Ρος Γκέλερ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ρος Γκέλερ
Τα Φιλαράκια
Ο Ντέιβιντ Σουίμερ ως Ρος Γκέλερ
Πρώτη εμφάνιση"Πιλότος" (1994)
Τελευταία εμφάνιση"Το Τελευταίο" (2004)
Δημιουργήθηκε απόΝτέιβιντ Κρέιν
Μάρτα Κάουφμαν
Κέβιν Σ. Μπράιτ
Εκφωνείται απόΝτέιβιντ Σουίμερ
Πληροφορίες χαρακτήρα
Πλήρες όνομαΡος Γιούστεις Γκέλερ
ΦύλοΑρσενικό
ΙδιότηταΠαλαιοντολόγος
Καθηγητής κολεγίου
ΤίτλοςΔόκτωρ
Καθηγητής
ΘρησκείαΠολιτιστικός Ιουδαϊσμός[1]
ΥπηκοότηταΑμερικάνος
Οικογένεια
ΓονείςΤζακ Γκέλερ (πατέρας)
Τζούντι Γκέλερ (μητέρα)
ΑδέρφιαΜόνικα Γκέλερ
ΣύζυγοςΚάρολ Γουίλικ (π. 1990; χ. 1994)
Έμιλι Ουάλθαμ (π. 1998; χ. 1999)
Ρέιτσελ Γκριν (π. 1999; χ. 1999)
ΠαιδιάΜπεν Γκέλερ (γ. 1994)
Έμμα Γκέλερ-Γκριν (γ. 2002)
ΣυγγενείςΑλθία (γιαγιά)
Τσάντλερ Μπινγκ (γαμπρός)
Τζακ Μπινγκ (ανηψιός)
Έρικα Μπινγκ (ανηψιά)
Σύλβια Γκέλερ (θεία)
Άιρις Γκέλερ (θεία)
Μίλι Γκέλερ (θεία)
Κάσι Γκέλερ (ξαδέρφη)
Νέιθαν (ξάδερφος)
Φίλις (θεία)
Λίλιαν (θεία)
Τσέριλ (θεία)
Φρέντι (θείος)
Λίσα (θεία)
Μέριλιν (θεία)
Νταν (θείος)
Μάρεϊ (θείος)
Εντ (θείος)

Ο δρ Ρος Γιούστεις Γκέλερ (αγγλικά: Dr. Ross Geller) είναι ένας από τους έξι κύριους φανταστικούς χαρακτήρες του sitcom από το NBC Τα Φιλαράκια που απεικονίζεται από τον Ντέιβιντ Σουίμερ. Ο Ρος θεωρείται από πολλούς ως το πιο έξυπνο μέλος της παρέας και φημίζεται για την ανόητη αλλά αξιαγάπητη συμπεριφορά του.[2] Η σχέση του με τη Ρέιτσελ Γκριν εντάχθηκε στη λίστα με τα καλύτερα ζευγάρια όλων των εποχών του TV Guide, καθώς και στη λίστα του Entertainment Weekly "Τα 30 Καλύτερα Θα/Δεν Θα Τηλεοπτικά Ζευγάρια".[3] Ο Κέβιν Μπράιτ, ένας από τους εκτελεστικούς παραγωγούς της σειράς, είχε συνεργαστεί με τον Σουίμερ στο παρελθόν, έτσι οι συγγραφείς είχαν ήδη αναπτύξει τον χαρακτήρα του Ρος με τη φωνή του Σουίμερ. Ως εκ τούτου, ο Σουίμερ ήταν το πρώτο άτομο που συμμετείχε στην εκπομπή.[4]

Εμφανίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ρος είναι παλαιοντολόγος και έχει διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Τα ρομαντικά του συναισθήματα απέναντι στη Ρέιτσελ Γκριν, η οποία ξεκίνησε ως τρέλα στο γυμνάσιο, είναι ένα συνεχές θέμα του αφηγηματικού τόξου του. Ομοίως, η επανειλημμένη ρομαντική σχέση τους είναι ένα σχεδόν σταθερό θέμα της σειράς.

Γεννήθηκε στις 12 Μαΐου 1967 (αν και σε ένα επεισόδιο ισχυρίζεται ότι τα γενέθλιά του είναι το Δεκέμβριο και στο επεισόδιο 4 της σεζόν 1 λέει ότι είναι 20 Οκτωβρίου και τα γενέθλιά του ήταν πριν από 7 μήνες. Στο επεισόδιο 2 της σεζόν 9, δηλώνει ότι γενέθλια είναι 18 Οκτωβρίου), και μεγάλωσε στο Λονγκ Άιλαντ, ο Ρος είναι ο μεγαλύτερος αδελφός της Μόνικα Γκέλερ. Ο Ρος και η Μόνικα είναι Εβραίοι και θεωρούν τους εαυτούς τους τουλάχιστον πολιτιστικούς Εβραίους, με τον Ρος να διαδραματίζει πιο ενεργό ρόλο στο να θέλει να διδάξει στον γιο του, τον Μπεν, για την πίστη. Ο Ρος χωρίζει και είναι άγαμος στο πρώτο επεισόδιο επειδή η σύζυγός του, η Κάρολ, συνειδητοποίησε ότι είναι λεσβία. Αργότερα στη σειρά, βγαίνει ραντεβού με τη Ρέιτσελ Γκριν, αλλά η σχέση τους οδηγεί σε διάλυση. Μετά τη λήξη της σχέσης του με τη Ρέιτσελ, ο Ρος παντρεύεται την Έμιλι Ουάλθαμ, την ανιψιά του αφεντικού της Ρέιτσελ. Ωστόσο, επειδή ο Ρος λέει "Παίρνω τη Ρέιτσελ" αντί της Έμιλι κατά τη διάρκεια των όρκων στο γάμο, ο γάμος δεν διαρκεί πολύ. Στη σεζόν 5, ο Ρος παντρεύεται τη Ρέιτσελ στο Λας Βέγκας όταν οι δύο είναι μεθυσμένοι, και τελικά ότι ο γάμος οδηγεί σε διαζύγιο, αλλά ομολογούν ότι αν παντρευτούν ποτέ σωστά θα ήταν αυτό που κράτησε. Σε όλη τη σειρά, ο Ρος χωρίζει 3 φορές. Στο πρώτο επεισόδιο του Τζόι, της σειράς spinoff, υπαινίσσεται ότι ο Ρος και η Ρέιτσελ μπορεί να έχουν παντρευτεί ξανά, καθώς λέει στην αδερφή του Τζίνα ότι είναι όλοι παντρεμένοι.

