Εθνικό Πάρκο του Ισκέλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 37°10′0.120″N 9°40′0.120″E / 37.16670000°N 9.66670000°E / 37.16670000; 9.66670000

Εθνικό Πάρκο του Ισκέλ
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Εθνικό Πάρκο του Ισκέλ
37°10′0″N 9°40′0″E
ΧώραΤυνησία[1]
Διοικητική υπαγωγήΚυβερνείο της Μπιζέρτα
Χαρακτηρισμός18  Δεκεμβρίου 1980
Καθεστώς προστασίαςΜνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, Υγροβιότοπος Ραμσάρ και biosphere reserve
Έκταση12.600 εκτάριο
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το Εθνικό Πάρκο του Ισκέλ περιλαμβάνει τη λίμνη Ισκέλ (Αραβικά: بحيرة اشكل‎) και τη γύρω περιοχή, που βρίσκεται στη βόρεια Τυνησία, 20 χιλιόμετρα από τη Μπιζέρτα ή Μπιζέρτ, τη βορειότερη πόλη της Αφρικής στη Μεσόγειο Θάλασσα. Η λίμνη και οι υγρότοποι του Εθνικού Πάρκου Ισκέλ είναι ένα σημαντικό σημείο στάσης για εκατοντάδες χιλιάδες μεταναστευτικά πουλιά κάθε χρόνο. Ανάμεσα στα πουλιά, που επισκέπτονται τη λίμνη συγκαταλέγονται πάπιες, χήνες, πελαργοί και ροζ φλαμίνγκος. Το 1980 το Εθνικό Πάρκο Ισκέλ ανακηρύχθηκε μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.[2][3]

Περισσότερες πληροφορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η λίμνη Ισκέλ είναι η μεγαλύτερη λίμνη γλυκού νερού στη Βόρεια Αφρική. Η λίμνη και τα γύρω έλη αποτελούν ένα απαραίτητο σημείο ξεκούρασης για χιλιάδες μεταναστευτικά πουλιά, που ξεχειμωνιάζουν στην περιοχή. Το επίπεδο του νερού της λίμνης μεταβάλλεται περιοδικά δύο φορές το έτος και αυτό έχει ως συνέπεια τη μεταβολή της αλμυρότητας του νερού. Έχει παρατηρηθεί ότι κάθε χειμώνα βρίσκουν καταφύγιο στη λίμνη πάνω από 300000 πάπιες, χήνες και νερόκοτες.[4] Τρία είδη πάπιας (Oxyura leucocephala, Aythya nyroca, Marmaronetta angustirostris), που χρειάζονται ειδική προστασία, κάνουν την εμφάνισή τους στους υγροτόπους του Εθνικού Πάρκου Ισκέλ. Πάνω από 200 άγρια ζώα και πάνω από 500 είδη φυτών υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή της λίμνης.[2] Η διοίκηση του Εθνικού Πάρκου Ισκέλ γίνεται από το υπουργείο γεωργίας της Τυνησίας.

Το 1996 το Εθνικό Πάρκο του Ισκέλ προστέθηκε στη λίστα των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς, που βρίσκονται σε κίνδυνο, γιατί αυξήθηκε η αλμυρότητα του νερού της λίμνης. Οι αρχές της Τυνησίας έκτοτε σταμάτησαν να χρησιμοποιούν το νερό της λίμνης για άρδευση στη γεωργία και έτσι μειώθηκε πάλι η αλμυρότητα της λίμνης. Το 2006 το Εθνικό Πάρκο του Ισκέλ αφαιρέθηκε από τη λίστα των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς, που βρίσκονται σε κίνδυνο, λόγω της συνετής χρήσης του νερού και της αποκατάστασης της οικολογικής ισορροπίας.[5]

Η κατασκευή φράγματος σε ποταμούς, που τροφοδοτούν τη λίμνη με νερό, έχει μεταβάλει την οικολογική ισορροπία στη λίμνη και τους υγροτόπους του Εθνικού Πάρκου του Ισκέλ. Έχουν αναπτυχθεί στη λίμνη και τη γύρω περιοχή φυτά, που ευδοκιμούν σε εδάφη με υψηλό επίπεδο αλμυρότητας, και έχουν μειωθεί τα φυτά, που αναπτύσσονται με γλυκό νερό. Αυτό έχει σαν συνέπεια τη μείωση του αριθμού των μεταναστευτικών πουλιών, που ξεχειμωνιάζουν στο Εθνικό Πάρκο του Ισκέλ.[6][4] Η παράνομη αλιεία και το κυνήγι άγριων ζώων αποτελούν απειλή για την πανίδα του Εθνικού Πάρκου Ισκέλ. Στις περιοχές γύρω από τη λίμνη βόσκουν τα κοπάδια τους κτηνοτρόφοι της περιοχής, αλλά αυτό δεν θεωρείται μεγάλη απειλή για την οικολογική ισορροπία της λίμνης και των υγροτόπων της.[4]

Εικόνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. www.unesco.org/mabdb/br/brdir/directory/biores.asp?code=TUN+03&mode=all.
  2. 2,0 2,1 Centre, UNESCO World Heritage. «Ichkeul National Park». UNESCO World Heritage Centre (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 15 Ιανουαρίου 2021. 
  3. «Ichkeul National Park | national park, Tunisia». Encyclopedia Britannica (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 15 Ιανουαρίου 2021. 
  4. 4,0 4,1 4,2 «Ichkeul National Park». Natural World Heritage Sites (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 15 Ιανουαρίου 2021. 
  5. «Cologne Cathedral (Germany), Djoudj Bird Sanctuary (Senegal), Ichkeul National Park (Tunisia), and Hampi (India) removed from List of World Heritage in Danger». UNESCO. 10 Ιουλίου 2006. Ανακτήθηκε στις 15 Ιανουαρίου 2021. 
  6. «Ichkeul National Park - World Heritage Site - Pictures, Info and Travel Reports». www.worldheritagesite.org. Ανακτήθηκε στις 15 Ιανουαρίου 2021.