Κοιμητήριο της Μονμάρτρης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κοιμητήριο της Μονμάρτρης
Cimetière de Montmartre
Χάρτης
Είδοςκοιμητήριο
Διεύθυνση37, Avenue Samson[1]
Γεωγραφικές συντεταγμένες48°53′16″N 2°19′49″E
Διοικητική υπαγωγή18ο δημοτικό διαμέρισμα του Παρισιού[2]
ΧώραΓαλλία[2]
Έναρξη κατασκευής1  Ιανουαρίου 1825
ΙδιοκτήτηςΔήμος του Παρισιού[2]
Προστασίαπρόσθετος κατάλογος ιστορικών μνημείο της Γαλλίας (από 2013)[2] και κατηγοριοποιημένο ιστορικό μνημείο στη Γαλλία (από 2014)[2]
Commons page Πολυμέσα

Το Κοιμητήριο της Μονμάρτρης (γαλλ. Cimetière de Montmartre) είναι κοιμητήριο στο 18ο Δημοτικό Διαμέρισμα του Παρισιού και χρονολογείται από τις αρχές του 19ου αιώνα. Φέρει την επίσημη ονομασία «Βόρειο Κοιμητήριο» (γαλλ. Cimetière du Nord) και είναι το τρίτο μεγαλύτερο νεκροταφείο στο Παρίσι μετά από το Κοιμητήριο του Περ-Λασαίζ και το Κοιμητήριο του Μονπαρνάς, έχοντας έκταση περίπου 110 στρέμματα.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα μέσα του 18ου αιώνα ο χώρος στα τότε κοιμητήρια των Παρισίων τελείωνε, με αποτέλεσμα διάφορα προβλήματα, από τα πολύ υψηλά τέλη τάφων μέχρι θέματα υγιεινής για τις γειτονιές γύρω από αυτά. Τη δεκαετία του 1780 το Κοιμητήριο των Αγίων Αθώων έκλεισε και απαγορεύθηκε η ταφή μέσα στα όρια της πόλεως. Στις αρχές του 19ου αιώνα ιδρύθηκαν νέα κοιμητήρια έξω από τα τότε όρια της πρωτεύουσας: Της Μονμάρτρης στα βόρεια, του Περ-Λασαίζ στα ανατολικά, του Πασύ στα δυτικά και του Μονπαρνάς στα νότια.

Το Κοιμητήριο της Μονμάρτρης εγκαινιάσθηκε την Πρωτοχρονιά του 1825. Αρχικώς ήταν γνωστό ως Cimetière des Grandes Carrières (= «Κοιμητήριο των Μεγάλων Λατομείων»).[3] Το όνομα σχετιζόταν με το ότι στη θέση του προϋπήρχε ένα εγκαταλειμέννο λατομείο γύψου. Το λατομείο αυτό, δυτικά της κορυφής του Λόφου της Μονμάρτρης, είχε χρησιμοποιηθεί ήδη κατά τη Γαλλική Επανάσταση ως ομαδικός τάφος. Βρίσκεται στην αρχή της οδού Caulaincourt, στο Πλας ντε Κλισύ. Από τότε μέχρι και σήμερα, η μοναδική είσοδός του είναι επί της Λεωφόρου Ρασέλ (αρ. 20), κάτω από την οδό Caulaincourt.[4]

Το κοιμητήριο αποτελεί ενδιαφέροντα χώρο περιήγησης για τουρίστες, καθώς φιλοξενεί μεταξύ άλλων τους τάφους πολλών διάσημων καλλιτεχνών που έζησαν και εργάσθηκαν στην περιοχή της Μονμάρτρης.

Το Κοιμητήριο της Μονμάρτρης με το υδραγωγείο της οδού Caulaincourt να διέρχεται από μέσα του.

Ενταφιασμοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ανάμεσα στα αξιόλογα πρόσωπα που είναι θαμμένα στο Κοιμητήριο της Μονμάρτρης συγκαταλέγονται και τα ακόλουθα (με ελληνική αλφαβητική σειρά):

Ο οικογενειακός τάφος του Εντγκάρ Ντεγκά
Το μνήμα του Χάινριχ Χάινε

Υπάρχει επίσης ο τάφος της οικογένειας Ζολά, με το όνομα του Εμίλ Ζολά επάνω του, αλλά η σορός του συγγραφέα μεταφέρθηκε και βρίσκεται στο Πάνθεον.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Αγγλικά) Find A Grave.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 «base Mérimée» (Γαλλικά) Υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας.
  3. Waldman, Benjamin. «The Treasures of the Montmartre Cemetery». untapped cities. Ανακτήθηκε στις 10 Ιουλίου 2014. 
  4. «Montmartre cemetery». Mairie de Paris. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Ιουλίου 2014. Ανακτήθηκε στις 10 Ιουλίου 2014. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]