Πάπια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πάπια
Πάπιες στο Πλύμουθ της Μασσαχουσέτης
Πάπιες στο Πλύμουθ της Μασσαχουσέτης
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Πτηνά (Aves)
Τάξη: Χηνόμορφα (Anseriformes)
Οικογένεια: Νησσίδες (Anatidae)
Υποοικογένειες

Δενδροκυκνίνες (Dendrocygninae)
Οξυουρίνες (Oxyurinae)
Ανατίνες (Anatinae)
Μεργίνες (Merginae)

Πάπια (Επιστ. ονομ.: Νήσσα, Anas), είναι η κοινή ονομασία που έχουν πτηνά της οικογένειας των Νησσιδών (Anatidae), που ανήκουν στην τάξη των Χηνόμορφων. Αποτελούν υδρόβια κυρίως πτηνά, μικρότερα ως επί το πλείστον σε σύγκριση με τα συγγενικά τους πουλιά, τους κύκνους και τις χήνες. Υπάρχουν περίπου 75 είδη πάπιας, τα οποία ζουν σε όλες τις περιοχές του πλανήτη[1]. Η ήμερη πάπια κατάγεται από την αγριόπαπια, η οποία είναι υδρόβιο και αποδημητικό πουλί. Η οικόσιτη πάπια διατήρησε τις συνήθειες και τα χαρακτηριστικά της αγριόπαπιας. Έτσι, μένει στα λιμναία ύδατα και σε ρυάκια για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι ζώο παμφάγο.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πτηνό έχει στο σώμα του πυκνά φτερά, τα οποία είναι ελαφριά. Επίσης, το σχήμα του σώματός της μοιάζει με λέμβο. Ο λαιμός της είναι κοντός. Τα τρία εμπρόσθια δάκτυλα των ποδιών της είναι συνδεδεμένα με νηκτική μεμβράνη, οπότε τα πόδια λειτουργούν σαν κουπιά, ενώ το τέταρτο δάκτυλο είναι ελεύθερο, προς τα πίσω. Το φτέρωμά της έχει χρώμα λευκό και σε άλλες φυλές γκρι ή και πιο έντονο, ανάλογα με το φύλο και την εποχή του χρόνου. Στο ράμφος έχει μαλακό δέρμα , όπου βρίσκονται τα απτικά νεύρα. Με τα τελευταία το πτηνό υποβοηθάται στο να αντιλαμβάνεται την ποιότητα και το είδος της τροφής μέσα στη λάσπη. Μέσα από τις σχισμές (όπως η φάλαινα έχει τις μπαλένες) που έχει στο ράμφος, αποβάλλει το νερό που βάζει στο στόμα της μαζί με τη λάσπη, από τα μέρη όπου βρίσκει την τροφή της. Έπειτα, μέσα από τη λάσπη διαλέγει τις ουσίες που τρώγονται. Κοντά στην ουρά φέρει έναν αδένα, με τον οποίο εκκρίνει μία λιπώδη ουσία. Με το ράμφος της η πάπια αλείφει αυτό το υγρό σε όλο της το σώμα, καθιστώντας αδιαπέραστο από τα νερά το φτέρωμά της. Αυτό γίνεται επίσης για να αποφύγει την αύξηση του βάρους της και για να διευκολυνθεί στο κολύμπι.

Τροφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όντας παμφάγο πτηνό, η πάπια τρέφεται με ποικιλία τροφών, όπως χόρτα, υδρόβια φυτά, έντομα, μικρά αμφίβια [2], σκουλήκια. Ορισμένα είδη πιάνουν και ψάρια, με τα οποία τρέφονται.

Αναπαραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πτηνό γεννά 40-50 αυγά το χρόνο και τα επωάζει σε διάστημα απο 23 έως 26 ημέρες ανάλογα με το είδος. Τα μικρά σύντομα αρχίζουν να περπατούν και να κολυμπούν με μεγάλη ευκολία.

Πάπια με τα παπάκια της στο νερό

Εχθροί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι πάπιες βρίσκονται σε όλο τον κόσμο και έτσι είναι φυσικό να έχουν πολλούς εχθρούς. Επίσης, οι κυνηγοί πτηνών αλλά και τα μεγάλα ψάρια και ζώα, όπως οι κροκόδειλοι εκμεταλλεύονται τη συχνή αδυναμία των πτηνών να πετάξουν και τα τρώνε. Εχθροί τους είναι επίσης πολλά ψαροφάγα πτηνά. Συχνά γίνονται επιθέσεις γερακιών, αετών και αλεπούδων σε φωλιές πάπιας.

Χρησιμότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πάπια θηρεύεται για το κρέας της. Επίσης, εκτρέφεται για τα αυγά της, το φτέρωμά της και συχνά εκτίθεται σε ζωολογικούς κήπους. Όλες οι κατοικίδιες πάπιες προέρχονται από την αγριόπαπια (Anas platyrhynchos), με εξαίρεση την πάπια Muscovy Duck[3]. Η μεγαλύτερη αγορά πάπιας σύμφωνα με τον FAO το 2004 ήταν η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, με δεύτερο το Βιετνάμ και άλλες χώρες στην νοτιοανατολική Ασία.

Φυλές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχουν διάφορες φυλές κατοικίδιας πάπιας. Η αγριόπαπια (νήσσα η βοσκάδα) είναι αποδημητικό πτηνό, δηλαδή μεταναστεύει σε νοτιότερες περιοχές κατά τους χειμερινούς μήνες. Ζευγαρώνει την άνοιξη, κατά την επιστροφή της σε βορειότερες περιοχές. Γνωστά είδη πάπιας είναι επίσης η νήσσα η οξύουρος, η νήσσα η χονδροκέφαλος, η νήσσα η ασπριδόραμφος, η βαλανοφάγα, η αμερικάνικη, η πηνελόπη και άλλα.


Πινακοθήκη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Νέα Εγκυκλοπαιδεία. Εκδ. Μαλλιάρης- Παιδεία, 2006, τ. 20, σελ. 113-114.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Εγκυκλοπαίδεια 2002, εκδ. 1984, τ. 15, σελ. 157.
  2. «Φωτογραφία πάπιας που τρώει έναν βάτραχο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Φεβρουαρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2008. 
  3. «Mallard - Nature Notes». Ducks Unlimited Canada. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Μαρτίου 2011. Ανακτήθηκε στις 2 Νοεμβρίου 2006. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]