Κάστρο Γρεβενό

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κάστρο Γρεβενό
Χάρτης
Είδοςκάστρο
Γεωγραφικές συντεταγμένες37°58′54″N 21°47′32″E
Διοικητική υπαγωγήΠεριφερειακή ενότητα Αχαΐας και Δήμος Ερυμάνθου
ΤοποθεσίαΣπαρτιά Αχαΐας
ΧώραΕλλάδα

Το Κάστρο Γρεβενό (σήμερα και Κάστρο του Γρεβενού) είναι μεσαιωνικό κάστρο που στις μέρες μας ερείπια του διασώζονται στο χωριό Γρεβενό της ορεινής Αχαΐας. Βρίσκεται χτισμένο σε λόφο παραφυάδα του Ερύμανθου· δίπλα στον λόφο περνά ο ποταμός Παραπείρος.

Είναι αγνώστου χρόνου κατασκευής, άγνωστο επίσης και από ποιόν χτίστηκε. Πρώτη αναφορά υπάρχει τον 14ο αιώνα επί πρίγκιπα Πέτρου του Σαν Σουπερμάνο ο ορθόδοξος μητροπολίτης Παλαιών Πατρών Μάξιμος που ήταν υποστηριχτής του συνέλαβε με τέχνασμα τον βυζαντινό τοποτηρητή Φραγκόπουλο και τον έδωσε μαζί με το κάστρο στον Ενετό Σαρακηνόπουλο εχθρό του Δεσπότη του Μυστρά.

Μέχρι το 1430 και την κατάλυση του Πριγκιπάτου της Αχαΐας είχε περάσει ξανά στην κατοχή του Δεσποτάτου του Μυστρά. Το 1460 πολιορκήθηκε από τους Οθωμανούς και τον Ζαγανό πασά αλλά αντέταξε σθεναρή αντίσταση και ο Ζαγανός έλυσε την πολιορκία. Το 1463 το κατέλαβε ο Μιχαήλ Ράλλης και αργότερα κατελύφθη από τους Οθωμανούς και τον Ισάν πασά. Έκτοτε δεν ξανά αναφέρεται και άγνωστο πότε εγκαταλείφθηκε, στους επόμενους χρόνους στο εσωτερικό του χτίστηκε χριστιανική μόνη εγκαταλελειμμένη σήμερα.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Βασίλης Κ. Λάζαρης (επιμ.), Στέφανου Ν. Θωμόπουλου "Ιστορία της Πόλεως Πατρών από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι του 1821". Έκδοση τέταρτη στη δημοτική γλώσσα και με βάση τα χειρόγραφα του συγγραφέα, Τόμοι Α'-Β', Αχαϊκές Εκδόσεις, Πάτρα 1998-1999.
  • Κώστας Ν. Τριανταφύλλου, Ιστορικόν Λεξικόν των Πατρών, Τόμος Α', Τυπογραφείο Πέτρου Χρ. Κούλη, Πάτρα 1995, Τρίτη Έκδοση, λήμμα Γρεβενό.