Μύρινα Καρδίτσας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 39°24′32″N 21°57′50″E / 39.40889°N 21.96389°E / 39.40889; 21.96389

Μύρινα
Μύρινα is located in Greece
Μύρινα
Μύρινα
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
Αποκεντρωμένη ΔιοίκησηΘεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας
ΠεριφέρειαΘεσσαλίας
Περιφερειακή ΕνότηταΚαρδίτσας
ΔήμοςΚαρδίτσας
Δημοτική ΕνότηταΚάμπου
Γεωγραφία
Γεωγραφικό διαμέρισμαΘεσσαλία
ΝομόςΚαρδίτσας
Υψόμετρο98 μέτρα
Πληροφορίες
Ταχ. κώδικας43100
Τηλ. κωδικός2441

Η Μύρινα ή Μυρίνη βρίσκεται ανατολικά της Καρδίτσας. Υπάγεται διοικητικά στη Δημοτική Ενότητα Κάμπου του Δήμου Καρδίτσας και απέχει 8 χλμ. περίπου από την Καρδίτσα, ενώ βρίσκεται πολύ κοντά στον ποταμό Καλέντζη. Έχει, σύμφωνα με την Απογραφή του 2011, 684 κατοίκους, η πλειοψηφία των οποίων είναι αγρότες και κτηνοτρόφοι. Για τους επισκέπτες υπάρχουν πολλές καφετέριες και ψησταριές. Πρόεδρος της Μυρίνης είναι ο κ. Δημήτριος Μ. Τζιόλιας.

Υπάρχει Μορφωτικός-Λαογραφικός σύλλογος Μυρίνης, ο οποίος εκπροσωπεί το χωριό σε εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα. Πρόεδρος του συλλόγου από το 2015 είναι ο κ. Λιάκος Ι. Αθανάσιος.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος Α΄ο Μέγας, βαπτίστηκε Χριστιανός το 380 μ.χ. και τον επόμενο χρόνο συγκάλεσε τη Β' Οικουμενική Σύνοδο στην Κωνσταντινούπολη. Έδειξε ιδιαίτερη ευαισθησία για την ενίσχυση της Εκκλησίας και έναντι της ειδωλολατρικής θρησκείας. Στη συνέχεια ζήτησε να κτιστούν σε όλη την αυτοκρατορία Ιεροί Ναοί. Κτίστηκαν πολλοί ναϊσκοι αφιερωμένοι στο νέο άγιο της χριστιανοσύνης, τον Άγιο Δημήτριο. Τότε κτίστηκε και ένας ναϊσκος στην αρχαία πόλη Μεθύλιον. Το έτος 1893 κατεδαφίστηκε ο κατεστραμμένος ναϊσκος και στη θέση του κτίστηκε ο σημερινός. Κοντά στον ναό του Αγίου Δημητρίου βρίσκεται το Κοιμητήριο του χωριού.

Ανασκαφές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Περιοχή της Μυρίνης από ανασκαφικές έρευνες διαπιστώθηκε η ύπαρξη αρχαίου οικισμού που χρονολογείται από τα αρχαϊκά ως τα ρωμαϊκά χρόνια. Ο σημαντικός αυτός οικισμός φαίνεται πως αποτελούσε μια ανεξάρτητη πόλη-κράτος ανάμεσα στο Κιέριο και την Μητρόπολη. Στο παρελθόν στον αρχαιολογικό χώρο της Μυρίνης είχαν αποκαλυφθεί νομισματικοί θησαυροί φυλαγμένοι σε αγγεία στο έδαφος.

Τον Νοέμβριο του 2014, στη θέση «Αγία Βαρβάρα», κατά την διάρκεια τεχνικών έργων του Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας – Ε65, εντοπίστηκαν αρχαιότητες της Μέσης Νεολιθικής περιόδου τοποθετημένες στο 1ο μισό της 6ης χιλιετίας π.Χ.[1]

Αρχαία πόλη Μεθύλιον[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το χωριό μέχρι το 1958 λεγόταν και γραφόταν Μοίρους ή Μύρους. Το 1958 μετονομάστηκε σε Μύρινα (Β.Δ. ΦΕΚ 84/2 Ιουνίου 1958 Τεύχος Α΄).

Λέγετε ότι πήρε το όνομα Μοίρους ή Μύρους με διάφορους τρόπους:

