Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Ουζμπεκιστάν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Ουζμπεκιστάν
Επίσημη ονομασίαOʻzbekiston Futbol Assotsiatsiyasi και Uzbekistan Football Association
Ίδρυση1946
ΈδραΤασκένδη
ΜέλοςAFC (από 1993), FIFA (από 1994) και CAFA (από 2015)
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Twitter Σελίδα στο Instagram
Commons page Πολυμέσα σχετικά με την ομοσπονδία

Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Ουζμπεκιστάν (ουζμπεκικά: Oʻzbekiston Futbol Assotsiatsiyasi, ρωσικά: Футбольная ассоциация Узбекистана, αγγλικά: Uzbekistan Football Association, UFA) είναι το ανώτατο διοικητικό όργανο όσον αφορά το άθλημα του ποδοσφαίρου στο Ουζμπεκιστάν. Εδρεύει στην Τασκένδη. Είναι μέλος της FIFA και της AFC από το 1994. Διοργανώνει εθνικά ερασιτεχνικά πρωταθλήματα, ενώ είναι υπεύθυνη και για τη διεξαγωγή του κυπέλλου της χώρας. Συντονίζει επίσης τις δραστηριότητες των εθνικών ομάδων ανδρών, γυναικών και νέων του Ουζμπεκιστάν.

Τα επαγγελματικά πρωταθλήματα της χώρας διοργανόνωνται από την Ένωση Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου Ουζμπεκιστάν (ПФЛ) υπό την εποπτεία της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας Ουζμπεκιστάν.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου Ουζμπεκιστάν (ουζμπεκικά: Oʻzbekiston Futbol Federatsiyasi, ρωσικά: Федерацией футбола Узбекистана, αγγλικά: Uzbekistan Football Federation, UFF) ιδρύθηκε το 1946, ενώ το Ουζμπεκιστάν ήταν ακόμα υπό σοβιετική κυριαρχία και από το 1994 είναι μέλος της Διεθνούς Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (FIFA) και της Ασιατικής Συνομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (AFC).

Στις 7 Ιανουαρίου του 2013, σε τελετή στην Ζυρίχη της Ελβετίας, η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Ουζμπεκιστάν τιμήθηκε με το FIFA Fair Play Award από τη FIFA. Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Ουζμπεκιστάν πήρε επίσης την πρώτη θέση στο Fair Play της AFC το 2012. Το 2017 μετονομάστηκε σε Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Ουζμπεκιστάν (ουζμπεκικά: Oʻzbekiston Futbol Assotsiatsiyasi, ρωσικά: Футбольная ассоциация Узбекистана, αγγλικά: Uzbekistan Football Association, UFA).

Βραβεύσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα Γκαλά Βραβείων της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας Ουζμπεκιστάν είναι μια τελετή απονομής που διοργανώνεται από την ομοσπονδία. Η εναρκτήρια τελετή πραγματοποιείται τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο κάθε έτους. Η τελετή απονομής του 2015 πραγματοποιήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου του 2013.[1] Η τελετή απονομής του 2015 πραγματοποιήθηκε στις 4 Μαρτίου του 2016.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «ФФУ наградила лауреатов 2012 года» (στα Russian). UFF. 21 Ιανουαρίου 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Μαρτίου 2016. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)

Eξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]