Νέλσον Σάλιβαν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τζον Νέλσον Σόλιβαν
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση15 Μαρτίου 1948 (1948-03-15)
Κέρσο, Νότια Καρολίνα, Η.Π.Α.
Θάνατος04 Ιουλίου 1989 (41 ετών)
Νέα Υόρκη, Νεα Υόρκη Η.Π.Α.
ΕθνικότηταΑμερικανός
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής[1][2]
Εκπαίδευση και γλώσσες
ΣπουδέςΚολλέγιο Ντάβιντσον
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΒιντεογράφος
Αξιοσημείωτο έργοΑνολοκλήροτο έργο βιντεογραφίας

Ο Τζον Νέλσον Σάλιβαν (John Nelson Sullivan) (15 Μαρτίου, 1948 - 4 Ιουλίου, 1989) ήταν αμερικανός βιντεογράφος. Ήταν πανταχού παρών στη σκηνή τέχνης και στα κλαμπ της κεντρικής Νέας Υόρκης τη δεκαετία του 80· γνωστός τώρα για το ανολοκλήροτο μακρόχρονό του έργο καταγραφής της καθημερινής του ζωής από το 1982 μέχρι το 1989 μέσω βίντεο.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Σάλιβαν γεννήθηκε στις 15 Μαρτίου 1948 στο Κέρσο, Νότια Καρολίνα. Από μικρή ηλικία φρόντισε η οικογένειά του να καλλιεργήσει την καλιτεχνική του φλέβα εντάσσοντάς τον σε μαθήματα πιάνου, με σκοπό να πραγματοποιήσει στο μέλλον καριέρα σαν κλασσικός πιανίστας. Με το που αποφοίτησε από το Κολλέγιο Ντάβιντσον της Νότιας Καρολίνας το 1970, μετακόμησε στην Νέα Υόρκη. Η μετακόμησή του ήταν μέρος το κινήματός νεαρών γκέι αντρών που εγκατασταίνονταν είτε στο Σαν Φρανσίσκο ή το Μανχάταν, μετά την Εξέγερση του Στόουνγουολ. Ενοικίαζε στούντιο διαμέρισμα στο West Village και αποφάσισε να προσεγγίσει καριέρα σα συνθέτης. Κατά τη διάρκεια της ημέρας ήταν υπάλληλος στο Joseph Patelson Music House, κατάστημα κλασσικής μουσικής πίσω από την Αίθουσα Κάρνιγκι. Για τα επόμενα 10 χρόνια μετακόμιζε από διαμέρισμα σε διαμέρισμα στην πόλη.

Το 1980 αγόρασε και ανακαίνισε δυόροφη κατοικία στο "Meat packing District" (Περιφέρεια Κρεαταγοράς) της Νέας Υόρκης. Η κατοικία δεν ήταν μονάχα μόνιμος χώρος διαμονής για τον Νέλσον, αλλά αξιοποιούνταν επίσης και ως ξενοδοχείο για διαφόρους καλλιτέχνες, μουσικούς και χορευτές που περνούσαν από την πόλη. Η συνεχής κίνηση στο κτίριο έδωσε έμπνευση στον Νέλσον να καταγράφει τη καθημερινότητά του μέσω βίντεο.

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1980, ο Νέλσον αξιοποίησε τη τεχνολογία φορητών αναλογικών βιντεοκάμερων που είχαν τότε μόλις μπει στην αγορά. Αρχικά χρησιμοποιούσε κάμερα που δέχονταν VHS, μέχρι που την αντάλλαξε για κάμερα 8mm. Στην επτάχρονη περίοδο 1982-1982, τράβησε πάνω από 1.900 ώρες βίντεο του εαυτού του μαζί με τους φίλους του στο κέντρο του Μανχάταν. Επιδίωκε να τραβήσει όλους τους κατοίκους της Νέας Υόρκης, όσο ανορθόδοξοι κι αν ήταν. Σύχναζε κλαμπ, εκθεσιακούς χώρους, γκαλερί, μπαρ, σπιτικά πάρτυ, πάρκα και φεστιβάλ στους δρόμους, με στόχο να καταγράψει όλες τις συζητήσεις και τα θεάματα που έπαιρναν μέρος στα συμβάντα.

Ένας μεγάλος αριθμός ατόμων που εμφανίζονται στα βίντεο είναι είτε τραβεστί ή ομοφυλόφιλοι, όπως οι Ρου Πολ (Ru Paul), τραγουδιστής Μπέντζαμιν Λιού (Benjamin Liu), σχεδιαστής μόδας Αλέξις Ντελ Λάγο (Alexis Del Lago), Μάικλ Μάστο (Michael Musto), Λαχόμα φαν Ζανντ (Lahoma van Zandt), Λέιντι Μπάνι (Lady Bunny), Άλφρεντ Κρούντο (Alfred Crudo)· ο πρώτος από τους οποίους απόλαυσε παγκόσμια φήμη εκ των υστέρων μέσω της σείρας Ru Paul's Drag Race, την οποία δημιούργησε και τηλεπαρουσίαζει από το 2009 μέχρι τώρα. Εμφανίζονται επίσης και διασημότητας, όπως η ηθοποιός Σίλβια Μάιλς (Sylvia Miles), οι καλλιτέχνες Κιθ Χάρινγκ και Άντι Γουόρχολ. Η βιντεοσκόπηση παρενδυσίας έγινε αναπόσπαστο κομμάτι του έργου του Σάλιβαν. Κατέγραψη την ακμή και την παρακμή διαφόρων από τους φίλους και γνωστούς του, όπως τους Έθελ Άιχελμπεργκερ (Ethel Eichelberger), Τζον Σεξ (John Sex), Τομ Ρούμπνιτς (Tom Rubnitz) και Μάικλ Έιλιγκ (Michael Alig).

Θάνατος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 4 Ιουλίου 1989 ο Σάλιβαν απεβίωσε από καρδιακή προσβολή σε ηλικία 41 ετών.[3] Τρεις μέρες πριν τον θάνατό του είχε παρατήσει τη δουλειά του για να μπορούσε να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στην παραγωγή τηλεοπτικής εκπομπής με τις βιντεοσκοπήσεις του. Το τελευταίο βίντεο του τραβήχθηκε λίγες ώρες πριν τον θάνατό του και είναι διαθέσιμο προς προβολή στο Youtube. [4]

Κληρονομιά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Οκτώβριο του 2012, έγινε αποδεκτή η συλλογή "Αρχειοθέτηση Βίντεο του Νέλσον Σάλιβαν" από τη Βιβλιοθήκη & τις Ειδικές Συλλογές Φάλες του Πανεπιστήμιου της Νέας Υόρκης (New York University's Fales Library & Special Collections). Η συλλογή ήταν προηγουμένως υπό την κατοχή των Ντικ Ρίτσαρντς (Dick Richards) και Ντέιβιντ Γκολντμαν (David Goldman), ο οποίος πρώτος ήταν ο κολλητός του Νέλσον από παιδική ηλικία. Ο Ρίτσαρντς ήταν επίσης υπεύθυνος για τις αναρτήσεις της συλλογής στο κανάλι 5NinthAvenueProject, μέχρι τον θάνατό του το 2019 όπου έπαψε να υπάρχει καινούριο περιεχόμενο στη σελίδα. [5]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]