She's Out of My Life

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
"She's Out of My Life"
Single από Μάικλ Τζάκσον
από το άλμπουμ 'Off the Wall'
Κυκλοφόρησε19 Απριλίου 1980
Format7"
Ηχογραφήθηκε1978 - 1979
ΕίδοςR&B
Διάρκεια3:37
ΔισκογραφικήEpic Records
ΣτιχουργόςΤόμ Μπάχλερ
ΠαραγωγόςΚουίνσι Τζόουνς
singles των Μάικλ Τζάκσον ανά χρονολογία
Off the Wall"
(1980)
She's Out of My Life'
(1980)
Girlfriend
(1980)


Girlfriend
(6)
She's Out of My Life
(7)
I Can't Help It
(8)


Rock with You
(4)
She's Out of My Life
(5)
Bad
(6)

Το She's Out of My Life είναι γραμμένο από τον Τομ Μπάχλερ. Παρόλο που κυκλοφόρησαν φήμες ότι ο Μπάχλερ το έγραψε για την Κάρεν Κάρπεντερ, ο Μάχλερ δήλωσε, «Η αλήθεια είναι ότι είχα γράψει το τραγούδι πριν τον έρωτα με την Κάρεν. Το τραγούδι γράφτηκε για τη Ρόντα Ριβέρα ... η Ρόντα και εγώ ήμασταν μαζί για 2 χρόνια, και μετά χωρίσαμε και άρχισα να βγαίνω με την Κάρεν».[1] Το τραγούδι ηχογραφήθηκε από αρκετούς καλλιτέχνες: Μάικλ Τζάκσον, Πάττι ΛαΜπέλ, Ginuwine, 98°, Τζων Λι, Μπάρμπαρα Μάντρελ, Νίνα, Γουίλ Νέλσον, Τσος Γκρόμπαν και Κάρελ Γκοτ. Το τραγούδι έγινε χρυσό στις ΗΠΑ.

Το τραγούδι έγινε γνωστό ως το τέταρτο single από το άλμπουμ του Μάικλ Τζάκσον, Off the Wall, το 1979. Ήταν η πρώτη φορά που solo καλλιτέχνης είχε 4 top ten hits από ένα άλμπουμ. Σε αντίθεση με τα προηγούμενα singles (με μουσική funk/disco), το She's Out of My Life ήταν αισθηματική μπαλάντα. Τα φωνητικά του Τζάκσον θεωρήθηκαν από τους κριτικούς ως από τα καλύτερα του.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε κάποια στιγμή προς το τέλος του κομματιού, ο Τζάκσον αρχίζει να κλαίει τραγουδώντας τη λέξη life. Ο Τζάκσον προσπάθησε να συγκρατηθεί στο τέλος του κομματιού, παρόλο αυτά συνέχιζε να κλαίει στο τέλος. Ο Κουίνσι Τζόουνς, παραγωγός του κομματιού δήλωσε:

Όσον αφορά το She's Out of My Life, ενδιαφερόμουν για αυτό το κομμάτι για 3-4 χρόνια. Το κράτησα και την κατάλληλη στιγμή το έδωσα στον Μάικλ.

Και όταν το ηχογραφούσαμε με τον Μάικλ, και ξέρω ήταν μια εμπειρία που δεν είχε ποτέ, δηλαδή να τραγουδήσει τέτοιου είδους κομμάτια, λόγω των πολύ ώριμων αισθημάτων. Έκλαιγε στο τέλος της ηχογράφησης, ξέρετε. Το ηχογραφήσαμε για-δεν ξέρω-8-11 φορές, και κάθε φορά έκλαιγε, και του έλεγα «χέι - αυτό πρέπει να είναι, άφησε το εκεί».

