Αντωνία (κόρη του Μάρκου Αντώνιου)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Να μη συγχέεται με την Αντωνία την Πρεσβύτερη και την Αντωνία τη Νεότερη, κόρες τού Μ. Αντωνίου από την Οκταβία τη νεότερη.


Αντωνία Πρίμα
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Antonia (Λατινικά)
Γέννηση50 π.Χ.
Ρώμη
Θάνατος1ος αιώνας
Σμύρνη
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Ρώμη
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςαρχαία ελληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΠυθόδωρος ο Τραλλιανός
ΤέκναΠυθοδωρίδα του Πόντου
ΓονείςΜάρκος Αντώνιος και Antonia Hybrida Minor
ΑδέλφιαΜάρκος Αντώνιος Άντυλλος (νεότερος ετεροθαλής αδερφός από τον πατέρα)
Ίουλλος Αντώνιος (νεότερος ετεροθαλής αδερφός από τον πατέρα)
Κλεοπάτρα Σελήνη Β΄ (νεότερη ετεροθαλής αδερφή από τον πατέρα)
Αλέξανδρος Ήλιος (νεότερος ετεροθαλής αδερφός από τον πατέρα)
Πτολεμαίος Φιλάδελφος (νεότερος ετεροθαλής αδερφός από τον πατέρα)
Αντωνία η Πρεσβύτερη (νεότερη ετεροθαλής αδερφή από τον πατέρα)
Αντωνία η Νεότερη (νεότερη ετεροθαλής αδερφή από τον πατέρα)

Η Αντωνία Πρίμα (γενν. 50 π.Χ.) ήταν Ρωμαία ευγενής, από το γένος των Αντωνίων. Έζησε στη Σμύρνη.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν κόρη τού Μάρκου Αντωνίου και της εξαδέλφης του Αντωνίας Υβρίδας της Νεότερης. Ο Μ. Αντώνιος είχε πέντε συζύγους: από την Οκταβία τη Νεότερη είχε άλλες δύο κόρες με το όνομα Αντωνία, την Αντωνία την Πρεσβύτερη και την Αντωνία τη Νεότερη. Αυτή εδώ λεγόταν Αντωνία Πρίμα (prima = πρώτη).

Η Αντωνία ήταν το πρώτο τέκνο τού Μ. Αντωνίου. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ρώμη. Το 47 π.Χ. οι γονείς της χώρισαν, διότι η μητέρα της κοιμήθηκε με τον φίλο τού Μ. Αντωνίου, τον τριβούνο Π. Κορνήλιο Δολαβέλλα.

Ο Μάρκος Αντώνιος, πατέρας της Αντωνίας. Προτομή των ετών 69-96, Μουσεία Βατικανού, Μουσείο Κιαραμόντι.

Το 44 π.Χ. ο πατέρας της κανόνισε τον αρραβώνα της με τον Μάρκο Αιμίλιο Λέπιδο τον Νεότερο, γιο τού Μάρκου Αιμιλίου Λεπίδου της Β΄ Τριανδρίας. Πάντως ο αρραβώνας αργότερα χάλασε, για άγνωστο λόγο. Έπειτα ταξίδευσε με τον πατέρα της και το 36 π.Χ. παντρεύτηκε τον Πυθόδωρο τον Τραλλιανό, Έλληνα της Μ. Ασίας. Ήταν βαθύπλουτος και φίλος τού Γ. Πομπηίου της Α΄ Τριανδρίας. Ο Πυθόδωρος ήταν 20 έτη μεγαλύτερός της· ο Μ. Αντώνιος ήλπιζε, ότι έτσι θα βοηθηθεί στα έξοδα της εκστρατείας, που σχεδίαζε εναντίον των Πάρθων.

Αυτό είναι απόδειξη της ανατολικής προοπτικής της Μ. Αντωνίου, ο οποίος την εποχή εκείνη παντρεύτηκε την Κλεοπάτρα Ζ΄ της Αιγύπτου και ζούσε μαζί της στο ανάκτορό της στην Αλεξάνδρεια.

Ο γάμος της Αντωνίας με τον Πυθόδωρο, το κίνητρο τού πατέρα της για τον γάμο του και τα επερχόμενα αποτελέσματά του, τρόμαξαν τη Σύγκλητο και ιδιαίτερα τον Οκταβιανό. Αυτοί ήταν μερικοί από τους λόγους, που ο Οκταβιανός το 31 π.Χ. κήρυξε πόλεμο με τον Μ. Αντώνιο και την Κλεοπάτρα Ζ΄. Όταν οι δύο τους ηττήθηκαν από τον Οκταβιανό στο Άκτιο, αυτοκτόνησαν και ο Οκταβιανός κατέλαβε την Αίγυπτο.

Η Αντωνία και ο Πυθόδωρος εγκαταστάθηκαν στη Σμύρνη και το 30/29 π.Χ. γεννήθηκε η Πυθοδωρίδα. Έπειτα από αυτό δεν γνωρίζουμε κάτι άλλο για την Αντωνία. Η Πυθοδωρίδα μεγάλωσε στη Σμύρνη και με τους γάμους της έγινε βασίλισσα τού Πόντου και της Καππαδοκίας.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε το 36 π.Χ. τον βαθύπλουτο Πυθόδωρο τον Τραλλιανό και είχε τέκνο: