Στρατηγάτο Γαβάλων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Στρατηγάτο Γαβάλων (Στρατηγάτον Γαβάλων) ήταν διοικητική διαίρεση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Ήταν ένα από τα μικρά σε έκταση αλλά και συνοριακά Θέματα που αποκαλούνταν στρατηγίδες ή στρατηγάτα.

Έδρα του στρατηγάτου ήταν το φρούριο των Γαβάλων και την πόλη λιμάνι Γάβαλα ή Ζέβελ, το σημερινό λιμάνι Ζάμπελ, που βρισκόταν στα παράλια της Συρίας[1]. Είχε επανακτηθεί από τους βυζαντινούς τον 11ο αιώνα[2] και αποτέλεσε διοικητική διαίρεση κατά τον ίδιο αιώνα[3].

Η Άννα Κομνηνή το αναφέρει στην Αλεξιάδα σαν στρατηγάτο και μία από τις περιοχές που αναγνώρισε ο βυζαντινός αυτοκράτορας υπό την εξουσία του Βαλδουίνου της Βουλώνης ως πρώην βυζαντινά εδάφη με την Συνθήκη της Δεαβόλεως το 1108[4].

Γνωστοί διοικητές ήταν οι[5] :

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Γεώργιος Α. Λεβενιώτης, σελ. 356
  2. [...] θάλατταν πολιχνίων κατέσχε, τό τε Ἀργυρόκαστρον καλούμενον, τὸ Μαρχάπιν, τὰ Γάβαλα καὶ ἀλλάττα μέχρις αὐτῶν συνόρων Τριπόλεως ἐφθακώς, ἅπερ πρότερον μὲν φόρους [...] Άννα Κομνηνή, Αλεξιάς, βιβλίο 11
  3. Γεώργιος Α. Λεβενιώτης, σελ. 357
  4. [...]13.12.21 καὶ αὐτὸ δήπουθεν τὸ στρατηγάτον Γαβάλων , ὃ καὶ Ζέβελ ὑποβαρβαρίζοντες λέγομεν [...], Άννα Κομνηνή, Αλεξιάς, βιβλίο 13
  5. Γεώργιος Α. Λεβενιώτης, σελ. 545

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]