Κουίνσι Τζόουνς, Off the Wall 2001 Special Edition, Quincy Jones Interview 3

Σύμφωνα με τον Τζάκσον στο βιβλίο Moonwalk, το τραγούδι μιλά για το πόσο εύκολο είναι να ξεπεραστούν τα εμπόδια που σε χωρίζουν από τους άλλους, αν και πρέπει να χάσεις κάτι που σου αρέσει.[2] Είπε ότι έκλαψε από τα λόγια επειδή «είχαν χτίσει κάτι μέσα μου».[2] Συνέχισε λέγοντας ότι του θύμιζε τα αισθήματα του όταν «ήταν πλούσιος σε εμπειρίες αλλά φτωχός στις στιγμές της αληθινής χαράς».[2] Ανησυχεί για τα αισθήματα που προβάλλει το κομμάτι, αλλά επίσης νιώθει πως «αν αγγίζει τις καρδιές των ανθρώπων, τότε θα νιώθει λιγότερο μόνος».[2] Περιέγραψε τη δημιουργία του Off the Wall ως «μια από τις πιο δύσκολες περιόδους της ζωής μου...Είχα λίγους φίλους και ένιωθα πολύ απομονωμένος».[2] Περπατούσε στη γειτονιά του, ελπίζοντας να βρει ανθρώπους δεν ήξεραν ποιος ήταν, για να μπορέσει να «γνωρίσω κάποιον με τον οποίο θα ήμασταν φίλοι και θα με αγαπούσε και θα με είχε ως φίλο του, όχι επειδή ήμουν αυτός που ήμουν».[2]

Ο Τζόουνς ήθελε τον Τζάκσον να ηχογραφήσει υλικό με περισσότερο ώριμα θέματα και να «νιώθει στο απόλυτο τη φωνή του», και για αυτό προσέλκυσε την προσοχή του Τζάκσον το τραγούδι, αν και σκόπευε να ηχογραφήσει το τραγούδι με τον Φρανκ Σινάτρα.[3] Το τραγούδι έφθασε έως τη 10η θέση στο Billboard Hot 100.[4] Το single ήταν πιο επιτυχημένο στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου έφθασε έως τη 3η θέση (όπως είχε κάνει και το Don't Stop 'til You Get Enough). Ένα μουσικό βίντεο γυρίστηκε για να προωθήσει το τραγούδι, με τον Τζάκσον να κάθεται και να τραγουδά.[5]

Μουσικό βίντεο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μουσικό βίντεο έχει τον Τζάκσον να κάθεται σε ένα σκαμνί καθώς εκτελεί το κομμάτι. Διευθύνθηκε από τον Μπρους Γκόβερς, ο οποίος συνεργάστηκε με τον Τζάκσον και για το βίντεο του Rock with You. Το βίντεο για το She's Out of My Life ήταν το τελευταίο για το άλμπουμ. Συμπεριλαμβάνεται στο Michael Jackson's Vision.

Κατάλογος κομματιών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

UK single[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. She's Out of My Life – 3:38
  2. Push Me Away (με τους Τζάκσον 5)

U.S. single[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. She's Out of My Life – 3:38
  2. Get on the Floor – 4:40

2003 Unreleased DualDisc[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CD Side:

  1. She's Out of My Life
  2. Girlfriend

DVD Side:

  1. She's Out of My Life (Video) - 3:34
  2. Rock With You (Video) - 3:21
  3. Don't Stop 'Til You Get Enough (Video) - 4:11

Τσαρτ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τσαρτ (1980) Καλύτερη
θέση
Australian Singles Chart 17
Canadian Singles Chart 10
Dutch Singles Chart 19
Irish Singles Chart 4
UK Singles Chart 3
US Billboard Hot 100 10
US Hot R&B Singles 43
Τσαρτ (2009) Καλύτερη
θέση
UK Singles Chart 88

Προσωπικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Covers[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. "Little Girl Blue: The Life of Karen Carpenter" by Randy Schmidt
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 Jackson, Michael (2009) [First published 1988]. Moonwalk. Random House. σελίδες 163–164. ISBN 0307716988. 
  3. Special Commemorative Edition:Michael Jackson 1958-2009. TIME Magazine. July 2009, σελ. 32. 
  4. Billboard.com - Search Results - She's out of My Life (Singles chart) Αρχειοθετήθηκε 2009-06-30 στο Wayback Machine.. Nielsen Business Media, Inc. Retrieved on 2008-08-15.
  5. «Michael Jackson - She's Out of My Life» (Youtube video). michaeljacksonVEVO. 2 Οκτωβρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2011. 


CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα She's Out of My Life της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).