Ένα βασικό θέμα στην αφήγηση του Ρος είναι ο ανταγωνισμός του με τη μικρότερη αδερφή του, που εκδηλώνεται μέσω της πάλης και της παράνοιας. Ως παιδιά, συμμετείχαν σε έναν αγώνα αμερικανικού ποδοσφαίρου για το Geller Cup κάθε Ημέρα των Ευχαριστιών. Αυτή η παράδοση τελείωσε τον έκτο χρόνο της, αφού η Μόνικα "κατά λάθος" σπάει τη μύτη του Ρος. Τα αδέλφια ήρθαν με έναν χορό στο δημοτικό σχολείο με τίτλο "Η ρουτίνα"/"The Routine", τον οποίο έπαιξαν ως ενήλικες στην παραμονή της Πρωτοχρονιάς στο Rockin 'Eve του Dick Clark, μια τηλεοπτική εκπομπή της παραμονής της Πρωτοχρονιάς.[5]

Όταν ήταν παιδιά, η Μόνικα μισούσε τον Ρος γιατί πάντα πήρε τον τρόπο του και ένιωθε ότι αγαπιόταν περισσότερο από αυτήν, ως το πρώτο παιδί των γονιών τους. Ωστόσο, καθώς περνούσε ο καιρός και μεγάλωσαν, της άρεσε πραγματικά ο Ρος ως άτομο και τον αγαπούσε περισσότερο από το αίσθημα της οικογενειακής υποχρέωσης. Ως ενήλικες ήρθαν κοντά, αν και ο ανταγωνισμός μεταξύ τους ήταν ακόμα ορατός όπως φαίνεται στο επεισόδιο της σεζόν τρία, "Αυτό με το φούτμπολ"/"The One with the Football".

Ο Ρος έρχεται συχνά σε σύγκρουση με τη Φοίβη Μπουφέι. Ο ορθολογισμός και η εκκεντρότητα της Φοίβης οδηγούν σε σύγκρουση για την εξέλιξη, τη βαρύτητα και αν η μητέρα της Φοίβης μετενσαρκώθηκε ως γάτα. Αποκαλύπτεται επίσης ότι η Φοίβη κάποτε επιτέθηκε στον Ρος (κλέβοντας ένα αντίγραφο του κόμικ Science Boy που είχε δημιουργήσει ο Ρος) όταν ήταν έφηβοι. Οι δύο είναι συγκάτοικοι για λίγες εβδομάδες όταν μια φωτιά αναγκάζει τη Φοίβη να απομακρυνθεί από το διαμέρισμά της. Πρώτα μετακομίζει στο διαμέρισμα των Τσάντλερ Μπινγκ και Μόνικας, αλλά στη συνέχεια αποφασίζει ότι θέλει να δώσει στο νεοσύστατο ζευγάρι κάποια ιδιωτικότητα, οπότε μετακομίζει με τον Ρος. Σε ένα επεισόδιο "flashback", είναι μόνοι σε ένα μπαρ και αρχίζουν να φιλιούνται, αλλά η στιγμή περνά γρήγορα όταν ο Ρος συνεχίζει να χτυπά το κεφάλι του. Η Φοίβη βοηθά επίσης τον Ρος σε πολλές περιπτώσεις, τελικά τον κάνει να συνειδητοποιήσει ότι αγαπά τη Ρέιτσελ και ότι και οι δύο προορίζονται να είναι μαζί.

Από το κολέγιο, ο καλύτερος φίλος του Ρος ήταν ο Τσάντλερ Μπινγκ. Στο κολέγιο, βρίσκονταν σε μια μπάντα που ονομάζεται Way/No Way, και ο Ρος κατηγόρησε τον Τσάντλερ όταν πιάστηκε να καπνίζει μαριχουάνα. Γίνονται γαμπροί αφού ο Τσάντλερ παντρεύεται τη Μόνικα. Αν και είναι καλύτεροι φίλοι, μερικές φορές ο Τσάντλερ ενοχλείται με τη συμπεριφορά του Ρος.

Ο Ρος είναι φίλος με τη Ρέιτσελ Γκρίν, την οποία είχε ερωτευτεί από το γυμνάσιο. Η Ρέιτσελ έβλεπε τον Ρος ως «μεγαλοπρεπή αδερφό της Μόνικα» κατά τη διάρκεια του γυμνασίου. Κατά το πρώτο επεισόδιο της σειράς, όταν συναντιούνται μετά από χρόνια, ανακαλύπτει ξανά τα συναισθήματά του για αυτήν. Έρχονται κοντά και έχουν μια ρομαντική σχέση όπου θα χωρίζουν και θα τα φτιάχνουν ξανά και ξανά (on-and-off relationship). Στην τελευταία σεζόν του σόου, η Ρέιτσελ του λέει ότι σημαίνει περισσότερα γι' αυτήν από οποιοδήποτε άλλο μέλος της παρέας τους.

Είναι επίσης στενός φίλος με τον Τζόι Τριμπιάνι και τον βοηθά με ακροάσεις. Φίλησε τον Τζόι μια φορά για να τον βοηθήσει να παίξει ρόλο ως γκέι άντρας, μόνο για να ανακαλύψει ότι ο Τζόι είχε ήδη κάνει την ακρόαση και δεν έλαβε μέρος. Ο Τζόι και ο Ρος προσπαθούν επίσης σύντομα να απομακρύνουν τον Τσάντλερ από την ομάδα φίλων τους, αφού ο Τσάντλερ τους αγνοεί. Κάποτε κοιμόταν μαζί στον καναπέ αφού παρακολούθησαν το Πολύ σκληρός για να πεθάνει. Προς το τέλος της σειράς, ωστόσο, Ρος και Τζόι γίνονται πιο στενοί φίλοι, και κάνουν συχνά παρέα μετά το γάμο του Τσάντλερ.

Ο Ρος προσπαθεί συχνά να αναδείξει τους καλύτερους φίλους του σε δύσκολες καταστάσεις. Για παράδειγμα, στη σεζόν 2, ενθαρρύνει τον Τζόι να κάνει ακρόαση για το Ένας άλλος κόσμος αφού απολύθηκε από το Μέρες αγάπης παρά την άρνηση του Τζόι να πραγματοποιήσει ακρόαση για ένα τμήμα δύο γραμμών δευτερεύοντος χαρακτήρα. Στη σεζόν 7, αγοράζει στη Φοίβη το ποδήλατο των ονείρων της, αλλά απειλεί να της το πάρει πίσω λόγω της απροθυμίας της να μάθει πώς να το οδηγήσει. Επίσης, όταν ανακαλύπτει ότι ο Τζόι είναι ερωτευμένος με τη Ρέιτσελ, του λέει να του το πει και να το ψάξει αντί να το κρύψει, παρόλο που δυσκολεύεται να αποδεχτεί την ιδέα του ότι Τζόι και Ρέιτσελ είναι μαζί. Πάνω απ' όλα, ο Ρος απεικονίζεται ως ένας πολύ γλυκός, αγαπητός και αξιολάτρευτος χαρακτήρας που ψάχνει πάντα τα καλύτερα συμφέροντα όλων και συχνά είναι και ο πιο ώριμος σε σύγκριση με την υπόλοιπη παρέα (παρά το εγώ, τις εκρήξεις και την παράνοιά του).

Έχει δύο παιδιά. Ο γιος του Ρος, ο Μπεν, είχε συλληφθεί ενώ ο Ρος και η Κάρολ ήταν ακόμα παντρεμένοι. Γεννήθηκε στο τέλος της σεζόν 1. Ο Ρος μοιράζεται την κοινή επιμέλεια του Μπεν με την πρώην σύζυγό του Κάρολ και τη σύζυγό της, Σούζαν.

Ο Μπεν εμφανίστηκε συνολικά σε 24 επεισόδια (25 αν συμπεριλάβετε άκοπα επεισόδια) και παίχτηκε χρονολογικά ως εξής: ως βρέφος από τον Michael Gunderson σεζόν 1 έως 2, από τους αδελφούς Charles Thomas Allen και John Christopher Allen από τις σεζόν 3 έως 5 και από τον Cole Sprouse από την σεζόν 6 έως 8.

Η κόρη του Ρος με τη Ρέιτσελ, Έμμα Γκέλερ-Γκριν, γεννήθηκε στο τέλος της σεζόν 8. Η εγκυμοσύνη της Ρέιτσελ αποκαλύφθηκε αρχικά στο φινάλε της σεζόν 7. Η σύλληψη της Έμμα ήταν κυρίως το αποτέλεσμα ενός one night stand, η οποία αργότερα αποκαλύφθηκε στο επεισόδιο της σεζόν 8, "Αυτό με τη βιντεοκασέτα"/"The One With The Videotape".

Ο Ρος ισχυρίζεται ότι "εγκατέλειψε μια καριέρα στο μπάσκετ" για να γίνει παλαιοντολόγος και ισχυρίζεται ότι του είχαν κλαπεί οι ιδέες για το Jurassic Park και το Πολύ σκληρός για να πεθάνει. Είχε επίσης μεγάλο ενδιαφέρον για τη μουσική, παίζοντας πλήκτρα για ώρες στο υπόγειο του σπιτιού τους στο Λονγκ Άιλαντ.

Ο Ρος είχε ένα κατοικίδιο στις προηγούμενες σεζόν της σειράς: μια λευκή μαϊμού capuchin με το όνομα Μαρσέλ.

Σχέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά τη διάρκεια της παράστασης, ο Ρος βγαίνει ραντεβού έναν σημαντικό αριθμό γυναικών. Παντρεύτηκε τρεις φορές και είναι διαζευγμένος τρεις φορές. Η προθυμία του να παντρευτεί και το διαζύγιο είναι σύνηθες φαινόμενο στη σειρά.

