Ladaniva

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Jako (τραγούδι))
Ladaniva
ΚαταγωγήΛιλ, Γαλλία
ΕίδηΠαγκόσμια μουσική
Παρουσία2019–σήμερα
ΔισκογραφικέςJiguli / PIAS Recordings
Μέλη
Ζακλίν Μπαγκντασαριάν (Jaklin Baghdasaryan)
Λούις Τόμας (Louis Thomas)

Οι Ladaniva (που ονομάζεται με αναφορά στο SUV Lada Niva) είναι ένα γαλλικό-αρμενικό μουσικό δίδυμο της παγκόσμιας μουσικής που προέρχεται από τη Λιλ. Το δίδυμο, που ιδρύθηκε το 2019, αποτελείται από την Αρμένια τραγουδίστρια Ζακλίν Μπαγντασαριάν (Ժակլին Բաղդասարյան) και τον Γάλλο πολυ-οργανοπαίχτη Λουί Τομά (Louis Thomas). Το μουσικό τους στυλ εμπνέεται από μουσική από όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα την παραδοσιακή μουσική των Βαλκανίων, τη μαλόϊα και το αρμενικό λαϊκό. Θα εκπροσωπήσουν την Αρμενία στο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 2024.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Ladaniva σχηματίστηκαν το 2019 στη Λιλ ως αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ της τραγουδίστριας Ζακλίν Μπαγντασαριάν (Ժակլին Բաղդասարյան, Jaklin Baghdasaryan) και τον Γάλλο πολυ-οργανοπαίχτη Λουί Τομά (Louis Thomas).[1] Η Μπαγντασαριάν, γεννήθηκε το 1997 στο Γεγεγκνατζόρ της Αρμενίας, μεγάλωσε στο Μινσκ της Λευκορωσίας, πριν μεταναστεύσει στη Γαλλία με τη μητέρα της το 2014. Τραγουδά από την πρώιμη παιδική ηλικία και, με έδρα το Τουρκουέν, εγγράφεται στο Συντηρητικό του Λιλ. Ο Τομά, γεννημένος το 1987 στη Λιλ και επιτυχημένος μουσικός τζαζ από οικογένεια μουσικών, παρακολουθούσε επίσης το μουσείο. Ένα βράδυ το 2018, συναντήθηκαν κατά τύχη κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας τζαμ σε ένα μουσικό μπαρ στο Vieux-Lille, l'Intervalle.[2]

Τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2020, ενώ πολλές χώρες που πλήττονταν από την πανδημία COVID-19 και ήταν σε lockdown, οι Ladaniva δημοσίευσαν δύο βίντεο, το "Vay Aman" και το "Zepyuri Nman", τα οποία συναντήθηκαν με μεγάλη επιτυχία, ιδιαίτερα με την αρμενική κοινότητα. Μετά έρχεται το βίντεο τους "Kef Chilini", το οποίο έφτασε τα 18 εκατομμύρια προβολές σε λίγους μήνες.[3] Το 2023, οι Ladaniva κυκλοφόρησαν το πρώτο τους άλμπουμ, το οποίο είναι ίδιο με το όνομα τους, που παράγεται και διανέμεται από την PIAS.[4]

Στις 9 Μαρτίου 2024, οι Ladaniva ανακοινώθηκαν επισήμως ως οι Αρμένιοι αντιπρόσωποι για τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 2024.[5]

Μουσικό στυλ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ρεπερτόριο των Ladaniva εμπνέεται από τη μία μεριά από παραδοσιακά τραγούδια από την Αρμενία, τη Ρωσία και τα Βαλκάνια, και από την άλλη μεριά από μουσική από τη Λατινική Αμερική, την Αφρική και το νησί της Ρεϋνιόν.[6]

Βραβεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Ladaniva κέρδισαν το βραβείο Music Moves Europe Award μέσω του Public Choice Award το 2022.[7][8]

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στούντιο άλμπουμ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τίτλος Πληροφορίες
Ladaniva
  • Κυκλοφορία: 29 Σεπτεμβρίου 2023 [9]
  • Δισκογραφική: Jiguli / PIAS Recordings
  • Μορφή: Ψηφιακή λήψη, streaming

EP[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τίτλος Πληροφορίες
Ladaniva
  • Κυκλοφορία: 13 Ιουνίου 2020 [10]
  • Δισκογραφική: Jiguli / PIAS Recordings
  • Μορφή: Ψηφιακή λήψη, streaming

Singles[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ως κύριοι καλλιτέχνης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τίτλος Έτος Άλμπουμ ή EP
"Kef chilini" 2020 Όχι σε άλμπουμ
"Oror"
"Pourquoi t'as fait ça?"
"Shakar" 2023 Ladaniva
"Wayo waya"
"Je voulais"
"Je t'aime tellement"

Ως συνεμφανιζόμενος καλλιτέχνης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τίτλος Έτος Άλμπουμ ή EP
"Malika"
(Voyou [fr] featuring Ladaniva)
2021 Chroniques terrestres, Vol. 1

