Τα Φιλαράκια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τα Φιλαράκια
Friends
ΕίδοςSitcom
ΔημιουργοίΚέβιν Μπράιτ
Μάρτα Κάουφμαν
Ντέιβιντ Κρέιν
ΠρωταγωνιστέςΤζένιφερ Άνιστον
Κόρτνεϊ Κοξ
Λίζα Κούντροου
Ματ ΛεΜπλάνκ
Μάθιου Πέρι
Ντέιβιντ Σουίμερ
Μουσική τίτλων"I'll Be There for You" των The Rembrandts
Συνθέτης(ες)Μάικλ Σκλόφ
Άιλι Γουίλις
ΧώραΗνωμένες Πολιτείες
ΓλώσσαΑγγλικά
Αριθμός κύκλων10
Αριθμός επεισοδίων236
Παραγωγή
ΠαραγωγήΝτέιβιντ Κρέιν
Μάρτα Κάουφμαν
Κέβιν Μπράιτ
Μάικλ Μπόρκοου (σεζόν 4)
Μάικλ Κέρτις (σεζόν 5)
Άνταμ Τσέις (σεζόν 5 & 6)
Γκρέγκ Μάλινς (σεζόν 5-7)
Γουίλ Καλχούν (σεζόν 7)
Σκοτ Σίλβερι (σεζόν 8-10)
Σάνα Γκολνμπεργκ-Μίχαν (σεζόν 8-10)
Άντρου Ράιχ (σεζόν 8-10)
Τεντ Κοέν (σεζόν 8-10)
Τοποθεσία γυρισμάτωνΣτούντιο της Warner Bros., Μπέρμπανκ, Καλιφόρνια
ΦωτογραφίαMulti-camera
Διάρκεια20–22 λεπτά (ανά επεισόδιο)
22–65 λεπτά (σε διεθνή TV & επεισόδια σε DVD)
Εταιρεία παραγωγήςBright/Kauffman/Crane Productions
Warner Bros. Television
ΔιανομήWarner Bros. Television Distribution
Προβολή
Τηλεοπτικός σταθμόςNBC (Η.Π.Α.)
Star Channel (Ελλάδα)
Αναλογία πλευρώνNTSC (480i) (αρχική εκπομπή)
HDTV 1080i (Ριμάστερ 2012)
ΉχοςDolby Surround 2.0 (αρχική εκπομπή)
Dolby Digital 5.1 (Ριμάστερ 2012)
Προβολή22 Σεπτεμβρίου 1994–
6 Μαΐου 2004
Χρονολόγιο
Ακολούθησε"Joey" (2004–2006)
Τα Φιλαράκια: Η Επανένωση (2021)
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
ΙστοσελίδαΕπίσημη σελίδα

Τα φιλαράκια (επίσημη ονομασία στα αγγλικά: Friends) είναι αμερικάνικη κωμική τηλεοπτική σειρά τύπου σίτκομ, την οποία δημιούργησαν η Μάρτα Κάουφμαν και ο Ντέιβιντ Κρέιν. Η προβολή της άρχισε στις 22 Σεπτεμβρίου 1994 από το NBC και τελείωσε στις 6 Μαΐου 2004 με μεγάλη απήχηση όλο αυτό το διάστημα. Με πρωταγωνιστές τους Τζένιφερ Άνιστον, Κόρτνεϊ Κοξ, Λίζα Κούντροου, Ματ ΛεΜπλάνκ, Μάθιου Πέρι και Ντέιβιντ Σουίμερ, η σειρά περιστρέφεται γύρω από έξι φίλους στη δεύτερη και στην τρίτη δεκαετία των ηλικιών τους που ζουν στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης. Η σειρά παρήχθη από τις Bright/Kauffman/Crane Productions, σε συνεργασία με τη Warner Bros Television. Οι αρχικοί παραγωγοί ήταν οι Kevin S. Bright, Marta Kauffman και David Crane.

Οι Κάουφμαν και Κρέιν, όταν άρχιζαν να γράφουν τη σειρά μεταξύ Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 1993, την είχαν αρχικά ονομάσει Insomnia Cafe. Μετά από αρκετές επανεγγραφές, συμπεριλαμβανομένων των τίτλων Six of One [1] καθώς και Friends Like Us και αλλαγές στο σενάριο, η σειρά τελικά ονομάστηκε Friends.[2]

Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στα στούντιο της Warner Bros. στο Μπέρμπανκ της Καλιφόρνιας. Και οι δέκα σεζόν της σειράς κατατάσσονται στην πρώτη δεκάδα των τηλεθεάσεων των σεζόν, φτάνοντας τελικά στο νούμερο ένα στην όγδοη σεζόν. Το φινάλε της σειράς προβλήθηκε στις 6 Μαΐου 2004 και το παρακολούθησαν περίπου 52,5 εκατομμύρια Αμερικανοί θεατές καθιστώντας το το πέμπτο πιο δημοφιλές φινάλε σειράς στην ιστορία της τηλεόρασης, [3][4][5] και το πιο δημοφιλές τηλεοπτικό επεισόδιο της δεκαετίας του 2000.[6][7]

Η σειρά έλαβε θετικές κριτικές σε όλη την διάρκειά της και έγινε μία από τις δημοφιλέστερες τηλεοπτικές σειρές όλων των εποχών.[8] Ήταν υποψήφια για 62 βραβεία Primetime Emmy, κερδίζοντας το βραβείο Εξαιρετικής Κωμικής Σειράς το 2002,[9] στην 8η σεζόν.[10] Το 1997, το επεισόδιο "Αυτό με το βίντεο από τον χορό" θεωρήθηκε ένα από τα καλύτερα επεισόδια.[11][12][13] Από το 1995 ως και το 2004 τερμάτιζε μέσα στα πέντε προγράμματα με τις υψηλότερες τηλεθεάσεις. Κατά πολλούς υπήρξε η πιο επιτυχημένη κωμική σειρά όλων των εποχών και, όπως υποστηρίζουν, η επιτυχία του σίριαλ οφείλεται στο έξυπνο σενάριο αλλά και στη «χημεία» που ένωνε τους πρωταγωνιστές.[14][15]

Η σειρά συνεχίζει και προβάλλεται ακόμα σε πάνω από 100 χώρες. Στην Ελλάδα, προβάλλεται επί σειρά ετών από το Star.

Υπόθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το λογότυπο της σειράς.

Στο Γουέστ Βίλατζ, η Ρέιτσελ Γκριν εγκαταλείπει την ημέρα του γάμου της την πλούσια αλλά άδεια ζωή της και βρίσκει την παιδική της φίλη, Μόνικα Γκέλερ, μια τελειομανή αλλά φιλόξενη σεφ. Στη συνέχεια, η Ρέιτσελ για να αντεπεξέλθει οικονομικά γίνεται σερβιτόρα στην καφετέρια Central Perk, και συγκατοικεί με τη Μόνικα στο διαμέρισμα της δεύτερης, που βρίσκεται ακριβώς πάνω από το Central Perk. Η Ρέιτσελ γίνεται μέλος της παρέας της Μόνικας, που αποτελείται από ανύπαντρα άτομα στη μέση της τρίτης δεκαετίας της ζωής τους: την προηγούμενη συγκάτοικό της, Φοίβη Μπουφέι, μια εκκεντρική, αθώα μασέρ και μουσικό, τον γείτονά τους Τζόι Τριμπιάνι, έναν ελαφρόμυαλο γυναίκα που προσπαθεί να κάνει καριέρα ηθοποιού, τον συγκάτοικο του Τζόι, Τσάντλερ Μπινγκ, έναν σαρκαστικό διευθυντής εταιρίας πληροφορικής, και τον μεγαλύτερο αδελφό της Μόνικας και συγκάτοικο του Τσάντλερ στο κολέγιο, Ρος Γκέλερ, που είναι ένας γλυκός αλλά ανασφαλής παλαιοντολόγος.

Τα επεισόδια απεικονίζουν συνήθως κωμικές και ρομαντικές περιπέτειες των φίλων αλλά και θέματα σταδιοδρομίας, όπως τον Τζόι να ψάχνει για ρόλους και την Ρέιτσελ να αναζητά θέσεις εργασίας στη βιομηχανία της μόδας. Οι έξι ήρωες έχουν πολλά ραντεβού και σοβαρές σχέσεις, όπως η Μόνικα με τον Ρίτσαρντ Μπερκ και ο Ρος με την Έμιλι Γουόλθαμ. Η ταραχώδης σχέση του Ρος και της Ρέιτσελ είναι η πιο συχνά επαναλαμβανόμενη ιστορία κατά την διάρκεια των δέκα χρόνων που κρατάει το σίριαλ. Ο Ρος παντρεύεται για λίγο την Έμιλι, ενώ ο Ρος και η Ρέιτσελ κάνουν ένα παιδί μαζί, ο Τσάντλερ και η Μόνικα παντρεύονται όπως και η Φοίβη παντρεύεται τον Μάικ Χάνιγκαν. Άλλοι συχνά επαναλαμβανόμενοι χαρακτήρες περιλαμβάνουν τους γονείς του Ρος και της Μόνικας, Τζακ και Τζούντι Γκέλερ από το Λονγκ Άιλαντ, την πρώην σύζυγο του Ρος, Κάρολ Γουίλικ, τον γιο τους Μπεν Γκέλερ, καθώς και τη σύζυγο της Κάρολ, Σούζαν Μπαντς, τον μπαρίστα του Central Perk Γκάνθερ, την πρώην φίλη του Τσάντλερ, Τζάνις Γκόραλνικ και τη δίδυμη αδερφή της Φοίβης, Ούρσουλα Μπουφέι.

