Πάρκο Ειρήνης της Χιροσίμα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το Κενοτάφιο Μνήμης, κεντρικό μνημείο στο Πάρκο Ειρήνης

Το Πάρκο Ειρήνης της Χιροσίμα (ιαπωνικά: 広島平和記念公園‎‎) είναι ένα μεγάλο πάρκο στο κέντρο της Χιροσίμα στην Ιαπωνία, αφιερωμένο στη μνήμη των θυμάτων της πυρηνικής επίθεσης που δέχτηκε η πόλη στις 6 Αυγούστου 1945. Υπάρχουν διάφορα μνημεία και κτίρια μέσα στο πάρκο, το καθένα αφιερωμένο σε μια διαφορετική πλευρά της επίθεσης.

Μνημείο Ειρήνης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Θόλος της Ατομικής Βόμβας

Το Μνημείο Ειρήνης της Χιροσίμα, γνωστό και σαν Θόλος της Ατομικής Βόμβας, είναι ότι απέμεινε από τον εκθεσιακό χώρο προώθησης βιομηχανικών προϊόντων της πόλης. Το κτίριο ήταν το πλησιέστερο στο υπόκεντρο της ατομικής έκρηξης που έμεινε όρθιο. Διατηρείται στην κατάσταση που ήταν αμέσως μετά την επίθεση για να θυμίζει την καταστροφική δύναμη των πυρηνικών όπλων. Είναι ίσως το πιο γνωστό σύμβολο του πάρκου και της πυρηνικής επίθεσης.

Μνημείο Ειρήνης των Παιδιών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Μνημείο Ειρήνης των Παιδιών είναι ένα άγαλμα αφιερωμένο στη μνήμη των παιδιών που πέθαναν εξαιτίας του βομβαρδισμού και κατασκευάστηκε το 1958. Είναι το άγαλμα ενός κοριτσιού με απλωμένα χέρια, ενώ πάνω από το κορίτσι πετά ένας γερανός. Το γλυπτό βασίζεται στην αληθινή ιστορία της Σαντάκο Σασάκι, μιας νεαρής κοπέλας που πέθανε από τη ραδιενέργεια της βόμβας λίγα χρόνια μετά την επίθεση. Η Σαντάκο πίστευε ότι αν έφτιαχνε χίλιους οριγκάμι γερανούς θα θεραπευόταν. Μέχρι και σήμερα, άνθρωποι (κυρίως παιδιά) απ' όλο τον κόσμο φτιάχνουν τέτοιους χάρτινους γερανούς και τους στέλνουν στη Χιροσίμα όπου τοποθετούνται κοντά στο άγαλμα. Οι γερανοί (στο σύνολό τους περίπου δέκα εκατομμύρια μέχρι σήμερα) περνιούνται σε κλωστή ή γίνονται κολάζ συνθέτοντας εικόνες που μεταφέρουν μηνύματα για την ειρήνη και την παγκόσμια συμφιλίωση. Κατόπιν ανακυκλώνονται σε σελιδοδείκτες, σημειωματάρια κ.α. αναμνηστικά που διατίθενται στο πωλητήριο του πάρκου.

Τύμβος της Ατομικής Βόμβας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τύμβος της Ατομικής Βομβας

Ο Τύμβος είναι ένα μεγάλο ανάχωμα, που καλύπτεται από γρασίδι, και στο εσωτερικό του βρίσκεται η τέφρα περίπου 70.000 θυμάτων της βόμβας που δεν αναγνωρίστηκαν.

Κενοτάφιο των Κορεατών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κενοτάφιο για τα θύματα από την Κορέα.

Από τη βόμβα που έπληξε τη Χιροσίμα βρήκαν το θάνατο περίπου 20.000 Κορεάτες. Η επιγραφή στο μνημείο αναφέρει Στα θύματα από την Κορέα δεν έγινε κηδεία ή μνημόσυνο και οι ψυχές τους περιπλανούνταν για χρόνια μη μπορώντας να περάσουν στον παράδεισο.

Κενοτάφιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κοντά στο κέντρο του πάρκου υπάρχει ένα τσιμεντένιο μνημείο σε σχήμα αψίδας που στεγάζει ένα κενοτάφιο με τα ονόματα όλων των ανθρώπων που δολοφονήθηκαν από τη βόμβα. Το Κενοτάφιο φέρει τον επικήδειο Αναπαυθείτε εν Ειρήνη, γιατί το λάθος δεν θα επαναληφθεί. Κοιτάζοντας κάποιος μέσα από την αψίδα βλέπει τη Φλόγα της Ειρήνης και το Θόλο της Ατομικής Βόμβας.

Φλόγα της Ειρήνης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Φλόγα της Ειρήνης είναι άλλο ένα μνημείο αφιερωμένο στα θύματα της βόμβας που κατέστρεψε τη Χιροσίμα, αλλά εξυπηρετεί κι άλλον ένα σκοπό. Η φλόγα θα παραμείνει αναμμένη έως ότου καταστραφεί και η τελευταία πυρηνική βόμβα στον πλανήτη και η ανθρωπότητα διαφύγει τον κίνδυνο της πυρηνικής εξόντωσης.

Καμπάνα της Ειρήνης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Καμπάνα της Ειρήνης βρίσκεται κοντά στο Μνημείο των Παιδιών και αποτελείται από μια μεγάλη γιαπωνέζικη καμπάνα μέσα σε μια μικρή ανοικτή κατασκευή. Οι επισκέπτες μπορούν να χτυπήσουν την καμπάνα, σαν έκκληση για την παγκόσμια ειρήνη, και ο δυνατός και μελωδικός της χτύπος ακούγεται συχνά μέσα στο Πάρκο.

Πάνω στην καμπάνα υπάρχει μια επιγραφή στα ελληνικά, τα γιαπωνέζικα και τα σανσκριτικά: γνώθι σαυτόν. Η καμπάνα δωρήθηκε στο Πάρκο από την ελληνική Πρεσβεία, που διάλεξε το πιο ταιριαστό αρχαίο ρητό του Σωκράτη. Η επιγραφή μεταφράστηκε στα σανσκριτικά από τον Ινδό Πρέσβη, και στα ιαπωνικά από έναν πανεπιστημιακό.

Εθνικό Μέγαρο Ειρήνης της Χιροσίμα στη Μνήμη των Θυμάτων της Ατομικής Βόμβας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αίθουσα Μνήμης

Το Εθνικό Μέγαρο Ειρήνης της Χιροσίμα στη Μνήμη των Θυμάτων της Ατομικής Βόμβας είναι μια προσπάθεια της ιαπωνικής κυβέρνησης να τιμηθεί η μνήμη των θυμάτων της ατομικής βόμβας. Είναι επίσης μια έκφραση της επιθυμίας του ιαπωνικού λαού για πραγματική και οριστική ειρήνη. Το Μέγαρο περιέχει διάφορες εκθέσεις. Στη στέγη, κοντά στην είσοδο του υπόγειου μνημείου, βρίσκεται ένα ρολόι σταματημένο στις 8:15, ώρα που εξερράγη η βόμβα. Το μουσείο περιλαμβάνει αίθουσα διαλέξεων, βιβλιοθήκη, αίθουσα προσωρινών εκθέσεων, και τράπεζα πληροφοριών σχετικών με τα θύματα. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά εκθέματα είναι η Αίθουσα Μνήμης, στην οποία βρίσκεται ένα πανόραμα 360 μοιρών της κατεστραμμένης Χιροσίμα, που δημιουργήθηκε με 140.000 ψηφίδες, όσες και τα θύματα που εκτιμάται ότι προκάλεσε η επίθεση έως το τέλος του 1945.

Μουσείο Ειρήνης της Χιροσίμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Φλόγα με το Μουσείο της Ειρήνης στο βάθος

Το Μουσείο Ειρήνης της Χιροσίμα είναι το κύριο μουσείο του πάρκου και σκοπός του είναι η ενημέρωση των επισκεπτών σχετικά με την ατομική βόμβα. Περιέχει εκθέματα και πληροφοριακό υλικό που καλύπτουν τα γεγονότα που οδήγησαν στον πόλεμο, το ρόλο της Χιροσίμα στον πόλεμο μέχρι το βομβαρδισμό, και εκτεταμένες πληροφορίες για το βομβαρδισμό και τις επιπτώσεις του, μαζί με πολλά αντικείμενα και φωτογραφίες.

Πύλες της Ειρήνης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Πύλες της Ειρήνης

Αυτό το μνημείο είναι πρόσφατη προσθήκη, και αποτελείται από έξι πύλες πάνω στις οποίες γράφεται η λέξη "ειρήνη" σε σαρανταοκτώ γλώσσες. Οι πύλες είναι περίπου πέντε μέτρα ψηλές και δυο μέτρα πλατιές.

Μέσα στο Πάρκο υπάρχουν ακόμα περίπου πενήντα μικρότερα μνημεία αφιερωμένα στη μνήμη των θυμάτων της καταστροφής της Χιροσίμα.

Τελετή Μνήμης για την Ειρήνη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κάθε χρόνο στις 6 Αυγούστου, "Ημέρα της Ατομικής Βόμβας", η Πόλη της Χιροσίμα διοργανώνει Τελετή Μνήμης για να τιμηθεί η μνήμη των νεκρών και να ανανεωθεί η ευχή για παγκόσμια και μόνιμη ειρήνη. Η τελετή γίνεται μπροστά στο Κενοτάφιο και παίρνουν μέρος πολλοί πολίτες και οικογένειες των θυμάτων.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]