Πραιτώρι Λάρισας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 39°47′30″N 22°3′54″E / 39.79167°N 22.06500°E / 39.79167; 22.06500

Πραιτώριο Λάρισας
is located in Greece
               Map
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΘεσσαλίας
ΔήμοςΕλασσόνας
Γεωγραφία
ΝομόςΛάρισας
Υψόμετρο175 μέτρα
Πληθυσμός
Μόνιμος301
Έτος απογραφής2021
Πληροφορίες
Ταχ. κώδικας402 00

Το Πραιτώρι είναι χωριό του δήμου Ελασσόνας στον νομό Λάρισας. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 175μ.[1]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ιστορία του χωριού χάνεται στα βάθη των αιώνων από την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Στην περιοχή λειτουργούσαν τα Πραιτωριανά Ρωμαικά Δικαστήρια όπου εκτελούνταν ληστές, κακοποιοί και παράνομοι που συλλαμβάνονταν και δικάζονταν.

Αποτέλεσε τούρκικο τσιφλίκι του Αλή Πασά αλλά με φυσικό τρόπο εξαιτίας των χειμάρρων μοιράστηκε στην μέση σε βόρειο και νότιο τμήμα. Έτσι το βόρειο κατέληξε στους Τούρκους μπέηδες και το νότιο στον μεγαλοκτηνοτρόφο Χατζημπύρο και την οικογένειά του. Όταν η Ελλάδα βγήκε από την περίοδο της Τουρκοκρατίας το χωριό κατά κάποιο τρόπο ενώθηκε ξανά ύστερα από απαίτηση των κατοίκων του και αποφασίστηκε να πάρει την ονομασία «Πρατώρι».

Σημεία ενδιαφέροντος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχουν στο χωριό το μνημείο πεσόντων, η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, το ξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής, το ξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου.

Επίσης ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει το αρχοντικό του Μάντζαρη και πολλά ακόμα ιστορικά σημεία από την εποχή της Τουρκοκρατίας, ενώ αξίζει μια βόλτα στο πανέμορφο πλατανόδασος δίπλα στο ποτάμι αλλά και στη περιοχή Καραμούρτης στα βόρεια του χωριού, όπου υπάρχει ένας υπέροχος φυσικός καταρράκτης.

Ασχολίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι κάτοικοι του Πραιτωρίου ασχολούνται με την κτηνοτροφία, τη γεωργία αλλά και το ελεύθερο επάγγελμα σε καφενεία, παντοπωλεία, πριστήριο ξυλείας, παραδοσιακό φούρνο, θεριζοαλωνιστικά συγκροτήματα.

Στο χωριό λειτουργεί ο μορφωτικός πολιτιστικός σύλλογος νεολαίας Πραιτωρίου όπου πραγματοποιεί πληθώρα εκδηλώσεων κατά τη διάρκεια του χρόνου.

Το πανηγύρι του χωριού πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 26 και 27 Ιουλίου τιμώντας έτσι το εξωκκλήσι του χωριού αλλά και τον προστάτη του Άγιο Παντελεήμονα.

Ιωάννης Μπαλντούμης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ταγματάρχης Μπαλντούμης Ιωάννης είχε καταγωγή από τη Σαμαρίνα και μόνιμη κατοικία στο Πραιτώρι Ελασσόνας.[εκκρεμεί παραπομπή]

Η συμβολή του και η προσφορά του στους αγώνες ήταν μεγαλειώδης και γι’ αυτό ανήκει στους μεγάλους αγωνιστές της λευτεριάς. Ειδικότερα, πολέμησε και έγραψε ένδοξες σελίδες στην ιστορία της Ελλάδας, ως ένας πραγματικός ήρωας, δίνοντας ακόμη και τη ζωή του, παίρνοντας μέρος σε διάφορες μάχες του Α΄ Παγκόσμιου πολέμου (Σκρα, Δοϊράνη), της Μικράς Ασίας (Σεντί Γαζί, Κιουτάχεια, Ντικελί) και κυρίως, του Ελληνοϊταλικού Πολέμου του 1940-1941 στο αλβανικό μέτωπο (Μαζιάνι, Τρεμπεσίνα, ύψωμα 731).

Σε όλα τα πεδία των μαχών, επέδειξε αξιόλογη, ξεχωριστή και πολύ ανώτερη δράση, γενναιότητα και μαζί με τα παλικάρια του, πολέμησε με σθένος για την προστασία της πατρίδας από τους κατακτητές και τους προδότες της και κατόρθωσε να κατατροπώσει τους εχθρούς. Με την αυταπάρνησή του και την θυσία του, έδειξε την ανωτερότητα του ανθρώπου, του επαναστάτη, του πατριώτη και του αγωνιστή κατά των κατακτητών.[εκκρεμεί παραπομπή] Αν και παρέμεινε άγνωστος για πολλούς, ωστόσο κατατάχθηκε στο πάνθεον των ηρώων.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Σταματελάτος, Μιχαήλ· Βάμβα-Σταματελάτου, Φωτεινή (2001). Επίτομο γεωγραφικό λεξικό της ̔Ελλάδος. Αθήνα: Ερμής. σελ. 665. ISBN 978-960-320-133-5.