Δυναστεία Τιβερίων-Ιουλίων του Βοσπόρου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Δυναστεία Τιβερίων-Ιουλίων του Βοσπόρου είναι η 4η και τελευταία δυναστεία τού βασιλείου τού Κιμμερίου Βοσπόρου, όπου τα μέλη της έφεραν το όνομα Τιβέριος Ιούλιος πριν από το κύριο όνομά τους. Αρχηγέτης τού Οίκου είναι ο Τ. Ι. Ασπούργος.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Δυναστεία των Μιθριδατιδών του Πόντου εξουσίαζε τον Βόσπορο, με τελευταίο εκπρόσωπό της τη Δύναμη, που στην εποχή της το βασίλειο τού Πόντου είχε περιοριστεί από τους Ρωμαίους στον Βόσπορο και ήταν ένας πελάτης σε αυτούς. Μαζί της βασίλευσαν οι τρεις σύζυγοί της. Μάλλον γιος της από τον πρώτο της σύζυγο, τον Έλληνα Άσανδρο, είναι ο Ασπούργος. Αυτόν δέχθηκε ως βασιλιά τού Βοσπόρου η Σύγκλητος, ο Αύγουστος και μετά ο γιος του Τιβέριος Ιούλιος. Ο Ασπούργος έλαβε τη ρωμαϊκή υπηκοότητα με το όνομα Τιβέριος Ιούλιος Ασπούργος, κάτι που διατήρησαν όλοι οι απόγονοί του. Ο Τ. Ι. Ασπούργος νυμφεύτηκε την Γηπαίπυριν, κόρη τού Κότυ Γ΄ Σαπαίου βασιλιά της Θράκης και οι απόγονοι τού Ασπούργου βασιλείς τού Βοσπόρου διατήρησαν τα θρακικά ονόματα των -εκ μητρός- βασιλέων προγόνων τους: Κότυς, Ρησκούπορις, Ροιμητάλκης.

Η Γυπαίπυρις ήταν κόρη της Αντωνίας Τρύφαινας (2ης εξαδέλφης του Καλιγούλα), κόρης της Πυθοδωρίδας του Πόντου (εξαδέλφης του Κλαύδιου και 2ης εξαδέλφης του Νέρωνα), η οποία ήταν κόρη της Αντωνίας Πρίμας (ανιψιάς τού Αυγούστου), κόρης του Μάρκου Αντώνιου. Η δυναστεία ήταν αυτή που διήρκεσε περισσότερο από όλες τις ελληνιστικές δυναστείες: είχε 22 βασιλείς και διατηρήθηκε για 13 γενεές, δηλ. περισσότερο από τις προηγούμενες τρεις δυναστείες τού Βοσπόρου. Ο τελευταίος βασιλιάς απεβίωσε το 342 μ.Χ. επί Κωνστάντιου Β΄. Στο βασίλειο εισέβαλαν οι Ούννοι, μετά οι Ουτίγουροι και τέλος οι Γότθοι, από τους οποίους το κατέλαβε ο Ιουστινιανός Α΄ το 527.

Γενεαλογία Τιβερίων-Ιουλίων του Βοσπόρου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πυθοδωρίδα του Πόντου
∞ 1.Πολέμων Α΄ του Πόντου
Φαρνάκης Β΄ του Πόντου
ΔΥΝ. ΜΙΘΡΙΔΑΤΙΔΩΝ
Αντωνία Τρύφαινα
Κότυς Γ΄ (Σαπαίων)
ΆσανδροςΔύναμις
ΓηπαίπυριςΤ. Ι. Ασπούργος
ΔΥΝ. ΤΙΒΕΡΙΩΝ-ΙΟΥΛΙΩΝ ΒΟΣΠΟΡΟΥ
Τ. Ι. ΜιθριδάτηςT. I. Κότυς Α΄
Ευνίκη
Τ. Ι. Ρησκούπορις Α΄
Τ. Ι. Σαυρομάτης Α΄
Τ. Ι. Κότυς Β΄
Τ. Ι. ΡοιμητάλκηςΤ. Ι. Ευπάτωρ
Τ. Ι. Σαυρομάτης Β΄
Τ. Ι. Ρησκούπορις Β΄Τ. Ι. Ρησκούπορις Γ΄
Τ. Ι. Κότυς Γ΄Τ. Ι. Σαυρομάτης Γ΄
Τ. Ι. Ρησκούπορις Δ΄Τ. Ι. ΙνινθίμεοςΤ. Ι. Ρησκούπορις Ε΄Τ. Ι. Τειράνης
Τ. Ι. ΦαρσάνζηςΤ. Ι. Σαυρομάτης Δ΄Τ. Ι. Θεοθόρσης
Τ. Ι. ΡαδαμσάδηςΤ. Ι. Ρησκούπορις ΣΤ΄

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Ancient Coinage of Bosporos, Kings - WildWinds.com". Wildwinds.com. Retrieved 2 October 2017.
  • "Cleopatra VII". 27 October 2009. Archived from the original on 27 October 2009. Retrieved 2 October 2017.
  • Mayor, A., 'The Poison King: the life and legend of Mithradates, Rome's deadliest enemy, Princeton University Press, 2009, ISBN 978-0691150260
  • Treister, M., On the weapons of Sarmatian type in the Bosporan Kingdom in the 1st-2nd century AD [1]