Μιλτιάδης Αριστάρχης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μιλτιάδης Αριστάρχης
Περίοδος1859 - 1866
ΠροκάτοχοςΙόν Γκίκα
ΔιάδοχοςΠαύλος Μουσούρος
Γέννηση1809
Θάνατος1893
ΘρησκείαΧριστιανός Ορθόδοξος
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Μιλτιάδης Σταυράκη Αριστάρχης (1809 - 1893) ήταν διορισμένος από την Οθωμανική Αυτοκρατορία Πρίγκιπας της Σάμου από το 1859 ως το 1866.

Λάτρης της μουσικής, τελείωσε την Μεγάλη του Γένους Σχολή, και επί ηγεμονίας του ίδρυσε τρία ακόμα Σχολεία Θηλέων στις τρεις περιοχές της Σάμου, την πλατεία Πυθαγόρα (στην πρωτεύουσα), και τον Πριγκιπικό Κήπο (σήμερα Δημοτικό Κήπο).

Θέλησε να κάνει το Τηγάνι (σήμερα Πυθαγόρειο) την πρωτεύουσα της Ηγεμονία της Σάμου, όπου έφτιαξε λιμάνι και αναδιοργάνωσε την ρυμοτομία των δρόμων της πόλης. Το Σαμιακό Κοινοβούλιο δώρισε μια έκταση γόνιμης γης που ονομάστηκε 'Αριστάρχης' προς τιμήν του στο Κοκκάρι για να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του.

Η εξουσία του, στην αρχή δίκαιη, κατέληξε αυστηρή και βάναυση. Άλλαξε το φορολογικό σύστημα και έκανε εχθρούς από τους φίλους του. Οι περιοχή Μυτιληνιοί επαναστάτησε εναντίον του και χρειάστηκε ο Οθωμανικός στρατός για καταπνίξει την εξέγερση, ενάντια στα δικαιώματα και προνόμια της Ηγεμονίας και των κατοίκων της. Εκθρονίστηκε μετά από λαϊκή εξέγερση το 1866.

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Miltiadis Aristarchis της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).