Ιδαμάντης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Ιδαμάντης
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΓονείςΙδομενέας και Μήδα
ΑδέλφιαΊφικλος του Ιδομενέως
Κλεισιθήρα
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαβασιλιάς της ελληνικής μυθολογίας

Ο Ιδαμάντης στην ελληνική μυθολογία ήταν γιος του βασιλιά της Κρήτης Ιδομενέα και της Μήδας. Διαδέχθηκε τον πατέρα του στον θρόνο του νησιού. Αυτό έγινε όταν οι Κρήτες εξεδίωξαν τον βασιλιά τους θεωρώντας τον υπεύθυνο για μια επιδημία.

Ο Ιδαμάντης είχε αδέλφια τον Ίφικλο, τον Λύκο και την Κλεισιθήρα, που όμως δολοφονήθηκαν από τον θετό γιο του Ιδομενέα, τον Λεύκο, όπως και η μητέρα τους η Μήδα, όταν ο Ιδομενέας απουσίαζε στον Τρωικό Πόλεμο. Σύμφωνα με την κυρίαρχη μυθολογική εκδοχή, που υιοθετεί ο Βιργίλιος στην Αινειάδα (III, 400), ούτε ο Ιδαμάντης θα ζούσε: Ο πατέρας του, επιστρέφοντας από τον πόλεμο, έπεσε σε θεομηνία. Ικέτευσε τότε τον θεό Ποσειδώνα να τον σώσει και του υποσχέθηκε ότι, μόλις έφθανε ζωντανός στην πατρίδα του, θα θυσίαζε στον θεό όποιον αντίκρυζε πρώτο. Όταν γύρισε όμως, ο πρώτος που είδε ήταν ο γιος του ο Ιδαμάντης. Αρνούμενος να τον θυσιάσει, προκάλεσε την οργή των θεών, που έστειλαν την επιδημία στη χώρα.

Ο Τζαμπαττίστα Βαρέσκο ωστόσο, στο λιμπρέτο του για την όπερα Ιδομενέας του Μότσαρτ (1780-1781), η οποία έχει τον (άγνωστο στους πολλούς) πλήρη τίτλο Idomeneo, re di Creta ossia Ilia e Idamante, δηλαδή «Ιδομενεύς, βασιλεύς της Κρήτης, ή Ίλια και Ιδαμάντης», υιοθετεί την εξής παραλλαγή: Ο θεός Ποσειδώνας, μετά την αθέτηση της υποσχέσεως του Ιδομενέα, παραγγέλνει σε ένα θεριό της θάλασσας να καταστρέψει τον κρητικό πολιτισμό. Τελικά, ο θεός υποχωρεί υπό την προϋπόθεση ότι ο Ιδομενέας θα παραδώσει στον γιο του Ιδαμάντη τη βασιλεία. Ο Ιδαμάντης πήρε ως σύζυγό του την πριγκίπισσα Ίλια, η οποία είχε καταφύγει στην Κρήτη πριν αρχίσει ο Τρωικός Πόλεμος και τον είχε ερωτευθεί. Μία δεύτερη γυναίκα που είχε ερωτευθεί τον Ιδαμάντη αναφέρεται στην όπερα, η Ηλέκτρα (Elettra, δεν έχει σχέση με τα ομώνυμα γνωστά πρόσωπα της ελληνικής μυθολογίας).

Γενεαλογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

ΔίαςΕυρώπηΑστερίων
βασ. της Κρήτης
Ραδάμανθυς
δικαστής
Αλκμήνη
Μίνωας
βασ. της Κρήτης
Πασιφάη
Σαρπηδόνας
βασ. της Λυκίας
ΚατρέαςΔευκαλίων του ΜίνωαΓλαύκος του ΜίνωαΑνδρόγεως
ΑλθαιμένηςΙδομενέας
βασ. της Κρήτης
(νόθος)
Μόλος
Σθένελος του Ανδρόγεω
Ιδαμάντης
βασ. της Κρήτης
ΊφικλοςΜηριόνης
μαχητής στην Τροία

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Emmy Patsi-Garin: Επίτομο λεξικό Ελληνικής Μυθολογίας, εκδ. οίκος «Χάρη Πάτση», Αθήνα 1969
  • Edward J. Dent: Mozart and his operas, 2006, σελ. 50