Jako[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

"Jako"
Single από Ladaniva
από τον δίσκο Ladaniva
Κυκλοφορία29 Σεπτεμβρίου 2023
Διάρκεια2:25
Δισκογραφική
  • Jiguli
  • PIAS Recordings
Τραγουδοποιός
  • Audrey Leclercq
  • Jaklin Baghdasaryan
  • Louis Thomas
ΠαραγωγόςΓιάσπερ Μάεκελμπεργκ [nl]
Χρονολογία των single
"Je t'aime tellement"
(2023)
"Jako"
(2023)
Μουσικό βίντεο
"Jako" στο YouTube
Συμμετοχή της Eurovision 2024
Χώρα
Καλλιτέχνης
Ladaniva
Γλώσσα
Συνθέτης
  • Όντρι Λεκλέρκ
  • Ζακλίν Μπαγκντασαριάν
  • Λούις Τόμας
Στιχουργός
  • Ζακλίν Μπαγκντασαριάν
  • Λούις Τόμας
Χρονολογία εμφάνισης
◄ "Future Lover" (2023)   

Το "Jako" (αρμενικά: Ժակո‎‎) είναι ένα τραγούδι του γαλλοαρμενικού ντουέτου παγκόσμιας μουσικής Ladaniva. Το τραγούδι κυκλοφόρησε αρχικά στις 29 Σεπτεμβρίου 2023 στο ομότιτλο ντεμπούτο άλμπουμ του ντουέτου ως κομμάτι. Το τραγούδι πρόκειται να εκπροσωπήσει την Αρμενία στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 2024 που θα διεξαχθεί στο Μάλμε της Σουηδίας.

Ιστορικό και σύνθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το "Jako" γράφτηκε από το ντουέτο μαζί με την Ωντρέ Λεκλέρ, σε παραγωγή του Γιάσπερ Μάκελμπεργκ [nl].[11][12] Ο τίτλος του τραγουδιού προήλθε από το παρατσούκλι της Ζακλίν Μπαγντασαριάν. Το τραγούδι περιγράφηκε ως ο ισχυρισμός της Μπαγντασαριάν για το "δικαίωμά της να σκέφτεται ελεύθερα και να είναι όποια θέλει να είναι". Επικρίνει την κοινωνία για την επιβολή τεχνητών περιορισμών και κανόνων, λέγοντας ότι αυτά κάνουν τα κορίτσια να χάνουν τα μάτια τους για το ποιές πραγματικά είναι, καθώς συχνά τους λένε πώς να ενεργούν. Η ίδια εξηγεί:

Με φώναζαν 'Jako' όταν ήμουν μικρή. Μεγαλώνοντας πάντα μου έλεγαν ότι τα κορίτσια πρέπει να συμπεριφέρονται, να είναι ταπεινά, να ντύνονται κανονικά, να μην μιλάνε πολύ, να μην κάνουν τρελά πράγματα".

Το τραγούδι περιγράφεται περαιτέρω ως ένα μήνυμα προς τον εαυτό της και προς "όλους τους μικρούς 'Jako' του κόσμου" να ακολουθήσουν το αληθινό τους κάλεσμα και να μείνουν πιστοί στον αυθεντικό τους εαυτό, όπως έκανε μέσα από την τέχνη της. Το τραγούδι περιγράφεται περαιτέρω ως μια πρόσκληση να "σηκωθείτε και να χορέψετε", ανεξάρτητα από το τι λέει ο κόσμος.[13] Ο Ντέιβιντ Τσερνιάν, επικεφαλής της αποστολής της Αρμενίας, εξηγεί περαιτέρω, "το τραγούδι αγγίζει ένα πολύ σημαντικό θέμα, αλλά με χαρούμενο και παιχνιδιάρικο τρόπο. Ελπίζουμε να εμπνεύσουμε ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να αγκαλιάσουν τον εσωτερικό τους 'Jako' και να συμμετάσχουν σε αυτόν τον ενδυναμωτικό χορό της ελευθερίας!"[14]

Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εσωτερική επιλογή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Αρμενική συμμετοχή για τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 2024 επιλέχθηκε εσωτερικά από το AMPTV. Τον Ιανουάριο του 2024, το δίδυμο αναφέρθηκε ως η επιλεγμένη πράξη από τοπικά και διεθνή μέσα.[15] Στις 9 Μαρτίου 2024, ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας επιβεβαίωσε επίσημα το δίδυμο ως τους Αρμένιους συμμετέχοντες για τον διαγωνισμό του 2024, με το τραγούδι "Jako", που αποκαλύφθηκε στις 13 Μαρτίου.[14][16]

