Νότια Καρολίνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 34°N 81°W / 34°N 81°W / 34; -81

Πολιτεία της Νότιας Καρολίνας
Σημαία Σφραγίδα
Άλλα ονόματα: {{{Άλλα ονόματα}}}
Συνθήματα: Dum spiro spero (Όσο αναπνέω, ελπίζω)
Animis opibusque parati (Έτοιμος στο μυαλό και στις πηγές)
Χάρτης των Ηνωμένων Πολιτειών με την πολιτεία Νότια Καρολίνα χρωματισμένη
Πρωτεύουσα Κολούμπια
Μεγαλύτερη πόλη Τσάρλεστον
Μεγαλύτερη μητροπολιτική περιοχή Γκρίνβιλ
Έκταση  Κατατάσσεται 40η στις ΗΠΑ
 - Σύνολο 82.933[1] km2
 - Πλάτος 320 km
 - Μήκος 420 km
 - % νερό 6
 - Γεωγραφικό Πλάτος 32° 2′ N με 35° 13′ N
 - Γεωγραφικό Μήκος 78° 32′ W με 83° 21′ W
Πληθυσμός  Κατατάσσεται 23η στις Ηνωμένες Πολιτείες
 - Σύνολο 5.372.002 (εκτίμηση 2023)[2]
Πυκνότητα 63,63/km2
Κατατάσσεται 19η στις ΗΠΑ
 - Διάμεσο εισόδημα  50.570$ (43η)
Υψόμετρο  
 - Υψηλότερο σημείο Όρος Σάσαφρας
1.085 m
 - Μέσο 110 m
 - Χαμηλότερο σημείο Ατλαντικός Ωκεανός (επίπεδο της θάλασσας) m
Είσοδος στην Ένωση  23 Μαΐου 1788 (8η)
Κυβερνήτης Χένρι ΜακΜάστερ (Ρ)
Αντικυβερνήτης Πάμελα Ιβέτ (Ρ)
Νομοθετικό Σώμα Γενική Συνέλευση της Νότιας Καρολίνας
 - Βουλή των Αντιπροσώπων (ΗΠΑ) Γερουσία
 - Γερουσία (ΗΠΑ) Βουλή των Αντιπροσώπων
Γερουσιαστές των ΗΠΑ Λίντσεϊ Γκρέιαμ (Ρ)
Τιμ Σκοτ (Ρ)
Αντιπροσωπεία στη Βουλή των ΗΠΑ 6 Ρεπουμπλικανοί, 1 Δημοκρατικός (κατάλογος)
Ζώνη ώρας UTC-5/-4
Συντομεύσεις US-SC
Ιστοσελίδα www.sc.gov

Η Νότια Καρολίνα (αγγλικά: State of South Carolina) (ˌ ), είναι μια πολιτεία στo νοτιοανατολικό μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών, που συνορεύει με την Τζόρτζια στα νότια και τη Βόρεια Καρολίνα στα βόρεια. Έχει έκταση 82.933 τ.χλμ.[1] και πληθυσμό 5.372.002 κατοίκους (εκτίμηση 2023).[3] Η Νότια Καρολίνα, περιέχει 46 κομητείες και η πρωτεύουσα της είναι η Κολούμπια.

Αρχικά τμήμα της Επαρχίας της Καρολίνας, της Επαρχίας της Νότιας Καρολίνας ήταν μία από τις 13 αποικίες που διακήρυξαν την ανεξαρτησία τους από το Βρετανικό Στέμμα κατά την Αμερικανική Επανάσταση. Η αποικία αρχικά ονομάσθηκε από τον Βασιλιά Κάρολο Β' της Αγγλίας προς τιμήν του πατέρα του Καρόλου Α', ως Carolus στα Λατινικά για το όνομα Κάρολος (Charles). Η Νότια Καρολίνα ήταν η πρώτη πολιτεία που ψήφισε να αποσχισθεί από την Ένωση και ήταν η ιδρυτική πολιτεία των Συνομόσπονδων Πολιτειών Αμερικής.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Νότια Καρολίνα συνορεύει στα βόρεια με την Βόρεια Καρολίνα· στα νότια και τα δυτικά με την Τζόρτζια, που βρίσκεται κατά πλάτος του Ποταμού Σαβάννα· και στα ανατολικά με τον Ατλαντικό Ωκεανό.

