Βικιπαίδεια:Εγχειρίδιο μορφής/Εικονίδια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η χρήση εικονιδίων στο περιεχόμενο εγκυκλοπαιδικού περιεχομένου της Βικιπαίδειας –κυρίως λίστες, πίνακες, πλαίσια πληροφοριών και πλαίσια πλοήγησης– μπορεί να παρέχει χρήσιμες οπτικές ενδείξεις, αλλά μπορεί επίσης να παρουσιάσει μια σειρά προβλημάτων. Οι οδηγίες για τα κύρια ζητήματα συνοψίζονται παρακάτω, ακολουθούμενες από πιο εμπεριστατωμένη ανάλυση για το καθένα.

Για τους σκοπούς αυτής της κατευθυντήριας γραμμής, τα εικονίδια περιλαμβάνουν οποιεσδήποτε μικρές εικόνες – συμπεριλαμβανομένων λογότυπων, εμβλημάτων, οικοσήμων, σφραγίδων, σημαιών – ή άλλη διακόσμηση, είτε παράγονται από μικρά αρχεία εικόνων, τυπογραφικά dingbats, emoji ή χειρισμό CSS .

Κατάλληλη χρήση[επεξεργασία κώδικα]

Τα εικονίδια μπορεί να είναι χρήσιμα σε ορισμένες περιπτώσεις:

  • Επαναλαμβανόμενη χρήση ενός εικονιδίου σε έναν πίνακα. Αυτό πρέπει να γίνει μόνο εάν το εικονίδιο έχει χρησιμοποιηθεί προηγουμένως με επεξήγηση του σκοπού του. Παράδειγμα: Χρονολόγιο του απώτερου μέλλοντος .
  • Είναι χρήσιμα σε λήμματα σχετικά με διεθνή αθλητικά γεγονότα, για να δείξουν την αντιπροσωπευτική εθνικότητα των παικτών (η οποία μπορεί να διαφέρει από τη νόμιμη εθνικότητά τους). Παράδειγμα: Λίστα WPA World Nine-ball Champions .

Ακατάλληλη χρήση[επεξεργασία κώδικα]

Μην χρησιμοποιείτε εικονίδια στο γενικό πεζό κείμενο του λήμματος[επεξεργασία κώδικα]

Τα εικονίδια δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται στην πεζογραφία στο σώμα του λήμματος, όπως στο «Ο Τζάκσον μετακόμισε στο Μπρίστολ, Αγγλία , τον Απρίλιο του 2004.» Αυτό διασπά τη συνέχεια του κειμένου, αποσπώντας την προσοχή του αναγνώστη ( παράδειγμα ).

Εγκυκλοπαιδικός σκοπός[επεξεργασία κώδικα]

Τα εικονίδια πρέπει να εξυπηρετούν έναν εγκυκλοπαιδικό σκοπό και όχι απλώς να είναι διακοσμητικά. Θα πρέπει να παρέχουν πρόσθετες χρήσιμες πληροφορίες για το θέμα του λήμματος, να χρησιμεύουν ως οπτικές ενδείξεις που βοηθούν στην κατανόηση του αναγνώστη ή να βελτιώνουν την πλοήγηση. Τα εικονίδια δεν πρέπει να προστίθενται μόνο επειδή φαίνονται όμορφα: η αβλαβής διακόσμηση για ένα αναγνώστη μπορεί να αποσπά την προσοχή ενός άλλου αναγνώστη. Ένα εικονίδιο είναι καθαρά διακοσμητικό εάν δεν βελτιώνει την κατανόηση του θέματος του λήμματος και δεν εξυπηρετεί καμία λειτουργία πλοήγησης. Όπου τα εικονίδια χρησιμοποιούνται μόνο για σκοπούς διάταξης, εξετάστε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε κουκκίδες ως εναλλακτική λύση.

Μην τοποθετείτε εικονίδια σε επικεφαλίδες ενοτήτων· αυτό είναι πρόβλημα προσβασιμότητας .

Μην χρησιμοποιείτε πάρα πολλά εικονίδια[επεξεργασία κώδικα]

Όταν τα εικονίδια προστίθενται υπερβολικά, γεμίζουν τη σελίδα και γίνονται περιττά, όπως στο infobox αυτού του αθλητή . Σελίδες με υπερβολικά εικονίδια μπορεί επίσης να προκαλέσουν προβλήματα φόρτωσης σε ορισμένα άτομα.

Μην επαναχρησιμοποιείτε εικονίδια πέρα από το κατάλληλο πεδίο εφαρμογής τους[επεξεργασία κώδικα]

Τα εικονίδια μπορούν να αντιπροσωπεύουν μια συγκεκριμένη οντότητα και δεν πρέπει να επαναπροσδιορίζονται για να αντιπροσωπεύουν κάτι άλλο, π.χ. επειδή δεν είναι διαθέσιμη μια πραγματικά κατάλληλη σημαία. Για παράδειγμα, μην κάνετε κατάχρηση της σημαίας των Ηνωμένων Εθνών για να εκπροσωπήσετε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς δεν πρόκειται για ακριβή εφαρμογή της επίσημης σημαίας αυτού του διεθνούς οργανισμού.