Χαρακτήρες και ρόλοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Άνιστον το 2008
Η Κόξ το 1995
Η Κούντροου το 2009
Ο ΛεΜπλάνκ το 1995
Ο Πέρι το 1995
Ο Σουίμερ το 2005
Το κύριο καστ των Friends. Από πάνω προς τα κάτω: Άνιστον, Κόξ, Κούντροου, ΛεΜπλάνκ, Πέρι, και Σουίμερ.
  • Τζένιφερ Άνιστον ως Ρέιτσελ Γκριν:
    Λάτρης της μόδας και καλύτερη φίλη της Μόνικα Γκέλερ από την παιδική ηλικία. Η Ρέιτσελ μετακομίζει με τη Μόνικα στην πρώτη σεζόν, αφού εγκαταλείπει τον παρ' ολίγον σύζυγο της, Μπάρι Φάρμπερ. Ανάμεσα στη Ρέιτσελ και στον Ρος ξεκινάει ένα ειδύλλιο. Οι δυο τους χωρίζουν και τα φτιάχνουν καθ' όλη τη διάρκεια της σειράς. Η Ρέιτσελ έχει και άλλα φλερτ όπως με τον Ιταλό Πάολο στην πρώτη σεζόν, τον Τζόσουα Μπέργκιν, πελάτη από το πολυκατάστημα Bloomingdale όπου εργάζεται στην τέταρτη σεζόν, τον Ταγκ Τζόουνς, βοηθό της στην έβδομη σεζόν και τον Τζόι Τριμπιάνι στην 10η σεζόν. Η πρώτη δουλειά της Ρέιτσελ είναι σερβιτόρα στο Central Perk, αλλά αργότερα γίνεται βοηθός πελατών στο Bloomingdale στην τρίτη σεζόν και αγοράστρια στη Ralph Lauren στην πέμπτη σεζόν. Η Ρέιτσελ και ο Ρος αποκτούν μια κόρη, που την ονομάζουν Έμμα στο επεισόδιο "Αυτό με τη γέννα: Μέρος 2" στο τέλος της όγδοης σεζόν. Στο τελευταίο επεισόδιο της σειράς, ο Ρος και η Ρέιτσελ ομολογούν τον έρωτά τους ο ένας για τον άλλον και η Ρέιτσελ αρνείται μια δουλειά στο Παρίσι για να μείνει μαζί του.
  • Κόρτνεϊ Κοξ ως Μόνικα Γκέλερ:
    Η "μαμά" της παρέας και σεφ, γνωστή για την τελειομανία της, την ανταγωνιστικότητα και την ψυχαναγκαστική φύση της. Η Μόνικα ήταν υπέρβαρη ως παιδί. Εργάζεται ως σεφ σε διάφορα εστιατόρια σε όλη τη διάρκεια της σειράς. Η πρώτη σοβαρή σχέση της Μόνικας είναι με τον οικογενειακό φίλο Ρίτσαρντ Μπερκ, ο οποίος είναι είκοσι ένα χρόνια μεγαλύτερος της. Οι δυο τους διατηρούν σχέση για κάποιο χρονικό διάστημα, μέχρι τη στιγμή που ο Ρίτσαρντ ομολογεί ότι δεν θέλει να κάνει παιδιά. Οι Μόνικα και Τσάντλερ γίνονται ζευγάρι μετά από μια νύχτα πάθους στο Λονδίνο στην τέταρτη σεζόν. Παντρεύονται στην έβδομη σεζόν και στο τέλος της σειράς υιοθετούν δίδυμα.
  • Λίζα Κούντροου ως Φοίβη Μπουφέι:
    Μασέρ και αυτοδίδακτη μουσικός. Ως παιδί ζούσε στη Νέα Υόρκη με τη μητέρα της, μέχρι που αυτοκτόνησε και η έκτοτε Φοίβη ζούσε στο δρόμο. Γράφει και τραγουδάει τα παράξενα τραγούδια της παίζοντας παράλληλα και κιθάρα. Έχει μια δίδυμη αδερφή, την Ούρσουλα, αλλά δεν έχουν καθόλου καλές σχέσεις. Η Φοίβη έχει τρεις σοβαρές σχέσεις κατά τη διάρκεια της σειράς: με τον Ντέιβιντ, επιστήμονα, στην πρώτη σεζόν, με τον οποίο χωρίζει όταν αυτός μετακομίζει στο Μινσκ με μια ερευνητική επιχορήγηση, με τον Γκάρι, αστυνομικό στην πέμπτη σεζόν και με τον Μάικ Χάνιγκαν στην ένατη και δέκατη σεζόν. Στην ένατη σεζόν, η Φοίβη και ο Μάικ χωρίζουν λόγω της επιθυμίας του Μάικ να μην παντρευτεί. Ο Ντέιβιντ επιστρέφει από το Μινσκ, με αποτέλεσμα Ντέιβιντ και Φοίβη να βρεθούν ξανά μαζί, αλλά τελικά τον απορρίπτει για τον Μάικ όταν και οι δύο της κάνουν πρόταση γάμου. Τελικά, Φοίβη και Μάικ παντρεύονται στη δέκατη σεζόν.
  • Ματ ΛεΜπλάνκ ως Τζόι Τριμπιάνι:
    Λάτρης του φαγητού, γεννημένος σε μια οικογένεια με 7 αδελφές. Παλεύει να γίνει ηθοποιός και γίνεται διάσημος για το ρόλο του στη σαπουνόπερα Μέρες αγάπης όπου υποδύεται τον δρ Ντρέικ Ραμόρε. Ο Τζόι έχει πολλές φιλενάδες, αλλά οι σχέσεις του κρατούν ελάχιστα. Παρά την έλξη του στις γυναίκες, είναι αθώος και καλοπροαίρετος. Χρησιμοποιεί συχνά την ατάκα "How you doin'?" στις προσπάθειές του να κερδίσει τις περισσότερες από τις γυναίκες που συναντά. Συγκατοικεί με τον καλύτερο του φίλο, τον Τσάντλερ, για χρόνια και αργότερα με την Ρέιτσελ, την οποία ερωτεύεται στην όγδοη σεζόν. Η Ρέιτσελ τού λέει ευγενικά ότι δεν νιώθει το ίδιο. Όμως τελικά κάνουν μια σύντομη σχέση στη δέκατη σεζόν, αλλά καταλαβαίνουν ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν λόγω της φιλίας τους και της περίπλοκης σχέσης της Ρειτσελ με τον Ρος και παραμένουν φίλοι.
  • Μάθιου Πέρι ως Τσάντλερ Μπινγκ:
    Επόπτης στη στατιστική ανάλυση και την αναδιαμόρφωση δεδομένων για μια μεγάλη πολυεθνική εταιρεία. Ο Τσάντλερ μισεί αυτή τη δουλειά αν και πληρώνεται καλά. Προσπαθεί να την παρατήσει κατά τη διάρκεια της πρώτης σεζόν, αλλά δελεάζεται με ένα νέο γραφείο και μια αύξηση των αποδοχών. Τελικά παραιτείται από τη δουλειά στην ένατη σεζόν λόγω της μετάθεσής του στην Τούλσα. Γίνεται κατώτερος κειμενογράφος σε διαφημιστική εταιρεία αργότερα την ίδια σεζόν. Ο Τσάντλερ έχει ένα περίεργο οικογενειακό ιστορικό, η μητέρα του γράφει ερωτικά μυθιστορήματα και ο πατέρας του είναι ομοφυλόφιλος cross-dresser και drag queen στο Λας Βέγκας. Ο Τσάντλερ είναι γνωστός για τη σαρκαστική αίσθηση του χιούμορ και την κακή τύχη του στις σχέσεις του. Παντρεύεται τη Μόνικα στην έβδομη σεζόν και υιοθετούν δίδυμα στο τέλος την σειράς. Πριν από τη σχέση του με τη Μόνικα, έβγαινε με την Τζάνις Γκόραλνικ, μια γυναίκα με τσιριχτή φωνή που αρέσκεται να φωνάζει τη φράση "Oh... my... God!!", την οποία χώριζε και τα ξανάβρισκε μαζί της από την πρώτη σεζόν μέχρι την τελική σχέση του με τη Μόνικα.
  • Ντέιβιντ Σουίμερ ως Ρος Γκέλερ:
    Ο μεγαλύτερος αδελφός της Μόνικας. Εργάζεται ως παλαιοντολόγος στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και αργότερα ως καθηγητής παλαιοντολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Έχει τρεις αποτυχημένους γάμους κατά τη διάρκεια της σειράς: με την Κάρολ Γουίλικ, μια λεσβία που είναι επίσης η μητέρα του γιου του, Μπεν Γκέλερ, με την Έμιλι Γουόλθαμ που τον χωρίζει, όταν λέει κατά λάθος το όνομα της Ρέιτσελ αντί του δικού της κατά τη διάρκεια του γάμου τους και με τη Ρέιτσελ, αφού και οι δύο παντρεύτηκαν μεθυσμένοι στο Λας Βέγκας. Τα διαζύγιά του γίνονται ένα συνεχόμενο αστείο μέσα στη σειρά. Μετά από μια σχέση της μιας βραδιάς, ο ίδιος και η Ρέιτσελ αποκτούν μια κόρη, την Έμμα, στο τέλος της όγδοης σεζόν. Τελικά ομολογούν ότι είναι ακόμα ερωτευμένοι μεταξύ τους στο τέλος της σειράς.
  • Τζέιμς Μάικλ Τάιλερ ως Γκάνθερ, μπαρίστα στο Central Perk σε όλες τις σεζόν της σειράς, αλλά εμφανίζεται ως γκεστ σταρ. Ερωτευμένος με τη Ρέιτσελ, γίνεται διευθυντής της καφετέριας και αποκαλύπτει ότι μιλάει ολλανδικά παράλληλα με τα αγγλικά.

Στις αρχικές τους συμβάσεις για την πρώτη σεζόν οι ηθοποιοί πήραν 22.500 δολάρια ανά επεισόδιο.[16] Στην δεύτερη σεζόν ωστόσο έλαβαν διαφορετικούς μισθούς ξεκινώντας από $20.000 έως $40.000 ανά επεισόδιο.[16][17] Πριν από τις διαπραγματεύσεις μισθών τους για την τρίτη σεζόν, το καστ αποφάσισε να εισέλθει σε συλλογικές διαπραγματεύσεις, παρά την προτίμηση της Warner Bros. για μεμονωμένες προσφορές.[18] Οι ηθοποιοί έλαβαν όλοι τον μισθό του λιγότερο καταβληθέντος. Καταβλήθηκαν 75.000 δολάρια ανά επεισόδιο στην τρίτη σεζόν, 85.000 δολάρια στην τέταρτη σεζόν, 100.000 δολάρια στην πέμπτη σεζόν, 125.000 δολάρια στην έκτη σεζόν, 750.000 στις σεζόν επτά και οκτώ και 1 εκατομμύριο στις σεζόν εννέα και δέκα, καθιστώντας έτσι τις Άνιστον, Κοξ και Κούντροου καλύτερα πληρωμένες γυναίκες τηλεοπτικές ηθοποιούς όλων των εποχών.[19][20][21] Το κας έλαβε επίσης δικαιώματα συνδικαλισμού από το 2000 μετά από επαναδιαπραγμάτευση. Την εποχή εκείνη, αυτό το οικονομικό όφελος από ένα κομμάτι των οικονομικών κερδών της εκδήλωσης είχε δοθεί μόνο σε σταρ που είχαν δικαιώματα ιδιοκτησίας σε μια εκπομπή, όπως ο Τζέρι Σάινφελντ και ο Μπιλ Κόσμπι.[22]

Ο δημιουργός της σειράς Ντέιβιντ Κρέιν ήθελε να είναι εξίσου εμφανείς και οι έξι ηθοποιοί[23] και η σειρά επαινούσε ως "το πρώτο αληθινό σύνολο". Τα μέλη του καστ προσπάθησαν να διατηρήσουν τη μορφή του συνόλου και να μην επιτρέψουν να διασπαστεί, μπήκαν στις ίδιες κατηγορίες βραβείων μαζί,[24] επέλεξαν συλλογικές διαπραγματεύσεις μισθών[25] και ζητούσαν να εμφανιστούν μαζί στις φωτογραφίες κάλυψης περιοδικών στην πρώτη σεζόν. Τα μέλη του καστ έγιναν επίσης πολύ καλοί φίλοι εκτός οθόνης,[26] τόσο πολύ ώστε ο Τομ Σέλεκ ανέφερε ότι μερικές φορές ένιωθε παράταιρος.[27]

Οι έξι έμειναν καλοί φίλοι μετά το φινάλε της σειράς, κυρίως η Κοξ και η Άνιστον, αφού Άνιστον έγινε η νονά της κόρης της Κοξ και του Ντέιβιντ Αρκέτ, Κόκο.[28] Στο επίσημο αναμνηστικό βιβλίο Friends 'Til the End, ο καθένας ξεχωριστά παραδέχθηκε ότι είχαν γίνει οικογένεια. [29][30]

Η πολυκατοικία που έμεναν
Τα φιλαράκια

Άλλοι σημαντικοί χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Τζάνις (Maggie Wheeler): Το αμόρε του Τσάντλερ με την απίστευτα εκνευριστική φωνή, το ιδιόμορφο ενδυματολογικό γούστο και την γνωστή ατάκα "OH MY GOD!" (Ω Θεέ μου!). Ο Τσάντλερ στρέφεται συχνά σ' αυτήν όταν νιώθει αβέβαιος για το αν θα βρει την κατάλληλη σύντροφο, αλλά πάντα το μετανιώνει στο τέλος. Για μία πολύ μικρή περίοδο, η Τζάνις είχε συνάψει σχέση και με τον Ρος. Θεωρείται από τους πιο δημοφιλείς και πιο αστείους χαρακτήρες της σειράς.
  • Κάρολ (Jane Sibbett/Anita Barone): Η πρώην γυναίκα του Ρος. Από την αρχή της σειράς η Κάρολ αποκαλύπτει στον Ρος ότι είναι ομοφυλόφιλη και γι' αυτό χωρίζουν. Παρ' όλα αυτά, η Κάρολ κυοφορεί και στη συνέχεια γεννά τον γιο του Ρος, τον Μπεν. Οι σχέσεις τους με τον Ρος μετά τον διαζύγιο είναι αρκετά καλές, με παροδικές και σπάνιες μικροδιαφωνίες για την ανατροφή του γιου τους Μπεν.
  • Σούζαν (Jessica Hecht): Η κοπέλα της Κάρολ. Ο Ρος τη θεωρεί αιτία του χωρισμού του με την Κάρολ και γι' αυτό ποτέ δεν την συμπάθησε. Η Σούζαν βοηθάει την Κάρολ να μεγαλώσει τον γιο της με τον Ρος. Στη συνέχεια της σειράς, η Κάρολ και η Σούζαν ενώνονται με τα δεσμά του γάμου. Η Σούζαν χαρακτηρίζεται απο ένα αστείο και ειρωνικό ύφος στον λόγο της, που έκανε το κοινό να την αγαπήσει.
  • Ugly Naked Guy: Ο άσχημος χοντρός γυμνός τύπος ο οποίος ζει σε ένα διαμέρισμα απέναντι απ' αυτό της Μόνικα και της Ρέιτσελ με αποτέλεσμα αυτές όπως και η υπόλοιπη παρέα να τον παρακολουθούν (πολλές φορές άθελά τους) από το παράθυρο του σπιτιού τους. Ο χαρακτήρας εμφανίζεται μόνο 2 φορές στην οθόνη, αλλά χωρίς να φανεί ποτέ το πρόσωπο του. Τη μία φορά εμφανίζεται ξαπλωμένος σε μια αιώρα κοντά στο παράθυρο του σπιτιού του. Η παρέα προσπαθεί να τον σκουντήξει επειδή έχουν υποψίες ότι είναι νεκρός, αφού δεν έχει κουνηθεί όλη μέρα. Τελικά διαπιστώνουν ότι είναι ζωντανός. Την άλλη φορά εμφανίζεται μόνο η πλάτη του, ενώ συνομιλεί με τον Ρος, ο οποίος προσπαθεί να τον καλοπιάσει, επειδή θέλει να νοικιάσει το διαμέρισμα του, από το οποίο θα έφευγε. Στο συγκεκριμένο επεισόδιο, υπήρχε και μια σκηνή στην οποία ο Ρος ήταν γυμνός μαζί με τον άσχημο χοντρό γυμνό για να του δείξει ότι έχουν ίδια ενδιαφέροντα και έτσι να νοικιάσει το διαμέρισμα το οποίο ζητούσαν και πολλοί άλλοι, η οποία σκηνή δεν προβλήθηκε για άγνωστους λόγους σε πολλές χώρες. Μια από αυτές τις χώρες ήταν και η Ελλάδα.

Επεισόδια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σεζόν Αριθμός
επεισοδίων
Α' Προβολή
Πρεμιέρα Φινάλε
1 24 Σεπτέμβριος 22, 1994 Μάιος 18, 1995
2 24 Σεπτέμβριος 21, 1995 Μάιος 16, 1996
3 25 Σεπτέμβριος 19, 1996 Μάιος 15, 1997
4 24 Σεπτέμβριος 25, 1997 Μάιος 7, 1998
5 24 Σεπτέμβριος 24, 1998 Μάιος 20, 1999
6 25 Σεπτέμβριος 23, 1999 Μάιος 18, 2000
7 24 Οκτώβριος 12, 2000 Μάιος 17, 2001
8 24 Σεπτέμβριος 27, 2001 Μάιος 16, 2002
9 24 Σεπτέμβριος 26, 2002 Μάιος 15, 2003
10 18 Σεπτέμβριος 25, 2003 Μάιος 6, 2004

Σεζόν 1[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην πρώτη σεζόν παρουσιάζονται οι έξι βασικοί χαρακτήρες: Η Ρέιτσελ, η Μόνικα, η Φοίβη, ο Τζόι, ο Τσάντλερ και ο Ρος. Η Ρέιτσελ φτάνει στο Central Perk αφού το σκάσει από τον γάμο με τον αρραβωνιαστικό της Μπάρυ, και μετακομίζει μαζί με την φίλη της, Μόνικα, που γνωρίζει από το λύκειο. Ο Ρος, ο οποίος είναι ερωτευμένος με τη Ρέιτσελ από τότε που οι δυο τους πήγαιναν λύκειο, επιχειρεί διαρκώς να της πει πώς αισθάνεται για αυτήν. Ωστόσο, μπαίνουν πολλά εμπόδια στο δρόμο του, όπως το ότι περιμένει παιδί από την λεσβία πρώην γυναίκα του, την Κάρολ. Ο Τζόι εμφανίζεται ως εργένης ηθοποιός που προσπαθεί να τα βγάλει πέρα, ενώ η Φοίβη εργάζεται ως μασέρ με κάποιου είδους «τρέλα» στη προσωπικότητα της, βασισμένη στα προβλήματα που είχε ως παιδί μετά την αυτοκτονία της μητέρας της. Ωστόσο, η υπόλοιπη παρέα την αγαπά όπως και να έχει. Ο Τσάντλερ χωρίζει από την κοπέλα του, την Τζάνις (Maggie Wheeler[31]), η οποία επιστρέφει συχνά σε επόμενες σεζόν. Στο τέλος της σεζόν, ο Τσάντλερ αποκαλύπτει κατά λάθος ότι ο Ρος αγαπάει την Ρέιτσελ, η οποία συνειδητοποιεί ότι αισθάνεται το ίδιο. Η σεζόν τελειώνει με την Ρέιτσελ να περιμένει στο αεροδρόμιο την άφιξη του Ρος από ένα ταξίδι. 