Η Νότια Καρολίνα συντίθεται από τριάντα έξι γεωγραφικές περιοχές, των οποίων τα όρια είναι σχεδόν παράλληλα με την βορειοανατολική/νοτιοδυτική Ατλαντική ακτογραμμή. Στο Νοτιοανατολικό τμήμα της πολιτείας είναι η Παράκτια Ζώνη, με τα χαμηλότερα υψόμετρα, η οποία διαιρείται σε τρεις ξεχωριστές περιοχές, την Μεγάλη Όχθη (Grand Strand), το Δέλτα του Ποταμού Σάντι (Santee River Delta), και τα Νησιά Μπάριερ (Barrier Islands). Η περιοχή εκτείνεται μόνο περίπου 24 χλμ. προς το εσωτερικό από τον Ατλαντικό Ωκεανό από το βόρειο σύνορο της πολιτείας με την Βόρεια Καρολίνα και το νότιο σύνορο της με την Τζόρτζια. Στα Βορειοδυτικά (εσωτερικό) είναι οι Παράκτιες Πεδιάδες, συχνά διαιρούμενες σε Εξώτερες και Εσώτερες Παράκτιες Πεδιάδες αναφέρεται μόνο ως η Παράκτια Πεδιάδα. Περαιτέρω προς το εσωτερικό, και ανώτεροι σε υψόμετρο είναι οι Αμμόλοφοι, ήταν η ζώνη πτώσης (fall line) της Νότιας Καρολίνας. Εσώτερα από τους Αμμόλοφους (Sandhills) είναι το Πεδεμόντιο, το οποίο είναι λοφώδες. Το Πεδεμόντιο επίσης περιέχει πολλές μεγάλες πόλεις συμπεριλαμβανομένης της Γκρήνβιλ, του Ροκ Χιλ και το Σπάρτανμπουργκ. Η περιοχή με το μεγαλύτερο υψόμετρο, στα Βορειοδυτικά της πολιτείας, είναι τα Όρη (Blue Ridge Mountains), τα οποία είναι η μικρότερη γεωγραφική περιοχή της πολιτείας.

Η ακτογραμμή της πολιτείας περιέχει πολλά έλη αλατιού και εκβολές, καθώς και φυσικούς λιμένες όπως η Τζωρτζτάουν και το Τσάρλεστον. Μια ασυνήθιστη ιδιότητα της παράκτιας ακτογραμμής είναι ένας μεγάλος αριθμός όρμων της Καρολίνας, η προέλευση των οποίων είναι αβέβαιη. Μια κυρίαρχη θεωρία προτείνει ότι δημιουργήθηκαν από μια βροχή μετεωριτών. Οι όρμοι τείνουν να είναι οβάλ, με παράταξη σε έναν προσανατολισμό από βορειοδυτικά προς νοτιοανατολικά. Το ανάγλυφο είναι επίπεδο και το έδαφος συντίθεται εντελώς από πρόσφατα ιζήματα όπως άμμος, ιλύς και άργιλος.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Στατιστική Υπηρεσία ΗΠΑ Έκταση
  2. Σφάλμα αναφοράς: Σφάλμα παραπομπής: Λανθασμένο <ref>. Δεν υπάρχει κείμενο για τις παραπομπές με όνομα pop.
  3. «South Carolina Population 2023 (Demographics, Maps, Graphs)». worldpopulationreview.com. Ανακτήθηκε στις 1 Μαΐου 2023. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]