Μητροπολίτης Κιέβου Ονούφριος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μακαριώτατος
Ονούφριος
Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας
ΕκκλησίαΟυκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία
Από7 Φεβρουαρίου 2008
ΠροκάτοχοςΜητροπολίτης Βλαδίμηρος
Ιεροσύνη
Χειροτονία9 Δεκεμβρίου 1990
από μητροπολίτη Φιλάρετο (Ντενισένκο)
Προσωπικά στοιχεία
Κοσμικό ΌνομαΟρέστ Βολοντίμιροβιτς Μπερεζόφσκι
Γέννηση5 Νοεμβρίου 1944 (1944-11-05) (79 ετών)
Korytne, Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Ουκρανίας
ΕθνικότηταΟυκρανός
ΣπουδέςΤεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Τσερνιβτσί, Θεολογική Ακαδημία Μόσχας (Διδάκτωρ)
ΒραβεύσειςΒραβείο της Φιλίας Τάγμα του Αγίου Σέργιου του Ράντονεζ Α' τάξη, Τάγμα του Αγίου Βλαδίμηρου Α' Τάξη
Υπογραφή{{{υπογραφή_alt}}}
ΔόγμαΧριστιανός Ορθόδοξος
Πρώην τίτλοςΜητροπολίτης Τσερνιβτσί και Βουκοβίνα

Ο Μητροπολίτης Ονούφριος (κατά κόσμον Ορέστ Βολοντίμιροβιτς Μπερεζόφσκι, ουκρανικά: Орест Володимирович Березовський‎‎, ρωσικά: Орест Владимирович Березовский‎‎, Σ.Σ.Δ Ουκρανίας, 5 Νοεμβρίου 1944) είναι ο 122ος μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας. Είναι Επίσκοπος και de jure μόνιμο μέλος της Ιεράς Συνόδου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας από τις 19 Μαρτίου 2014. Από τις 17 Αυγούστου 2014 είναι ο Προκαθήμενος της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας με τον τίτλο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στις 5 Νοεμβρίου 1944 στην οικογένεια ενός ιερέα, στο χωριό Κορίτνογιε της επαρχίας Βασκοβέτσκι (σημερινή επαρχία Βιζνίτσκι) στην περιφέρεια Τσερνιβτσί της Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Ουκρανίας. Το 1961 αποφοίτησε από το γυμνάσιο. Από το 1962 έως το 1964 σπούδασε στην Τεχνική Σχολή του Τσερνιβτσί και μετά εργάστηκε σε κατασκευαστικές οργανώσεις στο Τσερνιβτσί. Το 1966 εισήλθε στη Γενική Τεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Τσερνιβτσί ενώ το 1969, μετά το τρίτο έτος, μπήκε στο δεύτερο έτος της Θεολογικής Σχολής της Μόσχας, από την οποία αποφοίτησε το 1972.

Από το 1970 και για 18 χρόνια ήταν μέλος της αδελφότητας της Λαύρας του Αγίου Σεργίου στη Μόσχα, όπου ταυτόχρονα με τις σπουδές του εκτελούσε και διαφορετικές διακονίες. Έψελνε στη χορωδία και ήταν βοηθός του ηγουμένου της μονής. Την 18 Μαρτίου 1971 εκάρη μοναχός με το όνομα Ονούφριος προς τιμήν του αγίου Oνουφρίου του Μεγάλου. Στις 20 Ιουνίου 1971 χειροτονήθηκε ιεροδιάκος και στις 29 Μαΐου 1972 ιερομόναχος.

Το 1972 εισήλθε στη Θεολογική Ακαδημία της Μόσχας, από την οποία αποφοίτησε το 1978 με διδακτορικό στη Θεολογία, έχοντας υποβάλει διατριβή με θέμα «Ποιμαντική διακονία του Αγίου Ιώβ, ηγουμένου της Λαύρας του Ποτσάιφ». Το 1980 ανυψώθηκε στην τάξη του Ηγουμένου. Στις 28 Αυγούστου 1984 έγινε προϊστάμενος της «Εκκλησίας Μεταμορφώσεως του Αγίου Όρους» στο χωριό Λουκίνο και στις 28 Ιουνίου 1985 βοηθός του ηγουμένου της Λαύρας στη Μονή Αγίου Σεργίου.

Τα Χριστούγεννα του 1986 ανυψώθηκε στην τάξη του Αρχιμανδρίτη. Από τις 20 Ιουλίου 1988 έως το Νοέμβριο του 1990 υπηρέτησε ως ηγούμενος της Λαύρας του Ποτσάιφ.

Αρχιερέας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με το διάταγμα της Ιεράς Συνόδου της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της 24ης Νοεμβρίου 1990, ορίστηκε επίσκοπος Τσερνιβτσί και Βουκοβίνα και η χειροτονία του έγινε στις 9 Δεκεμβρίου 1990, στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Βλαδίμηρου του Κιέβου.

Παρασημοφόρηση του Ονουφρίου από τον Πρόεδρο Πούτιν, Ιούλιος 2013

Στις 22 Ιανουαρίου 1992, ο Ονούφριος υπέγραψε επιστολή της επισκοπικής συνέλευσης της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας προς τον Πατριάρχη Μόσχας και πάσης Ρωσίας Αλέξιο Β' με το αίτημα να παρασχεθεί αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας[1] και στις 23 Ιανουαρίου μετατέθηκε από τον μητροπολίτη Φιλάρετο (Ντενισένκο) στην επισκοπή Ivano-Frankivsk. Την 7η Απριλίου 1992 αποκαταστάθηκε από τη Μητρόπολη Τσερνιβτσί, στην οποία υπηρέτησε επό 23 χρόνια.

Στις 28 Ιουλίου 1994 ανυψώθηκε στο βαθμό του αρχιεπισκόπου[2][3] και διορίστηκε μόνιμο μέλος της Ιεράς Συνόδου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, ενώ στις 22 Νοεμβρίου 2000 ανυψώθηκε στο βαθμό του μητροπολίτη. Στις 23 Νοεμβρίου 2013 του απονεμήθηκε το δικαίωμα να φορέσει το εγκόλπιο της δεύτερης Παναγίας, από τον Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Βλαδίμηρο.

Ενθρόνιση του Μητροπολίτη Ονουφρίου στη Λαύρα των σπηλαίων του Κιέβου στις 17 Αυγούστου 2014

Προκαθήμενος της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 13 Αυγούστου 2014 εκλέχτηκε νέος Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας της αυτόνομης Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας με βάση τα αποτελέσματα μυστικής ψηφοφορίας.[4] Την ίδια ημέρα, ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος ενέκρινε την απόφαση της Ιεράς Συνόδου των Επισκόπων της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και με την πατριαρχική ευλογία του στον Μητροπολίτη Ονούφριο τον όρισε Προκαθήμενο της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.[5] Η ενθρόνισή του πραγματοποιήθηκε στις 17 Αυγούστου 2014 στην Λαύρα των Σπηλαίων.[6] Μετά την ανεξαρτησία της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στις 27 Μαΐου 2022, διέκοψε τις ευχαριστιακές σχέσεις με την Ιερά Σύνοδο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και από τότε έπαψε να θεωρείται μέλος της.

Ο Μητροπολίτης Ονούφριος δεν αναγνωρίζει την αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας και έχει διακόψει τα συλλείτουργα με κληρικούς του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Εκκλησίας της Ελλάδος, του Πατριαρχείου της Αλεξάνδρειας και μερικών ιεραρχών της Εκκλησίας της Κύπρου, που έχουν αναγνωρίσει την συγκεκριμένη οργάνωση.

Εκτός από Ουκρανικά, μιλά Ρώσικα, Αγγλικά, Ρουμανικά και Ελληνικά.

Εξωτερικοι σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]