Ποδοσφαιρική Συνομοσπονδία Ωκεανίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ποδοσφαιρική Συνομοσπονδία Ωκεανίας
ΣυντομογραφίαOFC
Ίδρυση15 Νοεμβρίου 1996
ΤύποςΑθλητικός οργανισμός
ΈδραΏκλαντ, Νέα Ζηλανδία, Νέα Ζηλανδία
Περιοχή δράσηςΩκεανία
Μέλη11 πλήρη μέλη
3 συνδεδεμένα μέλη
ΠρόεδροςΝτέιβιντ Τσουνγκ
ΣυνεργασίαFIFA
Ιστότοποςoceaniafootball.com

Η Ποδοσφαιρική Συνομοσπονδία Ωκεανίας (αγγλικά: Oceania Football Confederation, OFC, μεταγραφή: ΟΦΚ)[1] είναι μία από τις 6 ηπειρωτικές ποδοσφαιρικές συνομοσπονδίες. Προωθεί το άθλημα στην Ωκεανία και διοργανώνει την προκριματική φάση του Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA για τη ζώνη της Ωκεανίας.

Η Ποδοσφαιρική Συνομοσπονδία της Ωκεανίας αποτελείται κατά κύριο λόγο από νησιωτικά των έθνη, στα οποία το άθλημα του ποδοσφαίρου δεν είναι και τόσο δημοφιλές. Κατά συνέπεια, η OFC έχει μικρή επιρροή στο ευρύτερο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, είτε από την άποψη του ανταγωνισμού ή ως πηγή νέων ταλέντων για υψηλού επιπέδου διασυλλογικές διοργανώσεις. Το 2006, το μεγαλύτερο και πιο επιτυχημένο μέλος της OFC, η Αυστραλία, αποχώρησε, για να ενταχθεί στην Ασιατική Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου, αφήνοντας τη Νέα Ζηλανδία ως την μεγαλύτερη ομοσπονδία εντός της OFC.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Συνομοσπονδία σχηματίστηκε το 1966 με ιδρυτικά μέλη την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Αυστραλίας (ASA, από το 2005 ως FFA), τη Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Νέας Ζηλανδίας (NZSA, από το 2005 ως NZF) και την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Φίτζι (FFA).

Το 1996 η FIFA αποδέχτηκε την OFC ως ηπειρωτική συνομοσπονδία πλήρες μέλος και χορήγησε μια θέση στο εκτελεστικό τμήμα. Το 1998, η OFC παρουσίασε ένα νέο λογότυπο και ένα επίσημο περιοδικό, με τίτλο The Wave. Στις 24 Μαΐου 2004, η Νέα Καληδονία έγινε το 11ο μέλος της OFC. Την 1η Ιανουαρίου του 2006, η Αυστραλία αποχώρησε από την OFC και προσχώρησε στην Ασιατική Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου (AFC). Το 2008 ένα συνδεδεμένο μέλος της OFC, η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Βόρειων Μαριάνων, άφησε επίσης την OFC και το 2009 εντάχθηκε στην AFC ως ιμι-μέλος. Στα τέλη του 2009 η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Παλάου (PFA) ακολούθησε την ίδια διαδικασία προκειμένου να προσχωρήσει στην AFC.[2]

Προκριματικά Παγκοσμίου Κύπέλλου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πέντε φορές συμμετείχαν εθνικές ομάδες από την Ωκεανία σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου, η Αυστραλία το 1974, το 2006 και το 2014, και τη Νέα Ζηλανδία το 1982 και το 2010, ωστόσο, η Αυστραλία δεν ήταν μέλος της OFC, το 2006 και το 2014, δεδομένου ότι προσχώρησε στην AFC το 2006. Ούτε η Αυστραλία το 1974, ούτε τη Νέα Ζηλανδία το 1982 προχώρησαν πέρα από τον πρώτο γύρο, ενώ η Αυστραλία το 2006 προκρίθηκε στο δεύτερο γύρο της διοργάνωσης.

Η OFC είναι η μόνη συνομοσπονδία της FIFA που δεν έχει εγγυημένη θέση για τα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου (ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο η Αυστραλία αποχώρησε από την συνομοσπονδία το 2006 για να ενταχθεί στην ασιατική AFC). Μεταξύ 1966 και 1982, οι ομάδες της OFC εντάχθηκαν στη ασιατική προκριματική ζώνη της AFC, ενώ από το 1986 και μετά, οι νικητές των προκριματικών της Ωκεανίας δίνουν διηπειρωτικούς αγώνες μπαράζ κόντρα σε ομάδες από άλλες συνομοσπονδίες, προκειμένου να αποκτήσουν μια θέση στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Μέλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η θέση της ΟΦΚ στη Γη

Τα μέλη της OFC είναι 11 και είναι τα εξής:

Τα συνδεδεμένα μέλη της OFC είναι 3 και είναι τα εξής:

1. Συνδεδεμένο μέλος της ΟΦΚ, αλλά όχι μέλος της FIFA.

Διοργανώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι διοργανώσεις της ΟΦΚ γίνονται ετησίως με εξαίρεση τις διεθνείς διοργανώσεις.

Διοργανώσεις Ανδρών

Διοργανώσεις Γυναικών

  • Κύπελλο Εθνών

Διοργανώσεις Τμημάτων Υποδομής

  • Άνδρες
    • Πρωτάθλημα Ωκεανίας (Κ-20)
    • Πρωτάθλημα Ωκεανίας (Κ-17)
  • Γυναίκες
    • Πρωτάθλημα Ωκεανίας (Κ-20)
    • Πρωτάθλημα Ωκεανίας (Κ-17)

Ποδόσφαιρο σάλας

  • Πρωτάθλημα Ωκεανίας

Ποδόσφαιρο άμμου

  • Πρωτάθλημα Ωκεανίας

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο επίσημος ιστότοπος της ΟΦΚ