Αγίλα Β΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αγίλα Β΄
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση695
Θάνατος716
Τολέδο
Χώρα πολιτογράφησηςΙσπανία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΤέκναArdabast
ΓονείςΒιτίζα
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαβασιλιάς των Βησιγότθων (710–713)

Ο Αγίλα Β΄, Agila II ή Achila II, επίσης γράφεται Aguila[α] ή Akhila, (απεβ. π. το 714) ήταν ο Βησιγότθος βασιλιάς της Ισπανίας από το 710 ή το 711 μέχρι το τέλος του. Το βασίλειο που κυβέρνησε περιοριζόταν στα βορειοανατολικά τού παλαιού ισπανικού βασιλείου λόγω των επιδρομών των Αράβο-Βερβέρων.

Η βασιλεία του Αγίλα Β΄ είναι γνωστή αποκλειστικά από νομίσματα και καταλόγους βασιλέων, και δεν αναφέρεται από αξιόπιστα αφηγηματικά ιστορικά έργα. Έχουν βρεθεί χρυσά νομίσματα του Aγίλα Β΄, που φέρουν τις επιγραφές των νομισματοκοπείων της Χιρόνα, της Σαραγόσα, της Tαρραγόνα και τού Nαρμπόν. [1] Επειδή οι αφηγηματικές πηγές, τα νομισματικά τεκμήρια και οι βασιλικοί κατάλογοι επιβεβαιώνουν τη βασιλεία του Ροδέριχ κατά τα ίδια χρόνια με τον Aγίλα Β΄, είναι σχεδόν αναμφίβολο ότι οι δύο ήταν βασιλείς σε αντίθεση μεταξύ τους μετά το πραξικόπημα τού Ροδέριχ, το οποίο μπορεί να είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του προηγούμενου βασιλιά Βιτίζα, ή να έγινε μετά το τέλος αυτού. [2]

Υπάρχουν περισσότερα νομίσματα που σώζονται από τη βασιλεία του Aγίλα Β΄ απ' ό,τι αυτή τού Ροδέριχ, αλλά τα ευρήματα δεν αλληλεπικαλύπτονται σε περιοχές, και υπάρχει η υποψία ότι το βασίλειο είχε χωριστεί σε δύο φατρίες, με τη νοτιοδυτική περιοχή (τις επαρχίες της Λουζιτανίας και της δυτικής Καρθαγένης γύρω από την πρωτεύουσα Τόληδο) να ακολουθούν τον (ή να υπόκεινται στον) Ροδέριχ και η βορειοανατολική περιοχή (Tαρακωνησία και Nαρβωνική) που υπάγονται στην κυριαρχία του Aγίλα Β΄. [3] Άγνωστο σε ποιον περιήλθαν οι επαρχίες της Γαλισίας και της Βαιτικής. Ο Ροδέριχ και ο Aγίλα Β΄ δεν φαίνεται να έχουν έρθει ποτέ σε στρατιωτική σύγκρουση. Αυτό εξηγείται πιθανώς καλύτερα από την ενασχόληση του Ροδέριχ με τις αραβικές επιδρομές, και όχι με την επίσημη διαίρεση του βασιλείου. [4]

Δύο συνέχειες του Chronicon Regum Visigothorum καταγράφουν τη βασιλεία του Aγίλα Β΄ για τρία χρόνια μετά τη βασιλεία του Βιτίζα. [5] Έχει μάλιστα προταθεί από ορισμένους μελετητές, ότι ο Aγίλα Β΄ ήταν στην πραγματικότητα γιος και διάδοχος τού Βιτίζα και ότι ο Ροδέριχ είχε προσπαθήσει να του σφετεριστεί τον θρόνο, ακόμη και ότι ήταν συγκυβερνήτης με τον Βιτίζα από το 708 [6] Οποιοσδήποτε γιος του Βιτίζα θα ήταν παιδί το 711. [7] Η βασιλεία του Aγίλα Β΄ ξεκίνησε πιθανότατα λίγο μετά τη βασιλεία του Ροδέριχ, και διήρκεσε μέχρι το 713 ή το 714.

