Μνημείο Ειρήνης της Χιροσίμα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 34°23′44″N 132°27′12″E / 34.39556°N 132.45333°E / 34.39556; 132.45333

Μνημείο Παγκόσμιας
Κληρονομιάς της UNESCO
Μνημείο Ειρήνης της Χιροσίμα
Επίσημο όνομα στον κατάλογο μνημείων Π.Κ.
Χάρτης
Χώρα μέλοςΙαπωνία Ιαπωνία
ΤύποςΠολιτιστικό
Κριτήριαvi
Ταυτότητα775
ΠεριοχήΑσία-Ειρηνικός
Ιστορικό εγγραφής
Εγγραφή1996 (20ή συνεδρίαση)

Το Μνημείο Ειρήνης της Χιροσίμα, που είναι γνωστό και σαν Θόλος της Ατομικής Βόμβας (ιαπωνικά: 原爆ドーム‎‎) Θόλος Genbaku), είναι Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO που βρίσκεται στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας. Μπήκε στη λίστα των ΜΠΠΚ το 1996. Είναι μέρος του Πάρκου Ειρήνης της Χιροσίμα.

Το κτίριο σχεδιάστηκε από τον Τσέχο αρχιτέκτονα Γιαν Λέτζτελ, ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 1915, και ονομάστηκε «Εμπορική Έκθεση της Περιφέρειας της Χιροσίμα». Άνοιξε επίσημα για το κοινό τον Αύγουστο του ίδιου έτους. Αργότερα λειτούργησε σαν εκθεσιακός χώρος των βιομηχανικών προϊόντων της περιοχής.

Η πυρηνική έκρηξη της 6ης Αυγούστου 1945 έγινε σχεδόν ακριβώς πάνω από το κτίριο (το υπόκεντρο ήταν 150 μέτρα ψηλότερα), και είναι το μόνο που βρισκόταν τόσο κοντά και άντεξε στην έκρηξη. Το κτίριο παραμένει στη κατάσταση που βρέθηκε αμέσως μετά την έκρηξη, προκειμένου να θυμίζει τις συνέπειες μιας πυρηνικής καταστροφής, και να αποτελεί σύμβολο ελπίδας για την ειρήνη στον κόσμο και την εξάλειψη των πυρηνικών όπλων.

Η Κίνα εξέφρασε επιφυλάξεις όσον αφορά τη συμπερίληψη του Μνημείου στον κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών στην αρμόδια επιτροπή αποστασιοποιήθηκε από την απόφαση. Η Κίνα πρόβαλλε την αντίρρηση ότι υπήρχε πιθανότητα το μνημείο να χρησιμοποιηθεί για να υποβαθμιστεί το γεγονός ότι οι αντίπαλοι της Ιαπωνίας στον πόλεμο θρήνησαν τα περισσότερα θύματα, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες ισχυρίστηκαν ότι το μνημείο σαν τέτοιο δεν συμπεριλαμβάνει το απαραίτητο ιστορικό υπόβαθρο. [1]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]