Πύρλιας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Πύρλιας είναι βουνό της Αχαΐας, το οποίο αποτελεί προέκταση της χαμηλής οροσειράς της Μόβρης. Το υψηλότερο σημείο του βρίσκεται σε υψόμετρο 531 μέτρων.

Τοποθεσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εκτείνεται στα βορειοανατολικά της Μόβρης, στην ενδοχώρα της δυτικής Αχαΐας, ευρισκόμενο -μεταξύ και άλλων- νότια της πεδινής περιοχής των πρώην δήμων Ωλενίας και Δύμης, δυτικά του Κομποβουνίου, βορειοδυτικά των Πεζούλισων και βόρεια της Σκόλλιδος. Εγγύς του στα βορειοανατολικά βρίσκεται η Βιομηχανική Περιοχή Πάτρας.

Στις παρυφές και τις απολήξεις του βουνού βρίσκονται τα χωριά Άρλα (190 μ.), Ελαιοχώρι (150 μ.) και Φώσταινα (100 μ.)[1], η συνοικία Ροβιανίτης της Άρλας, η συνοικία Μπεσμουταίικα (Μπεθμουταίικα ή Μπουσμεταίικα) της Φώσταινας, η οικιστική θέση των Τσαγκαραίικων, καθώς επίσης και το Αιγυπτόκαστρο, το οποίο κατασκευάστηκε κατά τον 13ο αιώνα και αποτελεί φράγκικο κτίσμα, ευρισκόμενο στη σημερινή θέση Ποταμιά.

Η έκτασή του υπάγεται διοικητικά στο Δήμο Δυτικής Αχαΐας ενώ μοιράζεται ανάμεσα στις δημοτικές ενότητες Ωλενίας και Δύμης, με το μεγαλύτερο μέρος του να ανήκει στην Ωλενία.

Παραπομπές και υποσημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Το αναφερόμενο υψόμετρο κάθε χωριού είναι περίπου μεσοσταθμικό και ενδεικτικό.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Αντώνης Καλογήρου, Τα βουνά δυτικά του Ερυμάνθου, Εκδόσεις In Path, Αθήνα 2012. ISBN 978-960-9720-00-7.
  • Αχαΐα, Χάρτης του νομού σε κλίμακα 1:100.000 με τη συνεργασία της Τ.Ε.Δ.Κ. Αχαΐας, Road Editions. ISBN 960-8481-98-8. [Χάρτης σχεδιασμένος σε συνεργασία με τη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού.]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]