Μιας πεντάρας νιάτα (ταινία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μιας πεντάρας νιάτα
Μιας πεντάρας νειάτα
Κινηματογραφική αφίσα.
ΣκηνοθεσίαΝτίμης Δαδήρας
ΠαραγωγήΚλέαρχος Κονιτσιώτης
ΣενάριοΚώστας Πρετεντέρης
Ασημάκης Γιαλαμάς
ΙστορίαΚώστα Πρετεντέρη
Ασημάκη Γιαλαμά
Βασισμένο σεΜιας πεντάρας νειάτα (θεατρικό)
ΠρωταγωνιστέςΈλλη Φωτίου
Στέφανος Ληναίος
Ανδρέας Μπάρκουλης
Γιάννης Μιχαλόπουλος
Γιώργος Γαβριηλίδης
ΜουσικήΓιώργος Ζαμπέτας
ΤραγούδιΓιώργος Ζαμπέτας
Μαρία Δουράκη
ΦωτογραφίαΝίκος Γαρδέλης
ΜοντάζΓιώργος Τσαούλης
ΣκηνογραφίαΤάσος Ζωγράφος
Εταιρεία παραγωγήςΔαμασκηνός - Μιχαηλίδης
Πρώτη προβολή1967 (Ελλάδα)
Διάρκεια95΄
ΠροέλευσηΕλλάδα
Γλώσσαελληνική

Το Μιας πεντάρας νειάτα είναι τίτλος μια κινηματογραφικής κωμικής ταινίας του 1967, σε παραγωγή Κλέαρχου Κονιτσιώτη και σε σενάριο των Κώστα Πρετεντέρη - Ασημάκη Γιαλαμά, που βασίστηκε στο ομώνυμο θεατρικό τους έργο. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Ντίμης Δαδήρας. Η μουσική επένδυση του έργου ήταν του Γιώργου Ζαμπέτα, ο οποίος μάλιστα εμφανίζεται για λίγα δευτερόλεπτα να συνομιλεί με τους πρωταγωνιστές.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένα νιόπαντρο ζευγάρι, ο Γιώργος (Στέφανος Ληναίος) και η Ειρήνη Στρατάκη (Έλλη Φωτίου), προσπαθούν με αιματηρές οικονομίες να αποπληρώσουν το καινούργιο τους διαμέρισμα που κτίζεται σε μια οικοδομή. Μέχρι την ολοκλήρωση του διαμερίσματος το ζευγάρι φιλοξενείται από τη μητριά της κοπέλας Μαρίκα (Σμάρω Στεφανίδου), η οποία μεγάλωσε την Ειρήνη μετά το διαζύγιο από τον πατέρα της Ειρήνης (Νικήτας Πλατής), έναν άστατο και αναξιόπιστο λαϊκό μουσικό.

Ο Γιώργος έχει μόλις προσληφθεί στην εταιρεία εμπορίας αυτοκινήτων του Δημήτρη Βαλάσκου (Ανδρέας Μπάρκουλης) αλλά απαγορεύει στην Ειρήνη να εργαστεί, γιατί φοβάται ότι θα κινδυνεύσει από σεξουαλική παρενόχληση. Κατά την επίσκεψή της όμως στο γραφείο για να δει τον Γιώργο, δίνεται η ευκαιρία στην Ειρήνη να προσληφθεί ως δακτυλογράφος στην εταιρεία του Βαλάσκου, που έχει τη φήμη γυναικά. Παράλληλα, η Πολυξένη, αδελφή του Βαλάσκου (Μαρία Σόκαλη), έχει προσέξει τον νεαρό Γιώργο και τον πολιορκεί ερωτικά. Στο γραφείο τις ισορροπίες προσπαθεί να κρατήσει ο θεοσεβούμενος ηλικιωμένος υπάλληλος Πασχάλης (Γιάννης Μιχαλόπουλος) που ουσιαστικά έχει το ρόλο κηδεμόνα του αφεντικού. Όταν, όμως, ο δανδής επιχειρηματίας ερωτεύεται την καινούρια υπάλληλο, τότε ακολουθούν απρόοπτες όσο και τραγελαφικές καταστάσεις, όπως η πρόταση γάμου του Βαλάσκου προς την Ειρήνη, καθώς το παντρεμένο ζεύγος έχει αποκρύψει τη σχέση του και παρουσιάζονται σαν αδέλφια. Η λύση έρχεται με απρόσμενη εγκυμοσύνη της Ειρήνης που έχει σαν αποτέλεσμα να λυθούν οι παρεξηγήσεις και το ζευγάρι να μετατεθεί σε παράρτημα της δουλειάς προκειμένου να συνεχίσουν να εργάζονται μαζί.

Διανομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Έλλη Φωτίου ... η σύζυγος Ειρήνη Στρατάκη
  • Στέφανος Ληναίος ... ο σύζυγος Γιώργος Στρατάκης
  • Ανδρέας Μπάρκουλης ... ο δανδής επιχειρηματίας Δημήτρης Βαλάσκος
  • Σμάρω Στεφανίδου ... Μαρίκα Κωνσταντίνου, θετή μητέρα Ειρήνης
  • Γιάννης Μιχαλόπουλος ... Πασχάλης Αβραμίδης, θεοσεβής υπάλληλος
  • Γιώργος Γαβριηλίδης ... Ανδρέας Αλαφούζος, μέλλων σύζυγος Μαρίκας
  • Μαρία Σόκαλη ... Πολυξένη Βαλάσκου, αδελφή Δημήτρη
  • Νικήτας Πλατής ... Τσεβάς Τένγκουλας, πατέρας Ειρήνης
  • Στάθης Χατζηπαυλής ... Σωκράτης, εργολάβος
  • Βαγγέλης Σάκαινας .... ο γιατρός
  • Έλλη Λοϊζου ... νέα ιδιαιτέρα γραμματέας, που αντικατέστησε την Ειρήνη
  • Ανδρέας Βεντουράτος
  • Αλίκη Ηλιοπούλου ... υπάλληλος της εταιρείας, που δουλεύει με τον κ. Πασχάλη.
  • Τάσος Μασμανίδης
  • Χριστόφορος Μπουμπούκης ... ο πωλητής που μαλώνει με την δύσκολη πελάτισσα
  • Χαρά Κανδρεβιώτου ... η δύσκολη πελάτισσα που την ενοχλούσε η βενζίνη
  • [Λείπει το όνομα] .... Σόφη, η πρώτη ιδιαιτέρα γραμματέας, που παντρεύτηκε (και έτσι βρέθηκε κενή θέση για την Ειρήνη)
  • [Λείπει το όνομα] .... ξαδέλφη Ειρήνης

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία βασίστηκε στο θεατρικό έργο των Πρετεντέρη-Γιαλαμά, το οποίο παίχτηκε το 1965 στο θέατρο Μινώα από τον θίασο της Χριστίνας Σύλβα. [1] Τη μουσική του ομότιτλου τραγουδιού έγραψε ο Γιώργος Ζαμπέτας σε στίχους του Κώστα Πρετεντέρη, ενώ στην ταινία το τραγούδι ερμηνεύει η Μαρία Δουράκη. [2]

Γράφει για την ταινία η Θεανώ Κανελλίδου:

Γιατί όμως το «μιας πεντάρας νιάτα» κατάφερε να κλέψει την καρδιά των Ελλήνων, πέρα από το γεγονός πως διέθετε ένα πραγματικά αστείο σενάριο και έξοχες ερμηνείες; Επειδή αποτελεί ίσως μία από τις αντιπροσωπευτικότερες ταινίες των προβλημάτων που αντιμετώπιζαν τα νιόπαντρα ζευγάρια της εποχής –και κάθε εποχής, ακόμα και της σύγχρονης-. Ο άντρας τους σπιτιού, ο σύζυγος, δεν μπορεί να δεχτεί εύκολα το γεγονός πως δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα μόνος του οικονομικά και να αφήσει τη γυναίκα του να εργαστεί. Εκείνη, αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει δόλο και να τον φέρει προ τετελεσμένου γεγονότος βρίσκοντας δουλειά χωρίς την άδειά του. Όταν όμως η σύζυγος ξεπερνά επαγγελματικά τον άντρα της και η σεξουαλική παρενόχληση του αφεντικού ξεκινά-καλυμμένη φυσικά στην αθωότητα του παλιού ελληνικού κινηματογράφου-, τότε αρχίζουν και τα προβλήματα για το ζευγάρι. Πως αντιμετωπίζονται αυτά όταν πιέζει η φτώχεια; Με χιούμορ πάντα και απρόοπτα που οδηγούν σιγά σιγά την πλοκή προς την κάθαρση. Κάθαρση που έρχεται με τον κλασικό και δοκιμασμένο τρόπο. Μία εγκυμοσύνη θα λύσει όλα τα προβλήματα του ζευγαριού, οι παρεξηγήσεις θα λυθούν και το ζευγαράκι θα μετατεθεί σε παράρτημα της δουλειάς προκειμένου να συνεχίζουν να εργάζονται μαζί! Το πρόβλημα τίθεται, ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παντρεμένα ζευγάρια που ψάχνουν δουλειά, όπως όλα τα παραμύθια όμως έχει αίσιο τέλος και η αισιοδοξία στον ελληνικό κινηματογράφο καταφέρνει να επικρατήσει για μία ακόμα φορά. [3]

Κόβοντας 324.337 εισιτήρια, η ταινία κατατάχθηκε στη 12η θέση ανάμεσα σε 117 ελληνικές ταινίες της ίδιας σαζόν. [4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Μιας πεντάρας νιάτα (1967)». Retromaniax. Ανακτήθηκε στις 25 Αυγούστου 2021. 
  2. «Μιας πεντάρας νιάτα». dimart. 12 Ιανουαρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 25 Αυγούστου 2021. 
  3. «Μιας πεντάρας νιάτα (1967)». cine.gr. Ανακτήθηκε στις 25 Αυγούστου 2021. 
  4. «Μιας Πεντάρας Νιάτα (1967)». Filmy.gr. Ανακτήθηκε στις 25 Αυγούστου 2021. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]