  • Τζούλι: Ένας παλιός συνάδελφος μεταπτυχιακού σχολείου, που απεικονίζεται από τη Λόρεν Τομ. Εμφανίζεται για πρώτη φορά στην τελική σκηνή του φινάλε της σεζόν 1, επιστρέφοντας με τον Ρος από αρχαιολογικό σκάψιμο στην Κίνα. Αρχίζουν να βγαίνουν στη σεζόν 2, αλλά τα χαλάνε αφού ο Ρος ανακαλύπτει τα συναισθήματα της Ρέιτσελ για αυτόν και αποφασίζει ότι θέλει να είναι μαζί της. Υπονοείται ότι ξεκινά μια σχέση με τον Ρας, έναν πρώην φίλο της Ρέιτσελ με μια παράξενη ομοιότητα με τον Ρος.
  • Μπόνι: Μια ενδιαφέρουσα προσωπικότητα (που παίζεται από την Κριστίν Τέιλορ) που παρουσιάστηκε στον Ρος από τη Φοίβη, η Μπόνι ήταν πρώην μαχητική φαλακρή γυναίκα που δεν ξυρίζει πλέον το κεφάλι της. Απόλαυσε μια σεξουαλική σχέση με τον Ρος, έως ότου η Ρέιτσελ συνειδητοποίησε το χωρισμό ενθαρρύνοντας πρώτα τη Μπόνι να ξυρίσει ξανά το κεφάλι της, το οποίο ξέρει ότι θα ενοχλήσει τον Ρος και αργότερα αποκαλύπτοντας ότι ενδιαφερόταν να επανενωθεί με τον Ρος.
  • Μόνικα: Ένα ερωτικό ενδιαφέρον που γνώρισε στο γάμο της Μόνικα και του Τσάντλερ (υποδύεται η Μπόνι Σόμερβιλ). Ο Ρος γίνεται παρανοϊκός αφού η Μόνα προτείνει να στείλει χριστουγεννιάτικες κάρτες μαζί του και πάνω στον πανικό του, αποφασίζει να της δώσει ένα κλειδί για το διαμέρισμά του. Αργότερα αποκαλύπτεται ότι η Μόνα δεν μπορεί ακόμη να πει "Σ' αγαπώ" και παραδίδει αυτό που οι γυναίκες φίλες αναφέρονται ως "ένα συναισθηματικό χαστούκι στο πρόσωπο" με "Λατρεύω να περνάω χρόνο μαζί σου". Η σχέση τελειώνει όταν η Μόνα ανακαλύπτει ότι η Ρέιτσελ ζει στο διαμέρισμα του Ρος, αφού ο Ρος παραμελεί να το πει αυτό ο ίδιος. Όταν κρύβεται στο διαμέρισμά της για να ανακτήσει το πουκάμισό του ενώ βρίσκεται σε ραντεβού με έναν άλλο άνδρα, η Μόνα, με την πεποίθηση ότι ο Ρος ήθελε να την κερδίσει, παραδέχεται ότι εξακολουθεί να έχει συναισθήματα γι' αυτόν, αλλά δηλώνει ότι και οι δύο πρέπει να προχωρήσουν.
  • Κλόι: Η μόνη σχέση του Ρος με την Κλόι (που αναφέρεται σε μερικά προηγούμενα επεισόδια ως "Το χαριτωμένο κορίτσι από το φωτοτυπικό κέντρο με το σκουλαρίκι της κοιλιάς") ήταν ένα one night stand κατά τη διάρκεια ενός "διαλείμματος" με τη σχέση του με τη Ρέιτσελ, η οποία παρεμβαίνει με την προσπάθειά τους να επιστρέψουν μαζί. Αν και καλύφθηκε μόνο σε δύο επεισόδια στη σεζόν 3, ο Ρος με την Κλόι θα αποτελούσε τη βάση του "Ήμασταν σε ένα διάλειμμα!"/"We were on a break!", κλασική ατάκα της σειράς που θα διαρκούσε μέχρι το τέλος της σειράς.
  • Τζάνις: Ο Ρος έχει μια σύντομη περιπέτεια με την Τζάνις, πρώην φίλη του Τσάντλερ, στην 5η σεζόν. Η Φοίβη είπε ότι θα είχαν πολύ τριχωτά παιδιά. Η Τζάνις ειρωνικά χωρίζει τον Ρος γιατί κλαίει πάρα πολύ. Ο Ρος, που ανησυχεί για το πώς θα αντιδράσει, το λέει στον Τσάντλερ, ο οποίος γελά, αλλά επιλέγει να τον συγχωρήσει.
  • Ελίζαμπεθ Στίβενς: Μια όμορφη 20χρονη μαθήτρια που ο Ρος διδάσκει κατά το πρώτο του έτος ως καθηγητής. Οι δύο καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες για να κρατήσουν τη σχέση τους μυστική από τη σχολή, καθώς ο Ρος θα απολυόταν επειδή έβαγινε με φοιτητή. Προσπάθησε ακόμη και να κάνει καλές σχέσεις με τον πατέρα της Ελίζαμπεθ, Πωλ (Μπρους Γουίλις), ο οποίος με τη σειρά του απειλεί να τον αναφέρει στο πανεπιστήμιο. Ο Ρος καταφέρνει τελικά να εκβιάσει τον Πωλ να προσποιείται ότι τον αρέσει, απειλώντας να αποκαλύψει τη ντροπιαστική ρουτίνα του χορού μπροστά στον καθρέφτη του Πωλ στη Ρέιτσελ (που βγαίνει μαζί του για λίγο). Αν και ο Πωλ δεν αποτελεί πλέον απειλή, ο Ρος τελικά συνειδητοποιεί ότι δεν βλέπει κανένα μέλλον στη σχέση του με την Ελίζαμπεθ και αποφασίζει να χωρίσει μαζί της λόγω της ανωριμότητας της.
  • Τσάρλι Γουίλερ: Ο Ρος συναντά την Τσάρλι (Άισα Τάιλερ) στο "Αυτό με το πάρτι σαπουνόπερας"/"The One With The Soap Opera Party".[6] Είναι παλαιοντολόγος που προσχώρησε πρόσφατα στο τμήμα του Ρος. Αρχικά βγαίνει με τον Τζόι προτού χωρίσει μαζί του και έλκει τον Ρος, αφού συνειδητοποίησε ότι έχει περισσότερα κοινά πράγματα με τον Ρος. Τελικά συμφιλιώνεται με τον πρώην φίλο της και χωρίζει με τον Ρος.
  • Σέριλ: Μια πολύ ελκυστική γυναίκα που βγαίνει για λίγο ο Ρος. Αποφασίζει ότι θέλει να συνεχίσει μια σχέση μαζί της, αλλά καταπνίγεται από το απίστευτα βρώμικο διαμέρισμά της. Παρά το γεγονός ότι οι δικοί της χώροι ήταν γεμάτοι σκουπίδια και μολυσμένοι με κάθε είδους παράσιτα, δεν αντέχει τη «περίεργη μυρωδιά» του διαμερίσματος του Ρος, γι' αυτό δεν της αρέσει να είναι εκεί. Αφού ο Ρος διέκοψε τη σχέση αφού είχε καλυφθεί από όλα τα είδη σκουπιδιών σε μια προσπάθεια να ξεφύγει από τη Σέριλ, η Μόνικα την επισκέπτεται αργότερα και προσφέρεται να καθαρίσει το διαμέρισμά της, αποκαλύπτοντας ότι «δεν μπορούσε να κοιμηθεί» αφού ο Ρος της είπε για αυτό.
  • Τζιλ Γκριν: Ο Ρος βγαίνει για μικρό χρονικό διάστημα με την κακομαθημένη αδερφή της Ρέιτσελ, τη Τζιλ (υποδήθηκε η Ρις Γουίδερσπουν) αφού ο πατέρας της την έστειλε στη Νέα Υόρκη για να πάρει μαθήματα από τη Ρέιτσελ για αυτάρκεια. Παρόλο που η Τζιλ βρίσκει πραγματικά τον Ρος σπασίκλα, βγαίνει μαζί του παρά το γεγονός ότι η Ρέιτσελ νιώθει άβολα με αυτό και της λέει "πάντα ήθελε αυτό που δεν μπορούσε να έχει". Ο Ρος, όταν συνειδητοποίησε ότι χρησιμοποιείται, το διακόπτει με τον Τζιλ επειδή δεν θέλει να τερματίσει οποιαδήποτε πιθανότητα θα μπορούσε να υπάρξει μαζί του και της Ρέιτσελ.