Μην παραμορφώνετε τα εικονίδια[επεξεργασία κώδικα]

Μην τροποποιείτε και μην χρησιμοποιείτε μη γενικά εικονίδια με τρόπο που δεν χρησιμοποιείται ιδιαίτερα εκτός της Βικιπαίδειας. Ένα παράδειγμα μιας τέτοιας παραμόρφωσης είναι μια συντήξη σημαιών της Βόρειας Αμερικής που τροποποιήθηκε από τον χρήστη για να αντιπροσωπεύσει έναν στενό ορισμό της «Βόρειας Αμερικής» στο σύνολό της.

Μην απεικονίζετε ή εισάγετε αδημοσίευτες ιδέες[επεξεργασία κώδικα]

Για τους σκοπούς αυτής της ενότητας της κατευθυντήριας γραμμής, τα «εικονίδια» αναφέρονται σε σημαίες και παρόμοιες εικόνες, εκτός εάν αναφέρεται διαφορετικά.

Θυμηθείτε την προσβασιμότητα για άτομα με προβλήματα όρασης[επεξεργασία κώδικα]

Σημείωση: Όροι όπως «χώρα» και «έθνος», όπως χρησιμοποιούνται παρακάτω, θα πρέπει να θεωρούνται ότι ισχύουν και για άλλες χρήσεις σημαιών, όπως εθνικές υποδιαιρέσεις, διεθνείς οργανισμούς κ.λπ. , οικόσημα και άλλες παραστάσεις που εξυπηρετούν παρόμοιους σκοπούς με εικόνες σημαίας.

Κάθε λειτουργικό εικονίδιο θα πρέπει να έχει εναλλακτικό κείμενο, το οποίο είναι κείμενο που περιγράφει την οπτική εμφάνιση της εικόνας. Η αποτυχία παροχής αυτού του εναλλακτικού κειμένου συχνά καθιστά το εικονίδιο χωρίς νόημα ή προκαλεί σύγχυση σε όσους χρησιμοποιούν προγράμματα ανάγνωσης οθόνης ή προγράμματα περιήγησης μόνο κειμένου. Για να παράσχετε εναλλακτικό κείμενο, απλώς προσθέστε την περιγραφή στο τέλος της σήμανσης εικόνας : για παράδειγμα, « [[File:Commons-logo.svg|30x30px|link=Commons:Special:Search|Search Wikimedia Commons]]» δημιουργεί ένα εικονίδιο Search Wikimedia Commons που συνδέεται με Commons:Special:Search και έχει εναλλακτικό κείμενο "Αναζήτηση Wikimedia Commons". Οι χάρτες εικόνων πρέπει να καθορίζουν εναλλακτικό κείμενο για την κύρια εικόνα και για κάθε περιοχή με δυνατότητα κλικ.

Κατάλληλη χρήση σημαίας[επεξεργασία κώδικα]

Τα εικονίδια σημαίας μπορεί να είναι σχετικά σε ορισμένες θεματικές περιοχές, όπου το θέμα αντιπροσωπεύει στην πραγματικότητα τη συγκεκριμένη χώρα ή εθνικότητα – όπως στρατιωτικές μονάδες ή εθνικές αθλητικές ομάδες. Σε λίστες ή πίνακες, τα εικονίδια σημαιών μπορεί να είναι σχετικά όταν μια τέτοια αναπαράσταση διαφορετικών θεμάτων σχετίζεται με το σκοπό της ίδιας της λίστας ή του πίνακα.

Οι λέξεις ως κύριο μέσο επικοινωνίας θα πρέπει να έχουν μεγαλύτερη προτεραιότητα έναντι των σημαιών και οι σημαίες δεν πρέπει να αλλάζουν το αναμενόμενο στυλ ή διάταξη των πλαισίων πληροφοριών ή των λιστών εις βάρος των λέξεων.

Η χρήση σημαιών νηολογίου πλοίων και σημαιών του Διεθνούς Κώδικα Σημάτων σε πλαίσια πληροφοριών πλοίων είναι κατάλληλη.

Βλέπε #Ακατάλληλη χρήση για πότε δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σημαίες, ακόμη και αν οι πληροφορίες φαίνονται κατάλληλες (σε αυτή την περίπτωση, προσθέστε τις σε μορφή λέξης).

Η συνέπεια είναι πρωταρχική[επεξεργασία κώδικα]

Εάν η χρήση σημαιών σε μια λίστα, πίνακα ή πλαίσιο πληροφοριών την καθιστά ασαφή, διφορούμενη ή αμφιλεγόμενη, είναι προτιμότερο να αφαιρέσετε τις σημαίες ακόμα και αν αυτό κάνει τη λίστα, τον πίνακα ή το πλαίσιο πληροφοριών ασυνεπή με άλλα του ίδιου τύπου όπου δεν έχουν προκύψει προβλήματα.