Σεζόν 2[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η δεύτερη σεζόν ξεκινάει με την Ρέιτσελ να περιμένει στην πύλη του αεροδρομίου τον Ρος, για να εκφράσει τα αισθάματά του για αυτόν. Ωστόσο, ανακαλύπτει ότι έχει σχέση με την Τζούλι (Lauren Tom[32]), την οποία γνώριζε από το πανεπιστήμιο. Οι προσπάθειες της Ρέιτσελ να πει στον Ρος ότι τον αγαπάει αντικατοπτρίζουν τις αποτυχημένες προσπάθειες του Ρος στον πρώτο κύκλο, αν και τελικά οι δυο του γίνονται ζευγάρι. Ο Τζόι παίρνει έναν ρόλο στη φανταστική εκδοχή της σαπουνόπερας Μέρες αγάπης, όμως ο χαρακτήρας που παίζει σκοτώνεται ύστερα από διαμάχες που έχει με τους συγγραφείς της σειράς, ισχυριζόμενος σε τηλεοπτικό περιοδικό ότι γράφει ο ίδιος πολλές ατάκες του. Ο Τσάντλερ τα ξανατιάχνει με την Τζάνις, την πρώην κοπέλα του από τον πρώτο κύκλο. Η Μόνικα ξεκινάει να βγαίνει με τον Ρίτσαρντ (Τομ Σέλεκ[33]), έναν προσφάτως χωρισμένο οικογενειακό φίλο και 21 χρόνια μεγαλύτερό της. Στο τέλος της σεζόν, βάζουν τέλος την σχέση τους, όταν συνειδητοποιούν ότι σε αντίθεση με τη Μόνικα, ο Ρίτσαρντ δεν θέλει παιδιά.

Σεζόν 3[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Τσάντλερ και Τζάνις βγαίνουν ραντεβού για αρκετά επεισόδια, μέχρι ο Τζόι να πιάσει τη Τζάνις να φιλάει τον πρωην σύζυγό της. Χωρίς να θέλει να καταστρέψει την οικογένειά της, ο Τσάντλερ παροτρύνει τη Τζάνις να επιστρέψει στον σύζυγό της, όμως ο ίδιος πέφτει σε κατάθλιψη λόγω του χωρισμού για αρκετά επεισόδια. Η Ρέιτσελ παραιτείται από το Central Perk και αρχίζει να εργάζεται στο Bloomingdale's, μια αλυσίδα πολυτελών πολυκαταστημάτων, ενώ ο Ρος ζηλεύει τον συνάδελφό της, Μαρκ. Η Ρέιτσελ αποφασίζει να κάνουν ένα διάλειμμα από τη σχέση τους. Ο Ρος, πληγωμένος και μεθυσμένος, κοιμάται με την Κλόι, "το καυτό κορίτσι του φωτοτυπάδικου". Η Ρειτσελ όταν το μαθαίνει θυμώνει μαζί του και χωρίζουν. Ο Τσάντλερ περνάει δύσκολα, αφού σκέφτεται το χωρισμό του, επειδή του θυμίζει το διαζύγιο των γονιών του. Παρόλο που η Φοίβη αρχικά πίστευε ότι δεν έχει οικογένεια εκτός από την δίδυμη αδερφή της Ούρσουλα (Λίζα Κούντροου), γνωρίζει τον αδελφό της Φρανκ Jr (Τζιοβάνι Ριμπίσι) και την βιολογική μητέρα της, Φοίβη Αμπτότ (Τέρι Γκαρ) κατά τη διάρκεια της σεζόν. Ο Τζόι ξεκινά μια σχέση με την επίσης ηθοποιό Κέιτ (Ντίνα Μέιερ), όμως χωρίζουν όταν αυτή λαμβάνει μια ευκαιρία για μια δουλειά στο Λος Άντζελες. Η Μόνικα ξεκινά μια σχέση με τον εκατομμυριούχο Πιτ Μπέκερ (Γιον Φαβρό), παρά το γεγονός ότι αρχικά δεν την έκλυε μέχρι να φιληθούν. Ωστόσο τον χωρίζει όταν ο Πιτ τραυματίζεται σοβαρά προσπαθώντας να γίνει ο υπέρτατος πρωταθλητής πάλης. Η Φοίβη κλείνει ραντεβού τον Ρος με την φίλη της Μπόνι (Κριστίν Τέιλορ), κάνοντας τη Ρέιτσελ να ζηλεύει. Προσπαθεί να σαμποτάρει τη σχέση τους, εξαναγκάζει τη Bonnie να ξυρίσει ξανά φαλακρό το κεφάλι της. Τελικά παραδέχεται στον Ρος ότι εξακολουθεί να έχει αισθήματα γι' αυτόν. Η σεζόν κλείνει με τον Ρος να αναγκάζεται να επιλέξει μεταξύ της Ρέιτσελ και της Μπόνι.

Σεζόν 4[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην πρεμιέρα της τέταρτης σεζόν, ο Ρος χωρίζει με την Μπόνι, και τα ξαναβρίσκει με την Ρειτσελ αλλά για μικρό χρονικό διάστημα, αφού ο Ρος υποτίθεται πως διάβασε μια μακρά επιστολή που είχε γράψει η Ρέιτσελ γι 'αυτόν. Εντούτοις, ο Ρος συνεχίζει να επιμένει ότι οι δυο τους ήταν σε διάλειμμα όταν κοιμήθηκε με την Κλόι, και έτσι χωρίζουν ξανά. Ο Τζόι βγαίνει με την Kathy (Παγκέτ Μπρούστερ), μια κοπέλα την οποία ερωτεύεται και ο Τσάντλερ. Στη συνέχεια, η Κάθι και ο Τσάντλερ φιλιούνται, κάνοντας έτσι τον Τσάντλερ και τον Τζόι να μαλώσουν. Ο Τζόι συγχωρεί μόνο τον Τσάντλερ και τον επιτρέπει να βγαίνει με την Κάθι αλλά σαν τιμωρία πρέπει να περάσει όλη την ημέρα των Ευχαριστιών μέσα σε ένα κουτί. Η σχέση του Τσάντλερ με την Κάθι όμως τελειώνει αφού ανακαλύπτει ότι τον απάτησε με έναν συμπρωταγωνιστή της. Η Φοίβη χάνει τη δουλειά της ως μασέρ γιατί βγαίνει με έναν από τους πελάτες της και συνεργάζεται με τη Μόνικα, που θέλει να ανοίξει κέτερινγκ. Σύντομα θα ξεκινήσουν την επιχείρηση κέτερινγκ μαζί, αλλά η Μόνικα, μετά από την αρνητική κριτική ενός εστιατορίου, του Allesandro, της προσφέρεται η θέση της επικεφαλούς σεφ. Παρά την αρχική πίεση από την οργή των συνεργατών της, η Μόνικα επιβεβαιώνει τελικά την κυριαρχία της στην κουζίνα. Η Φοίβη γίνεται παρένθετη μητέρα για τον αδερφό της και τη σύζυγό του Άλις (Ντέμπρα Γου Ρούπ). Η Μόνικα και η Ρέιτσελ παίζουν ένα παιχνίδι γνώσεων με τον Τζόι και τον Τσάντλερ με στοίχημα να αλλάξουν διαμερίσματα αν χάσουν. Τελικά τα κορίτσια χάνουν το στοίχημα και αναγκάζονται να δώσουν το διαμέρισμα τους στα αγόρια, αλλά καταφέρνουν να το πάρουν πίσω δωροδοκώντας τους με εισιτήρια των Νιου Γιορκ Νικς και με ένα φιλί του ενός λεπτού (εκτός οθόνης) μεταξύ τους. Αφού πεθάνει η προϊστάμενός της η Ρέιτσελ υποβιβάζεται σε προσωπικές αγορές. Εκεί συναντά και έναν πελάτη τον Τζόσουα (Τέιτ Ντόνοβαν) και αργότερα βγαίνει μαζί του. Ο Ρος ξεκινάει να βγαίνει μια αγγλίδα, την Έμιλι (Έλεν Μπάξενντεϊλ), όπου και αρραβωνιάζονται γρήγορα. Η Ρέιτσελ προσπαθεί να το αντιμετωπίσει και βιαστικά προτείνει στον Τζόσουα να παντρευτούν, ο οποίος την απορρίπτει. Στο φινάλε της σεζόν η παρέα, εκτός από τη Φοίβη και τη Ρέιτσελ, ταξιδεύει για το γάμο του Ρος και της Έμιλι στο Λονδίνο. Το βράδυ πρι τον γάμο ο Τσάντλερ και η Μόνικα κοιμούνται μαζί και η Ρέιτσελ, συνειδητοποιώντας ότι εξακολουθεί να είναι ερωτευμένη με τον Ρος, φεύγει για το Λονδίνο για να σταματήσει τον γάμο του Ρος και της Έμιλι αλλά δεν κάνει τίποτα όταν τους βλέπει ευτυχισμένους μαζί. Όμως ενώ ο Ρος λέει τους όρκους του μπερδεύεται και λέει το όνομα της Ρέιτσελ στην Αγία Τράπεζα, που συγκλονίζει τη νύφη και τους καλεσμένους.

Σεζόν 5[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ρος και η Έμιλι παντρεύονται, αλλά θυμωμένη και ταπεινωμένη η Έμιλι φεύγει από τη δεξίωση. Η Ρέιτσελ παραδέχεται την αγάπη της για τον Ρος, αλλά συνειδητοποιώντας πόσο γελοίο είναι αυτό τον συμβουλεύει να παλέψει για το γάμο του με την Έμιλι. Περνάει μια φάση με τον γείτονά της, Ντάνι, και βγαίνουν μαζί μέχρι που ανακαλύπτει ότι είναι πολύ κοντά με την αδελφή του. Η Μόνικα και ο Τσάντλερ προσπαθούν να διατηρήσουν τη σχέση τους κρυφή από τους φίλους τους. Η Φοίβη γεννά τρίδυμα στο 100ο επεισόδιο της σειράς, ένα αγόρι, τον Φρανκ Jr. Jr., και δύο κορίτσια, τη Λέσλι και την Τσάντλερ. Μετά από εβδομάδες ο Ρος προσπαθώντας να επικοινωνήσει με την Εμιλι το καταφέρνει και εκείνη συμφωνεί να τα ξαναβρούν και να μετακομίσει στη Νέα Υόρκη αν διακόψει ο Ρος κάθε επικοινωνία με την Ρέιτσελ. Ο Ρος συμφωνεί, αλλά αργότερα παρευρίσκεται σε ένα δείπνο με όλους τους φίλους του, συμπεριλαμβανομένης και της Ρέιτσελ. Η Έμιλι τηλεφωνεί τον Ρος και ανακαλύπτει ότι η Ρέιτσελ είναι εκεί, μη μπορώντας να τον εμπιστευτεί ξανά αποφασίζειι να τελειώσει τον γάμο τους. Ύστερα από αυτό ο Ρος νευριάζει στη δουλειά, με αποτέλεσμα να τον απολύσουν από το μουσείο. Μετακομίζει με τον Τσάντλερ και τον Τζόι μέχρι να πάρει τελικά το διαμέρισμα απέναντι τους. Η Ρέιτσελ προσλαμβάνεται στο Ράλφ Λόρεν. Η Φοίβη βρίσκει το σήμα ενός αστυνομικού του Γκάρι (Μάικλ Ραπαπόρτ) όπου το χρησιμοποίει ως δικό της μέχρι να την ανακαλύψει και και τελικά να τα φτιάξουν. Τελικά η σχέση του Τσάντλερ και της Μόνικα γίνεται γνωστή προς έκπληξη όλων. Αποφασίζουν να παντρευτούν σε ένα ταξίδι στο Λας Βέγκας, αλλά αλλάζουν τα σχέδιά τους όταν βλέπουν τον Ρος και τη Ρέιτσελ να βγαίνουν από το παρεκκλήσι του καζίνο μεθυσμένοι και παντρεμένοι.