Στη Eurovision[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision 2024 θα πραγματοποιηθεί στη Malmö Arena στο Μάλμε της Σουηδίας και αποτελείται από δύο ημιτελικούς που θα πραγματοποιηθούν στις αντίστοιχες ημερομηνίες 7 και 9 Μαΐου και τον τελικό στις 11 Μαΐου 2024. Όλα τα έθνη με εξαίρεση τη διοργανώτρια χώρα και τις "Μεγάλες Πέντε" (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο) πρέπει να προκριθούν από έναν από τους δύο ημιτελικούς προκειμένου να διαγωνιστούν για τον τελικό, με τις δέκα πρώτες χώρες από κάθε ημιτελικό να προκρίνονται στον τελικό. Στις 30 Ιανουαρίου 2024, πραγματοποιήθηκε κλήρωση κατανομής για να καθοριστεί σε ποιον από τους δύο ημιτελικούς, καθώς και σε ποιο μισό του σόου θα εμφανιστεί κάθε χώρα. Η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU) χώρισε τις διαγωνιστικές χώρες σε διαφορετικά δοχεία με βάση τα μοτίβα ψηφοφορίας από προηγούμενες διαγωνισμούς, με χώρες με ευνοϊκή ιστορία ψηφοφορίας να τοποθετούνται στο ίδιο δοχείο.[17] Η Αρμενία έχει προγραμματιστεί να εμφανιστεί στο πρώτο μισό του δεύτερου ημιτελικού.[18]

Ιστορικό κυκλοφορίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χώρα Ημερομηνία Μορφή Δισκογραφική Τύπος Ref.
Πολλές 29 Σεπτεμβρίου 2023
  • Jiguli
  • PIAS Recordings
Single

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Lecoq, Noémie (22 Σεπτεμβρίου 2020). «Ladaniva». europavox (στα Γαλλικά). Ανακτήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2023. 
  2. «Ladaniva». radiofrance (στα Γαλλικά). 11 Σεπτεμβρίου 2023. Ανακτήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2023. 
  3. Berthod, Anne (28 Οκτωβρίου 2021). «Ladaniva, le phénomène de la pop balkanique aux 18 millions de vues». telerama (στα Γαλλικά). Ανακτήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2023. 
  4. «World-pop trailblazers Ladaniva today release single 'Je Voulais' and announce their upcoming debut album due in September». pias.com (στα Αγγλικά). PIAS. 12 Ιουλίου 2023. Ανακτήθηκε στις 4 Νοεμβρίου 2023. 
  5. «Ladaniva will be representing Armenia at Malmö 2024». Eurovision.tv (στα Αγγλικά). European Broadcasting Union. 9 Μαρτίου 2024. Ανακτήθηκε στις 9 Μαρτίου 2024. 
  6. «Ladaniva». radar-agency (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 2023. 
  7. «Ladaniva: Armenian band wins Public Choice prize at Music Moves Europe Awards». Public Radio of Armenia (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 19 Μαρτίου 2023. 
  8. «These are the winners of the Music Moves Europe Awards 2022». European Commission. Ανακτήθηκε στις 17 Μαρτίου 2022. 
  9. «Ladaniva - Album by Ladaniva». Spotify. Ανακτήθηκε στις 11 Μαρτίου 2024. 
  10. «Ladaniva - EP by Ladaniva». Spotify. Ανακτήθηκε στις 11 Μαρτίου 2024. 
  11. 11,0 11,1 «Jako - Song by Ladaniva». Apple Music. Ανακτήθηκε στις 13 Μαρτίου 2024. 
  12. Conte, Davide (13 Μαρτίου 2024). «🇦🇲 Armenia: Ladaniva Release "Jako"». eurovoix.com. Eurovoix News. Ανακτήθηκε στις 13 Μαρτίου 2024. 
  13. Adams, William Lee (13 Μαρτίου 2023). «Jako! Armenia's LADANIVA share their Eurovision 2024 song». Wiwibloggs. Ανακτήθηκε στις 13 Μαρτίου 2023. 
  14. 14,0 14,1 «Armenia's song for Malmö is released - 'Jako' by Ladaniva». eurovision.tv. European Broadcasting Union. 13 Μαρτίου 2024. Ανακτήθηκε στις 13 Μαρτίου 2024. 
  15. Ampatzidis, Ioannis (12 Ιανουαρίου 2024). «Armenia: With Ladaniva at Eurovision 2024?». Eurovisionfun. Ανακτήθηκε στις 13 Μαρτίου 2024. 
  16. «Ladaniva will be representing Armenia at Malmö 2024». eurovision.tv. European Broadcasting Union. 9 Μαρτίου 2024. Ανακτήθηκε στις 13 Μαρτίου 2024. 
  17. Van Dijk, Sem Anne (13 Δεκεμβρίου 2023). «Eurovision 2024: Semi-Final Allocation Draw on January 30». Eurovoix. Ανακτήθηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2023. 
  18. «Eurovision 2024: Semi-Final Draw results». eurovision.tv. European Broadcasting Union. 30 Ιανουαρίου 2024. Ανακτήθηκε στις 13 Μαρτίου 2024. 
Βραβεία και επιτεύγματα
Προκάτοχος
Brunette
με το "Future Lover"
Συμμετοχή της Αρμενίας στη Eurovision
2024
Διάδοχος
TBA