Αποφύγετε τα εικονίδια σημαιών στα πλαίσια πληροφοριών[επεξεργασία κώδικα]

Γενικά, τα εικονίδια σημαιών δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε πλαίσια πληροφοριών, ακόμη και όταν υπάρχει πεδίο «χώρα», «εθνικότητα» ή αντίστοιχο πεδίο: θα μπορούσαν να αποσπάσουν άσκοπα την προσοχή και να δώσουν αδικαιολόγητη προβολή σε ένα πεδίο μεταξύ πολλών.

Τα εικονίδια σημαίας θα πρέπει να εισάγονται σε κουτιά πληροφοριών μόνο στις περιπτώσεις που μεταφέρουν πληροφορίες εκτός από το κείμενο. Τα εικονίδια σημαίας οδηγούν σε περιττές διαφωνίες όταν χρησιμοποιούνται υπερβολικά. Παραδείγματα αποδεκτών εξαιρέσεων περιλαμβάνουν πρότυπα πλαίσια πληροφοριών για στρατιωτικές συγκρούσεις και πλαίσια πληροφοριών που συμπεριλαμβάνουν διεθνείς αγώνες, όπως το Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA ή τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ή για λίστα με εικονίδιο της εθνικής σημαίας ενός αθλητή που αγωνίζεται σε αγώνες όπου οι εθνικές σημαίες χρησιμοποιούνται συνήθως ως αντιπροσωπεύσεις εθνικότητας αθλητών σε ένα συγκεκριμένο άθλημα. Η τεκμηρίωση ορισμένων κοινών πλαισίων πληροφοριών (π.χ. Πρότυπο:Πληροφορίες εταιρείας, Πρότυπο:Πληροφορίες ταινίας, Πρότυπο:Πληροφορίες προσώπου) έχει από καιρό καταργήσει ρητά τη χρήση των εικονιδίων σημαιών.

Η χρήση σημαιών νηολογίου πλοίων και σημαιών του Διεθνούς Κώδικα Σημάτων σε κουτιά πληροφοριών ειδών πλοίων είναι κατάλληλη.

Άρθρα ανθρωπογεωγραφίας – για παράδειγμα, οικισμοί και διοικητικές υποδιαιρέσεις – μπορεί να έχει σημαίες χώρας και διοικητική υποδιαίρεση πρώτου επιπέδου σε πλαίσια πληροφοριών. Ωστόσο, λήμματα φυσικής γεωγραφίας για παράδειγμα, ηπείρους, νησιά, βουνά, κοιλάδες, ποτάμια, λίμνες, βάλτους κ.λπ. – δεν θα πρέπει. Όταν ένα λήμμα καλύπτει τόσο ανθρώπινα όσο και φυσικά γεωγραφικά θέματα (π.χ. Μανχάταν, που καλύπτει τόσο τον δήμο της Νέας Υόρκης όσο και το ομώνυμο νησί), ή όπου το καθεστώς της επικράτειας υπόκειται σε πολιτική διαμάχη, η συναίνεση των συντακτών αυτού του λήμματος θα καθορίσει εάν η χρήση σημαίας στο πλαίσιο πληροφοριών προτιμάται ή όχι.

Συνοδεία σημαιών σε ονόματα χωρών[επεξεργασία κώδικα]

Το όνομα της πολιτικής οντότητας μιας σημαίας θα πρέπει να εμφανίζεται δίπλα στην πρώτη χρήση της σημαίας, καθώς κανένας αναγνώστης δεν είναι εξοικειωμένος με κάθε σημαία και πολλές σημαίες διαφέρουν μόνο σε μικρές λεπτομέρειες. Οι κοντινές χρήσεις της σημαίας δεν χρειάζεται να επαναλαμβάνουν το όνομα, ειδικά σε μια λίστα ή πίνακα. (Για παράδειγμα, σε αυτό το πλαίσιο πληροφοριών, οι σημαίες των χωρών που συμμετέχουν σε μια μάχη δίνονται πρώτα με τα ονόματά τους. Μετά από αυτό, η σημαία χρησιμοποιείται μόνο για τον προσδιορισμό της εθνικότητας των στρατιωτικών διοικητών. ) Για να επιτευχθεί αυτό, το πρότυπο σημαίας και ονόματος {{flag|Ιαπωνία}}{{flag|JPN}} ) θα χρησιμοποιηθεί πρώτα και {{flagicon|JPN}} σε επόμενες χρήσεις. Ωστόσο, ορισμένοι συντάκτες πιστεύουν ότι ορισμένοι πίνακες, όπως αυτοί που περιέχουν στατιστικά αθλημάτων ( παράδειγμα ) [αμφίβολο ] είναι πιο ευανάγνωστα εάν το {{flag}} χρησιμοποιείται παντού.