Σεζόν 6[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην πρεμιέρα της 6ης σεζόν, ο γάμος του Ρος και της Ρέιτσελ φαίνεται να είναι ένα τεράστιο λάθος, λόγω του ότι ήταν πιωμένοι, αλλά κανείς από τους δύο δεν θυμάται τι είχε γίνει, μέχρι να τους το ανακοινώσει η υπόλοιπη παρέα. Ο Ρος, κρυφά προσπαθεί να πάρει ένα έγγραφο κατάργησης του γάμου, αφού δεν θέλει να έχει τρία διαζύγια. Αυτό το έγγραφο φαίνεται να είναι αδύνατο να παρθεί, λόγω του ιστορικού τους και έτσι αναγκάζονται να πάρουν διαζύγιο. Μετά από πολλά τυχαία σημάδια που τους δείχνουν ξεκάθαρα ότι πρέπει να παντρευτούν ο Τσάντλερ και η Μόνικα μετακομίζουν μαζί, κάνοντας έτσι τη Ρέιτσελ να μετακομίσει με τη Φοίβη. Ο Τζόι αποκτά μια νέα συγκάτοικο, τη Τζανίν (Έλ Μακπέρσον). Κατά τη διάρκεια της συγκατοίκησης και οι δύο καταλαβαίνουν πως ο ένας τρέφει αισθήματα για τον άλλο. Έτσι ξεκινάνε να βγαίνουνε, μέχρι τη στιγμή που η Τζανίν κριτικάρει τον Τσάντλερ και τη Μόνικα. Μετά τον χωρισμό τους και τη μετακόμιση της Τζανίν, ο Τζόι μη μπορώντας να πληρώσει τους λογαριασμούς του εργάζεται ως σερβιτόρος στο Central Perk. Πολύ σύντομα, βρίσκει έναν ρόλο σε σειρά της καλωδιακής τηλεόρασης, με ονομασία "Mac and C.H.E.E.S.E.", όπου είναι πρωταγωνιστής μαζί με ένα ρομπότ. Ο Ρος προσλαμβάνεται ως καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και βγαίνει με μια μαθήτρια του, την Ελίζαμπεθ (Αλεξάνδρα Χόλντεν), παρά το γεγονός ότι καταπατά τους κανονισμούς του πανεπιστημίου. Επιδιώκει να πάρει την έγκριση του πατέρα της, Πωλ (Μπρους Γουίλις), αλλά καταφέρνει να κάνει τον Πωλ να βγαίνει με τη Ρέιτσελ. Και οι δύο σχέσεις τελειώνουν σύντομα, αφού η Ελίζαμπεθ είναι πολύ ανώριμη για τον Ρος και ο Πωλ πολύ συναισθηματικός για τη Ρέιτσελ. Το διαμέρισμα της Φοίβης και της Ρέιτσελ πιάνει φωτιά, και η Ρέιτσελ μετακομίζει με τον Τζόι και η Φοίβη με τον Τσάντλερ και τη Μόνικα. Κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης σε μουσείο το οποίο προσφέρει υπηρεσίες γάμου με δύο χρόνια σε λίστα αναμονής, η Μόνικα υπό πίεση της Φοίβη και της Ρέιτσελ, βάζει το όνομα το δικό της και του Τσάντλερ στο φύλλο των υπογραφών, για πλάκα. Ωστόσο, το μουσείο αφήνει μήνυμα για μια κενή θέση όταν ο Τσάντλερ είναι σπίτι, κάνοντάς τον να φρικάρει. Εν τω μεταξύ, η Μόνικα δεν ξέρει ότι ο Τσάντλερ σκέφτεται να της κάνει πρόταση γάμου. Κατά τη διάρκεια του δείπνου, η πρόταση πήγε στράφι, όταν συναντούν τυχαία τον πρώην της Μόνικα, Ρίτσαρντ, ο οποίος της παραδέχεται ότι είναι ερωτευμένος μαζί της και θέλει να κάνουν παιδιά μαζί. Γίνεται έξαλλη με την όλη κατάσταση, ειδικά όταν ο Τσάντλερ ισχυρίζεται ότι δεν θέλει να παντρευτεί ποτέ για να κρύψει το σχέδιο για την πρόταση, σε σημείο που ο ίδιος επισκέφτηκε τον Ρίτσαρντ και του έκανε παράπονα. Ο Τσάντλερ πιστεύει ότι η Μόνικα τον παράτησε, μέχρι τη στιγμή που γυρνάει σπίτι και βλέπει όλο το διαμέρισμα στολισμένο από την ίδια τη Μόνικα, για να του κάνει πρόταση γάμου. Την πιάνουν τα κλάματα, με αποτέλεσμα ο Τσάντλερ να της κάνει την πρόταση, την οποία αποδέχεται.

Σεζόν 7[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η έβδομη σεζόν ακολουθεί κυρίως τη Μόνικα και τον Τσάντλερ να προσπαθούν να οργανώσουν το γάμο τους με όλα τα παρελκόμενα προβλήματα. Η τηλεοπτική σειρά Mac and C.H.E.E.S.E. του Τζόι ακυρώνεται, αλλά του δίνεται πίσω η δουλειά του στο Μέρες Αγάπης (Days of Our Lives), όπου φαίνεται η ανάνηψη του Δρ. Ντρέικ Ραμόρεϊ μετά από κώμα 4 χρόνων και η μεταμόσχευση εγκεφάλου στον χαρακτήρα του. Το διαμέρισμα τη Φοίβης είναι έτοιμο μετά τη φωτιά, αλλά αυτή τη φορά έχει μόνο ένα μεγάλο δωμάτιο, αντί για τα δύο οπότε η Ρέιτσελ αποφασίζει να μείνει με τον Τζόι. Η Ρέιτσελ παίρνει προαγωγή στου Ραλφ Λόρεν και προσλαμβάνει έναν βοηθό, τον Ταγκ Τζόουνς (Έντι Καχίλ), επειδή της άρεσε εμφανισιακά και δεν έδωσε σημασία στο ότι δεν είχε προσόντα για τη θέση. Ο Ταγκ μαθαίνει ότι η Ρέιτσελ έχει αισθήματα γι' αυτόν, την ημέρα των Ευχαριστιών, ξεκινώντας έτσι μια σχέση κρυφά από τους συναδέλφους τους. Ωστόσο, στα 30α γενέθλια της, η Ρέιτσελ καταλαβαίνει ότι η εξαετής διαφορά στην ηλικία τους κάνουν τον Ταγκ πολύ νέο και ανώριμο για την ίδια αν ήθελε η ίδια να παντρευτεί και αποφασίζει να τον χωρίσει. Λίγο πριν το γάμο της Μόνικας και του Τσάντλερ, ο Τσάντλερ κρύβεται και η Φοίβη με τη Ρέιτσελ βρίσκουν ένα θετικό τεστ εγκυμοσύνης στο μπάνιο του διαμερίσματος πιστεύοντας ότι το τεστ είναι της Μόνικα. Ο Ρος και η Φοίβη ψάχνουν τον Τσάντρεν, τον οποίο βρίσκουν και προσπαθούν να τον παροτρύνουν να γυρίσει στην τελετή, αλλά φρικάρει όταν μαθαίνει για το τεστ εγκυμοσύνης και την ιδέα στο ότι θα γίνει πατέρας. Εν τέλει, Τσάντλερ και Μόνικα παντρεύονται, αλλά όταν της αναφέρει το τεστ εγκυμοσύνης, η ίδια αρνείται ότι είναι δικό της. Χωρίς να το ξέρουν οι υπόλοιποι τέσσερις, η Φοίβη ανακαλύπτει ότι το τεστ τελικά ανήκει στη Ρέιτσελ.

Σεζόν 8[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η όγδοη σεζόν ξεκινάει με τη δεξίωση της Μόνικας και του Τσάντλερ. Όταν Μόνικα και Φοίβη ανακαλύπτουν ότι η Ρέιτσελ ήταν αυτή που έκανε το τεστ, η Ρέιτσελ ξανά κάνει κι άλλο ένα τεστ, όπου αρχικά η Φοίβη υποκρίνεται ότι είναι αρνητικό για να δει την αντίδραση της Ρέιτσελ. Η Ρέιτσελ στεναχωριέται που νομίζει ότι δεν είναι έγκυος, οπότε η Φοίβη της λέει την αλήθεια. Και οι τρεις μέσα στο μπάνιο χαίρονται για τα χαρμόσυνα νέα. Η σεζόν περιέχει την εγκυμοσύνη της Ρέιτσελ, και ειδικότερα την αντίδραση του Ρος όταν μαθαίνει ότι είναι ο πατέρας. Και οι δύο μαζί αποφάσισαν να κρατήσουν το μωρό, χωρίς να αφήσουν τη σχέση τους να μπει εμπόδιο στο παιδί. Ο Ρος ξεκινάει να βγαίνει με την συνάδελφο της Μόνικα, την Μόνα (Μπόνι Σόμερβαιλ). Ο Τζόι βγαίνει ραντεβού με τη Ρέιτσελ για να την ηρεμήσει σχετικά με την εγκυμοσύνη, αλλά καταλήγει στο να έχει αισθήματα γι' αυτή. Παλεύει με τα αισθήματα του και παροτρύνει τη Ρέιτσελ να μετακομίσει με τον Ρος, για να μην χάσει ούτε ένα λεπτό από την εγκυμοσύνη ο πατέρας (Ρος). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τον χωρισμό της Μόνα με τον Ρος και τον Τζόι να λέει στον Ρος για το πως αισθάνεται για τη Ρέιτσελ. Αρχικά, ο Ρος θυμώνει αλλά στη συνέχεια δίνει την ευχή του στον Τζόι. Ο Τζόι λέει στη Ρέιτσελ ότι την αγαπάει, αλλά αυτή δεν νιώθει τα ίδια συναισθήματα. Τα πράγματα μεταξύ τους γίνονται αμήχανα για λίγο, αλλά συμφωνούν να μείνουν φίλοι. Η Ρέιτσελ γεννάει κοριτσάκι και την ονομαζόμενη Έμμα στο τέλος της σεζόν. Στο νοσοκομείο, η μητέρα του Ρος δίνει στον ίδιο ένα δαχτυλίδι αρραβώνων επειδή η ίδια θέλει να παντρευτεί ο γιος της τη Ρέιτσελ. Ο Ρος δεν είναι διατεθειμένος να κάνει πρόταση στη Ρέιτσελ και βάζει το δαχτυλίδι στο σακάκι του. Περιμένοντας στο νοσοκομείο, Τσάντλερ και Μόνικα βάζουν μπροστά στο να αποκτήσουν και αυτοί ένα μωράκι. Εν τω μεταξύ, το δωμάτιο, ο Τζόι παίρνει το σακάκι του Ρος για να ψάξει για χαρτομάντιλα, όπου του πέφτει το δαχτυλίδι. Γονατίζει για να το πιάσει και γυρνάει στη Ρέιτσελ, ακόμα στα γόνατα, κρατώντας το δαχτυλίδι. Η Ρέιτσελ αποδέχεται την υποτιθέμενη πρόταση του Τζόι, ενώ ο Ρος κινείται στο δωμάτιο της, για να της ζητήσει να ξανασκεφτούν τη σχέση τους.

Σεζόν 9[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σεζόν εννέα ξεκινά με τον Ρος και τη Ρέιτσελ να συγκατοικούν με την κόρη τους Έμμα, αφού ο Τζόι και η Ρέιτσελ ξεκαθάρισαν την πρόταση. Η Μόνικα και ο Τσάντλερ συναντούν εμπόδια καθώς προσπαθούν για ένα μωρό. Ο Τσάντλερ μεταφέρεται λόγω δουλειάς στην Τάλσα, όμως στη Μόνικα της προσφέρεται η δουλειά ως επικεφαλής σεφ σε ένα νέο εστιατόριο με αποτέλεσμα ο Τσάντλερ να μετακομίζει μόνος του και αναγκάζεται να μετακινείται συνεχώς. Τελικά ο Τσάντλερ παραιτήται από την δουλειά του τα Χριστούγεννα και ακολουθεί μια νέα καριέρα στη διαφήμιση, ξεκινώντας ως μη αμειβόμενος ασκούμενος σε διαφημιστικό γραφείο και τελικά προσλήφθηκε ως κατώτερος copywriter. Τέλος, η Μόνικα και ο Τσάντλερ ανακαλύπτουν ότι δεν μπορούν να κάνουν παιδί και αφού εξετάσουν όλες τις επιλογές αποφασίζουν να υιοθετήσουν. Η Φοίβη γνωρίζει τον Μάικ Χάνιγκαν (Paul Rudd) και βγαίνουν μαζί για το μεγαλύτερο μέρος της σεζόν έως ότου ο Μάικ λέει ότι δεν θέλει ποτέ να παντρευτεί ξανά. Μετά τον χωρισμό τους η Φοίβη βγαίνει με τον πρώην φίλο της από την σεζόν 1, τον Ντέιβιντ (Hank Azaria) που σκοπεύει να της προτείνει γάμο, αλλά ο Μάικ τον προλαβαίνει και της προτείνει αυτός πρώτος. Η Φοίβη απορρίπτει και τις δύο προτάσεις αλλά τα ξαναφτιάχνει με τον Μάικ, αφού χρειάζεται μόνο τη διαβεβαίωση ότι έχουν μέλλον μαζί. Η Ρέιτσελ, πιστεύοντας ότι ο συνάδελφός της Γκάβιν (Ντέρμοτ Μούλνεϊ) προσπαθεί να κλέψει τη δουλειά της ενώ είναι σε άδεια μητρότητας, επιστρέφει νωρίς στη Ralph Lauren. Ανακαλύπτει στο πάρτι γενεθλίων της ότι ο Γκάβιν έχει συναισθήματα γι' αυτήν. Φιλιούνται αλλά δεν τα φτιάχνουν λόγω της ιστορίας της με τον Ρος. Εν τω μεταξύ, ο Ρος, έχοντας δει το φιλί, αντιδράει και γνωρίζει άλλες γυναίκες. Η Ρειτσελ συνειδητοποιεί ότι η κατάσταση διαβίωσης της με τον Ρος είναι πολύ περίεργη και αποφασίζει να μετακομίσει ξανά με τον Τζόι. Η Ρέιτσελ αναπτύσσει αισθήματα για τον Τζοι, αλλά απογοήτευται όταν ο Τζοι γνωρίζει την Τσάρλι (Aisha Tyler), μια νέα καθηγήτρια παλαιοντολογίας. Στο φινάλε, η παρέα ταξιδεύει στα Μπαρμπάντος για την κεντρική ομιλία του Ρος σε συνέδριο. Ο Τζόι και η Τσάρλι χωρίζουν όταν συνειδητοποιούν ότι δεν έχουν τίποτα κοινό. Στη συνέχεια, ο Τζόι μαθαίνει για τα συναισθήματα της Ρέιτσελ για αυτόν, αλλά λέει ότι δεν μπορούν να το συνεχίσουν λόγω του Ρος. Ωστόσο, βλέποντας τον Ρος και την Τσάρλι να φιλιούνται μεταξύ τους, πηγαίνει στο δωμάτιο του ξενοδοχείου της Ρέιτσελ και η σεζόν τελειώνει με αυτούς τους δύο μαζί.