Κατά τη σύντομη βασιλεία του Αγίλα Β΄, οι αραβικές επιδρομές άρχισαν να μαστίζουν τη νότια Ισπανία, όπου βασίλευε ο Ροδέριχ. Ο Ροδέριχ προσπάθησε να τους νικήσει, αλλά σκοτώθηκε στην προσπάθειά του. Ορισμένοι υποστηρικτές του Aγίλα Β΄ μπορεί να εγκατέλειψαν τον Ροδέριχ στην τελευταία του εκστρατεία. [8] Λόγω της καταπιεστικής πολιτικής των προκατόχων του προς τους Εβραίους και τον μεγάλο εβραϊκό πληθυσμό της Ναρβωνικής και λόγω των όσων επρόκειτο να κερδίσει σε περίπτωση απομάκρυνσης του Ροδέριχ, ο στρατιωτικός ιστορικός Μπέρναρντ Μπάχραχ έχει γράψει ότι «υπάρχει ένας πειρασμός να συμπεράνουμε ότι Μουσουλμάνοι, ο βασιλιάς Αγίλα Β΄ και οι Εβραίοι ενώθηκαν όλοι μαζί, τουλάχιστον προσωρινά, για να ανατρέψουν τον Ροδέριχ». [9]

Είναι πιθανό ότι ένας κληρικός με το όνομα Όππα ανακηρύχθηκε βασιλιάς στο Τολέδο από τους αντιπάλους του Ροδέριχ και του Αγίλα Β΄, είτε πριν από την ήττα και το τέλος τού Ροδέριχ στη μάχη του Γκουαδαλέτε, είτε μεταξύ τού τέλους του και της αραβικής κατάληψης του Τολέδου. [4] Όποια και αν ήταν η περίπτωση, σχεδόν όλη η Hispania -εκτός από τη Γαλισία, τις Αστούριες, τη χώρα των Βάσκων και την κοιλάδα του Έβρου- είχαν πέσει στους Άραβες μέσα σε λίγα χρόνια από το τέλος του Ροδέριχ. Το 713 οι Άραβες και οι Βέρβεροι σύμμαχοί τους άρχισαν την κατάκτηση της κοιλάδας του Έβρου, καταλαμβάνοντας τη Σαραγόσα. Αυτά τα γεγονότα συμπίπτουν με το τέλος της τριετούς βασιλείας τού Αγίλα Β΄ και μπορεί να ευθύνονται για το τέλος του στη μάχη με τους εισβολείς. [10] Η φύση της ανακάλυψης ενός συνόλου μισολιωμένων νομισμάτων στο Eλ Μποβαλάρ κοντά στη Λλέιδα δείχνει, ότι το Eλ Μποβαλάρ πιθανότατα έπεσε και ισοπεδώθηκε (κάηκε) από τους εισβολείς το 714 [11].

Τον Aγίλα Β΄ διαδέχθηκε ο Άρδo, ο οποίος βασίλευσε μόνο στην επαρχία Narbonensis βόρεια των Πυρηναίων και πιθανότατα απεβίωσε κατά την αραβική εισβολή στην περιοχή αυτή το 721. [11]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. In Spanish, sometimes Ágila.
  1. Collins, Visigothic, 131. According to Thompson, The Goths, 251, two types of coin have been found from the Narbonnese mint.
  2. Collins, Visigothic, 138–39. Thompson, The Goths, 251, believed that Achila succeeded Roderic after his defeat and death, when only the northeast of the kingdom remained under Visigothic control.
  3. Collins, Visigothic, 131.
  4. 4,0 4,1 Collins, Visigothic, 139.
  5. Collins, Visigothic, 132.
  6. Bachrach, 31–32.
  7. Collins, Visigothic, 137.
  8. Bachrach, "A Reassessment", 32.
  9. Bachrach, "A Reassessment", 33.
  10. Collins, Visigothic, 140.
  11. 11,0 11,1 Collins, Visigothic, 212.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Bachrach, Bernard S. "A Reassessment of Visigothic Jewish Policy, 589 – 711." The American Historical Review, Vol. 78, Νο. 1. (Φεβ., 1973), σελ. 11 – 34.
  • Κόλινς, Ρότζερ . Η αραβική κατάκτηση της Ισπανίας, 710 – 97 . Oxford University Press, 1989.
  • Κόλινς, Ρότζερ. Βησιγοτθική Ισπανία, 409 – 711 . Blackwell Publishing, 2004.
  • Χότζκιν, Τόμας . «Βησιγοτθική Ισπανία». The English Historical Review, Vol. 2, Νο. 6. (Απρ., 1887), σ. 209 – 234.
  • Σο, Ντάικς. «Η πτώση της Βησιγοτθικής Δύναμης στην Ισπανία». The English Historical Review, Vol. 21, Νο. 82. (Απρ., 1906), σ. 209 – 228.
  • Thompson, EA Οι Γότθοι στην Ισπανία . Οξφόρδη: Clarendon Press, 1969.