Ωστόσο, οι πρώτες εμφανίσεις σε διαφορετικές ενότητες, πίνακες ή λίστες σε ένα μεγάλο λήμμα μπορεί να δικαιολογούν την επανάληψη του ονόματος, ειδικά εάν τα περιστατικά είναι πιθανό να προσεγγιστούν ανεξάρτητα μέσω συνδέσμων από άλλα λήμματα που στοχεύουν ένα {{anchor}}. Η χρήση προτύπων σημαιών χωρίς ονόματα χωρών είναι επίσης ένα ζήτημα προσβασιμότητας, καθώς οι εικόνες που αποδίδονται μπορεί να είναι δύσκολο να κατανοήσουν οι αχρωματοψίες . Επιπλέον, οι σημαίες μπορεί να είναι δύσκολο να διακριθούν όταν μειωθούν σε μέγεθος εικονιδίου.

Ιστορικές εκτιμήσεις[επεξεργασία κώδικα]

Οι σημαίες αλλάζουν και μερικές φορές μπορεί να αλλάξει και η γεωγραφική ή πολιτική περιοχή(ες) στην οποία ισχύει μια σημαία.

Χρησιμοποιήστε ιστορικές σημαίες σε περιβάλλοντα όπου η διαφορά έχει σημασία[επεξεργασία κώδικα]

Χρησιμοποιήστε μια ιστορική σημαία και ένα συσχετισμένο όνομα χώρας όταν έχει τουλάχιστον μια ημιεπίσημη λογική για τη χρήση τους. Για παράδειγμα, στους καταλόγους των Ολυμπιονικών, η σημαία της ΕΣΣΔ και το όνομα της χώρας θα πρέπει να χρησιμοποιείται για την αναφορά πριν από το 1992, όχι εκείνες της Ρωσικής Ομοσπονδίας ή της ΚΑΚ .

Σε ορισμένα στρατιωτικά ιστορικά πλαίσια[επεξεργασία κώδικα]

Σε ορισμένες στενές περιστάσεις στρατιωτικής ιστορίας, μπορεί να είναι σκόπιμο να χρησιμοποιηθούν σημαίες, όπως χρησιμοποιούνταν εκείνη τη στιγμή που γράφτηκε, συμπεριλαμβανομένων ναυτικών σημαιών, υπό την προϋπόθεση ότι οι σημαίες (ως συνήθως) συνοδεύονται στην πρώτη εμφάνιση από το όνομα χώρα τους (ή πιο στενή σχέση) — οι αναγνώστες μας δεν αναμένεται να είναι στρατιωτικοί ιστορικοί. Ένα παράδειγμα μπορεί να είναι μια εις βάθος εξερεύνηση μιας διάσημης μάχης που περιλαμβάνει πολλές δυνάμεις με γνωστές σημαίες. Τέτοιες σημαίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε συνοπτικούς πίνακες για να καταστεί σαφέστερο ποια δύναμη αναφερόταν για μια συγκεκριμένη λεπτομέρεια.

Οντότητες χωρίς σημαίες μέχρι μετά από ένα συγκεκριμένο χρονικό σημείο[επεξεργασία κώδικα]

Ορισμένες υποεθνικές οντότητες δεν είχαν σημαίες μέχρι πρόσφατα (π.χ. η ουαλική σημαία ήταν επίσημη μόλις από το 1959). Αν και αυτή η σημαία μπορεί ακόμα να αντιπροσωπεύει την Ουαλία γενικά, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται για να αντιπροσωπεύει τη χώρα όταν το πλαίσιο αφορά συγκεκριμένα μια χρονική περίοδο που προηγείται της σημαίας. Ορισμένες χώρες είναι επίσης νέες, σχηματίζονται από τμήματα μιας ή περισσότερων άλλων χωρών ή αποτελούν εξ ολοκλήρου υποταγή μιας ή περισσότερων άλλων χωρών. Μπορεί να χρειαστεί να αποφασιστεί με συναίνεση κατά περίπτωση ποια σημαία θα χρησιμοποιηθεί, όταν ένα θέμα διασχίζει δύο περιόδους και προκύπτει σύγκρουση ως προς τη χώρα σε ποια πλαίσια ανήκει το θέμα.

Πολιτικά προβλήματα[επεξεργασία κώδικα]

Προσοχή στις πολιτικές παγίδες και ακούστε τις ανησυχίες που εγείρονται από άλλους συντάκτες. Ορισμένες σημαίες είναι (μερικές φορές ή πάντα) πολιτικές δηλώσεις και μπορούν να συσχετίσουν ένα άτομο με την πολιτική τους σημασία, μερικές φορές παραπλανητικά. Σε άλλες περιπτώσεις, μια σημαία μπορεί να έχει περιορισμένες και πολύ συγκεκριμένες επίσημες χρήσεις και μια εφαρμογή εκτός αυτού του πλαισίου μπορεί να έχει πολιτικές (π.χ. εθνικιστικές ή αντιεθνικιστικές) επιπτώσεις.