Σεζόν 10[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η δέκατη σεζόν φέρνει στο τέλος αρκετές μακροχρόνιες ιστορίες. Ο Τζόι και η Ρέιτσελ προσπαθούν να αμφισβητήσουν τα συναισθήματα του Ρος για τη σχέση τους και αποφασίσουν ότι είναι καλύτερο να παραμείνουν φίλοι. Η Τσάρλι χωρίζει με τον Ρος για να επιστρέψει μαζί με τον πρώην φίλο της. Στα μέσα της σεζόν, ο Τζόι παντρεύει την Φοίβη και τον Μάικ έξω από το Σέντραλ Περκ μετά από μια χιονοθύελλα που παραλύει την πόλη. Η Μόνικα και ο Τσάντλερ επιλέγονται από την Έρικα (Anna Faris) για να υιοθετήσουν το μωρό της. Μετά από αυτό, η Μόνικα και ο Τσάντλερ ετοιμάζονται να μετακομίσουν σε ένα σπίτι στα προάστια για να μεγαλώσουν το παιδί τους. Λυπημένος ο καθένας, ιδιαίτερα ο Τζόι, ο οποίος αντιμετωπίζει όλες τις αλλαγές στη ζωή του. Στο φινάλε της σειράς, η Έρικα γεννά δίδυμα προς έκπληξη της Μόνικα και του Τσάντλερ. Η Ρέιτσελ απολύθηκε από τη Ράλφ Λόρεν αφού το αφεντικό της τυχαίνει να είναι παρών στη συνέντευξή της για δουλειά στο Gucci. Συναντά τον πρώην συνάδελφό της στο Bloomingdale Μαρκ, ο οποίος της προσφέρει μια νέα δουλειά στο Louis Vuitton στο Παρίσι. Ο Ρος, πιστεύοντας ότι η Ρέιτσελ θέλει να μείνει, προσπαθεί να δωροδοκήσει τον κ. Ζέλνερ για να την προσλάβει πίσω μέχρι που συνειδητοποιεί ότι η Ρέιτσελ θέλει να πάει στο Παρίσι. Όταν η Ρέιτσελ αποχαιρετάει προσωπικά όλους, εκτός από τον Ρος στο πάρτι της, ο Ρος, πληγωμένος και θυμωμένος αντιμετωπίζει τη Ρέιτσελ και καταλήγουν να κοιμούνται μαζί. Η Ρέιτσελ φεύγει, και ο Ρος - συνειδητοποιώντας πόσο την αγαπά ακόμα - την κυνηγά στο αεροδρόμιο. Όταν την προλαβαίνει η Ρέιτσελ λέει ότι πρέπει να πάει στο Παρίσι. Πριν απογειωθεί το αεροπλάνο, η Ρέιτσελ τηλεφωνεί στο σπίτι του Ρος και αφήνει ένα φωνητικό μήνυμα, ζητώντας του συγγνώμη για τον τρόπο που τελειώσανε. Μιλώντας, συνειδητοποιεί ότι τον αγαπά ακόμα και κατεβαίνει το αεροπλάνο την τελευταία στιγμή. Η σειρά τελειώνει με όλους τους φίλους, καθώς και μωρά της Μόνικα και του Τσάντλερ, αφήνοντας το άδειο διαμέρισμα.

Σύλληψη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι για το σεξ, την αγάπη, τις σχέσεις, τη σταδιοδρομία, μια στιγμή στη ζωή σας όταν όλα είναι δυνατά. Και αφορά τη φιλία γιατί όταν είσαι μόνος και στην πόλη, οι φίλοι σου είναι η οικογένειά σου.

— Η αρχική θεραπεία που χρησιμοποίησαν οι Crane, Kauffman και Bright για να προωθήσουν τη σειρά στο NBC.[34]

Ο David Crane και η Marta Kauffman άρχισαν να αναπτύσσουν τρεις νέους τηλεοπτικούς πιλότους που θα έκαναν πρεμιέρα το 1994 μετά την ακύρωση του οικογενειακού άλμπουμ τους από την CBS το 1993.[35] Οι Kauffman και Crane αποφάσισαν να βάλουν τη σειρά για "έξι άτομα στα 20 τους που μπαίνουν στο δρόμο Μανχάταν "στο NBC αφού νόμιζαν ότι θα ταιριάζει καλύτερα εκεί".[36] Οι Crane και Kauffman παρουσίασαν την ιδέα στον συνεργάτη παραγωγής τους Kevin Bright, ο οποίος είχε υπηρετήσει ως εκτελεστικός παραγωγός στη σειρά του HBO "Dream On".[37] Η ιδέα για τη σειρά σχεδιάστηκε όταν οι Crane και Kauffman άρχισαν να σκέφτονται τη στιγμή που είχαν τελειώσει το κολέγιο και άρχισαν να ζουν μόνοι τους στη Νέα Υόρκη. Η Κάουφμαν πίστευε ότι έβλεπαν μια εποχή που το μέλλον ήταν «περισσότερο ερωτηματικό».[34] Βρήκαν την ιδέα να είναι ενδιαφέρουσα, καθώς πίστευαν ότι "όλοι γνωρίζουν αυτό το συναίσθημα", και επειδή ήταν επίσης το πώς ένιωθαν για τη ζωή τους εκείνη την εποχή. Η ομάδα είχε τον τίτλο της σειράς "Insomnia Cafe" και έδωσε την ιδέα ως επτά σελίδων στο NBC τον Δεκέμβριο του 1993.

Ταυτόχρονα, ο Γουόρεν Λίλφιλντ, ο τότε πρόεδρος της NBC Entertainment, αναζητούσε μια κωμωδία με τη συμμετοχή νέων ανθρώπων που ζούσαν μαζί και μοιράζονταν τα έξοδα. Ο Λίλφιλντ ήθελε η ομάδα να μοιραστεί αξέχαστες περιόδους της ζωής τους με φίλους, που είχαν γίνει «νέα, αναπληρωματικά μέλη της οικογένειας». Ωστόσο, ο Λίλφιλντ βρήκε δυσκολία στην υλοποίηση της έννοιας και διαπίστωσε ότι τα σενάρια που ανέπτυξε η NBC ήταν τρομερά. Όταν οι Kauffman, Crane και Bright έκαναν το Insomnia Cafe, ο Littlefield εντυπωσιάστηκε που ήξεραν ποιοι ήταν οι χαρακτήρες τους. Η NBC αγόρασε την ιδέα ως πιλότος, πράγμα που σημαίνει ότι διακινδύνευαν οικονομικές κυρώσεις εάν ο πιλότος δεν γυρίστηκε.[38] Οι Kauffman και Crane χρειάστηκαν τρεις μέρες για να γράψουν το πιλοτικό σενάριο για μια παράσταση με τίτλο "Friends Like Us."[34][39] Ο Λίλφιλντ ήθελε τη σειρά «να αντιπροσωπεύσει τη Γενιά Χ και να εξερευνήσει ένα νέο είδος φυλετικής σύνδεσης», αλλά οι υπόλοιποι διαφωνούν. Ο Crane υποστήριξε ότι δεν ήταν μια σειρά για μια γενιά και ήθελε να παράγει μια σειρά που όλοι θα απολαύσουν να παρακολουθούν. Στο NBC άρεσε το σενάριο και διέταξε τη σειρά. Άλλαξαν τον τίτλο σε "Six of One", κυρίως επειδή ένιωθαν ότι το "Friends Like Us" ήταν πολύ παρόμοιο με το ABC sitcom "These Friends of Mine".[40]

Μετάδοση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι παραγωγοί ήθελαν η Κόρτνεϊ Κοξ (εικόνα) να απεικονίσει τη Ρέιτσελ και η Τζένιφερ Άνιστον τη Μόνικα. Ωστόσο, η Cox και η Aniston διαφώνησαν, οπότε η Cox έπαιξε ως Μόνικα και η Άνιστον ως Ρέιτσελ

Μόλις έγινε φανερό ότι η σειρά ήταν ένα αγαπημένο έργο στο NBC, ο Littlefield ανέφερε ότι έλαβε κλήσεις από κάθε πράκτορα στην πόλη, θέλοντας τον πελάτη του να είναι μέρος της σειράς. Οι ακροάσεις για τους πρωταγωνιστικούς ρόλους πραγματοποιήθηκαν στη Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες.[41] Ο σκηνοθέτης του casting προετοίμασε 1.000 ηθοποιούς που είχαν υποβάλει αίτηση για κάθε ρόλο έως τους 75. Εκείνοι που έλαβαν μια ανάκληση ανάγνωσης μπροστά από τους Crane, Kauffman και Bright. Στα τέλη Μαρτίου, ο αριθμός των πιθανών ηθοποιών μειώθηκε σε τρία ή τέσσερα για κάθε κομμάτι και τους ζητήθηκε να διαβάσει για τον Les Moonves, τότε πρόεδρο της Warner Bros. Television.[42]

Έχοντας συνεργαστεί με τον Ντέιβιντ Σουίμερ στο παρελθόν, οι δημιουργοί της σειράς έγραψαν τον χαρακτήρα του Ross στο μυαλό τους, και ήταν ο πρώτος ηθοποιός του καστ.[43] Η Κοξ ήθελε να παίξει το ρόλο της Μόνικα επειδή της άρεσε ο «δυνατός» χαρακτήρας, αλλά οι παραγωγοί την είχαν στο μυαλό να παίξει τη Ρέιτσελ λόγω της «χαρούμενης, αισιόδοξης ενέργειας» της που δεν ήταν ο τρόπος που οραματίστηκαν τη Monica, μετά την ακρόαση της Κοξ, ωστόσο, η Kauffman συμφώνησε με την Κοξ και πήρε το ρόλο.[34][44] Όταν ο Ματ ΛεΜπλάνκ έκανε ακρόαση για τον Τζόι, έβαλε ένα "διαφορετικό γύρισμα" στον χαρακτήρα. Έπαιξε τον Joey πιο απλό μυαλό από το προβλεπόμενο και έδωσε την καρδιά του χαρακτήρα. Αν και οι Crane και Kauffman δεν ήθελαν τον ΛεΜπλάνκ για το ρόλο εκείνη την εποχή, τους είπαν από το δίκτυο να τον περάσουν από κάστινγκ.[34] Η Τζένιφερ Άνιστον, ο Μάθιου Πέρι και η Λίζα Κούντροου έκαναν τη συμμετοχή τους βάσει των ακροάσεων τους.

Πραγματοποιήθηκαν περισσότερες αλλαγές στις ιστορίες της σειράς κατά τη διαδικασία του cast. Οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι έπρεπε να προσαρμόσουν τους χαρακτήρες που είχαν γράψει για να ταιριάζουν με τους ηθοποιούς, και η διαδικασία ανακάλυψης των χαρακτήρων έγινε κατά τη διάρκεια της πρώτης σεζόν. Η Κάουφμαν αναγνώρισε ότι ο χαρακτήρας του Τζόι έγινε "αυτό το ολοκαίνουργιο ον" και ότι "δεν ήταν μέχρι που κάναμε το πρώτο επεισόδιο των Ευχαριστιών που συνειδητοποιήσαμε πόσο διασκεδαστικές είναι οι νευρώσεις της Μόνικα".

Γράφοντας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τις εβδομάδες μετά την παραλαβή του NBC των Friends, οι Crane, Kauffman και Bright εξέτασαν τα σενάρια που είχαν αρχικά ετοιμάσει οι συγγραφείς για άλλες σειρές, κυρίως επεισόδια του Seinfeld. Ο Kauffman και ο Crane προσέλαβαν μια ομάδα επτά νέων συγγραφέων επειδή "Όταν είσαι 40, δεν μπορείς να το κάνεις πια. Τα δίκτυα και τα στούντιο αναζητούν νέους που βγαίνουν από το κολέγιο".[45] Οι δημιουργοί θεώρησαν ότι η χρήση έξι ίσων χαρακτήρων, αντί να τονίσει έναν ή δύο, θα επέτρεπε "μυριάδες ιστορίες και θα έδινε τα πόδια της παράστασης". Η πλειονότητα των ιδεών της ιστορίας προήλθε από τους συγγραφείς, αν και οι ηθοποιοί πρόσθεσαν ιδέες.[41] Παρόλο που οι συγγραφείς αρχικά σχεδίαζαν τη μεγάλη ιστορία αγάπης να είναι μεταξύ Joey και Monica, η ιδέα ενός ρομαντικού ενδιαφέροντος μεταξύ του Ross και της Rachel προέκυψε κατά την περίοδο που ο Kauffman και ο Crane έγραψαν το πιλοτικό σενάριο.

Κατά τη διάρκεια της παραγωγής του πιλότου, το NBC ζήτησε να αλλάξει το σενάριο για να εμφανιστεί μια κυρίαρχη ιστορία και αρκετά δευτερεύοντα, αλλά οι συγγραφείς αρνήθηκαν, θέλοντας να διατηρήσουν τρεις ιστορίες ίδιου βάρους. Το NBC ήθελε επίσης οι συγγραφείς να συμπεριλάβουν έναν παλαιότερο χαρακτήρα για να εξισορροπήσουν τους νέους. Οι Crane και Kauffman αναγκάστηκαν να συμμορφωθούν και έγραψαν ένα προσχέδιο ενός πρώιμου επεισοδίου με το "Pat the Cop", ο οποίος θα χρησιμοποιούσε συμβουλές στους άλλους χαρακτήρες Γερανός βρέθηκε η ιστορία είναι φρικτή, και Kauffman αστειεύτηκε, "Ξέρετε το βιβλίο, Pat the Bunny; Είχαμε Pat the Cop". Το NBC σταμάτησε τελικά και απέσυρε την ιδέα.

