Πύλη:Ελλάδα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Εισαγωγή

Η Ελλάδα (παλαιότερα: Ελλάς, επίσημα: Ελληνική Δημοκρατία) είναι χώρα που βρίσκεται στη νοτιοανατολική Ευρώπη, στο νοτιότερο άκρο της Βαλκανικής χερσονήσου, στην Ανατολική Μεσόγειο. Συνορεύει στα βόρεια με τη Βουλγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία, στα βορειοδυτικά με την Αλβανία και στα βορειοανατολικά με την Τουρκία. Βρέχεται ανατολικά από το Αιγαίο Πέλαγος, στα δυτικά από το Ιόνιο και νότια από τη Μεσόγειο θάλασσα. Έχει μακρά και πλούσια ιστορία κατά την οποία άσκησε μεγάλη πολιτισμική επίδραση σε τρεις ηπείρους. Η Ελλάδα είναι μια ανεπτυγμένη χώρα με υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα και πολύ υψηλό δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης. H Ελλάδα κατέχει την 22η καλύτερη ποιότητα ζωής στον κόσμο. (περισσότερα...)

Επιλεγμένο λήμμα

Η Κρήτη είναι το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας και το 5ο μεγαλύτερο στη Μεσόγειο. Πρωτεύουσα καθώς και μεγαλύτερη πόλη της είναι το Ηράκλειο. Η Κρήτη εδράζει περίπου 160 χλμ νότια της ελληνικής ηπειρωτικής χώρας και βρίσκεται νότια του Αιγαίου πελάγους και βόρεια του Λιβυκού. Είναι τμήμα της περιφερειακής διοίκησης της Ελλάδας και χωρίζεται στους νομούς Ηρακλείου, Χανίων, Λασιθίου και Ρεθύμνου. (περισσότερα...)

Επιλεγμένη εικόνα

Το έργο Ιστορία του Νικολάου Γύζη (ιδιωτική συλλογή).

Επιλεγμένη προσωπικότητα

Φωτογραφία του Νικηφόρου Λύτρα με την παλέτα στο χέρι από το περιοδικό Εστία του 1893
Φωτογραφία του Νικηφόρου Λύτρα με την παλέτα στο χέρι από το περιοδικό Εστία του 1893

Ο Νικηφόρος Λύτρας (Πύργος Τήνου 1832Αθήνα 13 Ιουνίου 1904) ήταν ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες ζωγράφους και δασκάλους της ζωγραφικής κατά τον 19ο αιώνα. Θεωρείται από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της Σχολής του Μονάχου και πρωτοπόρος στην διαμόρφωση της διδασκαλίας των Καλών Τεχνών στην Ελλάδα. Η πολυσήμαντη τέχνη του καλύπτει τα τρία τέταρτα του πρώτου αιώνα της ελληνικής αναγέννησης.

(περισσότερα)

Γνωρίζετε ότι

Τι μπορείτε να κάνετε

Μπορείτε να...

  • Ξεκινήσετε ένα λήμμα ή
  • Να επεκτείνετε ή
  • Να επιμεληθείτε ένα λήμμα σχετικά με την Ελλάδα.

Διοικητική διαίρεση