Χρήση σημαιών για μη κυρίαρχα κράτη και έθνη[επεξεργασία κώδικα]

Ο ακριβής ορισμός του " κράτους ", " έθνους " ή " χώρας " είναι συχνά πολιτικά διχαστικός και μπορεί να οδηγήσει σε συζητήσεις σχετικά με την επιλογή της σημαίας. Για παράδειγμα, η Αγγλία, η Σκωτία, η Ουαλία και η Βόρεια Ιρλανδία αναφέρονται από τη βρετανική κυβέρνηση ως "χώρες" εντός του Ηνωμένου Βασιλείου [1] . η Καναδική Βουλή των Κοινοτήτων αναγνώρισε τους Κεμπουά ως «ένα έθνος μέσα σε έναν ενωμένο Καναδά», [2] και οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν πολλές ομάδες φυλών ιθαγενών Αμερικανών ως ημιανεξάρτητα «έθνη».

Γενικά, εάν μια σημαία κρίνεται απαραίτητη, θα πρέπει να είναι αυτή του κυρίαρχου κράτους (π.χ. Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ή Καναδάς) και όχι σημαία μιας υποεθνικής οντότητας, ακόμα κι αν αυτή η οντότητα μερικές φορές θεωρείται «έθνος» ή «χώρα» από μόνη της. Αυτό είναι εν μέρει για λόγους συνέπειας σε ολόκληρη τη Βικιπαίδεια, αλλά και επειδή η νόμιμη υπηκοότητα ενός ατόμου είναι επαληθεύσιμη, ενώ η "εθνικότητα" σε μια χώρα μπορεί να είναι πορώδης, απροσδιόριστη και μεταβαλλόμενη. Το διαβατήριο ενός Άγγλου τον περιγράφει ως «Βρετανό πολίτη», για παράδειγμα, όχι ως «Άγγλο». Το να είσαι Άγγλος είναι θέμα αυτοπροσδιορισμού, όχι επαληθεύσιμη νομιμότητα στις περισσότερες περιπτώσεις. Πολλοί συντάκτες, ωστόσο, πιστεύουν ότι οι υποεθνικές χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου αποτελούν εξαίρεση σε αθλητικά πλαίσια και είναι πιθανό να προκύψουν διαφωνίες εάν αυτό το αξίωμα του κυρίαρχου κράτους επιβληθεί σε λήμματα για υποεθνικά βρετανικά θέματα.

Υπερευρεία χρήση σημαιών με πολιτικοποιημένες έννοιες[επεξεργασία κώδικα]

Ορισμένες σημαίες είναι πολιτικά αμφιλεγόμενες – φροντίστε να αποφύγετε τη χρήση τους σε ακατάλληλα πλαίσια. Μερικά παραδείγματα είναι:

  1. Χρήση των σημαιών των Συνομοσπονδιακών Πολιτειών της Αμερικής για την αντιπροσώπευση του συνόλου ή μέρους των Νοτίων Ηνωμένων Πολιτειών πριν από το 1861 ή μετά το 1865.
  2. Χρήση του Ulster Banner για την αναπαράσταση της Βόρειας Ιρλανδίας σε ακατάλληλα πλαίσια. Ανατρέξτε στο θέμα των σημαιών της Βόρειας Ιρλανδίας και στη Wikipedia:Irish flags για λεπτομέρειες.
  3. Χρήση της σημαίας της Νότιας Αφρικής της εποχής του απαρτχάιντ (1928–1994) αντί της σημερινής.

Ακατάλληλη χρήση[επεξεργασία κώδικα]

Μην τονίζετε την εθνικότητα χωρίς καλό λόγο[επεξεργασία κώδικα]

Η Βικιπαίδεια δεν είναι τόπος εθνικιστικής υπερηφάνειας . Οι σημαίες είναι οπτικά εντυπωσιακές και η τοποθέτηση μιας εθνικής σημαίας δίπλα σε κάτι μπορεί να κάνει την εθνικότητα ή την τοποθεσία του να φαίνεται ότι έχει μεγαλύτερη σημασία από άλλα πράγματα. Για παράδειγμα, με μια αγγλική σημαία δίπλα του, ο Paul McCartney μοιάζει με " Άγγλο τραγουδιστή-τραγουδοποιό από το Λίβερπουλ που ήταν στους Beatles". χωρίς τη σημαία δίπλα του, μοιάζει με «Άγγλο τραγουδιστή-τραγουδοποιό από το Λίβερπουλ που ήταν στους Beatles». Η έμφαση στη σημασία της ιθαγένειας ή της εθνικότητας ενός ατόμου πάνω από τις άλλες ιδιότητές του ενέχει τον κίνδυνο παραβίασης της πολιτικής της Βικιπαίδειας «Ουδέτερη οπτική γωνία» .