Ρέιτσελ Γκριν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ρέιτσελ είναι η πιο σημαντική σχέση του Ρος κατά τη διάρκεια της σειράς. Η έλξη του προς αυτήν έχει καθιερωθεί νωρίς. Ο Ρος γνώρισε τη Ρέιτσελ μέσω της αδερφής του Μόνικα, η οποία ήταν η καλύτερη φίλη της Ρέιτσελ στο λύκειο. Δημιουργήθηκε ένας ανεπιτήδευτος έρωτας σε αυτήν, αλλά δεν τον ακολούθησε ποτέ. Αφού έφυγε από το κολέγιο, ο Ρος παντρεύτηκε την Κάρολ, την οποία είχε γνωρίσει στο κολέγιο και φαινομενικά άφησε τα συναισθήματά του για τη Ρέιτσελ πριν την συναντήσει ξανά στο πιλοτικό επεισόδιο.

Έχουν μια έχουν μια σχέση όπου θα χωρίζουν και θα τα φτιάχνουν ξανά και ξανά (on-and-off relationship) στο μεγαλύτερο μέρος της σειράς.

Στο φινάλε της σεζόν 1, ο Ρος πρέπει να πάει στην Κίνα για τη δουλειά του, οπότε ζητά από τον Τσάντλερ να δώσει στη Ρέιτσελ ένα δώρο στα γενέθλιά της που είχε αγοράσει γι' αυτήν. Ο Τσάντλερ δίνει το δώρο στη Ρέιτσελ κατά τη διάρκεια της γιορτής των γενεθλίων της, ενώ ο Ρος βρίσκεται στην Κίνα, αλλά επίσης κατά λάθος αποκαλύπτει τα συναισθήματα του Ρος για τη Ρέιτσελ, ωθώντας τη Ρέιτσελ να πανικοβληθεί και να αρχίσει να σκέφτεται τον Ρος με ρομαντικό τρόπο. Αφού ο Ρος γυρίσει από την Κίνα, η Ρέιτσελ πηγαίνει στο αεροδρόμιο για να τον δεχτεί συνειδητοποιώντας ότι του αρέσει, αλλά τον βλέπει με τη Τζούλι και απρόθυμα υποχωρεί.

Στο επεισόδιο της σεζόν 2 "Αυτό που ο Ρος μαθαίνει την αλήθεια"/"The One Where Ross Finds Out", η Ρέιτσελ είναι ραντεβού με έναν άντρα όταν εξομολογείται στον Ρος μέσω τηλεφώνου σε κατάσταση μεθυσμένης κατάστασης ότι είχε συναισθήματα γι' αυτόν, αλλά πλέον τον ξεπέρασε. Ο Ρος ακούει αυτό το μήνυμα την επόμενη μέρα στο διαμέρισμα της Μόνικα με τη Ρέιτσελ να τον παρακαλεί να μην ελέγξει τα μηνύματά του. Αργότερα, στο ίδιο επεισόδιο μοιράζονται ένα παθιασμένο φιλί στις πόρτες του Central Perk. Αργότερα χωρίζει με την Τζούλι, αλλά η Ρέιτσελ αποφασίζει ότι δεν θέλει να είναι μαζί του αφού ανακάλυψε ότι είχε κάνει μια λίστα, με την επιμονή του Τσάντλερ, συγκρίνοντας τις καλές και κακές ιδιότητες για εκείνη και τη Τζούλι. Στο μεταγενέστερο επεισόδιο "Αυτό με το βίντεο από το χορό"/"The One with the Prom Video" αποκαλύπτεται ότι ο Ρος, παρά το γεγονός ότι ήταν δύο χρόνια μεγαλύτερος από τη Ρέιτσελ, είχε αποφασίσει να είναι το ραντεβού της στο χορό που θα πήγαινε μαζί με τη Μόνικα, καθώς το ραντεβού της Ρέιτσελ δεν είχε φτάσει, μόνο για απογοητευτεί ο ίδιος ο Ρος καθώς φτάνει το ραντεβού της Ρέιτσελ και και οι δύο μαζί με τη Μόνικα και τα ραντεβού τους αποχωρούν για το χορό. Η Ρέιτσελ φιλάει τον Ρος για να μάθει αυτή την αποκάλυψη και οι δύο αρχίζουν να βγαίνουν.

