Συζήτηση:Ξενοφών Γιοσμάς

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Νομίζω ότι πρέπει σε ότι αφορά το λήμα "Ξενοφών Γιοσμάς" να διορθωθεί στον Ιστό το προφανές .Το Κίρκαγατς δεν εχει καμία σχέση με τον Πόντο.Ανήκει στην Ιωνία (βλέπε χάρτη). Επομένως ο Γιοσμάς, αυθαίρετα, εξακολουθεί να φαίνεται στην αναζήτηση ως Πόντιος. (Παρά τη διόρθωση-επεξεργασία στη βικιπαιδεια) Ενα τέτοιο "λάθος ", στο Διαδύκτιο που κάθε πληροφορία και κάθε χάρτης ειναι παραπάνω απο προσιτά, μόνο ως εσκεμμένο ή κακόβουλο μπορώ να το χαρακτηρίσω.

Όπως αναφέρει ο Δορδανάς στην μοναδική ως σήμερα επιστημονική μελέτη για την ζωή του, ο Γιοσμάς γεννήθηκε στο Κιρκαγάτς του Πόντου (Δορδανάς, "Από τις προσκοπικές", σ. 231). Αυτό αποδέχετε και ο Βάιος Καλογριάς (Το αντίπαλο δέος, σ.310). Σύμφωνα όμως με την Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού το Κιρκαγάτς υπαγόταν στο μουτεσαριφλίκι Μαγνησίας δες εδώ. Δεν μπόρεσα να εντοπίσω πόλη ή χωριό με αυτό το όνομα στην περιοχή του Πόντου. Ίσως κάποιος που γνωρίζει σχετικά μπορεί να βοηθήσει.
Γιατί εσυ το αναφέρεις ως Κίρκαγατς και όχι του ορθού Κιρκαγάτς; Μήπως Ενα τέτοιο "λάθος ", στο Διαδύκτιο που κάθε πληροφορία και κάθε χάρτης ειναι παραπάνω απο προσιτά, μόνο ως εσκεμμένο ή κακόβουλο μπορώ να το χαρακτηρίσω. Φυσικά και δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο.--Αφησιανός (συζήτηση) 13:58, 30 Μαΐου 2013 (UTC)[απάντηση]


Πράγματι, σύμφωνα με τις πηγές του λήμματος, ο Γιοσμάς καταγόταν από το Κιρκαγάτς του Πόντου. Σύμφωνα με την πολιτική, δεν μπορούμε να τις παραβλέψουμε (Βικιπαίδεια:Επαληθευσιμότητα)
Δεν αποκλείεται να υπάρχει κάποιο (ίσως μικρό;) Κιρκαγάτς και στον Πόντο, αφού άλλωστε υπάρχει και άλλο ένα στις Κουρδικές περιοχές της Τουρκίας.
Το να μην κάνουν λάθος οι πηγές είναι λογικό: δεν υπάρχουν πολλοί μικρασιάτες στη Μακεδονία. Εδώ, εγκαταστάθηκαν ποντιακοί πληθυσμοί και όχι ιωνικοί. Ας μην ξεχνούμε ότι ο Γιοσμάς εντάχθηκε σε οργάνωση με πυρήνα τουρκόφωνους πόντιους. -geraki (συζήτηση) 14:16, 10 Ιανουαρίου 2014 (UTC)[απάντηση]