Μην χρησιμοποιείτε σημαία όταν δεν είναι διαθέσιμη μια εικόνα του θέματος[επεξεργασία κώδικα]

Μια σημαία (ή άλλη συμβολική εικόνα) δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως σύμβολο κράτησης θέσης εικόνας, όπως σε βιογραφικά λήμματα. Αν και μπορεί να είναι σκόπιμο να χρησιμοποιηθεί μια σημαία ή μια σφραγίδα ως κύρια εικόνα σε ένα πλαίσιο πληροφοριών για την οργανωτική οντότητα που αντιπροσωπεύει (για παράδειγμα, το FBI ), στις περισσότερες περιπτώσεις αυτά τα λήμματα έχουν ένα πλαίσιο πληροφοριών με τη σημαία ή την εικόνα της σφραγίδας ( παράδειγμα ).

Μη χρησιμοποιείτε υποεθνικές σημαίες χωρίς άμεση συνάφεια[επεξεργασία κώδικα]

Οι υποεθνικές σημαίες (περιοχές, πόλεις, κ.λπ.) θα πρέπει γενικά να χρησιμοποιούνται μόνο όταν σχετίζονται άμεσα με το λήμματα. Τέτοιες σημαίες είναι σπάνια αναγνωρίσιμες από το ευρύ κοινό, μειώνοντας τη χρησιμότητα της συντομογραφίας που μπορεί να έχουν, και σπάνια σχετίζονται στενά με το θέμα του λήμματος. Για παράδειγμα, η σημαία της Τάμπα, Φλόριντα, χρησιμοποιείται κατάλληλα στο άρθρο της Τάμπα . Ωστόσο, η σημαία της Τάμπα δεν πρέπει γενικά να χρησιμοποιείται σε λήμματα σχετικά με τους κατοίκους της Τάμπα: δεν θα ήταν ενημερωτική και θα αποσπούσε άσκοπα οπτικά την προσοχή.

Ένα κοινό παράδειγμα χρήσης υποεθνικών σημαιών θα ήταν αυτό ενός καταλόγου που αφορά υποδιαιρέσεις μιας συγκεκριμένης χώρας.

Μη χρησιμοποιείτε υπερεθνικές σημαίες χωρίς άμεση συνάφεια[επεξεργασία κώδικα]

Οι υπερεθνικές σημαίες (αυτές των διεθνών οργανισμών) θα πρέπει γενικά να χρησιμοποιούνται μόνο όταν σχετίζονται άμεσα με το λήμμα. Για παράδειγμα, η σημαία της Ευρώπης χρησιμοποιείται κατάλληλα σε λήμματα που σχετίζονται με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Συμβούλιο της Ευρώπης και άλλες περιπτώσεις όπου αυτή η σημαία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αντιπροσωπεύσει την Ευρώπη. Στον αθλητισμό, οι υπερεθνικές σημαίες θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο για την αντιπροσώπευση μιας υπερεθνικής ομάδας ή ενός υπερεθνικού αγώνα, όπου η ομάδα ή ο αγώνας χρησιμοποιεί την υπερεθνική σημαία. Η ευρωπαϊκή σημαία δεν πρέπει γενικά να χρησιμοποιείται παράλληλα με μια εθνική σημαία σε λήμματα σχετικά με κατοίκους κρατών μελών της ΕΕ. δεν θα ήταν ενημερωτική και θα αποσπούσε άσκοπα την οπτική προσοχή.

Μην ξαναγράφετε την ιστορία[επεξεργασία κώδικα]

Μη χρησιμοποιείτε το εθνόσημο ενός ατόμου ως υποκατάστατο για εθνική, στρατιωτική ή άλλη σημαία.

Οι σημαίες δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την παραποίηση της εθνικότητας ενός ιστορικού προσώπου, γεγονότος, αντικειμένου κ.λπ. Τα πολιτικά όρια αλλάζουν, συχνά κατά τη διάρκεια της ζωής του υποκειμένου ενός βιογραφικού λήμματος. Όπου μπορεί να προκύψει ασάφεια ή σύγχυση, είναι προτιμότερο να μην χρησιμοποιείται καθόλου σημαία και όπου πραγματικά χρειάζεται, χρησιμοποιήστε την ιστορικά ακριβή σημαία.

Για παράδειγμα, ο συγγραφέας Όσκαρ Ουάιλντ, με καταγωγή από την Ιρλανδία, ενώ αυτό το νησί ήταν εξ ολοκλήρου μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου, δεν θα έπρεπε να έχει ούτε ιρλανδική ούτε βρετανική σημαία, καθώς και οι δύο θα προκαλούσαν σύγχυση στους αναγνώστες.

Μην χρησιμοποιείτε σημαίες σε λίστες και λήμματα που σχετίζονται με τη γενοκτονία[επεξεργασία κώδικα]

Οι σημαίες είναι συνήθως κακές ή απλοϊκές αναπαραστάσεις των πλευρών τέτοιων συγκρούσεων και δεν βοηθούν καθόλου στην κατανόηση. Οποιαδήποτε αξία μπορεί να έχουν αντισταθμίζεται από την υπερβολικά εμπρηστική φύση των σημαιών σε τέτοια πλαίσια.

