Ρόμπιν (χαρακτήρας)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ρόμπιν
Διάφορες ενσαρκώσεις του χαρακτήρα Ρόμπιν, σχέδιο από την Γιασμίν Πούτρι (δεξιόστροφα από πάνω αριστερά: Ντικ Γκρέισον, Τζέισον Τοντ, Κάρι Κέλι, Ντέιμιαν Γουέιν, και Στέφανι Μπράουν).
ΕκδότηςDC Comics
Πρώτη εμφάνισηDetective Comics #38 (Απρίλιος 1940)
Δημιουργήθηκε απόΜπιλ Φίνγκερ
Μπομπ Κέιν
Τζέρι Ρόμπινσον
Πληροφορίες χαρακτήρα
Alter egoΝτικ Γκρέισον
Τζέισον Τοντ
Τιμ Ντρέικ
Στέφανι Μπράουν
Ντέιμιαν Γουέιν

Ο Ρόμπιν (αγγλικά:Robin, που στα ελληνικά μεταφράζεται ως Κοκκινολαίμης) είναι το ψευδώνυμο αρκετών φανταστικών υπερηρώων που εμφανίζονται σε αμερικάνικα κόμικς που εκδίδονται από την DC Comics . Ο χαρακτήρας δημιουργήθηκε αρχικά από τον Μπομπ Κέιν, τον Μπιλ Φίνγκερ και τον Τζέρι Ρόμπινσον, για να χρησιμεύσει ως βοηθός του υπερήρωα Μπάτμαν. Η πρώτη ενσάρκωση του χαρακτήρα, ο Ντικ Γκρέισον, έκανε το ντεμπούτο του στο Detective Comics #38 (Απρίλιος 1940). Σχεδιασμένος ως ένα μέσο για να προσελκύσει νεαρό κοινό, ο Robin συγκέντρωσε συντριπτικά θετικές κριτικές, διπλασιάζοντας τις πωλήσεις των τίτλων του Batman.[1] Οι πρώτες περιπέτειες του Robin περιελάμβαναν τα Star Spangled Comics #65–130 (1947–1952), που ήταν οι πρώτες σόλο ιστορίες του χαρακτήρα. Ο Ρόμπιν έκανε τακτικές εμφανίσεις σε κόμικ που σχετίζονται με τον Μπάτμαν και σε άλλες εκδόσεις της DC Comics από το 1940 έως τις αρχές της δεκαετίας του 1980, μέχρι που ο χαρακτήρας άφησε την ταυτότητα του Ρόμπιν και έγινε ο ανεξάρτητος υπερήρωας Nightwing. Η ομάδα του Batman και του Robin μαζί αναφέρεται συνήθως ως Caped Crusaders ή Dynamic Duo.[2]

Η δεύτερη ενσάρκωση του χαρακτήρα, ο Jason Todd, εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Batman #357 (1983). Αυτός ο Ρόμπιν έκανε τακτικές εμφανίσεις σε κόμικ που σχετίζονται με τον Μπάτμαν μέχρι το 1988, όταν ο χαρακτήρας δολοφονήθηκε από τον Τζόκερ στην ιστορία « Ένας θάνατος στην οικογένεια » (1989). Ο Τζέισον αργότερα θα βρεθεί ζωντανός μετά από ένα περιστατικό που άλλαξε την πραγματικότητα, και έγινε τελικά η Κόκκινη Κουκούλα (Red Hood). Η πρεμιέρα της περιορισμένης σειράς Robin δημοσιεύτηκε το 1991, η οποία χαρακτήρισε την τρίτη ενσάρκωση του χαρακτήρα, τον Tim Drake, για να κερδίσει το ρόλο του συνεργάτη του Batman. Μετά από δύο επιτυχημένες συνέχειες, η μηνιαία συνεχιζόμενη σειρά Robin ξεκίνησε το 1993 και τελείωσε στις αρχές του 2009, γεγονός που βοήθησε επίσης τη μετάβασή του από τον συμπαίκτη σε έναν υπερήρωα. Στις ιστορίες του 2004, ο καθιερωμένος χαρακτήρας των DC Comics, η Stephanie Brown, έγινε ο τέταρτος Robin για μικρή διάρκεια πριν ο ρόλος επιστρέψει στον Tim Drake. Ο Ντέμιαν Γουέιν διαδέχεται τον Ντρέικ ως Ρόμπιν στο ιστορικό τόξο του 2009 « Μάχη για το καουλάκι ».

Οι τωρινοί αλλά και οι πρώην Ρόμπιν εμφανίζονται πάντοτε με πρωταγωνιστικό ρόλο στο καστ των υποστηρικτικών ηρώων του Μπάτμαν. Ο Ντικ, ο Τζέισον, ο Τιμ και ο Ντέμιαν τον θεωρούν όλοι πατέρα τους τον Μπρους Γουέιν. Στην τρέχουσα συνέχεια του 2021, ο Dick Grayson χρησιμεύει ως Nightwing, ο Jason Todd είναι ο Red Hood, η Stephanie Brown είναι η Batgirl και ο Tim Drake έχει πάρει ξανά τον μανδύα του Robin μετά από μια θητεία ως Red Robin . Ο Damian έχει αφήσει πίσω τον τίτλο του Robin, αλλά παραμένει ο συγκεκριμένος χαρακτήρας του κόμικς, ο Robin δηλαδή. Τα τελευταία χρόνια, ο Batman έχει επίσης υιοθετήσει νέες πλευρές με τη μορφή του Μπλε Πουλιού (Bluebird), το όνομα του οποίου παραπέμπει στον Robin και στο The Signal.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Daniels, Les (2004). Batman: The Complete History. Chronicle Books. σελ. 37. ISBN 0-8118-4232-0. 
  2. Fleisher, Michael L. (1976). The Encyclopedia of Comic Book Heroes, Volume 1: Batman. Macmillan Publishing Co. σελίδες 317–332. ISBN 0-02-538700-6. Ανακτήθηκε στις 29 Μαρτίου 2020. 

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]