Τρία κορίτσια απ' την Αμέρικα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τρία κορίτσια απ' την Αμέρικα
ΣκηνοθεσίαΝτίμης Δαδήρας
ΠρωταγωνιστέςΒασίλης Αυλωνίτης, Μαρίκα Κρεβατά, Γκιζέλα Ντάλι, Ανδρέας Μπάρκουλης και Γιάννης Μαλούχος
ΜουσικήΓιώργος Κατσαρός
ΤραγούδιΜαργαρίτα και Έρρικα Μπρόγερ
ΦωτογραφίαΒαγγέλης Καραμανίδης
ΜοντάζΝτίνος Κατσουρίδης
ΣκηνογραφίαΓιώργος Στεργίου
Πρώτη προβολή24  Φεβρουαρίου 1964
ΠροέλευσηΕλλάδα
ΓλώσσαΕλληνικά

Το Τρία κορίτσια απ' την Αμέρικα είναι ελληνική κωμική ταινία του 1964 σε σκηνοθεσία του Ντίμη Δαδήρα και σενάριο του Απόλλωνα Γαβριηλίδη. Πρωταγωνιστούν οι Βασίλης Αυλωνίτης, Μαρίκα Κρεβατά, Γκιζέλα Ντάλι, Τζοάννα Παππά, Μαρί Πανταζή, Ανδρέας Μπάρκουλης, Γιάννης Μαλούχος και ο Νώντας Καστανάς.[1]

Η υπόθεση της ταινίας περιστρέφεται γύρω από τις τρεις κόρες του πλούσιου ελληνοαμερικάνου Χαρίλαου Στούρου (Βασίλη Αυλωνίτη), που έρχονται στην Ελλάδα μαζί με τους γονείς τους για να γνωρίσουν τον τόπο καταγωγής τους. Οι τρες κόρες του Στούρου, Μάρτζι (Γκιζέλα Ντάλι), Τζούλι (Τζοάννα Παππά) και Έλεν (Μαρί Πανταζή) σε μία βόλτα που θα κάνουν με ένα νοικιασμένο αυτοκίνητο, θα γνωρίσουν και θα ερωτευτούν τρία νεαρά φτωχόπαιδα, που υποδυώνται τους πλούσιους επιχειρηματίες. Όταν ο Χαρίλαος Στούρος μάθει πως οι τρεις κόρες του έφυγαν κρυφά από το ξενοδοχείο και γνώρισαν τους τρεις νεαρούς θα γίνει έξω φρενών.

Η ταινία κυκλοφόρησε στις 24 Φεβρουαρίου 1964 στις κινηματογραφικές αίθουσες Άμλετ, Άνεσις, Άστορ, Γρανάδα, Έλλη και Πιγκάλ στην Αθήνα,[2] ενώ ήδη προβάλλονταν στον κινηματογράφο Ιλύσια της Θεσσαλονίκης για 3η συνεχόμενη εβδομάδα.[3]Συνολικά έκοψε 146.384 εισιτήρια, καταλαμβάνοντας την 35η θέση ανάμεσα σε 92 ελληνικές ταινίες της σεζόν 1963-1964.[4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Τρία κορίτσια απ' την Αμέρικα». tainiothiki.gr. Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Ανακτήθηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2023. 
  2. «Η ζωή της πόλεως» (PDF). Ψηφιακό Αρχείο Εφημερίδων και Περιοδικού Τύπου - Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος. Εφημερίδα Ελευθερία. 23 Νοεμβρίου 1958. σελ. 3η. Ανακτήθηκε στις 1 Δεκεμβρίου 2023. 
  3. «Μακεδονικά ημερονύκτια» (PDF). Ψηφιακό Αρχείο Εφημερίδων και Περιοδικού Τύπου - Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος. Μακεδονία. 18 Φεβρουαρίου 1964. σελ. 2η. Ανακτήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2023. 
  4. «three-girls-from-america». filmy.gr. Ανακτήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2023. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]