Μην χρησιμοποιείτε σημαίες σε σελίδες αποσαφήνισης[επεξεργασία κώδικα]

Γενικά, οι σημαίες δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε σελίδες αποσαφήνισης.

Βιογραφική χρήση[επεξεργασία κώδικα]

Οι σημαίες κάνουν απλές, ωμές δηλώσεις σχετικά με την εθνικότητα, ενώ οι λέξεις μπορούν να εκφράσουν τα γεγονότα με μεγαλύτερη πολυπλοκότητα. Για παράδειγμα, η ηθοποιός Ναόμι Γουότς θα μπορούσε να ειπωθεί, ανάλογα με το πλαίσιο και την οπτική γωνία, ότι είναι κάποια ή όλα: Βρετανίδα, Αγγλίδα, Ουαλή ή Αυστραλή. Γεννήθηκε ως Βρετανίδα υπήκοος στην Αγγλία, έζησε στην Ουαλία για μεγάλο χρονικό διάστημα, στη συνέχεια μετακόμισε στην Αυστραλία και έγινε Αυστραλή υπήκοος. Δεν υπάρχει καμία σημαία για αυτό και η χρήση και των τεσσάρων σημαιών δεν θα είναι χρήσιμη.

Οι σημαίες αποθαρρύνονται στα επιμέρους πλαίσια πληροφοριών των βιογραφικών λημμάτων. Θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στη βιογραφική χρήση προτύπων σημαιών στις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • Μην χρησιμοποιείτε ποτέ σημαία για τόπο γέννησης ή θανάτου, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να υποδηλώνει εσφαλμένη υπηκοότητα ή εθνικότητα. πάρα πολλοί άνθρωποι έχουν γεννηθεί ή έχουν πεθάνει στο εξωτερικό. (Για παράδειγμα, ο Αμερικανός ηθοποιός Τζόνι Γκαλέκι γεννήθηκε στο Βέλγιο, οπότε το να μπει μια βελγική σημαία στο infobox του, για οποιονδήποτε λόγο, θα μπορούσε να κάνει τον απλό αναγνώστη να υποθέσει ότι είναι ή ήταν Βέλγος. )
  • Σε περιπτώσεις μετανάστευσης ή περιόδους αλλοδαπής διαμονής, μη χρησιμοποιείτε τη σημαία της χώρας διαμονής εκτός εάν έχει αποκτήσει νόμιμη υπηκοότητα.
  • Σε περίπτωση παραίτησης από την ιθαγένεια μιας χώρας με αξιόπιστη πηγή, μην χρησιμοποιείτε τη σημαία και το όνομα αυτής της πρώην χώρας για να υποδείξετε την εθνικότητα ενός υποκειμένου του λήμματος. Εάν χρησιμοποιείται καθόλου σημαία, χρησιμοποιήστε αυτή της μεταγενέστερης εθνικότητας.
  • Εάν η ιθαγένεια κάποιου έχει αλλάξει νομικά λόγω μετατόπισης πολιτικών συνόρων, χρησιμοποιήστε τον ιστορικά σωστό προσδιορισμό της χώρας, όχι μεταγενέστερο, και ίσως αναφέρετε στο πεζό μέρος του λήμματος το νέο όνομα χώρας, π.χ. "Βελιγράδι, Γιουγκοσλαβία (σήμερα στη Σερβία)" Ίσως είναι επίσης καλύτερο να αποφύγετε τη χρήση οποιασδήποτε σημαίας.
  • Χρησιμοποιήστε τη σημαία και το όνομα της χώρας (είτε είναι κράτος είτε έθνος) που το άτομο (ή ομάδα ατόμων) εκπροσωπούσε επίσημα, ανεξαρτήτως υπηκοότητας, όταν τα πρότυπα σημαιών χρησιμοποιούνται για αθλητικά στατιστικά στοιχεία και παρόμοια. Εάν ένας Γάλλος παίκτης λάβει μετάλλιο παίζοντας σε μια γερμανική ομάδα, η γερμανική σημαία θα χρησιμοποιηθεί σε έναν πίνακα βραβείων. Η σημαία της Σκωτίας θα χρησιμοποιηθεί για το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA, αλλά η σημαία του Ηνωμένου Βασιλείου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Θα πρέπει να δίνεται προσοχή στην επέκταση αυτής της σύμβασης σε μη αθλητικά πλαίσια, καθώς μπορεί να προκαλέσει σύγχυση. Και ένα αντισταθμιστικό παράδειγμα θα ήταν ένα λήμμα για μια αθλητική ομάδα που εκπροσωπεί επίσημα μια συγκεκριμένη χώρα αλλά αποτελείται από μέλη που είναι πολίτες πολλών χωρών. ένας πίνακας παικτών σε ένα τέτοιο λήμμα μπορεί να τους αναφέρει με βάση τη χώρα της πραγματικής υπηκοότητας ή την δηλωμένη υπηκοότητά τους.
  • Αποφύγετε τη χρήση σημαίας, ειδικά για να παρουσιάσετε μια άποψη, που είναι πιθανό να εγείρει εκδοτική διαμάχη για πολιτικά ή άλλα γεγονότα σχετικά με ένα θέμα βιογραφίας.

Αθλητές[επεξεργασία κώδικα]

Οι σημαίες δεν πρέπει ποτέ να δηλώνουν την εθνικότητα του παίκτη με μη αθλητική έννοια. Οι σημαίες πρέπει να υποδεικνύουν μόνο την εθνική ομάδα/ομάδα ή αντιπροσωπευτική εθνικότητα του αθλητή .

Όταν χρησιμοποιούνται σημαίες σε έναν πίνακα, θα πρέπει να αναφέρεται σαφώς ότι αντιστοιχούν στην αντιπροσωπευτική εθνικότητα, όχι στη νομική εθνικότητα, εάν μπορεί να προκύψει οποιαδήποτε σύγχυση.

Οι σημαίες πρέπει γενικά να απεικονίζουν το υψηλότερο επίπεδο με το οποίο σχετίζεται ο αθλητής. Για παράδειγμα, εάν ένας αθλητής έχει εκπροσωπήσει ένα έθνος ή έχει δηλώσει για ένα έθνος, τότε θα πρέπει να χρησιμοποιείται η εθνική σημαία όπως καθορίζεται από το διοικητικό όργανο του αθλήματος (αυτές μπορεί να διαφέρουν από τις πολιτικές εθνικές σημαίες των χωρών). Εάν ένας αθλητής δεν έχει αγωνιστεί σε διεθνές επίπεδο, τότε θα πρέπει να χρησιμοποιούνται οι κανόνες επιλεξιμότητας του διεθνούς οργανισμού διοίκησης του αθλήματος (όπως IRB, FIFA, IAAF, κ.λπ.). Εάν αυτοί οι κανόνες επιτρέπουν σε έναν παίκτη να εκπροσωπεί δύο ή περισσότερα έθνη, τότε θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί μια αξιόπιστη πηγή για να δείξει ποιο έχει επιλέξει να εκπροσωπήσει ο αθλητής.

Εάν ένας αθλητής συνήθως εκπροσωπεί μια συγκεκριμένη χώρα (π.χ. Γερμανία), αλλά έχει εκπροσωπήσει μια μεγαλύτερη, υπερεθνική οντότητα σε ορισμένες περιπτώσεις (π.χ. Ευρώπη), ίσως είναι πιο κατάλληλο να χρησιμοποιηθεί η εθνική σημαία. Αυτό θα πρέπει συχνά να προσδιορίζεται κατά λήμμα.

Οι υποεθνικές σημαίες (π.χ. Αγγλία και όχι ΗΒ) χρησιμοποιούνται παραδοσιακά σε ορισμένα αθλήματα και δεν πρέπει να αλλάζουν σε εθνική σημαία χωρίς συναίνεση.

Η εισαγωγή λογότυπων ως εικονιδίων σε λήμματα αποθαρρύνεται έντονα: Αν και η απεικόνιση ενός λογότυπου μπορεί να είναι κατάλληλη στο κύριο λήμμα σχετικά με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το λογότυπο, η χρήση λογότυπων ως εικονιδίων δεν είναι χρήσιμη για τους αναγνώστες μας και συχνά παρουσιάζει νομικά προβλήματα .

Μη ελεύθερες εικόνες[επεξεργασία κώδικα]

Η χρήση εταιρικών λογότυπων, εμβλημάτων αθλητικών ομάδων και άλλων εικόνων που προστατεύονται ως πνευματική ιδιοκτησίας (συμπεριλαμβανομένων των πνευματικών δικαιωμάτων, εμπορικών σημάτων και σημάτων υπηρεσιών ) σε λήμματα μπορεί να γίνει μόνο σε βάση μη δωρεάν χρήσης περιεχομένου . Η χρήση τέτοιων εικόνων σχεδόν πάντα απαγορεύεται.

Ελεύθερες εικόνες[επεξεργασία κώδικα]

Παρόλο που ενδέχεται να μην υπάρχουν νομικά προβλήματα (δεν υπάρχει αξίωση πνευματικής ιδιοκτησίας ), εξακολουθούν να ισχύουν όλα τα σκεπτικά αυτής της κατευθυντήριας γραμμής κατά της χρήσης εικονιδίων ως διακόσμησης. Γενικά, η προσθήκη λογοτύπων σε πεζό κείμενο ή δεδομένα πινάκων δεν βελτιώνει την εγκυκλοπαίδεια και οδηγεί σε μπερδεμένη οπτική ακαταστασία.