Βρυσόμηλος Μεσσηνίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 37°0′42.80″N 21°38′5.46″E / 37.0118889°N 21.6348500°E / 37.0118889; 21.6348500

Βρυσόμηλος
Βρυσόμηλος is located in Greece
Βρυσόμηλος
Βρυσόμηλος
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΑποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου
(Έδρα: Πάτρα)
Περιφέρεια Πελοποννήσου
(Έδρα: Τρίπολη)
Περιφερειακή ΕνότηταΜεσσηνίας
(Έδρα: Καλαμάτα)
ΔήμοςΤριφυλίας
(Έδρα: Κυπαρισσία)
Δημοτική ΕνότηταΓαργαλιάνων
Δημοτική ΚοινότηταΓαργαλιάνων
Γεωγραφία
Γεωγραφικό διαμέρισμαΠελοπόννησος
ΝομόςΜεσσηνίας
Πληροφορίες
Ταχ. κώδικας24400
Τηλ. κωδικός27630[1]
Δήμος Τριφυλίας
Για άλλες χρήσεις, δείτε: Αγία Σωτήρα Μεσσηνίας.

Ο Βρυσόμηλος[2] ή η Αγία Σωτήρα ή Βρυσόμυλος (συχνή αναφορά), είναι πολύ μικρός παραθαλάσσιος οικισμός κοντά στους Γαργαλιάνους και υπάγεται διοικητικά στον Δήμο Τριφυλίας, του Νομού Μεσσηνίας.

Τοποθεσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είσοδος προς τον οικισμό από την επαρχιακή οδό Μαραθόπολης - Πύλου.

Ο οικισμός βρίσκεται νότια των Γαργαλιάνων, κοντά στην Παραλία της Αγιά Σωτήρας,[2][3] η οποία πήρε το όνομά της από το κοντινό σε αυτήν εκκλησάκι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, σε υψόμετρο 5 μέτρα από τη θάλασσα. Σε απόσταση περίπου 100 μέτρων από τον οικισμό βρίσκεται η παραλία της Αγιά Σωτήρας και οι ακτές του Ιονίου Πελάγους. Η απόστασή του οικισμού από τους Γαργαλιάνους είναι περίπου 7,5 χιλιόμετρα και από τον Μάραθο περίπου 6,5 χιλιόμετρα.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Βρυσόμηλος ή η Αγία Σωτήρα είναι νεοσύστατος οικισμός, ο οποίος αναγνωρίστηκε μόλις το 2011[4][5] και προσαρτήθηκε στη δημοτική κοινότητα Γαργαλιάνων, και μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας,[2][6] ο οποίος συστάθηκε με τη συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. Κοντά στην περιοχή του οικισμού, στη θέση "Βρυσόμυλος", 7 χιλιόμετρα νότια των Γαργαλιάνων, έχουν επισημανθεί ίχνη κατοίκησης της ρωμαϊκής εποχής.[7]

Κάτοικοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πολύ μικρός αυτός οικισμός, με βάση την απογραφή του 2011, έχει μόλις 2 μόνιμους κατοίκους,[8] οι οποίοι απασχολούνται σε διάφορες αγροτικές εργασίες, καθώς στη περιοχή γύρω από τον οικισμό υπάρχουν, ελαιώνες και περιβόλια.[2]

Κτίρια και αξιοθέατα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο οικισμός αποτελείται κυρίως από αγροικίες και δεν διαθέτει κτίρια διαφόρων κοινωνικών δραστηριοτήτων ή εκκλησία, καθώς οι καθημερινές ανάγκες των κατοίκων εξυπηρετούνται συνήθως στους Γαργαλιάνους και τον Μάραθο. Κοντά στον οικισμό βρίσκεται το εκκλησάκι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, από όπου πήρε το όνομα της και η παραλία, και το οποίο γιορτάζει κάθε χρόνο στις 6 Αυγούστου.

Παραλία της Αγιά Σωτήρας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημαντικό αξιοθέατο στην περιοχή του Βρυσομήλου είναι η Παραλία της Αγιά Σωτήρας,[3] η οποία βρίσκεται σε απόσταση περίπου 7,5 χιλιομέτρων από τους Γαργαλιάνους και αποτελεί φυσική προέκταση της Παραλίας της Χρυσής Ακτής γνωστής και ως «Μάτι»,[9] στην κατεύθυνση προς το Βρομονέρι και τον Μάραθο. Η Παραλία της Αγιά Σωτήρας θεωρείται από τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, ως μια καλή επιλογή για επισκέπτες οι οποίοι αναζητούν ηρεμία ή θέλουν να ασχοληθούν με το ψάρεμα.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Τηλεφωνικοί κωδικοί της Ελλάδας, Ζώνη 27: Γαργαλιάνοι: 27630
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 Δήμος Τριφυλίας > Δημοτική ενότητα Γαργαλιάνων > 1) Δ.Κ. Γαργαλιάνων: Βρυσόμηλος Αρχειοθετήθηκε 2017-05-07 στο Wayback Machine., από την ιστοσελίδα: www.dimostrifylias.gr του Δήμου Τριφυλίας.
  3. 3,0 3,1 Παραλίες > Ακτές Δημοτικής Ενότητας Γαργαλιάνων > Αγιά Σωτήρα, από την ιστοσελίδα: www.dimostrifylias.gr του Δήμου Τριφυλίας.
  4. 09/05/2011[νεκρός σύνδεσμος]: Αναγνώριση του οικισμού και προσάρτησή του στο δήμο Τριφυλίας.
  5. Διοικητικές Μεταβολές Οικισμών > Βρυσόμηλος - Αγία Σωτήρα (Μεσσηνίας), από την ιστοσελίδα: www.eetaa.gr
  6. ΦΕΚ 87Α - 07/06/2010.
  7. "Μελέτη Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού (ΓΠΣ) Δήμου Γαργαλιάνων". Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Περιβάλλον" 2000-2006. Ιούλιος 2008. σελ. 29.
  8. "Απογραφή Πληθυσμού - Κατοικιών 2011. Μόνιμος Πληθυσμός Αρχειοθετήθηκε 2018-09-27 στο Wayback Machine.", Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).
  9. Παραλίες > Ακτές Δημοτικής Ενότητας Γαργαλιάνων > Χρυσή Ακτή (Μάτι), από την ιστοσελίδα: www.dimostrifylias.gr του Δήμου Τριφυλίας.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]