Κορέα (περιοχή)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Κορέα είναι μια περιοχή στην Ανατολική Ασία, η οποία αποτελείται από την Κορεατική Χερσόνησο, το νησί Τζέτζου, και μερικά μικρότερα νησιά κοντά στη χερσόνησο. Η Κορέα είναι από το 1948 διαιρεμένη μεταξύ δύο διακριτών κυρίαρχων κρατών, της Βόρειας Κορέας και της Νότιας Κορέας. Η Κορέα συνορεύει με τη Ρωσία στα βορειοανατολικά, την Κίνα στα βορειοδυτικά και γειτονεύει με την Ιαπωνία στα ανατολικά μέσω του Στενού της Κορέας και της Θάλασσας της Ιαπωνίας (Ανατολική Θάλασσα).

Κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου της 1ης χιλιετίας, η Κορέα χωρίστηκε μεταξύ των τριών ανταγωνιστικών κρατών του Γκογκούριο, του Μπέκτζε και του Σίλλα, γνωστά ως "Τα Τρία βασίλεια της Κορέας". Κατά το δεύτερο μισό της 1ης χιλιετίας, το Σίλλα νίκησε και κατέκτησε το Μπέκτζε και το Γκογκούριεο, οδηγώντας στην περίοδο που έμεινε γνωστή ως "Ενωμένο Σίλλα". Εν τω μεταξύ, το κράτος Μπάλχε σχηματίστηκε στον βορρά, αντικαθιστώντας το πρώην Γκογκούριο. Το ενοποιημένο βασίλειο Σίλλα τελικά κατέρρευσε σε τρία ξεχωριστά κράτη λόγω του εμφυλίου πολέμου, που έφερε ως αποτέλεσμα τα Ύστερα Τρία Βασίλεια. Προς το τέλος της 1ης χιλιετίας, το Γκογκούριο ανασυστάθηκε ως Γκόριο, νικώντας στη συνέχεια τα δύο άλλα κράτη, και ενοποιώντας την Κορεατική Χερσόνησο ως ένα ενιαίο κυρίαρχο κράτος. Περίπου την ίδια εποχή, το Μπάλχε κατέρρευσε και ο τελευταίος πρίγκιπας του στέμματος κατέφυγε νότια στο Γκόριο. Το Γκόριο (το οποίο ονομάστηκε επίσης Κόριο), το όνομα του οποίου εξελίχθηκε στο σύγχρονο εξώνυμο "Κορέα", ήταν ένα κράτος με πολύ ανεπτυγμένο πολιτισμό, καθώς δημιούργησε και τον πρώτο μεταλλικό κινητό τυπογράφο στον κόσμο το 1234. [1] [2] [3] Ωστόσο, οι πολλαπλές εισβολές από τη Μογγολική Αυτοκρατορία κατά τη διάρκεια του 13ου αιώνα εξασθένησαν σε μεγάλο βαθμό το έθνος, το οποίο τελικά συμφώνησε να γίνει εξαρτημένο κράτος, μετά από δεκαετίες πολέμων. Μετά τη στρατιωτική αντίσταση κάτω υπό τον βασιλιά Γκονγκμίν που τερμάτισε τη μογγολική πολιτική επιρροή στο Γκόριο, ακολουθήθηκαν σοβαρές πολιτικές συγκρούσεις και το Γκόριο υπέστη τελικά πραξικόπημα υπό την ηγεσία του στρατηγού Γι Σέονγκ-γκι, ο οποίος ίδρυσε τη Δυναστεία των Τζοσεόν στις 17 Ιουλίου 1392.

Σημαία της Βόρειας Κορέας
Σημαία της Νότιας Κορέας

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Gutenberg Bible». British Library. The British Library Board. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Οκτωβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 19 Αυγούστου 2016. 
  2. «Korea, 1000–1400 A.D. | Chronology | Heilbrunn Timeline of Art History | The Metropolitan Museum of Art». The Met's Heilbrunn Timeline of Art History. The Metropolitan Museum of Art. Ανακτήθηκε στις 19 Αυγούστου 2016. 
  3. Ebrey, Patricia Buckley· Walthall, Anne (1 Ιανουαρίου 2013). East Asia: A Cultural, Social, and Political History (στα Αγγλικά). Cengage Learning. ISBN 978-1285528670. Ανακτήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2018.