Εθνόσημο της Γροιλανδίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το εθνόσημο της Γροιλανδίας.

Το εθνόσημο της Γροιλανδίας είναι ένας μπλε θυρεός με μια πολική αρκούδα. Το σύμβολο αυτό εισήχθη για πρώτη φορά στο εθνόσημο της Δανίας το 1666[1] και χρησιμοποιείται ακόμα στο οικόσημο της βασιλικής οικογένειας της Δανίας. Η αρκούδα αρχικά φαινόταν να περπατά με φυσιολογικό τρόπο και η όρθια θέση της οριστικοποιήθηκε το 1819. Το 1470 το βασιλικό οικόσημο εμφανίζεται ως Le Roy de Greneland και έχει έναν θυρεό με μια πολική αρκούδα, η οποία περιβάλλεται από τρία πουλιά.[2]

Το σημερινό εθνόσημο σχεδιάστηκε από το Jens Rosing και καθιερώθηκε την 1η Μαΐου του 1989 από το Κοινοβούλιο. Αποτελείται από μία πολική αρκούδα, σύμβολο της πανίδας της Γροιλανδίας σε μπλε φόντο, το οποίο συμβολίζει τον Ατλαντικό και τον Αρκτικό Ωκεανό, οι οποίοι βρέχουν τη Γροιλανδία.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πολική αρκούδα για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε ως σύμβολο της Γροιλανδίας επί βασιλείας Φρειδερίκου Γ΄, ωστόσο δεν καθιερώθηκε ως σύμβολο παρά μόνο τον 20ό αιώνα. Το 1905 κυκλοφόρησαν ειδικά γραμματόσημα που είχαν επάνω τους το εθνόσημο της Γροιλανδίας.


Σημειώσεις και παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Greenland 2
  2. Svane, Erling (1994). Det danske rigsvåben og kongevåben. Odense University Press. σελίδες 164–165. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]