Κάθε καλοκαίρι, οι παραγωγοί περιγράφουν τις ιστορίες για την επόμενη σεζόν. Πριν ξεκινήσει ένα επεισόδιο στην παραγωγή, οι Kauffman και Crane θα αναθεωρούσαν το σενάριο που έγραψε ένας άλλος συγγραφέας, κυρίως εάν κάτι που αφορά είτε τη σειρά είτε έναν χαρακτήρα ένιωσε ξένο.[46] Τα πιο δύσκολα επεισόδια ήταν πάντα "το πρώτο και το τελευταίο κάθε σεζόν".[47] Σε αντίθεση με άλλες ιστορίες, η ιδέα για μια σχέση μεταξύ Τζόι και Ρέιτσελ αποφασίστηκε στα μισά της όγδοης σεζόν. Οι δημιουργοί δεν ήθελαν ο Ρος και η Ρέιτσελ να ξανασυναντηθούν τόσο σύντομα, και αναζητώντας ένα ρομαντικό εμπόδιο, ένας συγγραφέας πρότεινε το ρομαντικό ενδιαφέρον του Τζόι για τη Ρέιτσελ. Η ιστορία έχει ενσωματωθεί στη σεζόν. Ωστόσο, όταν οι ηθοποιοί φοβόντουσαν ότι η ιστορία θα έκανε τους χαρακτήρες τους απίθανους, η ιστορία τελείωσε, μέχρι να εμφανιστεί ξανά στο φινάλε της σεζόν. Για την ένατη σεζόν, οι συγγραφείς δεν ήταν σίγουροι για το ποσό της ιστορίας που θα έδινε στο μωρό της Ρέιτσελ, καθώς ήθελαν το σόου να μην περιστρέφεται γύρω από ένα μωρό ούτε να προσποιείται ότι δεν υπάρχει.[48] Ο Crane είπε ότι χρειάστηκε λίγος χρόνος για να αποδεχτούν την ιδέα της δέκατης σεζόν, την οποία αποφάσισαν να κάνουν επειδή είχαν αρκετές ιστορίες για να δικαιολογήσουν τη σεζόν. Η Kauffman και ο Crane δεν θα είχαν υπογράψει για ενδέκατη σεζόν, ακόμα κι αν όλα τα μέλη του καστ ήθελαν να συνεχίσουν.

Η μορφή τίτλου επεισοδίου - "The One..." ("Αυτό με...")[49] - δημιουργήθηκε όταν οι παραγωγοί συνειδητοποίησαν ότι οι τίτλοι των επεισοδίων δεν θα εμφανίζονταν στους πρώτους τίτλους αρχής και επομένως θα ήταν άγνωστοι στο μεγαλύτερο μέρος του κοινού. Οι τίτλοι του επεισοδίου ξεκινούν επίσημα με το "The One ..." ("Αυτό με...") εκτός από τον τίτλο του πιλοτικού επεισοδίου και το φινάλε της σειράς "Το Τελευταίο".

Γυρίσματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κτήριο στο Γκρίνουιτς Βίλατζ, 90 Bedford Street, χρησιμοποιήθηκε ως η πολυκατοικία που έμεναν τα φιλαράκια, για την δημιουργία των εξωτερικών γυρισμάτων

Η πρώτη σεζόν γυρίστηκε στο Στάδιο 5 στα Warner Bros. Studios στο Μπέρμπανκ της Καλιφόρνια.[50] Τα στελέχη του NBC ανησυχούσαν ότι η ρύθμιση της καφετέριας ήταν πολύ ισχίου και ζήτησε να τεθεί η σειρά σε ένα δείπνο, αλλά τελικά συμφώνησε με την ιδέα του καφενείου. Η αρχική ακολουθία τίτλου γυρίστηκε σε ένα σιντριβάνι στο Warner Bros. Ranch στις 4:00 π.μ., ενώ ήταν ιδιαίτερα κρύο για ένα πρωί στη Μπέρμπανκ.[51] Στην αρχή της δεύτερης σεζόν, η παραγωγή μεταφέρθηκε στο μεγαλύτερο Stage 24, το οποίο μετονομάστηκε σε "The Friends Stage" μετά το φινάλε της σειράς.[52] Τα γυρίσματα για τη σειρά ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 1994 μπροστά από ένα ζωντανό κοινό, στο οποίο δόθηκε μια περίληψη της σειράς για να εξοικειωθούν με τους έξι κύριους χαρακτήρες, όπου ένας μισθωμένος κωμικός διασκεδάζει το ακροατήριο στούντιο μεταξύ των λήψεων. Κάθε επεισόδιο 22 λεπτών χρειάστηκε έξι ώρες για να κινηματογραφηθεί - διπλάσιο από το μήκος των περισσότερων ταινιών sitcom - κυρίως λόγω των πολλών επαναλήψεων και της επανεγγραφής του σεναρίου.[53]

Παρόλο που οι παραγωγοί ήθελαν πάντα να βρουν τις σωστές ιστορίες για να επωφεληθούν από την τοποθεσία τους, τα φιλαράκια δεν γυρίστηκαν ποτέ στη Νέα Υόρκη. Ο Bright θεώρησε ότι η μαγνητοσκόπηση έξω από το στούντιο έκανε τα επεισόδια λιγότερο αστεία, ακόμη και όταν γυρίζαμε στην παρτίδα έξω, και ότι το ζωντανό κοινό ήταν αναπόσπαστο μέρος της σειράς. Όταν η σειρά επικρίθηκε για την εσφαλμένη απεικόνιση της Νέας Υόρκης, με την ομάδα οικονομικών αγώνων να είναι σε θέση να αγοράσει τεράστια διαμερίσματα, ο Bright σημείωσε ότι το σετ έπρεπε να είναι αρκετά μεγάλο για τις κάμερες, το φωτισμό και "για το κοινό να να μπορείτε να δείτε τι συμβαίνει"; τα διαμερίσματα χρειάζονταν επίσης να παρέχουν τη θέση στους ηθοποιούς να εκτελέσουν τα αστεία σενάρια. Το φινάλε της τέταρτης σεζόν γυρίστηκε στο Λονδίνο επειδή οι παραγωγοί γνώριζαν τη δημοτικότητα της σειράς στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι σκηνές γυρίστηκαν σε ένα στούντιο με τρία ακροατήρια που το καθένα αποτελείται από 500 άτομα. Αυτά ήταν τα μεγαλύτερα είδη κοινού της παράστασης καθ 'όλη τη διάρκεια της. Το φινάλε της πέμπτης σεζόν, που έγινε στο Λας Βέγκας, γυρίστηκε στα Warner Bros. Studios, παρόλο που ο Bright γνώρισε ανθρώπους που πίστευαν ότι γυρίστηκε στην τοποθεσία.

Φινάλε σειράς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το καστ έγινε πολύ συναισθηματικό κατά τη μαγνητοσκόπηση του τελικού επεισοδίου. Η Τζένιφερ Άνιστον εξήγησε, "Είμαστε πολύ ευαίσθητοι αυτή τη στιγμή, και προχωράμε προς έναν τοίχο από τούβλα."[54]

Οι δημιουργοί της σειράς ολοκλήρωσαν το πρώτο προσχέδιο του μίας ώρας φινάλε τον Ιανουάριο του 2004, τέσσερις μήνες πριν από την αρχική του προβολή. Οι Crane, Kauffman και Bright παρακολούθησαν τα φινάλε άλλων κωμωδιών για να προετοιμάσουν το περίγραμμα του επεισοδίου, δίνοντας προσοχή σε αυτό που λειτούργησε και τι όχι. Τους άρεσαν εκείνοι που έμειναν πιστοί στη σειρά, αναφέροντας το φινάλε του The Mary Tyler Moore Show ως χρυσό πρότυπο. Οι Crane, Kauffman και Bright είχαν δυσκολία να γράψουν το φινάλε. Δεν ήθελαν να κάνουν "κάτι υψηλής αντίληψης ή να βγάλουν το σόου από το σόου".[55] Τα πιο κρίσιμα μέρη του φινάλε γυρίστηκαν χωρίς κοινό και με ελάχιστο αριθμό μελών του πληρώματος. Το κύριο καστ απολάμβανε το φινάλε και ήταν σίγουροι ότι οι φανς θα αντιδρούσαν παρόμοια:[55]

Είναι ακριβώς αυτό που ήλπιζα. Καταλήγουμε όλοι με μια αίσθηση μιας νέας αρχής και το κοινό έχει την αίσθηση ότι είναι ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή όλων αυτών των χαρακτήρων.

— Ο Ντέιβιντ Σουίμερ στο φινάλε της σειράς.[55]

Το NBC προώθησε έντονα το φινάλε της σειράς, στο οποίο προηγήθηκαν εβδομάδες διαφημιστικής εκστρατείας.[56] Τοπικές θυγατρικές του NBC διοργάνωσαν πάρτι προβολής στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης μιας εκδήλωσης στο Universal CityWalk με ειδική μετάδοση του φινάλε σε μια εξωτερική οθόνη Astrovision.[57] Το φινάλε αποτέλεσε αντικείμενο δύο επεισοδίων της Dateline NBC, ένα εκ των οποίων διήρκεσε δύο ώρες. Μια αναδρομή μίας ώρας των κλιπ από προηγούμενα επεισόδια εμφανίστηκε πριν από την προβολή του επεισοδίου. Μετά το φινάλε, το The Tonight Show με τον Jay Leno γυρίστηκε στο σετ της καφετέριας των Friends, Central Perk, στο οποίο συμμετείχαν οι ηθοποιοί της σειράς.[58][59] Τα ποσοστά διαφήμισης για το φινάλε ήταν κατά μέσο όρο 2 εκατομμύρια δολάρια για 30 δευτερόλεπτα για εμπορική ώρα, σπάζοντας το ρεκόρ που κατέχει το φινάλε του Seinfeld στα 1,7 εκατομμύρια δολάρια.

Στις ΗΠΑ, 52,5 εκατομμύρια θεατές παρακολούθησαν το φινάλε στις 6 Μαΐου 2004, καθιστώντας το το φινάλε με τις περισσότερες προβολές, μετά το φινάλε του Σέινφελντ το 1998. Αν και δεν είναι το επεισόδιο της σειράς με τις περισσότερες προβολές,[60] το φινάλε ήταν το τέταρτο φινάλε με τις περισσότερες τηλεοπτικές προβολές στην ιστορία, μόνο πίσω από τα φινάλε των "M*A*S*H", "Cheers" και "Seinfeld", τα οποία παρακολούθησαν αντίστοιχα 105, 80,4 και 76,2 εκατομμύρια θεατές. Το αναδρομικό επεισόδιο παρακολούθησαν λιγότεροι από 36 εκατομμύρια θεατές και το φινάλε ήταν η δεύτερη τηλεοπτική εκπομπή με τις περισσότερες προβολές της χρονιάς στις Ηνωμένες Πολιτείες, μόνο πίσω από το Super Bowl. Μετά τα φινάλε των "Friends" and "Frasier", οι κριτικοί των μέσων ενημέρωσης εικάστηκαν για την τύχη του είδους sitcom. Οι εκφρασμένες απόψεις ποικίλλουν μεταξύ της σηματοδότησης του τέλους του είδους sitcom, μιας μικρής πτώσης στη μεγάλη ιστορία του είδους, και μιας γενικής μείωσης της σεναρίου τηλεόρασης υπέρ των πραγματικών εκπομπών.

Επανένωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 12 Νοεμβρίου, το 2019, το Hollywood Reporter ανακοίνωσε ότι η Warner Bros κανονίζει επανένωση των Friends για τη Max HBO με το σύνολο του καστ και τους δημιουργούς που επιστρέφουν.[61] Στις 21 Φεβρουαρίου 2020, το HBO επιβεβαίωσε ότι η ειδική επανένωση χωρίς εγγραφή, που ονομάστηκε προσωρινά "The One Where They Got Back Together", πρόκειται να κυκλοφορήσει τον Μάιο του ίδιου έτους, μαζί με τα 236 πρωτότυπα επεισόδια της σειράς.[62][63] Στις 18 Μαρτίου 2020, ανακοινώθηκε ότι το σπέσιαλ, το οποίο γυρίστηκε στη σκηνή των Friends στις 23 και 24 Μαρτίου, είχε αναβληθεί επ' αόριστον, λόγω της πανδημίας του COVID-19. Στις 13 Μαρτίου 2021 , περισσότερο από ένα χρόνο από την ανακοίνωση της HBO για την επανένωση του καστ , κυκλοφόρησε το πρώτο επίσημο teaser για το ριγιουνιον της σειρας το οποιο θα κυκλοφορήσει στις 27 Μαΐου του ίδιου έτους. Τα γυρίσματα του σπέσιαλ μεμονωμένου επεισοδίου πραγματοποιήθηκαν μεταξύ Φεβρουαρίου-Μαρτιου στο αυθεντικό Στούντιο 24 των Warner Bros όπου και γυρίστηκε η σειρά στο παρελθόν. Πέρα απο την εμφάνιση των 6 ηθοποιών, αναμένεται και η εμφάνιση γνωστών celebrities μεταξύ των οποίων ειναι : Lady Gaga , BTS , Reese Witherspoon , Cara Delevigne , Justin Bieber κλπ. Για τη συμμετοχή του στο σπέσιαλ αυτό επεισόδιο το καστ αναμένεται να λάβει μισθό 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων ο καθένας για την αναπλήρωση του ρόλου του , 17 χρονια μετά το φινάλε της σειράς.

