Ενθρόνιση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ενθρόνιση καλείται η ιδιαίτερη τελετή κατά την οποία ένας πολιτικός ή θρησκευτικός άρχοντας αναλαμβάνει επίσημα τα καθήκοντα του Θρόνου του, δηλαδή τα καθήκοντα της νέας θέσης του.

Εφαρμογές ενθρονίσεων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όταν ένας πολιτικός ή θρησκευτικός άρχοντας αποβιώσει ή παραιτηθεί, τότε λέγεται ότι ο Θρόνος του (δηλ. η θέση του) χηρεύει. Σε αυτή την περίπτωση, η χηρεύουσα θέση πληρώνεται είτε από κληρονομικό είτε από αιρετό διάδοχο, ανάλογα με την περίσταση.

Μοναρχία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις κληρονομικές μοναρχίες, μετά από το θάνατο, την παραίτηση ή την απομάκρυνση ενός Βασιλέα, ενθρονίζεται ("ανεβαίνει" στο Θρόνο) ο Διάδοχος του Θρόνου ή του Στέμματος, ένα κληρονομικό αξίωμα, που λαμβάνει δικαιωματικά συνήθως το (αρσενικό ή εν γένει) πρωτότοκο τέκνο ή ο μικρότερος αδελφός ή ελλείψει αυτών ο κοντινότερος συγγενής του Βασιλέα, σύμφωνα πάντα με το βασιλικό πρωτόκολλο.

Στα χριστιανικά κράτη, ο διάδοχος ενθρονίζεται σε μια λαμπρή θρησκευτική τελετή, που λαμβάνει χώρα σε χριστιανικό ναό παρουσία πλήθους αρχιερέων, υψηλών προσκεκλημένων και λαού. Σύμφωνα με παλαιά εθιμοτυπία, κατά τη διάρκεια της τελετής ενθρόνισης, ο νέος μονάρχης ενδύεται τα βασιλικά εμβλήματα και στέφεται με το βασιλικό του Στέμμα. Γι' αυτό η φράση Στέψη του Βασιλιά χρησιμοποιείται αρκετά συχνά ως ισοδύναμη της Ενθρόνισης για πολιτικό άρχοντα.

Χριστιανισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις χριστιανικές Εκκλησίες, μετά την εκδημία, την παραίτηση ή την απομάκρυνση ενός επαρχιούχου Επισκόπου/ Μητροπολίτου/ Αρχιεπισκόπου/ Πατριάρχου από τον Θώκο του, η τοπική Εκκλησία συνέρχεται με σκοπό την ανάδειξη νέου επισκόπου, που θα αναπληρώσει το κενό της χηρεύουσας έδρας. Στην Ορθόδοξη Εκκλησία, η πλήρωση μπορεί να γίνει με δύο τρόπους:

α) πλήρωση δια καταστάσεως, όπου οι υποψήφιοι είναι ήδη χειροτονημένοι επίσκοποι, είτε Τιτουλάριοι, είτε Βοηθοί, είτε επαρχιούχοι Επίσκοποι άλλων Ορθοδόξων Επισκοπών.

β) πλήρωση δι' εκλογής, όπου οι υποψήφιοι είναι άγαμοι ιερείς (συνήθως αρχιμανδρίτες), που προέρχονται είτε από την επαρχία του χηρεύοντος Θρόνου, είτε από άλλη Ορθόδοξη Επισκοπή, οι οποίοι προάγονται στον επισκοπικό βαθμό, εφ' όσον εκλεγούν.

Σε κάθε περίπτωση, η ανάδειξη γίνεται με ψηφοφορία των μελών της τοπικής Συνόδου. Μετά την εκλογή και την ανάδειξη του νέου επισκόπου, ο οποίος καλείται Εψηφισμένος Επίσκοπος και στην περίπτωση ανάδειξης αρχιμανδρίτη λαμβάνει την χειροτονία εις επίσκοπον. Κατόπιν, κατά την χριστιανική εθιμοτυπία, λαμβάνει χώρα η τελετή ενθρόνισής του στον καθεδρικό ναό της νέας του επισκοπής, παρουσία πλήθους αρχιερέων και πιστών.

Εκθρόνιση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εκθρόνιση είναι η διαδικασία απομάκρυνσης ενός άρχοντα από την εξουσία και η απαλλαγή των καθηκόντων του. Αλλιώς, λέγεται ότι αυτός ο άρχοντας κηρύχθηκε έκπτωτος (π.χ. έκπτωτος μονάρχης).

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

wiktionary logo
Το Βικιλεξικό έχει σχετικό λήμμα: