΐου 2006 εγκρίθηκε από την Εθνοσυνέλευση ο νόμος 50 με τον οποίο τροποποιήθηκε ο νόμος 18 του 2002 και προστέθηκε ότι το είδος του αετού που εικονίζεται στο εθνόσημο είναι ο Harpia harpyja.[1]

Τροποποίηση και επίσημη χρήση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το εθνόσημο τροποποιήθηκε το 1941 διά νόμου και ανάμεσα στα άλλα, άλλαξε και η επιγραφή σε «Solo Dios sobre Nosotros» (Μόνο ο Θεός Υπεράνω Ημών). Ωστόσο, η Εθνοσυνέλευση επέλεξε το «Δικαιοσύνη, Τιμή και Ελευθερία». Το 1946 ο Παναμάς επέστρεψε στο ρητό «Pro Mundi Beneficio».

Η επίσημη χρήση της σημαίας, του εθνοσήμου και του εθνικού ύμνου του Παναμά θεσμοθετήθηκε το 1949.


Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Text of Modification of law 18, 2002[νεκρός σύνδεσμος], Panama's National Assembly (Ισπανικά)