Guest Stars[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η δημοσιότητα και η επιτυχία της σειράς οφείλεται επίσης στο γεγονός ότι πολλοί ηθοποιοί αλλά και άλλες μεγάλες διασημότητες έχουν περάσει από τα πλατό της σειράς κάνοντας guest εμφανίσεις ή cameos. Ορισμένοι από τους πιο σημαντικούς guest stars ήταν οι εξής:

  • Έλιοτ Γκουλντ (επεισόδια 1.2, 1.8, 1.17, 2.14, 2.16, 3.1, 4.24, 5.1, 5.8, 6.9, 7.2, 7.3, 7.13, 7.14, 7.23, 7.24, 8.1, 8.18, 9.1 & 10.4) -- Τζακ Γκέλερ (ο πατέρας του Ρος και της Μόνικα)
  • Κριστίνα Πικλς (επεισόδια 1.2, 1.8, 2.14, 2.16, 3.1, 4.3, 4.24, 5.1, 5.8, 6.9, 7.2, 7.14, 7.23, 7.24, 8.1, 8.18, 8.23, 9.5 & 10.4) -- Τζούντι Γκέλερ (η μητέρα του Ρος και της Μόνικα)
  • Κριστίνα Απλγκέιτ (επεισόδια 9.8 & 10.5) -- Έιμι Γκριν (αδερφή της Ρέιτσελ)
  • Άλεκ Μπάλντουιν (επεισόδια 8.17 & 8.18) -- Πάρκερ (αγόρι της Φοίβης)
  • Μάικλ Ράπαπορτ (επεισόδια 5.16, 5.20, 5.21) -- Γκάρι (αγόρι της Φοίβης)
  • Χανκ Αζάρια (επεισόδια 1.10, 7.11, 9.6, 9.22 & 9.23) -- Ντέιβιντ "ο επιστήμονας" (ο μεγάλος χαμένος έρωτας της Φοίβης που δουλεύει στο Μινσκ σε διάφορες επιστημονικές έρευνες)
  • Έλεν Μπαξεντέιλ (επεισόδια 4.14, 4.19, 4.21-24, 5.1, 5.4, 5.6 & 5.20) -- Έμιλι Γουόλθαμ (η δεύτερη γυναίκα του Ρος)
  • Έντι Κάχιλ (επεισόδια 7.4 7.5, 7.8, 7.9, 7.12, 7.14, 8.2) -- Ταγκ Τζόουνς (βοηθός και δεσμός της Ρέιτσελ)
  • Τζορτζ Κλούνεϊ (επεισόδιο 1.17) -- δρ Μάικλ Μίτσελ (γιατρός που κουράρει τη Ρέιτσελ)
  • Μπίλι Κρίσταλ (επεισόδιο 3.24) -- Τιμ (άντρας στο καφέ, συνομιλητής του Ρόμπιν Ουίλιαμς)
  • Ντάνι Ντε Βίτο (επεισόδιο 10.11) -- Ρόι (ο στρίπερ του μπάτσελορ πάρτι της Φοίβης)
  • Κριστίν Ντέιβις (επεισόδιο 7.7) -- Έριν (κοπέλα του Τζόι)
  • Ντακότα Φάνινγκ (επεισόδιο 10.14) -- Μακένζι (το κορίτσι που μένει στο σπίτι όπου θα μετακομίσουν ο Τσάντλερ και η Μόνικα)
  • Άννα Φάρις (επεισόδια 10.9, 10.13, 10.16 & 10.19) -- Έρικα (η μητέρα των παιδιών που υιοθέτησαν ο Τσάντλερ και η Μόνικα)
  • Σέριλιν Φεν (επεισόδιο 3.14) -- Τζίντζερ
  • Έλεν Χαντ (επεισόδιο 1.16) -- Τζέιμι Μπάκμαν
  • Κρις Άιζακ (επεισόδιο 2.12) -- Ρομπ Ντόνεν (βοηθάει τη Φοίβη να προετοιμάσει την εμφάνιση της σε μια παιδική βιβλιοθήκη)
  • Χιου Λόρι (επεισόδιο 4.24) -- συνεπιβάτης της Ρέιτσελ στο αεροπλάνο, όταν πάει να πει στον Ρος ότι τον αγαπάει
  • Τζέι Λένο (επεισόδιο 1.11) -- Τζέι Λένο
  • Γκάρι Όλντμαν (επεισόδια 7.23, 7.24) -- Ρίτσαρντ Κρόσμπι (ο μέθυσος συνεργάτης ηθοποιός του Τζόι)
  • Σον Πεν (επεισόδια 8.6, 8.7) - Έρικ (αρραβωνιαστικός της Ούρσουλας και αγόρι της Φοίβης)
  • Μπραντ Πιτ (επεισόδιο 8.9) - Γουίλ Κόλμπερτ (συμμαθητής της Μόνικας και της Ρέιτσελ από το λύκειο, που μισεί τη Ρέιτσελ)
  • Φρέντι Πρινζ Τζούνιορ (επεισόδιο 9.6) - Σάντι (υποψήφιος για "νταντά" της Έμμας)
  • Τζιοβάνι Ριμπίζι (επεισόδια 2.6, 2.21, 3.5, 3.18, 4.11-12, 4.17, 5.3 & 10.2) -- Φρανκ Μπουφέι Τζούνιορ (αδερφός της Φοίβης)
  • Ντενίς Ρίτσαρντς (επεισόδιο 7.19) -- Κάσι Γκέλερ (ξαδέρφη του Ρος και της Μόνικας)
  • Τζούλια Ρόμπερτς (επεισόδιο 2.13) -- Σούζι Μος (πρώην συμμαθήτρια του Τσάντλερ)
  • Σούζαν Σαράντον (επεισόδιο 7.15) -- Τζέσικα Λόκχαρτ (ηθοποιός και συνεργάτισσα του Τζόι σε μια σαπουνόπερα)
  • Τομ Σέλεκ (επεισόδια 2.15, 2.16, 2.18, 2.20, 2.23, 2.24, 3.13, 6.24 & 6.25) -- δρ Ρίτσαρντ Μπερκ (αγόρι της Μόνικας)
  • Τσάρλι Σιν (επεισόδιο 2.23) -- Ράιαν (ένας ναυτικός που ερωτεύεται τη Φοίβη)
  • Μπρουκ Σιλντς (επεισόδιο 2.12) -- Έρικα Φορντ (κοπέλα του Τζόι που πιστεύει ότι ο Τζόι είναι ο άνθρωπος που υποδύεται στη σαπουνόπερα που πρωταγωνιστεί)
  • Μπόνι Σόμερβιλ (επεισόδια 8.1, 8.5, 8.6, 8.8, 8.11, 8.15, 8.17) -- Μόνα (κοπέλα του Ρος)
  • Μπεν Στίλερ (επεισόδιο 3.22) -- Τόμι
  • Κάθλιν Τέρνερ (επεισόδια 7.22, 7.24) -- Τσαρλς Μπινγκ / Χελένα Χάντμπασκετ (ο πατέρας του Τσάντλερ)
  • Ζαν Κλοντ Βαν Νταμ (επεισόδιο 2.13) -- Ζαν Κλοντ Βαν Νταμ
  • Ρόμπιν Ουίλιαμς (επεισόδιο 3.24) -- άντρας στο καφέ, συνομιλητής του Μπίλι Κρίσταλ
  • Μπρους Γουίλις (επεισόδια 6.21, 6.23) -- Πολ Στίβενς (ο πατέρας της κοπέλας του Ρος που έχει σχέση με τη Ρέιτσελ)
  • Ρις Γουίδερσπουν (επεισόδια 6.13, 6.14) -- Τζιν Γκριν (αδερφή της Ρέιτσελ)
  • Λόρεν Τομ (επεισόδια 1.24, 2.1, 2.2, 2.4, 2.7, 2.8 & 2.10) -- Τζούλι (κοπέλα του Ρος)
  • Πολ Ραντ (επεισόδια 9.3, 9.4, 9.6, 9.7, 9.9, 9.12, 9.13, 9.16, 9.17, 9.23, 9.24, 10.1, 10.5, 10.7, 10.12, 10.14 & 10.19) -- Μάικ Χάνιγκαν (ο άντρας της Φοίβης)
  • Ντέιβιντ Αρκέτ (επεισόδιο 3.3) -- πρώην της Ούρσουλας, αδερφής της Φοίβης
  • Ιζαμπέλα Ροσελίνι (επεισόδιο 3.5) -- Ιζαμπέλα Ροσελίνι
  • Ρον Λέιμπμαν (επεισόδια 2.22, 3.7, 8.8 & 10.13) -- δρ Λέοναρντ Γκριν (ο πατέρας της Ρέιτσελ)
  • Τζουν Γκαμπλ (επεισόδια 2.10, 2.19, 3.22, 5.10, 6.4, 6.21, 7.19, 8.22 & 10.4) - Εστέλ Λέοναρντ (η ατζέντισα του Τζόι)
  • Μπομπ Μπάλαμπαν (επεισόδιο 5.13) - Φρανκ Μπουφέι (ο πατέρας της Φοίβη)

Προβολή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σειρά προβλήθηκε σε περισσότερες από 120 χώρες σε όλο τον κόσμο. Το τελευταίο επεισόδιο της το παρακολούθησαν στις ΗΠΑ περισσότεροι από 50 εκατομμύρια τηλεθεατές.

Η όγδοη περίοδος της σειράς έφτασε στην πρώτη θέση των προγραμμάτων με την υψηλότερη τηλεθέαση για την τηλεοπτική περίοδο 2001-2002 με 24.500.000 τηλεθεατών κατά μέσο όρο ανά επεισόδιο.

Απήχηση και Merch[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα φιλαράκια αναδείχθηκαν σε μια από τις πιο επιτυχημένες σειρές παγκοσμίως (όχι μόνο κωμικές σειρές) κατά την διάρκεια των επαναλήψεων, που χρονολογούνται από το 2005 έως και σήμερα. Καμία έκπληξη δεν υπήρξε επομένως, όταν διάφορες εταιρίες ένδυσης, διακοσμητικών αντικειμένων ή και εταιρίες παιχνιδιών, ανακοίνωσαν την θεματική παραγωγή προϊόντων (Merch)[64] που βασίζονται στο διάσημο σίτκομ. Η κίνηση αυτή, όχι μόνο ανανέωσε τον ενθουσιασμό για την ιστορία που άφησε η σειρά (που έχει ολοκληρωθεί εδώ και 16 ολόκληρα χρόνια), αλλά επίσης αύξησε τόσο την τηλεθέαση σε τηλεόραση και πλατφόρμες Online Streaming που η ίδια βρίσκεται (Netflix και πλέον HBO).

Από τα πιο δημοφιλή προϊόντα με θέμα Τα φιλαράκια, είναι φυσικά η Monopoly, που αν και είναι αρκετά υψηλά στους τιμοκαταλόγους λόγω τόσο της επιτυχίας της σειράς όσο και του ίδιου του επιτραπέζιου, είναι το προϊόν που κατέχουν οι περισσότεροι φαν του σόου. Τέθηκε σε κυκλοφορία μόλις το 2017 σε μόνο 2 χώρες, και παρόλο αυτά κατάφερε να ξεπεράσει σε πωλήσεις τις πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ. Το επιτραπέζιο προσφέρει μια πληθώρα από νοσταλγικές στιγμές καθώς σε αντίθεση με την κλασική Monopoly, οι παίκτες αγοράζουν επεισόδια-στιγμές από το αγαπημένο σόου, παίζοντας ως Ρέιτσελ, Μόνικα, Φοίβη, Ρος, Τσάντλερ και Τζόι ανάλογα με την επιλογή τους. Τα γνωστά σπίτια οικοδόμησης του επιτραπέζιου έχουν αντικατασταθεί από τις διάσημες κούπες του Central Perk coffehouse, ενώ τα ξενοδοχεία με τον εμβληματικό καναπέ της σειράς. Το επιτραπέζιο Monopoly Friends, είναι πλέον διαθέσιμο και στην Ελλάδα και μπορεί να αγοραστεί γενικότερα μέσω Amazon ή Ebay.

Βραβεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Emmy[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 2003 - Καλύτερη Guest Ηθοποιός σε Κωμική Σειρά - Κριστίνα Άπλγκεϊτ
  • 2002 - Καλύτερη Κωμική Σειρά (ήταν υποψήφια για την κατηγορία αυτή και το 1995, 1996, 1999, 2000, 2003)
  • 2002 - Καλύτερη Α' Γυναικεία Ερμηνεία σε Κωμική Σειρά - Τζένιφερ Άνιστον
  • 2000 - Καλύτερος Guest Ηθοποιός σε Κωμική Σειρά - Μπρους Γουίλις
  • 1998 - Καλύτερη Β' Γυναικεία Ερμηνεία σε Κωμική Σειρά - Λίζα Κούντροου
  • 1996 - Καλύτερη Σκηνοθεσία σε Κωμική Σειρά - Michael Lembeck (για το επεισόδιο "The One After the Superbowl")

Χρυσές Σφαίρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 2003 - Καλύτερη Α' Γυναικεία Ερμηνεία σε Κωμική Σειρά - Τζένιφερ Άνιστον
  • Καλύτερη Τηλεοπτική Σειρά - Κωμωδία/Μιούζικαλ - (ήταν υποψήφια για την κατηγορία αυτή και το 1996, 1997, 1998, 2002, 2003)

Screen Actors Guild Awards[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 2000 - Καλύτερη Α' Γυναικεία Ερμηνεία σε Κωμική Σειρά- Λίζα Κούντροου
  • 1996 - Καλύτερη Συνολική Ερμηνεία σε Κωμική Σειρά (ήταν υποψήφια για την κατηγορία αυτή και το 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004)

