Λάδας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λάδας
Γενικές πληροφορίες
Τόπος ταφήςΕυρώτας ποταμός
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααθλητής
Περίοδος ακμής5ος αιώνας π.Χ.
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςΟλυμπιονίκης στο αγώνισμα του δολίχου (460 π.Χ.)[1]

Ο Λάδας (5ος αιώνας π.Χ.) ήταν αρχαίος δρομέας, από τους διασημότερους δολιχοδρόμος του αρχαίου κόσμου. Στέφθηκε ολυμπιονίκης κατά την 80ή ολυμπιάδα του 460 π.Χ. ή την 85η ολυμπιάδα του 440 π.Χ.. Αναφέρεται ποιητικά πως ο Λάδας, δεν έτρεχε απλώς αλλά πετούσε, σε ένα από τα επιγράμματα της Ελληνικής Ανθολογίας για τον δρομέα αυτόν: «Λάδας το στάδιον είτ' ήλατο, ειτε διέπτη δαιμόνιον τό τάχος, ουδέ φράσαι δυνατόν»[2].

Ο Παυσανίας, στα Λακωνικά αναφερόμενος στον Λάδα γράφει ότι ο τάφος του ήταν κοντά στον ποταμό Ευρώτα και προσθέτει: «μου φαίνεται όμως πως ευθύς μετά τη νίκη επέστρεψε άρρωστος και πέθανε σ' αυτό το μέρος [ενν. όπου τάφηκε]»[3]. Λόγω της αναφοράς αυτής θεωρήθηκε πως η καταγωγή του ήταν από την Σπάρτη, ωστόσο θεωρείται πως ήταν Αργείος και πως κατά την επιστροφή του από την Ολυμπία αρρώστησε και πέθανε κοντά στην Σπάρτη.[4][5]

Στο Άργος υπήρχε ανδριάντας του Λάδα τον οποίο είχε κατασκευάσει ο Μύρωνας, και βρισκόταν τοποθετημένος στον ναό του Λύκειου Απόλλωνα. Ο ανδριάντας είχε χαρακτηριστεί από τους αρχαίους κριτικούς ως «έμπνους», δηλαδή ανδριάντας που έχει πνοή, έχει ζωή. Στο πρόσωπο του αθλητή διαγραφόταν εναργέστατα αφενός η ελπίδα για τη νίκη και αφετέρου στα χείλη του ήταν ολοφάνερο το λαχάνιασμα της υπερέντασης από την προσπάθεια.

Ακόμη, ο Άγγλος ζωγράφος Φ. Μ. Μπένετ(D/R) παρέστησε σε λιθογραφία τον Λάδα καμπτόμενο και έτοιμο να πέσει τη στιγμή που οι αγωνοδίκες του πρόσφεραν το στεφάνι της αγριελιάς (έργο για το οποίο κέρδισε χρυσό μετάλλιο και υποτροφία το 1899 κατά τη διάρκεια των σπουδών του)[6] και ο Γάλλος ποιητής Ερεδιά(D/R) αφιέρωσε στο φημισμένο δρομέα Σπαρτιάτη ένα από τα σονέττα του. Τον ανδριάντα του Λάδα οι Ρωμαίοι τον μετέφεραν στη Ρώμη, όπου επί αιώνες θαυμαζόταν.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. www.sportolimpico.it/dmdocuments/GO-ANTICHI-2.pdf. Ανακτήθηκε στις 15  Απριλίου 2017.
  2. Ελληνική Ανθολογία, 16.53 (Πλανούδειο παράρτημα) σελ. 640 στην έκδοση Jacobs, δεύτερος τόμος, Λειψία, 1814
  3. Παυσανίας, Λακωνικά, 21,1
  4. Moretti, Luigi (2014). Luigi Moretti e il catalogo degli Olympionikai. Testimonianze epigrafiche, letterarie, papirologiche e numismatiche sui vincitori degli agoni olimpici panellenici (Ellade e Magna Grecia: 776 a.C. - 393 d.C.). Maria Elisa Garcia Barraco (στα Ιταλικά). AM; 7 - Arbor Sapientiae Editore S.r.l. ISBN 978-88-97805-32-8.  (καταχώριση 260)
  5. (Αγγλικά) Golden, Mark (2003). Sport in the ancient world from A to Z. London: Routledge. σελ. 95. ISBN 0-203-49732-5. 
  6. Frank Moss Bennett (British, 1874–1953), The Knohl Collection