Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Καζακστάν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Καζακστάν
Ίδρυση1914
ΜέλοςFIFA (από 1994) και UEFA (από 2002)
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος

Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Καζακστάν (καζακικά: Қазақстанның Футбол Федерациясы ή ҚФФ) είναι το όργανο διοίκησης του ποδοσφαίρου στο Καζακστάν. Εδρεύει στο Αλμάτι. Διοργανώνει εθνικά ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Συντονίζει επίσης τις δραστηριότητες των εθνικών ομάδων ανδρών, γυναικών και νέων του Καζακστάν.

Τα επαγγελματικά πρωταθλήματα της χώρας διοργανόνωνται από την Ένωση Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου (ПФЛ) υπό την εποπτεία της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας Καζακστάν.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας Καζακστάν ιδρύθηκε το 1992 με την αναδιοργάνωση της Σοβιετικής Δημοκρατικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου της Καζακικής ΣΣΔ (που δημιουργήθηκε το 1989).[1] Το ίδιο έτος έγινε μέλος της Διεθνούς Ποδοσφαιρικής Ομοσποδνίας (FIFA) και της Ασιατικής Συνομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (AFC). Η ίδρυσή της σηματοδότησε την αρχή της διοργάνωσης του καζακικού ποδοσφαίρου σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Η ҚФФ έχει εξελιχθεί στη μεγαλύτερη αθλητική ομοσπονδία της χώρας, το ποδόσφαιρο στο Καζακστάν θεωρείται ως «βασιλιάς του αθλητισμού», καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των φιλάθλων.

Το 1992, η ομοσπονδία διεξήγαγε διοργανώσεις επαγγελματικού επιπέδου, όπως το πρωτάθλημα και το κύπελλο. Παρόλο που κατείχε την ιδιότητα μέλους, η ҚФФ δεν είχε τη δυνατότητα να συμμετάσχει σε επίσημες διεθνείς διοργανώσεις για εθνικές ομάδες, επομένως από τα μέσα του τέλους του 1992 έως και τον Απρίλιο του 1994 συμμετείχε σε περιφερειακές διοργανώσεις μαζί με άλλες πρώην ΣΣΔ της Σοβιετικής Ένωσης από την Κεντρική Ασία όπως το Ουζμπεκιστάν, το Κιργιζιστάν, το Τατζικιστάν και το Τουρκμενιστάν.[2] Το 1994 η ҚФФ έγινε τελικά αποδεκτή ως πλήρες μέλος της FIFA και της AFC. Η απόφαση να ενταχθεί στην AFC λήφθηκε μετά από ψηφοφορία. Ο πρώτος αγώνας της εθνικής ομάδας με ομάδα εκτός της Κεντρικής Ασίας πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 1995.

Το 2000, η ​​Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Καζακστάν έγινε υποψήφιο μέλος της Ένωσης Ευρωπαϊκών Ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών (UEFA) και έλαβε την πλήρη ένταξή της δύο χρόνια αργότερα. Το 2008, η ομοσπονδία δημιούργησε ένα σημαντικό τουρνουά Κ-17, το Προεδρικό Κύπελλο Καζακστάν.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «ОСНОВНЫЕ ВЕХИ ИСТОРИИ КАЗАХСТАНСКОГО ФУТБОЛА, 1971-1989». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Ιουλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 10 Ιουλίου 2017. 
  2. «Kazakhstan International Matches - Details 1992-1999». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Αυγούστου 2008. Ανακτήθηκε στις 10 Ιουλίου 2017. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]