Λονγκ Άιλαντ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 40°48′N 73°18′W / 40.8°N 73.3°W / 40.8; -73.3

Λονγκ Άιλαντ
Long Island
Η Γέφυρα του Μπρούκλιν, η πρώτη από τις επτά γέφυρες που έχει κατασκευαστεί στον ποταμό East River, συνδέει το Λονγκ Άιλαντ με το δήμο του Μανχάταν (στο παρασκήνιο).
Γεωγραφία
ΤοποθεσίαΒορειοανατολικές ΗΠΑ
Έκταση3.629 km²
Υψόμετρο122 μ
Υψηλότερη κορυφήΤζάινς Χιλ
Χώρα
ΠολιτείαΝέα Υόρκη
ΚομητείεςΜπρούκλιν, Κουίνς, Νασσάου, Σάφφολκ
Δημογραφικά
Πληθυσμός7.568.304 (απογραφής 2010)
Πυκνότητα2.086 /χλμ2
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το Λονγκ Άιλαντ (αγγλικά: Long Island, κυριολεκτικά: «μακρά νήσος») είναι ένα νησί στα νοτιοανατολικά της πολιτείας της Νέας Υόρκης, ακριβώς ανατολικά του Μανχάταν. Εκτείνεται βορειοανατολικά στον Ατλαντικό Ωκεανό, και περιλαμβάνει τέσσερις κομητείες, δύο εκ των οποίων είναι δήμοι της Νέας Υόρκης (Κουίνς και Μπρούκλιν), και δύο εκ των οποίων είναι κυρίως προαστιακά (Νασάου και Σάφολκ). Στη λαϊκή χρήση, ο όρος "Long Island" αναφέρεται συχνά μόνο στις κομητείες Νασάου και Σάφολκ, προκειμένου να τις διαφοροποιήσει από τη Νέα Υόρκη, αν και οι τέσσερις κομητείες που βρίσκονται στο νησί είναι όλες τμήμα της μητροπολιτικής περιοχής της Νέας Υόρκης.

Σύμφωνα με την απογραφή του 2010, το Λονγκ Άιλαντ έχει πληθυσμό 7.568.304 κατοίκων, γεγονός που το καθιστά το πιο πυκνοκατοικημένο νησί σε οποιαδήποτε Πολιτεία ή έδαφος των ΗΠΑ. Είναι, επίσης, το 17ο μεγαλύτερο σε πληθυσμό νησί στον κόσμο, μπροστά από την Ιρλανδία, την Τζαμάικα και το ιαπωνικό νησί Χοκκάιντο. Η πυκνότητα του πληθυσμού είναι 5.402 κάτοικοι ανά τετραγωνικό μίλι (2086 /τ.χλμ.). Αν ήταν πολιτεία, το Λονγκ Άιλαντ θα κατατασσόταν στην 13η θέση σε πληθυσμό (μετά την Βιρτζίνια) και πρώτο στην πυκνότητα του πληθυσμού.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]