Ωστόσο, κάνουν ένα διάλειμμα από τη σχέση τους στην επέτειο του ενός έτους τους, αφού η υπερωριακή εργασία της Ρέιτσελ τους εμποδίζει να ξοδέψουν χρόνο μαζί. Εκείνη την ίδια νύχτα, ο Ρος κάνει ένα one night stand με την Κλόι, γεγονός που αναγκάζει τη Ρέιτσελ να τερματίσει επίσημα τη σχέση τους. Ξανασμίγουν στο τέλος της σεζόν 3, αλλά και πάλι χωρίζουν στην αρχή της σεζόν 4. Μερικά από τα μεταγενέστερα επεισόδια δείχνουν ότι εξακολουθούν να ερωτεύονται ο ένας τον άλλον, όπως όταν ο Ρος ακυρώνει την εμφάνιση του στο Discovery Channel για να είναι με τη Ρέιτσελ όταν αυτή σπάει το πλευρό της ή όταν η Ρέιτσελ πετά στο Λονδίνο για να πει στον Ρος πριν από το γάμο του με την Έμιλι, ότι εξακολουθεί να είναι ερωτευμένη μαζί του, μόνο για να συνειδητοποιήσει ότι θα ήταν καλύτερα να μην το πει. Ωστόσο, ο Ρος λέει κατά λάθος το όνομα της Ρέιτσελ στο βωμό και ο γάμος διαλύεται σύντομα.

Στο φινάλε της σεζόν 5 "Αυτό στο Βέγκας"/"The One in Vegas", ο Ρος και η Ρέιτσελ παντρεύονται ο ένας τον άλλον αφού ήταν μεθυσμένοι στο Λας Βέγκας. Αυτός ο γάμος τελειώνει σε διαζύγιο μετά από μια αποτυχημένη αίτηση ακύρωσης. Οι δύο παραδέχονται δυστυχώς ότι σκέφτηκαν ότι αν παντρεύονταν ποτέ, θα διαρκούσε.

Στην πρεμιέρα της έβδομης σεζόν "Αυτό με τη λάμψη της Μόνικα"/"The One with Monica's Thunder", μετά από τα νέα της εμπλοκής της Μόνικα και του Τσάντλερ, μια παθιασμένη στιγμή ανάμεσά τους οδηγεί στον Ρος και τη Ρέιτσελ να φιλιούνται. Η Μόνικα πληγώνεται από αυτό καθώς πίστευε ότι η Ρέιτσελ προσπαθούσε να "κλέψει τη λάμψη" της. Το φιλί αργότερα αποκαλύπτεται ότι συνέβη επειδή η Ρέιτσελ ήταν αναστατωμένη όταν σκέφτηκε το γεγονός ότι «δεν ήταν καν κοντά» για να ασχοληθεί.

Στο τέλος της σεζόν 7 στο γάμο της Μόνικας και του Τσάντλερ, αποκαλύπτεται ότι η Ρέιτσελ είναι έγκυος, με τον πατέρα άγνωστο σε όλους εκτός από αυτήν. Ο πατέρας αποκαλύπτεται ότι είναι ο Ρος στο δεύτερο επεισόδιο της σεζόν 8 και η Ρέιτσελ του το λέει στο επόμενο επεισόδιο. Αποφασίζουν να αποκτήσουν το μωρό, αλλά οι δύο δεν ξαναρχίζουν τη ρομαντική τους σχέση. Στη μέση της σεζόν, ο Τζόι ζητά από τη Ρέιτσελ να μετακομίσει με τον Ρος, ώστε ο Ρος να μπορεί να ασχοληθεί περισσότερο με την εγκυμοσύνη της. Στο φινάλε της σεζόν 8, γεννιέται η κόρη τους, με το όνομα Έμμα Γκέλερ-Γκριν. Η Ρέιτσελ μετακομίζει σύντομα από το διαμέρισμα του Ρος στα μέσα της σεζόν 9 όταν συνειδητοποιεί ότι η κατάστασή τους δεν λειτουργεί.

Στο τελευταίο επεισόδιο της σειράς, όταν η Ρέιτσελ είναι έτοιμη να μετακομίσει στο Παρίσι για τη δουλειά της με μια νέα εταιρία μόδας, ο Ρος της λέει στο αεροδρόμιο ότι την αγαπά και ζητά να μην φύγει. Η Ρέιτσελ αρχικά δεν προσέχει τα συναισθήματά του, αλλά όταν το αεροπλάνο πρόκειται να απογειωθεί, συνειδητοποιεί ότι τον αγαπάει επίσης και κατεβαίνει από το αεροπλάνο. Δηλώνουν την αγάπη τους ο ένας για τον άλλο και αποφασίζουν να είναι μαζί για πάντα.

Στο πρώτο επεισόδιο του spin-off/σίκουελ Τζόι, υπαινίσσεται ότι ο Ρος και η Ρέιτσελ ξαναπαντρεύτηκαν λίγο μετά τα γεγονότα της σεζόν 10, καθώς ο Τζόι λέει στην αδερφή του Τζίνα ότι όλοι οι φίλοι του έχουν παντρευτεί. Στο δέκατο πέμπτο επεισόδιο, ο Ρος αναφέρεται, αν και όχι ονομαστικά, σε συζήτηση όταν ο Τζόι λέει στην αδερφή του Τζίνα ότι ομολόγησε την αγάπη του στη Ρέιτσελ αλλά ήταν έγκυος με το μωρό του Ρος και τελικά κατέληξε μαζί του, ο λόγος για τον οποίο ο Τζόι διστάζει να ομολογεί τα ίδια συναισθήματα στη φίλη του, Σάρα

Κάρολ Γουίλικ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Κάρολ Γουίλικ (υποδύονται η Anita Barone στο πιλοτικό επεισόδιο, η Τζέιν Σίμπετ στη συνέχεια) είναι η πρώτη σύζυγος του Ρος και η μητέρα του γιου του, Μπεν. Στο πρώτο επεισόδιο, η Κάρολ μόλις μετακόμισε από το διαμέρισμά τους αφού εκδηλώθηκε ως λεσβία και έφυγε από τον Ρος για μια γυναίκα που ονομάζεται Σούζαν Μπαντς, την οποία παντρεύεται αργότερα.

Στις πρώτες μέρες, ωστόσο, ο Ρος και η Κάρολ φάνηκαν να είχαν πολύ παθιασμένη σχέση. Η Κάρολ είναι η μόνη γυναίκα με την οποία είχε κάνει σεξ (και ως εκ τούτου έχασε την παρθενιά του) στην αρχή της σειράς. Αποκαλύπτεται επίσης ότι μοιράστηκαν μια πολύ τρυφερή στιγμή στη Disneyland πίσω από τα "Ολλανδικά παιδιά" στο It's a Small World, όπου τους απαγορεύτηκε για πάντα η είσοδος στο θεματικό πάρκο. Στο επεισόδιο της τρίτης σεζόν, "Αυτό με το φλας μπακ"/"The One with the Flashback", αποκαλύπτεται ότι η Κάρολ συνάντησε τη Σούζαν στο γυμναστήριο της, και υπονοείται ότι είχαν μια σύντομη υπόθεση προτού η Κάρολ δεν μπορούσε πλέον να κερατώσει τον Ρος, ο οποίος πίστευε αθώα ήταν απλά φίλοι και του είπαν την αλήθεια.

Ο Ρος διατηρεί μια αρκετά υγιή σχέση με την Κάρολ μετά το διαζύγιό τους και και οι δύο αποφασίζουν να μεγαλώσουν τον Μπεν μέσω κοινής γονικής μέριμνας, αλλά δεν κρύβει την περιφρόνησή του για τη Σούζαν, καθώς πιστεύει ότι κατέστρεψε το γάμο τους και αφού αρχικά ήθελε να τον κρατήσει μακριά από τη ζωή του Μπεν, αφού του είπε κάποτε στο πρόσωπό του ότι το μωρό δεν ήταν δικό του και δεν θα είχε το επώνυμο "Γκέλερ". Σκέφτεται εν συντομία να επιστρέψει μαζί με την Κάρολ και μοιράζονται ακόμη και ένα φιλί σε ένα εστιατόριο σούσι, αλλά η Κάρολ καθιστά σαφές ότι δεν μπορεί να ανταποδώσει τα συναισθήματά του και έχει επιλέξει να είναι με τη Σούζαν. Στη δεύτερη σεζόν, όταν η Κάρολ και η Σούζαν διακόπτουν για λίγο το γάμο τους λόγω της άρνησης των ομοφοβικών γονέων της Κάρολ να ευλογήσουν τη σχέση τους, ο Ρος δίνει στην Κάρολ τον γάμο και μοιράζεται έναν χορό με τη Σούζαν, η οποία αναπτύσσει ένα νέο σεβασμό για αυτόν.

Στο εναλλακτικό χρονικό επεισόδιο "Αυτό με όπως θα μπορούσε να είναι"/"The One that Could have Been" (σεζόν 6), η Κάρολ και η Σούζαν απεικονίζονται με πολύ πιο αρνητικό φως. Εξερευνώντας τι θα μπορούσε να είχε συμβεί αν ο Ρος και η Κάρολ δεν χώρισαν ποτέ, αποκαλύπτεται ότι ήταν σεξουαλικά ξηρό ξόρκι που κράτησε για μήνες. Κατά τη διάρκεια ιδεών για τη βελτίωση της σεξουαλικής τους ζωής, η Κάρολ ξαφνικά ενθουσιάζεται όταν ο Ρος προτείνει να έχουν ένα τρίο με μια άλλη γυναίκα. Διαλέγοντας τη Σούζαν, την οποία συνάντησε στο γυμναστήριο της, όπως ακριβώς στον πραγματικό χρόνο, οι δύο γυναίκες προχώρησαν αμέσως σε σεξ χωρίς τον Ρος ακριβώς μπροστά του, φαινομενικά αδιάφοροι για τα συναισθήματά του. Ο Ρος αργότερα εξηγεί στον Τζόι ότι ένιωθε σαν τρίτος τροχός, απλά έκανε σεξ με την Κάρολ, ενώ η Σούζαν συνέχισε να τον κλωτσάει και κατέληξε να βαριέται τόσο πολύ που έκανε τον εαυτό του σαν σάντουιτς. Ο Ρος αντιλαμβάνεται ότι η γυναίκα του είναι λεσβία, όταν η Ρέιτσελ δηλώνει εντελώς ότι η Κάρολ "ακούγεται γκέι".

Έμιλι Ουάλθαμ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά τη διάρκεια της τέταρτης σεζόν, ο Ρος συναντά και ερωτεύεται την Έμιλι Ουάλθαμ (Έλεν Μπάξεντεϊλ), μια αγγλίδα που ξεκινάει να βγαίνει με τον Ρος μέσω της Ρέιτσελ. Έξι εβδομάδες από τη σχέση τους, ο Ρος ζητάει αυθόρμητα από την Έμιλι να μετακομίσει μαζί του. Αυτό κλιμακώνεται σε πρόταση γάμου. Οι δύο σχεδιάζουν έναν γάμο στο Λονδίνο, στον οποίο καλείται η Ρέιτσελ.

Κατά τη διάρκεια της τελετής, ο Ρος, βλέποντας τη Ρέιτσελ, μπερδεύεται και λέει το όνομα της Ρέιτσελ αντί για την Έμιλι κατά τη διάρκεια των όρκων του. Η Έμιλι γίνεται έξαλλη και βγαίνει από το γάμο της. Αργότερα, ωστόσο, αποφάσισε να συγχωρήσει τον Ρος και έφτασε στο αεροδρόμιο εγκαίρως για να φύγει για το μήνα του μέλιτος στην Ελλάδα, αλλά είναι αναστατωμένος όταν βλέπει τον Ρος και τη Ρέιτσελ να επιβιβάζονται μαζί στο αεροπλάνο για Αθήνα, αφού ο Ρος, που παραιτήθηκε από τη συνάντηση με την Έμιλι στο αεροδρόμιο, προσκαλεί τη Ρέιτσελ στο μήνα του μέλιτος τους ως φίλο. Φεύγει ξανά, και ο Ρος προσπαθεί ανεπιτυχώς να την ακολουθήσει, και η Ρέιτσελ καταλήγει να πηγαίνει μόνη της στην Ελλάδα. Η Έμιλι, αργότερα, καλεί τον Ρος για να τον αντιμετωπίσει λέγοντας ότι πρέπει να σταματήσει να καλεί και να παρενοχλεί τους συγγενείς της, αλλά ο Ρος την κάνει να αποκαλύψει την αγάπη της για αυτόν. Είπε ότι θα επιστρέψει μόνο εάν ο Ρος σταματήσει να είναι φίλος με τη Ρέιτσελ. Ανήμπορος να το κάνει, λήγει τον γάμο του με την Έμιλι.

Λίγο πριν η Έμιλι ξαναπαντρευτεί με έναν ανώνυμο άντρα (αν και μπορεί να υποτεθεί ότι είναι ο πρώην εραστής Κόλιν, τον οποίο είχε προηγουμένως χωρίσει για να είναι με τον Ρος), καλεί τον Ρος να ρωτήσει αν το διαζύγιο τους ήταν λάθος. Ενώ ο Ρος βρίσκεται σε "περιπολία" τον αστυνομικό φίλο της Φοίβης, τον Γκάρι, η Ρέιτσελ ακούει και διαγράφει κατά λάθος το μήνυμα της Έμιλι στον αυτόματο τηλεφωνητή. Παρόλο που η Μόνικα παρακαλούσε να μην το πει στον Ρος, η Ρέιτσελ του λέει ότι η Έμιλι κάλεσε, καθώς πιστεύει ότι πρέπει να είναι υπεύθυνη για τη δική της ευτυχία. Όταν αρχίζει να αμφιβάλλει εάν πρέπει ή όχι να καλέσει πίσω την Έμιλι, η Ρέιτσελ προσπαθεί να τον πείσει να μην το κάνει. Από αυτό το σημείο και μετά, η Έμιλι δεν εμφανίζεται ποτέ ξανά στην εκπομπή.

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ρος Γκέλερ έχει γίνει μια γνωστή φιγούρα στην ποπ κουλτούρα, ιδίως λόγω της σχέσης του με τη Ρέιτσελ Γκριν, τη νευρωτική του φύση και την αγάπη του για τους δεινόσαυρους.

Το 2015, ένα έργο με τίτλο Ρος & Ρέιτσελ έκανε το ντεμπούτο του στο Edinburgh Fringe Festival.[7]

Τον Οκτώβριο του 2016, ο Ρος Γκέλερ ψηφίστηκε «ο καλύτερος χαρακτήρας των Friends» σε μια διεθνή δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από την Comedy Central, κατά τη διάρκεια έξι εβδομάδων του «FriendsFest» στο κανάλι.[8]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Weber, Lindsey. «Friends Countdown: Is Rachel Green Jewish?». Vulture. 
  2. Couric, Katie (5 Μαΐου 2004). «Dateline NBC - Newsmakers - NBCNews.com». NBC News. Ανακτήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2012. 
  3. Bierly, Mandi· Fog, Henning (25 Ιουλίου 2013). «30 Best 'Will They/Won't They?' TV Couples | Photo 24 of 30». Entertainment Weekly. Time Inc. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Οκτωβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 7 Ιουλίου 2012. 
  4. Couric, Katie (5 Μαΐου 2004). «Can David Schwimmer leave Ross Geller behind?». NBC News. Ανακτήθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 2018. 
  5. Anonymous. «Plot Summary for "Friends" The One with the Routine (1999)». 
  6. Sonia Saraiya. «David Schwimmer puts in the work: On learning wine, waiting tables and why he "campaigned for years for a black girlfriend" for Ross Geller». Salon. Ανακτήθηκε στις 30 Μαΐου 2016. 
  7. «Ross & Rachel – Assembly Festival – Edinburgh Fringe». www.assemblyfestival.com. Ανακτήθηκε στις 24 Μαΐου 2016. 
  8. «It's Official: Ross Geller Is The Best Friend». Comedy Central. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Απριλίου 2018. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2019.