  • Από τον άραβα στρατηγό MUR που στρατοπέδευσε, στα μέσε του 15ου αι, στα υψώματα του χωριού να ξεκουραστεί.
  • Ότι το όνομα προήλθε από το ουσιαστικό μοίρα, το οποίο σημαίνει τμήμα, κομμάτι. Δεδομένης δε και της πληροφορίας του περιηγητή Alfred Philipson ότι η αρχαία πόλη Μεθύλιον επάνω στην οποία κτίστηκε το σημερινό χωριό, ήταν εποικιστικό κέντρο, δηλαδή τόπος όπου διαμοιράζονταν οι διερχόμενοι, συνηγορούν για τη γραφή και το όνομα του χωριού Μοίρους.
  • Ο δάσκαλος, ιστορικός και πεζογράφος Γεώργιος Σ. Μανώλης, ισχυρίζεται ότι, το όνομα του χωριού πρέπει να γράφεται Μύρους, για δύο λόγους.
  1. Δεν είναι δυνατόν, επειδή ο στρατηγός MUR στρατοπέδευσε για λίγο στο χωριό, να πήρε το όνομά του από το όνομα ενός κατακτητή.
  2. Επίσης δεν είναι δυνατόν, να πήρε το όνομά του, από κάποια εξυπηρέτηση ανθρώπων (μοίρα=τμήμα).
  • Ο ιστοριοδίφης Ιωάννης Παπαδόπουλος ισχυρίζεται ότι, στην περιοχή της Θεσσαλίας δεν προφέρονταν λέξεις με κατάληξη -ον και -ος, (Μύρον, Μοίρος). Λόγω της ιδιωματικής Θεσσαλικής έκφρασης, η κατάληξη -ος μετατρεπόταν σε -ους. Οι κάτοικοι του χωριού, αλλά και των γύρω κοντινών χωριών έλεγαν "Πάμε να πάρουμε το Μύρους, αναφερόμενοι στο Αγιονέρι του Αγίου Δημητρίου. Έτσι πήρε το όνομα η θέση όπου είναι το ευωδιαστό νερό και στη συνέχεια το Μεθύλιον μετονομάστηκε σε Μοίρους–Μύρους. Ενώ λανθασμένη γραφή οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην ανορθογραφία. Επόμενο ήταν το Μύρους να γράφεται και Μοίρους, Μίρους ή και με διαφορετική γραφή.
  • Ο Κωνσταντίνος Στεφ. Παπαβαρσάμης, καταγόμενος από το χωριό, συγγραφέας του θεατρικού σκέτς "Σταχυολογήματα" χρησιμοποίησε ως ψευδώνυμο το Κώστας Μυριώτης. Σχετικά με την αρχαία πόλη Μεθύλιον, έγραψε και η Αρχαιολόγος ΄Ελσα Νικολάου.

Πληθυσμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά την απογραφή του 2011 η Μύρινα είχε πληθυσμό 684 κατοίκους[2] σημειώνοντας μια μείωση περίπου κατά 4% από την προηγούμενη απογραφή του 2001 όπου είχε 852 κατοίκους.[3]

Τοποθεσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το δημοτικό σχολείο στην Μυρίνη

Κοντά στο χωριό βρίσκεται ένα αεροδρόμιο ελαφρών αεροσκαφών, με φορέα λειτουργίας το Δήμο Καρδίτσας, στον οποίο και ανήκει. Η προσπάθεια για την δημιουργία του αεροδρομίου στη Μυρίνη άρχισε το 2004 από τον τότε δήμαρχο Καρδίτσας Χρήστο Τέγο. Το πεδίο προσγείωσης ελαφρών αεροσκαφών Μυρίνης, όπως είναι η επίσημη ονομασία του διαθέτει έναν αεροδιάδρομο 680 μέτρα μήκους και 20 μέτρα πλάτους, ενώ υπάρχει και μια ζώνη ασφαλείας μήκους 30 μέτρων και στις δύο πλευρές του διαδρόμου σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές.[4]

Η Μύρινα έχει άριστη ρυμοτομία, πλατείες, ασφαλτοστρωμένους δρόμους και φωτισμό. Τα σπίτια των κατοίκων είναι καινούρια και σύγχρονα. Η ύδρευση και άρδευση γίνεται από τη λίμνη Πλαστήρα. Έχει καινούριο Κοινοτικό Κατάστημα, Αγροτικό Ιατρείο, Σχολείο και Ηρώον.

Κτίρια – αξιοθέατα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ιερός Ναός της Αγίας Παρασκευής στην Μυρίνη

Στην Μυρίνη υπάρχουν τεσσερις ναοί, της Αγίας Παρασκευής, του Αγίου Δημητρίου, του Αγίου Νεκταρίου και της Αγίας Βαρβάρας. Σε απόσταση λίγων μέτρων από τον Άγιο Δημήτριο αναβλύζει ευώδη νερό (Αγιονέρι), το οποίο αποδίδουν στον Μυροβλύτη Άγιο Δημήτριο και είναι στεγασμένο με ειδική κτισμένη κατασκευή.

Αθλητισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε επίπεδο αθλητισμού, στην Μυρίνη υπάρχει ο ερασιτεχνικός ποδοσφαιρικός συλλόγος Α.Ο. Μυρίνης, ο οποίος κατέκτησε το πρωτάθλημα της Ε.Π.Σ. Καρδίτσας την περίοδο 2012 –13.[5]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Νεολιθικός οικισμός στη θέση "Αγία Βαρβάρα", στη Μυρίνη Καρδίτσας». academia.edu. Ανακτήθηκε στις 21 Αυγούστου 2022. 
  2. «ΦΕΚ αποτελεσμάτων ΜΟΝΙΜΟΥ πληθυσμού 2011» (pdf). Αθήνα: Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία. σελ. 136. Ανακτήθηκε στις 21 Αυγούστου 2022. 
  3. «Απογραφή πληθυσμού - κατοικιών της 18ης Μαρτίου 2001» (PDF). Αθήνα: Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία. σελ. 386. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (pdf) στις 29 Ιουλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 21 Αυγούστου 2022. 
  4. «Αεροδρόμιο Μυρίνης». dimoskarditsas.gov.gr. Ανακτήθηκε στις 21 Αυγούστου 2022. 
  5. «Ιστορική Αναδρομή της Ε.Π.Σ. Καρδίτσας». epskarditsas.gr. Ανακτήθηκε στις 21 Αυγούστου 2022.