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «'Friends' Was Originally Called 'Six of One'». ABC News. 5 Απριλίου 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Αυγούστου 2016. Ανακτήθηκε στις 3 Αυγούστου 2016. 
  2. Lauer, Matt (5 Μαΐου 2004). «'Friends' Creators Share Show's Beginnings». Dateline NBC. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Οκτωβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 5 Μαΐου 2004. 
  3. Seemayer, Zach (31 Μαρτίου 2014). «The 10 Most-Watched TV Series Finales Ever!». Entertainment Tonight. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Σεπτεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 23 Μαΐου 2015. 
  4. Conradt, Stacy (28 Φεβρουαρίου 2015). «The 10 Most-Watched Series Finales Ever». Mental Floss. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Μαΐου 2015. Ανακτήθηκε στις 24 Μαΐου 2015. 
  5. Kalin, Natalie (29 Απριλίου 2015). «Top 10 Most Watched TV Finales Ever». HuffPost. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Μαΐου 2015. Ανακτήθηκε στις 24 Μαΐου 2015. 
  6. «The shows of the decade». Chicago Tribune. 4 Δεκεμβρίου 2009. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Αυγούστου 2012. Ανακτήθηκε στις 18 Αυγούστου 2010. 
  7. Kinon, Cristina. «The Most Watched TV Episode of the Decade Was ... The Series Finale of 'Friends'». Daily News. New York. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Δεκεμβρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 2009. 
  8. Poniewozi, James (September 6, 2007). «All-TIME 100 TV Shows». Time. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις February 26, 2009. https://web.archive.org/web/20090226031518/http://www.time.com/time/specials/2007/completelist/0%2C%2C1651341%2C00.html. 
  9. «Friends». Television Academy (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Οκτωβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2018. 
  10. «TV Guide Names Top 50 Shows». CBS News. April 26, 2002. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις September 4, 2012. https://web.archive.org/web/20120904061715/http://www.cbsnews.com/stories/2002/04/26/entertainment/main507388.shtml. 
  11. «Empire Magazine's 50 Greatest TV Shows of All Time list». Listal.com. 23 Δεκεμβρίου 2008. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 2 Απριλίου 2011. 
  12. Dyer, James· Williams, Owen· Gross, Ed· White, James· Nugent, John· De Semlyen, Phil· Hewitt, Chris (15 Ιουνίου 2016). «The 50 Best TV Shows Ever». Empire. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Σεπτεμβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2020. 
  13. «Special Collector's Issue: 100 Greatest Episodes of All Time». TV Guide (June 28 – July 4). 1997. 
  14. «101 Best Written TV Series List». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Ιανουαρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2013. 
  15. Fretts, Bruce; Roush, Matt. «The Greatest Shows on Earth». TV Guide 61 (3194–3195): 16–19. 
  16. 16,0 16,1 Lowry, Brian (August 12, 1996). «Friends cast returning amid contract dispute». Los Angeles Times (Los Angeles). ISSN 0458-3035. OCLC 3638237. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις July 20, 2009. https://web.archive.org/web/20090720012355/http://pqasb.pqarchiver.com/latimes/access/10164381.html?dids=10164381:10164381&FMT=ABS&FMTS=ABS:FT&date=Aug+12%2C+1996&author=Lowry%2C+Brian&pub=Los+Angeles+Times&desc=%27Friends%27+cast+returning+amid+contract+dispute&pqatl=google. Ανακτήθηκε στις March 8, 2009. 
  17. Carter, Bill (July 16, 1996). «Friends Cast Bands Together To Demand a Salary Increase». The New York Times. ISSN 0362-4331. OCLC 1645522. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις August 18, 2011. https://www.webcitation.org/6125vHVvu?url=http://www.nytimes.com/1996/07/16/arts/friends-cast-bands-together-to-demand-a-salary-increase.html. Ανακτήθηκε στις March 7, 2018. 
  18. Rice, Lynette (April 21, 2000). «Friendly Fire». Entertainment Weekly: σελ. 1. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις July 19, 2009. https://web.archive.org/web/20090719103906/http://www.ew.com/ew/article/0%2C%2C275935%2C00.html. Ανακτήθηκε στις March 8, 2009. 
  19. Guinness World Records 2005 (Special 50th anniversary έκδοση). New York City: Guinness World Records Ltd. 2004. σελ. 288. ISBN 978-1892051226. OCLC 56213857. 
  20. Saah, Nadia (January 21, 2004). «Friends til the end». USA Today. ISSN 0734-7456. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις August 18, 2011. https://www.webcitation.org/61260T689?url=http://www.usatoday.com/life/television/news/2004-01-21-friends-timeline_x.htm. Ανακτήθηκε στις December 19, 2008. 
  21. Rice, Lynette (April 21, 2000). «Friendly Fire». Entertainment Weekly: σελ. 2. ISSN 1049-0434. OCLC 21114137. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις July 20, 2009. https://web.archive.org/web/20090720180227/http://www.ew.com/ew/article/0%2C%2C275935_2%2C00.html. Ανακτήθηκε στις March 7, 2018. 
  22. Carter, Bill (February 12, 2002). «'Friends' Deal Will Pay Each Of Its 6 Stars $22 Million». The New York Times. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις March 8, 2013. https://web.archive.org/web/20130308114145/http://www.nytimes.com/2002/02/12/business/friends-deal-will-pay-each-of-its-6-stars-22-million.html. Ανακτήθηκε στις March 28, 2012. 
  23. Jicha, Tom (2 Μαΐου 2004). «They leave as they began: With a buzz». The Baltimore Sun. σελ. 2. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Ιουνίου 2011. Ανακτήθηκε στις 23 Δεκεμβρίου 2008. 
  24. Bianco, Robert (January 1, 2005). «The Emmy Awards: Robert Bianco». USA Today. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις January 13, 2012. https://web.archive.org/web/20120113234559/http://www.usatoday.com/community/chat_03/2003-09-18-bianco.htm. Ανακτήθηκε στις December 19, 2008. 
  25. McCarroll, Christina (May 6, 2004). «A family sitcom for Gen X - Friends cast a new TV mold». The Christian Science Monitor. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις January 31, 2009. https://web.archive.org/web/20090131083232/http://www.csmonitor.com/2004/0506/p01s01-ussc.html. Ανακτήθηκε στις December 19, 2008. 
  26. Zaslow, Jeffrey (8 Οκτωβρίου 2000). «Balancing friends and family». USA Weekend. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Μαΐου 2012. Ανακτήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2008. 
  27. Power, Ed (May 6, 2004). «Why we will miss our absent Friends». Irish Independent. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις July 24, 2012. https://web.archive.org/web/20120724004952/http://www.independent.ie/unsorted/features/why-well-miss-our-absent-friends-170513.html. Ανακτήθηκε στις December 19, 2008. 
  28. «People: DeGeneres tries to calm the howling pack». The Denver Post. October 18, 2007. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις July 19, 2009. https://web.archive.org/web/20090719174243/http://www.denverpost.com/celebritybuzz/ci_7213047. Ανακτήθηκε στις December 19, 2008. 
  29. Wild, David (2004). Friends 'Til the End: The Official Celebration of All Ten Years (Authorized collector's έκδοση). New York City: Time Warner. ISBN 978-1932273199. OCLC 55124193. 
  30. Wild, David (2004). Friends 'Til the End: The Official Celebration of All Ten Years. Time Warner. ISBN 1-932273-19-0. 
  31. «Maggie Wheeler» (στα αγγλικά). Wikipedia. 2017-05-11. https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Maggie_Wheeler&oldid=779837299. 
  32. «Lauren Tom» (στα αγγλικά). Wikipedia. 2017-05-20. https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Lauren_Tom&oldid=781371767. 
  33. «Tom Selleck» (στα αγγλικά). Wikipedia. 2017-05-21. https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Tom_Selleck&oldid=781521909. 
  34. 34,0 34,1 34,2 34,3 34,4 Lauer, Matt (5 Μαΐου 2004). «Friends creators share show's beginnings». NBC News. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Οκτωβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 4 Μαΐου 2005. 
  35. Wild, p. 206
  36. Kolbert, Elizabeth (March 8, 1994). "Birth of a TV Show: A Drama All Its Own" Αρχειοθετήθηκε January 22, 2009, στο Wayback Machine.. The New York Times. Retrieved on January 19, 2008.
  37. «Behind the Scenes». TV2. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Φεβρουαρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2009. 
  38. Stallings, Penny (2000). The Ultimate Friends Companion. London: Channel 4 Books. σελίδες 102–103. ISBN 0-7522-7231-4. 
  39. Wild, p. 215
  40. Kolbert, Elizabeth (May 9, 1994). «The Conception and Delivery of a Sitcom: Everyone's a Critic». The New York Times. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις January 22, 2009. https://web.archive.org/web/20090122060548/http://query.nytimes.com/gst/fullpage.html?res=9405EEDF1239F93AA35756C0A962958260. Ανακτήθηκε στις December 30, 2008. 
  41. 41,0 41,1 «Friends: Kevin Bright». USA Today. April 23, 2004. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις July 15, 2013. https://web.archive.org/web/20130715065109/http://usatoday30.usatoday.com/community/chat/2002-04-23-friends.htm. Ανακτήθηκε στις December 28, 2008. 
  42. Kolbert, Elizabeth (April 6, 1994). "Finding the Absolutely Perfect Actor: The High-Stress Business of Casting Αρχειοθετήθηκε October 8, 2016, στο Wayback Machine.", The New York Times. Retrieved on January 19, 2008.
  43. Couric, Katie (5 Μαΐου 2004). «Can David Schwimmer leave Ross Geller behind?». NBC News. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 31 Αυγούστου 2013. Ανακτήθηκε στις 23 Δεκεμβρίου 2008. 
  44. Friends Til the end: The Official Celebration of all Ten years. Time Home Entertainment. 2004. 
  45. Shayne, Bob (June 10, 2001). «No Experience Wanted». Los Angeles Times. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις June 16, 2009. https://web.archive.org/web/20090616165543/http://articles.latimes.com/2001/jun/10/entertainment/ca-8511. Ανακτήθηκε στις January 4, 2009. 
  46. Kolbert, Elizabeth (May 23, 1994). «A Sitcom is Born: Only Time Will Tell the Road to Prime Time». New York Times. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις January 22, 2009. https://web.archive.org/web/20090122060645/http://query.nytimes.com/gst/fullpage.html?res=9A01E5DF1E38F930A15756C0A962958260. Ανακτήθηκε στις January 1, 2009. 
  47. Radloff, Jessica. «The Creators of Friends Reveal Brand-New Secrets About the Show» (στα αγγλικά). Glamour. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις December 4, 2018. https://web.archive.org/web/20181204005712/https://www.glamour.com/story/exclusive-the-creators-of-frie. Ανακτήθηκε στις December 3, 2018. 
  48. Bauder, David (May 15, 2002). «Baby episode could make Friends TV's top show». Seattle Times. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις January 22, 2009. https://web.archive.org/web/20090122135945/http://community.seattletimes.nwsource.com/archive/?date=20020515&slug=wfriends. Ανακτήθηκε στις January 3, 2009. 
  49. «Have yourself a mocha latte and reminisce a bit». Ocala.com. 5 Μαΐου 2004. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Φεβρουαρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 2018. 
  50. Endrst, James (February 23, 1995). «Friends wins friends with caffeine-fueled energy». Austin American-Statesman. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις November 25, 2018. https://web.archive.org/web/20181125074027/http://nl.newsbank.com/nl-search/we/Archives?p_product=AASB&p_theme=aasb&p_action=search&p_maxdocs=200&p_topdoc=1&p_text_direct-0=0EAD97908003E2DA&p_field_direct-0=document_id&p_perpage=10&p_sort=YMD_date:D. Ανακτήθηκε στις January 3, 2009. 
  51. Pollak, Michael (November 27, 2005). «F. Y. I.». New York Times. 
  52. «52 millon friends see off Friends». China Daily. 8 Μαΐου 2004. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Ιανουαρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2008. 
  53. Kiesewetter, John (27 Ιανουαρίου 2002). «Friends grows in stature, ratings». The National Enquirer. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Αυγούστου 2011. Ανακτήθηκε στις 5 Ιανουαρίου 2009. 
  54. Gilbert, Matthew (January 15, 2004). «Friends end painful, cast says». Boston Globe. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις January 21, 2009. https://web.archive.org/web/20090121013328/http://www.boston.com/ae/tv/articles/2004/01/15/friends_end_painful_cast_says/. Ανακτήθηκε στις January 5, 2009. 
  55. 55,0 55,1 55,2 Hartlaub, Peter (January 15, 2004). «Friends challenge - finding right words to say goodbye». San Francisco Chronicle. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις January 23, 2009. https://web.archive.org/web/20090123083513/http://www.sfgate.com/cgi-bin/article.cgi?f=%2Fc%2Fa%2F2004%2F01%2F15%2FDDGPB49B2D1.DTL&type=printable. Ανακτήθηκε στις December 28, 2008. 
  56. Shales, Tom (May 7, 2004). «A Big Hug Goodbye to Friends and Maybe to the Sitcom». Washington Post. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις August 18, 2011. https://www.webcitation.org/6125wJPst?url=http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/articles/A7176-2004May7.html. Ανακτήθηκε στις December 28, 2008. 
  57. «Friends heads for much-hyped farewell». The Indian Express. 5 Μαΐου 2004. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Ιανουαρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2008. 
  58. «Estimated 51.1M Tune in for Friends Finale». Fox News Channel. May 7, 2004. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις December 17, 2008. https://web.archive.org/web/20081217151358/http://www.foxnews.com/story/0%2C2933%2C119305%2C00.html. Ανακτήθηκε στις December 28, 2008. 
  59. Oldenburg, Ann (May 5, 2004). «And now, the one where Friends says goodbye». USA Today. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις August 18, 2011. https://www.webcitation.org/6126orb2r?url=http://www.usatoday.com/life/television/news/2004-05-05-friends-farewell-main_x.htm. Ανακτήθηκε στις December 28, 2008. 
  60. «Friends timeline». The Hollywood Reporter. May 6, 2004. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις January 14, 2009. https://web.archive.org/web/20090114061229/http://www.hollywoodreporter.com/hr/search/article_display.jsp?vnu_content_id=1000504086. Ανακτήθηκε στις February 19, 2009. 
  61. «'Friends' Reunion Special in the Works at HBO Max (Exclusive)». The Hollywood Reporter (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Νοεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2019. 
  62. Wong, Marcus (22 Φεβρουαρίου 2020). «Cast of Friends to Reunite in Special Episode for HBO Max Launch». Bloomberg News. Ανακτήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 2020. 
  63. «The One Where They Got Back Together | WarnerMedia Pressroom». WarnerMedia. 21 Φεβρουαρίου 2020. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Φεβρουαρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 2020. 
  64. «Merchandising» (στα αγγλικά). Wikipedia. 2019-10-10. https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Merchandising&oldid=920626397. 

Επιπρόσθετη ανάγνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άρθρα σχετικά με την πολιτιστική επιρροή του προγράμματος: